15 Σεπτεμβρίου 2024

Τι εννοούσε ο Παύλος Μελάς όταν έγραφε σε επιστολή του ότι «έμαθε λέξεις στα μακεδονίτικα»;

Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης.
 
Κάποιος στο Τουϊτερ με ρώτησε “τι εννοούσε” για τις “μακεδονικές λέξεις” που ανέφερε ο Παύλος Μελάς ότι έμαθε, σε μια επιστολή στη γυναίκα του το 1903.
 
Ορίστε τι εννοούσε:
Από το 1878 (για να μην πω από το 1870 καλύτερα) ξέσπασε μια τεράστια μακροχρόνια διαμάχη Ελλήνων και Βουλγάρων στη Μακεδονία.
Άλλη εθνότητα δεν υπήρχε στη διαμάχη. Μόνο Έλληνες και Βούλγαροι.
 
Η διαμάχη ήταν για το αν οι ΧΟ της περιοχής θα συνέχιζαν να ανήκουν στο Πατριαρχείο (Έλληνες) ή αν θα ανήκαν στην Εξαρχία (Βούλγαροι). Ξαναλέω: τρίτη εκδοχή δεν υπήρχε.
 
Αυτή η διαμάχη γινόταν σε κάθε σπίτι, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χωριό, σε καίει πόλη από το 1878 (αν όχι το 1870) μέχρι το 1913 όταν έληξαν οι Β Βαλκανικοί Πόλεμοι. Θα ξαναπώ ότι άλλος στρατός στην περιοχή δεν πολέμησε. Μόνο Έλληνες και Βούλγαροι. Υπήρξαν βέβαια και οι Σέρβοι που πολέμησαν λίγο βορειότερα. Α! Στρατό δικό τους συγκρότησαν και πολέμησαν μέχρι και οι απειροελάχιστοι Μαυροβούνιοι. Πάντως στρατός “Μακεδόνων” δεν υπήρξε καθόλου.
 
Μέσα σ’ αυτήν την μακρά διαμάχη, κάποιοι Βούλγαροι είχαν την ιδέα να αποσπάσουν τη Μακεδονία προς όφελος τους (αυτός ήταν ο στόχος) σε δύο φάσεις. Όχι σε μία φάση (“θέλουμε τη Μακεδονία στη Βουλγαρία”), δηλαδή: θέλουμε πρώτα μια Μακεδονία ανεξάρτητη και μετά, με δεύτερο βήμα, θέλουμε τη Μακεδονία στη Βουλγαρία.
 
Έτσι, υπήρχαν μερικά κείμενα ανθρώπων που δήλωναν “Μακεδόνες” (το 100% των οποίων πολεμούσε για τους Βούλγαρους ανοιχτά όμως).
 
Το κλίμα αυτό ευνόησε την ελληνική εκδοχή της διαμάχης ως προς ένα μόνο σημείο: μπορούσε η “μακεδονικότητα” να χρησιμοποιηθεί ως φρένο κατά της ένταξης των βουλγαροφώνων στην Εξαρχία. Δηλαδή ως φρένο στην Βουλγαροποίηση των βουλγαροφώνων και διατήρησή τους στην ελληνική εθνική ταυτότητα.
 
Έτσι, σε αυτό το καθημερινό επίπεδο μεταξύ των ανθρώπων, οι έχοντες ελληνική εθνική συνείδηση δεν είχαν αντίρρηση να αποκαλούν “Μακεδόνες” (όχι εθνικά) τους βουλγαρόφωνους γείτονές τους, διότι έτσι τους συγκρατούσαν από την βουλγαροποίησή τους.
 
Την ίδια ακριβώς χρόνια με τον Παύλο Μελά, με ακριβώς αυτά τα πράγματα στο νου, με την έμφαση στην ελληνικότητα της Μακεδονίας (αρχαίας και σύγχρονης) έπεισε ο Μητροπολίτης Γερμανός Καραβαγγέλης τον Κώστα Χρήστου (Καπετάν Κώττας) ότι είναι Έλληνας βουλγαρόφωνος να πολεμήσει για την Ελλάδα χωρίς να ξέρει ούτε μια λέξη ελληνικά. Το ίδιο ασφαλώς και σε πολλούς άλλους. Έτσι, την ώρα που σκοτώνεται ο Καπετάν Κώττας φωνάζει δυνατά “Ζήτω η Ελλάδα” στα βουλγάρικα!
 
Όλοι αυτοί καταγράφηκαν στην ελληνική, βουλγαρική και Οθωμανική ιστοριογραφία ως “Γραικομάνοι”.
 
Πείστηκαν για τη γραικομανία τους, δηλαδή για την ένταξη στην ελληνική εθνική συνείδηση σε καιρούς πολεμικούς, σε αυτό το πλαίσιο που μόλις ανέλυσα.
 
Στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο εντάσσεται και το περιστατικό που αναφέρετε.
Καταλάβατε τώρα;
Εθνικά Μακεδόνες δεν υπάρχουν, ούτε υπήρξαν ποτέ.
Μακεδονική γλώσσα δεν υπάρχει, ούτε υπήρξε ποτέ.
 
Σκοπιανά υπάρχουν, τα οποία κατασκευάστηκαν από τον Τίτο μετά το 1944 με σκοπό να απο-βουλγαροποιηθούν οι βουλγαρόφωνοι της Γιουγκοσλαβίας. Κατασκευάστηκε μια γλώσσα με δανεικά σερβικά δάνεια πάνω στην βουλγάρικη του 1944, ώστε να γίνει μια διακριτή γλώσσα που θα ονομαζόταν “μακεδονική” και θα έπαιρνε τους Βούλγαρους της Γιουγκοσλαβίας να τους κάνει Μακεδόνες ώστε να μην αξιώνει στο μέλλον η Βουλγαρία μειονότητα εντός της.
 
Έτσι, αυτά τα σκοπιανά που γεννήθηκαν το 1944 δεν σχετίζονται τόσο με τα βουλγάρικα του 1900 (που έμειναν στάσιμα από τότε μέχρι σήμερα).
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.