8 Απριλίου 2023
Καταφύγιο για 5.000 παιδικές ψυχές υπήρξε η Ελλάδα το 1974
Η ευγνωμοσύνη στον ελληνικό λαό που φιλοξένησε περίπου 5.000 παιδιά Κυπρίων της εισβολής, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, θα είναι αιώνια, όπως αιώνια θα είναι και η ευγνωμοσύνη στις οικογένειες που άνοιξαν τις πόρτες, τις καρδιές και τις αγκαλιές τους, σε ό,τι έφερε μαζί του ο κατατρεγμός του 1974.
Αυτές οι ευχαριστίες θα αποτυπωθούν σε εκδηλώσεις που διοργανώνει η «Ομάδα πρωτοβουλίας ασυνόδευτων και φιλοξενηθέντων παιδιών στην Ελλάδα το 1974», εκπρόσωποι της οποίας παρευρέθηκαν χθες σε συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Προσφύγων.
Επώδυνες θύμισες λόγω του πολέμου, αλλά και ευχάριστες αναμνήσεις για την θερμή φιλοξενία συνοδεύουν τα παιδιά που μεγάλωσαν πλέον. Μόνο που ένα κοριτσάκι δεν άντεξε και απεβίωσε στην Ελλάδα όπου και θάφτηκε, για να ξεθαφτεί στη συνέχεια και να μεταφερθεί στην Κύπρο, όπου θάφτηκε στην αγκαλιά της μάνας γης, μαζί με την μητέρα της.
Οι μνήμες αναβίωσαν χθες και οι ενήλικες, σήμερα, φιλοξενηθέντες, θυμήθηκαν όταν έτρεχαν κάτω από τα τραπέζια μετά από κάθε θόρυβο αεροπλάνου. Θυμήθηκαν τους ανθρώπους που τους φιλοξένησαν και τους προσέφεραν από το φαγητό τους, που έκοψαν από τα παπούτσια και τα ρούχα των παιδιών τους για να νοιώθουν τα δικά μας παιδιά, σαν στο σπίτι τους. Τι συγκινητικό: «Ήμουν το όγδοο παιδί της οικογένειας που με φιλοξενούσε», λέει στον «Φ» ένας από την ομάδα.
Τα χρόνια πέρασαν και οι τότε ανήλικοι Κύπριοι μεγάλωσαν και έκαναν δικά τους παιδιά, τα οποία γνωρίστηκαν με τα παιδιά των ανθρώπων που τους φιλοξένησαν. Και μέχρι σήμερα διατηρούν αδελφικές σχέσεις.
Είναι κι αυτός, ο εξ Ελλάδος 20χρονος μονόχειρας, που όταν τον ρώτησε ένα από τα παιδιά μας, τι απέγινε το δεξί του χέρι, απάντησε πως πολεμούσε στο αεροδρόμιο της Τύπου, όπου και τραυματίστηκε.
Είναι αυτές οι «λεπτομέρειες» που δημιούργησαν την ουσία στις ακατάλυτες σχέσεις. Αυτές, τις σχέσεις ζωής.
Συναντήσαμε χθες την αντιπροσωπεία και ρωτήσαμε τις εντυπώσεις τους, σε απόσταση ασφαλείας από την τότε εποχή. Ο πρόεδρος της ομάδας κ. Ανδρέας Θεοδοσίου αναφέρει, πως η γενική εντύπωση, είναι πως κάποιοι πέρασαν καλά υπό τις περιστάσεις, κάποιοι όχι και τόσον καλά και ιδιαίτερα τα κορίτσια τα οποία φιλοξενούνταν σε ιδρύματα της Εκκλησίας της Ελλάδας. Όπως εξηγεί, ο αυστηρός τρόπος ζωής ήταν κάτι το χαρακτηριστικό και οι συνθήκες σε κάποιες περιπτώσεις θύμιζαν στρατιωτική πειθαρχία.
Αυτό που οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε, λέει, είναι ότι δεν υπήρχαν φαινόμενα κακομεταχείρισης ή κακοποίησης αλλά ξυπνούσαν συγκεκριμένη ώρα, προγευμάτιζαν, πήγαιναν σχολείο, επέστρεφαν, διάβαζαν, πλένονταν, πήγαιναν για ύπνο και ξανά από την αρχή. Βεβαίως, αυτά πρέπει να τα δούμε με τον φακό και τα ισχύοντα της τότε εποχής, εξηγεί, συμπληρώνοντας, πως για τα αγόρια η κατάσταση ήταν πολύ καλύτερη.
Για τα περισσότερα παιδιά, η φιλοξενία διήρκεσε μια σχολική περίοδο αλλά κάποια παιδιά έμειναν μέχρι και τρία χρόνια.
Η Μύρο Κουή, αναφέρει, πως ο δάσκαλος της, μετά από χρόνια της θύμισε, πως στην έκτη του δημοτικού ενώ κάθονταν όλοι στην τάξη, ακούστηκε ένα αεροπλάνο να περνά πετώντας πολύ χαμηλά, κάτι το οποίο προκάλεσε πολύ έντονο θόρυβο. «Επειδή είχαμε έντονες τις μνήμες του πολέμου και τον θόρυβο των πολεμικών αεροπλάνων, όλα τα παιδιά στην τάξη έκλεισαν τ’ αυτιά τους με τα χέρια τους, εκτός από μένα που βρέθηκα κάτω από το θρανίο». Η αλήθεια είναι ότι πέρασαν χρόνια μέχρι να συνηθίσουμε τον θόρυβο των αεροπλάνων, συμπληρώνει.
Ο Κώστας Γεωργίου κατάγεται από την Τύμπου και κατέληξε στο Τραγανό Ηλείας. Λέει ότι του συνέβη ανάλογο περιστατικό και εξηγεί: «Η δασκάλα, μου είπε κάθισε να γράψεις ένα γράμμα στους γονείς σου και η ίδια πήγε να φέρει τον ιερέα για να κάνει αγιασμό. Μέχρι να επιστρέψει, απογειώθηκαν αεροπλάνα από την Ανδραβίδα όπου βρίσκεται το στρατιωτικό αεροδρόμιο της περιοχής, κι εγώ νόμιζα πως είναι τούρκικα αεροπλάνα και κρύφτηκα. Μετά, όταν ήρθε η δασκάλα, μου φώναζε να βγω έξω από εκεί που μπήκα όταν άκουσα τον θόρυβο».
Και συνεχίζει: Όμως, θυμάμαι ακόμη κάτι, που ως παιδί μου είχε κάνει εντύπωση και με συντάραξε. Βλέπαμε ένα νεαρό παιδί, Ελλαδίτη, περίπου 20 ετών του οποίου έλειπε το ένα χέρι. Όταν γνωριστήκαμε τον ρωτήσαμε, «γιατί δεν έχεις χέρι»; Μας είπε πως υπηρετούσε στο αεροδρόμιο της Τύμπου. Πολεμούσε για μας και έχασε το χέρι του. Πέρασαν τόσα χρόνια και όποτε πραγματοποιούνται επετειακές εκδηλώσεις στην Κύπρο για τις μέρες της εισβολής τον συναντάμε. Αυτό που με στενοχωρεί είναι ότι επισήμως δεν υπάρχει αναγνώριση από κανένα.
«Είμαστε μέλη της οικογένειας τους μέχρι σήμερα»
Ο πρόεδρος της Ομάδας Πρωτοβουλίας Ανδρέας Θεοδοσίου, αναφέρει: Αυτό που θα ήθελα να καταγραφεί από πλευράς μου, είναι η αγάπη από τον απλό Έλληνα πολίτη που μας φιλοξένησε. Ήταν αγρότες ή εργάτες, κάποιοι με πολλά παιδιά και άνοιξαν τα σπίτια τους και τις καρδιές τους και χώρεσαν κι εμάς που δεν ήμασταν παιδιά τους. Αναφερόμαστε σε ανθρώπους κάποιοι εκ των οποίων ήταν πάμπτωχοι και άνοιξαν τις πόρτες τους. Έκοψαν από τα παιδιά τους και από παπούτσια και από ρούχα, για να έχουμε κι εμείς οι οποίοι ήμασταν ξένοι. Πώς μπορούμε να τα ξεχάσουμε; Η οικογένεια που με φιλοξένησε είχε εφτά παιδιά. Με αντιμετώπιζαν όπως τα παιδιά τους. Ό,τι είχαν τα παιδιά τους, είχαμε κι εμείς.
Ο δημοσιογράφος Μιχάλης Μιχαήλ, αναφέρει: Είμαστε μέλη της οικογένειας μέχρι και τώρα. Έχουμε όλοι επαφές με τι οικογένειες που μας φιλοξένησαν και μάλιστα τα παιδιά μας γνωρίστηκαν με τα παιδιά τους και συνεχίζεται αυτή η σχέση, κάτι το οποίο θεωρούμε πολύ σημαντικό.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο πρόεδρος της Ομάδας ανέφερε ότι πρόκειται για μια τραγική ιστορία, που δυστυχώς ο κυπριακός λαός στο σύνολο του δεν την γνωρίζει. Όπως είπε, με βάση τους επίσημους αριθμούς, στην Ελλάδα είχαν φιλοξενηθεί περίπου 2.000 παιδιά, αλλά ανεπισήμως φιλοξενήθηκαν περίπου 5.000.
Μόνο στο Νομό Ηλείας φιλοξενήθηκαν 456 παιδιά, εκ των οποίων ένα μικρό κοριτσάκι, το οποίο δυστυχώς δεν τα κατάφερε. Το ιατρικό πόρισμα έλεγε «ανακοπή καρδιάς».
Ανέφερε επίσης, πως διοργανώνονται κάποιες εκδηλώσεις στην Ελλάδα και ζητήθηκε η στήριξη της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Συγκεκριμένα, θα οργανωθούν εκδηλώσεις στον Πειραιά, σε συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία στην Αθήνα για τοποθέτηση τιμητικής πλακέτας στις 5 Ιουνίου.
Στις 26/11/2023 διοργανώνεται τελετή στο νομό Ηλείας όπου θα δοθούν και τιμητικά διπλώματα στις οικογένειες και τα ιδρύματα που φιλοξενήθηκαν παιδιά. Παιδιά είχαν φιλοξενηθεί από την Κρήτη μέχρι και την Αθήνα, στο Μεσολόγγι, στο Βόλο, στην Τρίπολη, στα Γιάννενα, στη Θεσσαλονίκη και σε νησιά.
Κατηγορία Θέματος
Εθνικά Θέματα,
Ιστορικά θεματα,
Κοινωνικά θέματα,
ΚΥΠΡΟΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)
1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.
2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.
3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.
4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.
5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).
6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.
7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.
Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.
ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.
3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.
4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.
5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).
6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.
7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.
Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.
ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.
1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.
2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.
3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.
Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.
2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.
3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.
Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.
1 σχόλιο:
Αιωνια ευγνωμοσυνη οφειλουμε οι Ελληνες Κυπριοι προσφυγες στον απλο αδελφο Ελληνικο λαο που με στοργικη αγαπη μας φιλοξενησε.
ΟΧΙ ομως σε αυτους τους ολιγους ριψασπιδες ελληνες ταγους που μας προδωσαν καΙ εγκατελειψαν.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΑΔΕΛΦΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.
ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΑΙΩΝΙΑ ΣΑΣ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ.
ΑΝΑΣΤΑΣΗ Η ΠΟΛΥΠΑΘΗ ΚΥΠΡΟΣ ΠΡΟΣΔΟΚΑ.
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ.
ΑΑ Προσφυγας απο Αγια Μεσαορια.
Δημοσίευση σχολίου