26 Νοεμβρίου 2024
Η αλήθεια για τον Apophis
Γράφει ο Michael Snyder
Στην πραγματικότητα, μας λένε ότι το Apophis θα είναι στην πραγματικότητα δέκα φορές πιο κοντά από τη Σελήνη καθώς περνά με φερμουάρ δίπλα από τη Γη. Τα καλά νέα είναι ότι οι επιστήμονες μας διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να μας χτυπήσει αυτός ο τεράστιος διαστημικός βράχος. Τα κακά νέα είναι ότι δεν μπορούμε να δούμε το Apophis αυτή τη στιγμή, και αν υπάρξει έστω και η παραμικρή αλλαγή στην προβλεπόμενη τροχιά, θα μπορούσε να καταλήξει να χτυπήσει τον πλανήτη μας. Περιττό να πούμε ότι αν ο Apophis μας χτυπήσει πραγματικά θα ήταν μια απολύτως κατακλυσμική καταστροφή.
Για χρόνια δεν σκεφτόμουν πολύ για τον Apophis γιατί απλά εμπιστευόμουν αυτά που μας έλεγαν οι «ειδικοί». Για παράδειγμα, η NASA δηλώνει κατηγορηματικά ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος να επηρεάσει το Apophis τον πλανήτη μας για τουλάχιστον έναν αιώνα»…
Ο αστεροειδής 99942 Apophis είναι ένα αντικείμενο κοντά στη Γη (NEO) που εκτιμάται ότι έχει διάμετρο περίπου 1.100 πόδια (335 μέτρα).
Όταν ανακαλύφθηκε το 2004, ο Apophis αναγνωρίστηκε ως ένας από τους πιο επικίνδυνους αστεροειδείς που θα μπορούσαν να χτυπήσουν τη Γη. Αλλά αυτή η εκτίμηση επιπτώσεων άλλαξε αφού οι αστρονόμοι παρακολούθησαν το Apophis και η τροχιά του προσδιορίστηκε καλύτερα.
Μια εκστρατεία παρατήρησης ραντάρ τον Μάρτιο του 2021, σε συνδυασμό με ακριβή ανάλυση τροχιάς, επέτρεψε στους αστρονόμους να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να επηρεάσει το Apophis τον πλανήτη μας για τουλάχιστον έναν αιώνα.
Αυτό φαίνεται αρκετά ξεκάθαρο.
Η NASA μας υπόσχεται ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούμε καθόλου για αυτόν τον γιγάντιο διαστημικό βράχο.
Ένας πλανητολόγος στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης μας λέει ακριβώς το ίδιο …
«Ο Απόφις ανήκει στην κατηγορία των Δυνητικά Επικίνδυνων Αστεροειδών (PHAs) – αστεροειδείς με τροχιές που τους φέρνουν πολύ κοντά στη Γη τώρα και για αιώνες στο μέλλον», δήλωσε ο Richard Binzel, πλανητικός επιστήμονας στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης. «Αυτό που κάνει τον Απόφις το παιδί-πινακίδα για τους δυνητικά επικίνδυνους αστεροειδείς είναι ότι θα πραγματοποιήσει την πλησιέστερη γνωστή προσέγγιση στη Γη από οποιονδήποτε μεγάλο αστεροειδή αυτή τη δεκαετία.
«Αλλά τα τρία πιο σημαντικά πράγματα για τον Απόφις είναι: Ο Απόφις θα χάσει τη Γη. Ο Απόφις θα χάσει τη Γη. Ο Απόφις θα χάσει τη Γη», δήλωσε στο Space.com μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν οι κορυφαίοι ειδικοί μας έχουν τόση αυτοπεποίθηση, γιατί μερικοί άνθρωποι εκεί έξω εξακολουθούν να ανησυχούν για το Apophis;
Λοιπόν, αποδεικνύεται ότι υπάρχουν διάφοροι λόγοι.
Πρώτα απ ‘όλα, αυτός ο γιγαντιαίος διαστημικός βράχος πρόκειται να έρθει εξαιρετικά κοντά στον πλανήτη μας.
Στην πραγματικότητα, μας λένε ότι θα είναι «λιγότερο από το ένα δέκατο της απόστασης από τη Σελήνη» καθώς θα πετάει δίπλα μας…
Θα είναι πολύ κοντινό πέρασμα. Το Apophis θα φτάσει σε απόσταση περίπου 32.000 χιλιομέτρων (20.000 μίλια) από τη Γη – λιγότερο από το ένα δέκατο της απόστασης από τη Σελήνη. Ο αστεροειδής θα πετάξει κάτω από το υψόμετρο ορισμένων δορυφόρων, αλλά θα πρέπει να φτάσει σε μια τροχιά που καθιστά εξαιρετικά απίθανη οποιαδήποτε σύγκρουση.
Με αστρονομικούς όρους, αυτό είναι ένα πολύ, πολύ στενό ξύρισμα. Σε όλη την ανθρώπινη ιστορία, δεν είχαμε ποτέ έναν γιγάντιο διαστημικό βράχο να έρθει τόσο κοντά μας.
Δεύτερον, δεν μπορούμε να δούμε την Apophis αυτή τη στιγμή.
Δεν μπορούμε να δούμε το Apophis από τα μέσα του 2021 και δεν θα μπορέσουμε να το δούμε ξανά μέχρι το 2027 …
Υπάρχει ένα άλλο πρόβλημα. «Το Apophis είναι στον ουρανό της ημέρας και απαρατήρητο από τα μέσα του 2021 έως το 2027», ο Paul Wiegert, που σημαίνει ότι οποιαδήποτε αλλαγή στην τροχιά του θα παραμείνει αόρατη μέχρι μόλις δύο χρόνια πριν από τις 12 Απριλίου 2029. Ωστόσο, προσθέτει ότι μία μόνο παρατήρηση κατά τη διάρκεια του 2027 θα είναι απαραίτητο για να προσδιοριστεί εάν ο αστεροειδής απείλησε «μια επικείμενη πρόσκρουση στη Γη».
Αν υπάρξει η παραμικρή αλλαγή στην τροχιά του Apophis, θα μπορούσε να μας χτυπήσει.
Και δεν θα ξέρουμε αν η τροχιά του Apophis έχει αλλάξει μέχρι να μπορέσουμε να το δούμε το 2027.
Προς το παρόν, οι επιστήμονές μας υποθέτουν ότι η τροχιά του Apophis δεν έχει αλλάξει καθόλου και σε αυτό βασίζουν τις αισιόδοξες προβλέψεις τους.
Τρίτον, όλοι συμφωνούν ότι η βαρυτική έλξη της Γης θα έχει αντίκτυπο στον Apophis.
Ένας τρόπος με τον οποίο η βαρύτητα του πλανήτη μας θα επηρεάσει το Apophis είναι η πρόκληση μικρών δονήσεων …
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι δύο φυσικές διεργασίες – που προκαλούνται από τα βαρυτικά ρυμουλκά της Γης – πιθανότατα θα σμιλεύσουν την επιφάνεια του Apophis κατά τη διάρκεια της συνάντησής του το 2029. Ο ένας είναι δονήσεις που πιθανότατα θα ξεκινήσουν μια ώρα πριν το Apophis φτάσει στο πλησιέστερο σημείο της στη Γη και θα συνεχιστούν για λίγο μετά.
Η ισχύς των δονήσεων είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, είπε ο Μπαλούζ. Ωστόσο, «η βαρύτητα του Apophis είναι περίπου 250.000 φορές μικρότερη από τη βαρύτητα της Γης», πρόσθεσε. «Λοιπόν, πιστεύουμε ότι γεγονότα πολύ μικρότερου μεγέθους θα μπορούσαν εύλογα να ταρακουνήσουν τα πράγματα στην επιφάνειά του».
Θα μπορούσαν αυτοί οι δονήσεις να αλλάξουν την τροχιά του Apophis αρκετά ώστε να χτυπήσει τον πλανήτη μας;
Δεν ξέρω.
Μας λένε επίσης ότι η βαρύτητα του πλανήτη μας θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ο Apophis «πέφτει» στον ουρανό …
Η άλλη διαδικασία που θα μπορούσε να «ανανεώσει» την επιφάνεια του Απόφις είναι μια αλλαγή στην ανατροπή του. Η περιδίνηση συμβαίνει επειδή ο αστεροειδής δεν περιστρέφεται σε σταθερό άξονα ή χρονική περίοδο- αντίθετα, πέφτει μέσα στο διάστημα σαν μια κακοπαιγμένη μπάλα ποδοσφαίρου.
Μια άσχετη μελέτη του 2023 έδειξε ότι η βαρύτητα της Γης θα έκανε τον αστεροειδή να περιστρέφεται είτε πιο γρήγορα είτε πιο αργά ανάλογα με τον προσανατολισμό του κατά τη διάρκεια της προσέγγισης του 2029. Οι νέες προσομοιώσεις επιβεβαίωσαν αυτό το εύρημα. Αποκάλυψαν επίσης ότι οι αλλαγές στην περιδίνηση του Απόφις θα προκαλέσουν αποσταθεροποίηση των επικλινών όψεων των επιφανειακών βράχων, προκαλώντας ενδεχομένως κατολισθήσεις σε ακραίες περιπτώσεις.
Πάντα πίστευα ότι ο Apophis έπλεε ειρηνικά στους ουρανούς με πολύ ήρεμο τρόπο.
Αλλά δεν είναι.
Στην πραγματικότητα γυρίζει αρκετά βίαια, και αν ο ρυθμός περιστροφής του αστεροειδούς αλλάξει ελαφρώς, θα μπορούσε να αλλάξει τα πάντα.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Gareth Collins , εάν ο Apophis χτυπήσει πραγματικά τον πλανήτη μας, η ποσότητα ενέργειας που απελευθερώνεται θα είναι «ισοδύναμη με την εκρηκτική απόδοση του παγκόσμιου πυρηνικού οπλοστασίου»…
Ο Collins εκτιμά ότι εάν το Apophis χτυπούσε τη Γη με ταχύτητα 45.000 mph (72.000 km/h) – η μέση ταχύτητα των κρούσεων αστεροειδών – η ενέργεια που θα απελευθερωθεί θα ήταν περίπου 10 δισεκατομμύρια, δισεκατομμύρια joules (ένα 1 ακολουθούμενο από 19 μηδενικά). «Αυτό ισοδυναμεί με την εκρηκτική απόδοση του παγκόσμιου πυρηνικού οπλοστασίου», είπε. «Περίπου 100.000 φορές περισσότερη από την ενέργεια του μετεωρίτη του Τσελιάμπινσκ και ένα εκατομμύριο φορές περισσότερη ενέργεια από τις βόμβες που έπεσαν στη Χιροσίμα».
Μπορείτε να φανταστείτε πώς θα ήταν αυτό;
Όταν ο Neil deGrasse Tyson ρωτήθηκε για ένα τέτοιο σενάριο, προειδοποίησε ότι η Apophis είχε τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα τσουνάμι που θα εξαφάνιζε ολόκληρη τη δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών …
Ο διάσημος αστροφυσικός Neil deGrasse Tyson, σε ένα επεισόδιο του podcast του «Cosmic Queries» συζήτησε μια απειλή από γιγάντιους αστεροειδείς που κατευθύνονται προς τη Γη. Σε συνομιλία με τη συγγραφέα επιστήμης και κοσμοχημικό Natalie Starkey, ο Tyson προειδοποίησε ότι ένας πλάτους 370 μέτρων κοντά στη Γη αστεροειδής Apophis 99942 μπορεί να προκαλέσει ένα μεγάλο τσουνάμι που μπορεί να εξαφανίσει ολόκληρη τη δυτική ακτή της Βόρειας Αμερικής εάν καταφέρει να χτυπήσει τη Γη.
Αυτό είναι τρελό.
Ένας υδάτινος τοίχος ύψους εκατοντάδων ποδιών θα χτυπούσε τη δυτική ακτή με εκτυφλωτική ταχύτητα και ο Tyson ισχυρίζεται ότι ουσιαστικά τα πάντα στο μονοπάτι αυτού του υδάτινου τοίχου θα καταστραφούν αμέσως …
Ο Τάισον συνέχισε να εξηγεί πώς μια σύγκρουση στον ωκεανό θα προκαλούσε τσουνάμι: «Αν περάσει από το κέντρο, θα βυθιστεί στον Ειρηνικό Ωκεανό σε βάθος τριών μιλίων, οπότε και θα εκραγεί, δημιουργώντας στον Ειρηνικό μια τρύπα πλάτους τριών μιλίων. Το τείχος ύψους 5 χιλιομέτρων καταρρέει, πέφτει πάνω στον εαυτό του και ανεβαίνει ψηλά στην ατμόσφαιρα πριν πέσει ξανά στον ωκεανό, δημιουργώντας κύματα τσουνάμι».
«Τώρα λοιπόν δημιουργείτε μια κοιλότητα για δεύτερη φορά. Αυτός ο κύκλος διαρκεί περίπου 50 δευτερόλεπτα, μπορείτε να το υπολογίσετε», πρόσθεσε ο Tyson. «Όλα τα τεχνητά πράγματα, όλα τα σπίτια, τα εργοστάσια, στροβιλίζονται στη δύναμη που καθαρίζει με άμμο ολόκληρη τη δυτική ακτή της Βόρειας Αμερικής».
Και επειδή τόσα πολλά υλικά θα πεταχτούν στην ατμόσφαιρα, θα υπάρξει μια περίοδος παγκόσμιας ψύξης που θα προκαλέσει μια μακροχρόνια παγκόσμια πείνα…
Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις θα ήταν ακόμη πιο καταστροφικές, με εκτεταμένη πείνα, ασθένειες και μαζική εξαφάνιση της φυτικής και ζωικής ζωής. Η σύγκρουση θα προκαλούσε πιθανότατα ένα φαινόμενο μαζικής εξαφάνισης, παρόμοιο με αυτό που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους.
Καλύτερα λοιπόν να ελπίζουμε ότι αυτός ο γιγαντιαίος διαστημικός βράχος δεν μας χτυπήσει.
Και προς το παρόν, οι κορυφαίοι ειδικοί μας μας διαβεβαιώνουν ότι δεν θα το κάνει.
Αλλά είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία θα στείλει ένα ρομποτικό διαστημικό σκάφος για να «ραντεβού με τον αστεροειδή τον Φεβρουάριο του 2029» …
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος έδωσε το πράσινο φως για την αρχική εργασία σε μια αποστολή επίσκεψης σε έναν αστεροειδή που ονομάζεται (99942) Apophis. Εάν εγκριθεί σε μια βασική συνάντηση του επόμενου έτους, το ρομποτικό διαστημόπλοιο, γνωστό ως Rapid Apophis Mission for Space Safety (Ramses), θα συναντηθεί με τον αστεροειδή τον Φεβρουάριο του 2029.
Ξέρουν κάτι που εμείς δεν ξέρουμε;
Είναι ενδιαφέρον ότι ο Apophis πήρε το όνομά του από τον Αιγύπτιο θεό του χάους και πλησιάζει σε μια εποχή που ολόκληρος ο πλανήτης μας κατεβαίνει σε μια κατάσταση μεγάλου χάους.
Ας ελπίσουμε ότι οι κορυφαίοι ειδικοί μας έχουν δίκιο.
Ας ελπίσουμε ότι αυτός ο γιγαντιαίος διαστημικός βράχος θα περάσει από τον πλανήτη μας χωρίς να προκαλέσει πρόβλημα.
Αλλά προς το παρόν δεν έχουμε τρόπο να το δούμε, και ακόμη και η παραμικρή αλλαγή στην τροχιά θα μπορούσε να έχει απολύτως τεράστιες επιπτώσεις για όλους μας.
Κατηγορία Θέματος
Διάστημα,
Επιστημονικά θέματα,
Θέματα Παιδείας,
Περιβαλλοντικά θέματα,
Φυσικές Καταστροφές
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)
1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.
2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.
3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.
4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.
5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).
6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.
7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.
Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.
ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.
3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.
4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.
5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).
6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.
7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.
Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.
ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.
1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.
2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.
3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.
Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.
2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.
3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.
Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου