5 Απριλίου 2023

Αθωώθηκε ο Μητροπολίτης Μόρφου

Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος παρουσιάστηκε σήμερα 4 Απριλίου, 2023 ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας μαζί με τον συνήγορό του κ. Νίκο Κληρίδη και αθωώθηκε από όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε σε σχέση με παραβάσεις των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό και ειδικότερα ότι παρότρυνε και/ή διήγειρε τους πιστούς να διαπράξουν ποινικά αδικήματα δηλαδή να συμμετάσχουν σε δημόσια συνάθροιση ή συνάθροιση πέραν των δύο ατόμων. 

Η αθωωτική απόφαση του Δικαστηρίου αναφέρει τα ακόλουθα:
 
«[….] Από την ενώπιον μου μαρτυρία, δεν στοιχειοθετείται η αποδιδόμενη στον Κατηγορούμενο παραβατική συμπεριφορά της πρόσκλησης σε δημόσια συνάθροιση ή συνάθροιση πέραν των 2 ατόμων. Εξηγώ. Αν και στα βίντεο φαίνεται μεγάλος αριθμός ατόμων στη λειτουργία στον ποταμό Καρκώτη και μάλιστα με παραδοχή του ιδίου του Κατηγορούμενου σε κατάθεση του, Τεκμήριο 4, μετά το πέρας της τέλεσης του καθαγιασμού αυτός κάθισε και ήρθαν 250 άτομα και όλοι ασπάζονταν το δεξί του χέρι, στην Κατηγορία 1, δηλαδή πρόσκληση σε δημόσια συνάθροιση ή σε συνάθροιση πέραν των 2 ατόμων. Υπήρξε μία πρόσκληση, ένα κάλεσμα, αλλά σε επιτρεπόμενη κατά τις 6/1/21 όταν και τελέστηκε, άσκηση θρησκευτικής λατρείας ή έστω προέκτασης του εκκλησιασμού της ημέρας βάσει του Κανονισμού 2(1)(θ) της Κ.Δ.Π.615/21.
 
Έλαβε χώρα στις 6/1/21 αγιασμός υδάτων, έθιμο και μέρος του τελετουργικού για το οποίο όχι μόνο έχω δικαστική γνώση, αφού είναι συνδεδεμένο με την ιστορική συλλογική μνήμη των Κυπρίων – παραπέμπει το εν λόγω έθιμο στους πριν το 1974 σχετικούς εορτασμούς σε ολόκληρη την επικράτεια μας, μεταξύ άλλων και στη ρίψη του σταυρού στη θάλασσα της Κερύνειας και της Αμμοχώστου, αλλά και για το οποίο τέθηκε και συγκεκριμένη μαρτυρία ενώπιον του Δικαστηρίου από την Κατηγορούσα Αρχή. 
 
Στον ποταμό Καρκώτη μετέβηκαν όντως πολλά άτομα και μάλιστα ο ίδιος ο Κατηγορούμενος δέχθηκε ότι ασπάσθηκαν το χέρι του 250 εξ’ αυτών. Αυτό όμως για το οποίο κατηγορήθηκε κι ερευνήθηκε ο Κατηγορούμενος, ήταν η κατά παράβαση των ισχύοντων Κανονισμών παρακίνηση σε δημόσια συνάθροιση. Παράνομη συνάθροιση δεν έλαβε χώρα, αφού αυτό που έλαβε χώρα στις 6/1/21 ήταν η εν τοις Κανονισμοίς επιτρεπόμενη άσκηση θρησκευτικής λατρείας. 
 
Καταληκτικά: συνιστούσε, ο καθαγιασμός των υδάτων στον ποταμό Καρκώτη, όχι δημόσια συνάθροιση, αλλά δραστηριότητα που ο ίδιος ο νομοθέτης, κατά την έκφραση «εν τη σοφία του», επέτρεψε κατ’ εξαίρεση για τις 6/1/21, ημέρα των Θεοφανείων. Το έπραξε ο νομοθέτης, αναγνωρίζοντας προφανώς τη σημασία της εν λόγω άσκησης θρησκευτικής λατρείας, ως μίας αναγκαίας χαλάρωσης στους τότε πάμπολλους περιορισμούς χάριν της δημόσιας υγείας, υπέρ των θρησκευόμενων πολιτών του τόπου.» 
 
Ως εκ τούτου ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου επιθυμεί να αναπέμψει εκ βάθους ψυχής ευχαριστίες προς τον Τριαδικό Θεό, την Υπεραγία Θεότοκο, τον άγιο Αυξίβιο Α΄ Επίσκοπο Σόλων, τον πολιούχο άγιο της Μητροπόλεως μας Μάμα, αλλά και προς τους Πατέρες όσιο Ιάκωβο (Τσαλίκη), όσιο Ευμένιο τον Λεπρό, όσιο Παΐσιο Αγιορείτη, όσιο Νικηφόρο τον Λεπρό, όσιο Φιλούμενο τον εξ Ορούντης και όσιο Πορφύριο Καυσοκαλυβίτη για τη συμπαράσταση και την προστασία που παρείχαν σ’ εμάς καθ’ όλη τη διάρκεια της δοκιμασίας μας. 
 
Επίσης θέλει να εκφράσει τις ευχαριστίες του προς τον κ. Ν. Κληρίδη και προς τον κλήρο και τον πιστό λαό της Κύπρου και της Ελλάδος, αλλά και των απανταχού Ορθοδόξων, για τις προσευχές τους και τα πολλά ηλεκτρονικά και γραπτά μηνύματα-επιστολές συμπαράστασης, που απέστειλαν σ’ εμάς. 
 
Εμείς θα συνεχίσουμε να διακονούμε και να ομολογούμε την αλήθεια του Χριστού και της Εκκλησίας. 
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.