28 Νοεμβρίου 2024

«Είμεθα κράτος ελεύθερον ή υποτελές τω Κεμάλ;». Ένας αιώνας επέμβασης της κεμαλικής Τουρκίας στη Θράκη (και όχι μόνο….)

Γράφει ο Θεοφάνης Μαλκίδης 
 
Στα τέλη της δεκαετίας του 1920 και στις αρχές της επόμενης, στο πλαίσιο της υπό εκκόλαψη «ελληνοτουρκικής φιλίας», η οποία κατέληξε στο σύμφωνο ειρήνης του 1930 και στην πρόταση για Νόμπελ ειρήνης στον Κεμάλ (!), κεντρική παράμετρος της παραπάνω πολιτικής ήταν η Θράκη.
 
Στη Θράκη, μεταξύ των άλλων, κρινόταν η μεταφορά του Κεμαλικού καθεστώτος από την Τουρκία στην Ελλάδα και η επικράτηση του εθνικιστικού μορφώματος από τη γειτονική χώρα, στην εξαιρετικής σημασίας περιοχή της πατρίδας μας. Με δεδομένη τη σιωπή και τη συναίνεση του ελλαδικού πολιτικού και γραφειοκρατικού συστήματος στην Κεμαλική επέλαση στη Θράκη, η μοναδική αντίσταση που υπήρξε ήταν αυτή των αποκαλούμενων «παλαιομουσουλμάνων», όσων δηλαδή Τούρκων, Κούρδων και άλλων, είχαν βρει καταφύγιο μετά την απέλασή τους από την Τουρκία. Η αντίστασή τους όμως κάμφθηκε πολύ σύντομα, αφού ένας από τους όρους της σύναψης του ελληνοτουρκικού συμφώνου φιλίας ήταν και η εκδίωξή τους από τη Θράκη, όπερ και εγένετο με τελική κατάληξη στη Συρία. 
 
Ένα από τα λίγα άρθρα που γράφτηκαν ενάντια στην απόφαση της Αθήνας για την απέλαση των αντιφρονούντων στην εισβολή- εισαγωγή των Κεμαλικών επεκτακτικών ιδεών στη Θράκη, ήταν του δικηγόρου από την περιοχή της Κομοτηνής Μ. Πολιουδάκη, ο οποίος ήδη από το 1927 όταν γινόταν γνωστή η πρόθεση να εκδιωχθούν οι ηγέτες των «παλαιομουσουλμάνων», έκλεινε το κείμενό του με την (όχι και τόσο ρητορική) ερώτηση: «είμεθα κράτος ελεύθερον ή υποτελές τω Κεμάλ;».
 
Η διαπίστωση αυτή του 1927 επιβεβαιώθηκε αρκετές φορές από τότε: η κατά καιρούς ανάδειξη του εθνικού όρκου του κεμαλισμού για την αναγκαιότητα – βεβαιότητα προσάρτησης της Θράκης, η εισαγωγή της τουρκικής ταυτότητας στις μη τουρκόγλωσσες μειονότητες (Πομάκοι, Ρωμά, κλπ), η επιβολής της τουρκικής γλώσσας στην μειονοτική εκπαίδευση σε αντίθεση με τη συνθήκη της Λωζάννης, η ανάδειξη βουλευτών, νομαρχών, δημάρχων κλπ. με ευθεία σχέση με το κεμαλικό φασιστικό αφήγημα, η πέρα από κάθε διπλωματικά όρια λειτουργία του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής που έγινε ο φορέας υλοποίησης του κεμαλισμού, η παραχώρηση του fake σπιτιού του Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη στην Τουρκία, όπου εκεί γράφτηκε η προβοκάτσια με τη δήθεν βόμβα και στη συνέχεια η εξέλιξη με τα «Σεπτεμβριανά» και άλλα πολλά. Πάρα πολλά.
 
Με λίγα λόγια το «είμεθα κράτος ελεύθερον ή υποτελές τω Κεμάλ;» αποτελεί τη πιο ολοκληρωμένη σύνοψη της κατάστασης που επικρατεί όχι μόνο στην Θράκη και τις μουσουλμανικές μειονότητες σε σχέση με την Τουρκία, αλλά και στην ίδια την Αθήνα. Τόσο σε επίπεδο ουσίας όσο και σε επίπεδο συμβολισμών, για παράδειγμα η προκλητική απόδοση τιμών στο μαυσωλείο του Κεμάλ, που συν τοις άλλοις είναι ο φυσικός αυτουργός της Γενοκτονίας στον Πόντο, στην Ιωνία, στη Θράκη, η Αθήνα δείχνει ανίκανη να ξεφύγει από τη διακομματική πολιτική της υποταγής στον Κεμαλισμό και να διαμορφώσει πολιτική αντίστασης στον επεκτατισμό του, ο οποίος σήμερα εκφράζεται από τον Ερντογάν, τους δολοφόνους Γκρίζους Λύκους και τα λοιπά ορφανά του αποκαλούμενου «ιδρυτή και διαμορφωτή της σύγχρονης Τουρκίας»…..
 
Ο Κεμαλισμός όμως στη Θράκη και σε όλον τον Ελληνισμό- δυστυχώς η «ασθένεια» έχει κάνει μετάσταση παντού ακόμη και στην ελεύθερη Κύπρο- αφορά και μία μερίδα του λεγόμενου πνευματικού κόσμου, από τη «δεξιά μέχρι την αριστερά», η οποία σιωπά απέναντι στη χούντα της Άγκυρας και των κεμαλοφασιστών ναρκεμπόρων, διακινητών και δολοφόνων, τηρώντας σιγή ιχθύος για τα εγκλήματά τους. Μάλιστα και ενώ υφίσταται ο νέος «ζωτικός χώρος» της Γαλάζιας Πατρίδας και των «Συνόρων της Καρδιάς», οι διακομματικοί «πνευματικοί» άνδρες, προτείνουν την ελληνοτουρκική φιλία και τα «ήρεμα νερά», μιλούν για την ύπαρξη τουρκικών δικαιωμάτων στη Θράκη και το Αιγαίο (!), επαναλαμβάνουν τα περί ομοσπονδίας στην Κύπρο, «ξεχνώντας» ότι ο Κεμάλ δηλαδή ο δάσκαλος του Χίτλερ και ο Κεμαλισμός, δηλαδή ο Ναζισμός, κατευθύνεται από μια διεφθαρμένη πολιτικοστρατιωτική ομάδα, η οποία είναι σαφώς ανθελληνική με πρόδηλους επεκτατικούς σκοπούς, από τους οποίους δεν παρεκκλίνει ούτε εκατοστό.
 
Ο αείμνηστος Μιχάλης Χαραλαμπίδης είχε γράψει τον Ιανουάριο του 2024, ότι «οι Έλληνες μιλούν για το Νέο Ανατολικό ζήτημα, για τη λύση του Τουρκικού προβλήματος και για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας. Οι δούλοι, οι ηλίθιοι, μιλούν για την Λωζάνη και για τα «ελληνοτουρκικά».
 
Αλλά για το Τουρκικό πρόβλημα και για τον Κεμαλισμό θα επανέλθουμε, όπως πρέπει να γίνει και για άλλες παρεμβάσεις της Τουρκίας στη Θράκη και όχι μόνο, καθώς και για τη σιωπή και την αδιαφορία της Αθήνας….



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.