20 Δεκεμβρίου 2022

ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΙΣ ΜΑΝΕΣ ΤΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ.

Με ευλαβική επιμέλεια από Αντώνη Αντωνά, αδελφό εθνομάρτυρα, αγνοούμενου για 36 χρόνια. 47 Χριστούγεννα και Πάσχα πέρασαν, που πρέπει να μας θυμίζουν τον πόνο των μανάδων μας, για τα χαμένα τους παιδιά, που ακουμπισμένες μέρα νύχτα στην έξω πόρτα τα ανέμεναν με βουρκωμένα μάτια. Σημειώνεται ότι η δεύτερη βάρβαρη εισβολή έγινε στις 14-15 Αυγούστου, που ήταν και το μικρό Πάσχα των Ελλήνων και κατά την διάρκεια της σφαγιάστηκαν χιλιάδες άμαχοι…. 
Ακόμη μια μάνα έφυγε ….
 
Απόσπασμα του Κώστα Βενιζέλου με πρόσθετο αφιέρωμα από Αντώνη Αντωνά. 
 
«Η Παναγιώτα Σολωμή από την Κώμη Κεπήρ, «έφυγε» πριν από λίγες ημέρες από τη ζωή. Δεν την έχω γνωρίσει ποτέ. Ήταν, όμως, ως να την ήξερα. Ήταν μια γνώριμη φυσιογνωμία γιατί ήταν πάντα εκεί, παρούσα. Έδινε μάχες για τη μεγάλη υπόθεση των αγνοουμένων. Ήταν μια φιγούρα που στεκόταν καρτερικά, δίπλα στους άλλους συγγενείς αγνοουμένων, ζητώντας να μάθει για τους δικούς της ανθρώπους. 
 
Μαυροφορεμένη, κρατούσε πάντα στα χέρια της μια κορνίζα με δυο φωτογραφίες, του συζύγου της Παύλου και του γιου της, Σολωμή. Ήταν σε όλες τις εκδηλώσεις αγνοουμένων. Ήταν στις αντικατοχικές εκδηλώσεις, στις πορείες των γυναικών, όταν τότε γινόντουσαν. 
 
Τι απέγιναν, πού βρίσκονταν; Είχε πέραν από τον σύζυγο και τον γιο της, άλλα δεκατέσσερα συγγενικά πρόσωπα, που χάθηκαν τα ίχνη τους το καλοκαίρι εκείνο του 1974. Αυτή η φιγούρα, που την έβλεπε κανείς σιωπηλή να κρατά σφικτά τις φωτογραφίες των αγαπημένων της, εξέφραζε την κυπριακή τραγωδία. Σε δύσκολους καιρος, που η συλλογική μνήμη έχει ξεθωριάσει, Η Παναγιώτα, μαζί με άλλες γυναίκες, άλλους συγγενείς, ήταν εκεί για να θυμίζουν την υπόθεση των αγνοουμένων. 
 
Το 1974 ήταν στο χωριό της Κώμη Κεπήρ μαζί με την οικογένειά της. Εκεί την βρήκε η εισβολή, η προέλαση των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων. Ο σύζυγός της μέχρι πρότινος αγνοούμενος Παύλος Σολωμή, 42 χρόνων τότε και ο γιος της, επίσης μέχρι πρότινος αγνοούμενος, 18 χρονών παιδί, Σολωμής Παύλου, είχαν συλληφθεί από τα κατοχικά στρατεύματα και αγνοούνταν μέχρι το 2018. Τα λείψανά τους εντοπίστηκαν σε ομαδικό τάφο στην κατεχόμενη γη της Καρπασίας, στη Λίμνη Γαλάτειας και ταυτοποιήθηκαν. 
 
Πέντε σχεδόν δεκαετίες, κουβαλούσε τον πόνο της αναμονής, τον πόνο που αισθάνεται ο καθένας για τον χαμό δικού του ανθρώπου. Η Παναγιώτα είχε γράψει στο Προσφυγικό Βήμα–πρέπει να ήταν το 1998– για την τραγικότερη μέρα της ζωής της: «Στις 15 Αυγούστου 1974, γύρω στις 9:30 π.μ., Τούρκοι στρατιώτες μπήκαν μέσα στο σπίτι μας και μας συνέλαβαν. Οδηγηθήκαμε σ’ ένα κοντινό τουρκικό χωριό, όπου ένας ανώτερος Τούρκος αξιωματικός μάς ανέκρινε. Οι αξιωματικοί του στρατού μάς διαβεβαίωσαν ότι οι άνδρες θα αφήνονταν ελεύθεροι σε τρεις μέρες. Κανείς από αυτούς δεν ήταν στρατιώτης… Οι περισσότεροι ήταν ηλικιωμένοι, που έμειναν πίσω για να προστατέψουν την περιουσία τους και ο μικρότερος ήταν ο γιος μου. Κανείς δεν επέστρεψε …. 
 
Η Παναγιώτα παρέμεινε με την κόρη της, Χριστίνα, τρία χρόνια εγκλωβισμένες στο χωριό τους. Αρνιόταν να εγκαταλείψει τη γη της παρά τις πιέσεις, που δεχόταν από τους Αττίλες. Σε μια επίσκεψη του Ραούφ Ντενκτάς στην περιοχή, το 1975, του παρέδωσε επιστολή με την οποία ζητούσε να μάθει τι απέγιναν οι δικοί της. Ο Ντενκτάς πήρε την επιστολή, αλλά τα ερωτήματα της Παναγιώτας έμειναν αναπάντητα. Ο τότε κατοχικός ηγέτης, είχε μια ισοπεδωτική προσέγγιση στο θέμα αυτό. Ήθελε να το «κλείσει» για να μην το βρίσκει μπροστά του. Ήταν, για αυτόν και την κατοχική δύναμη, ένα… ενοχλητικό θέμα. Ήταν το μόνο θέμα που θα μπορούσε να εκθέσει την Τουρκία, καθώς με την κατοχή είχε σχεδόν από την αρχή… εναρμονιστεί η λεγόμενη διεθνής κοινότητα.» Κ.Β. 
 
Η Παναγιώτα Σολωμή εκδιώχθηκε από τους κατακτητές το 1977 και μαζί με την κόρη της, Χριστίνα, πήγαν στη Λεμεσό, στον προσφυγικό συνοικισμό του Αγίου Αθανασίου. Είχε μπροστά της τον αγώνα για επιβίωση αλλά και τον αγώνα για την εξακρίβωση της τύχης των δικών της ανθρώπων. Ήταν μια εμβληματική φυσιογνωμία, που ταυτίστηκε με το θέμα των αγνοουμένων. Ήταν μια φιγούρα, που «κουβαλούσε» σε όλη της τη ζωή την κυπριακή τραγωδία. Επέμενε μέχρι τέλους. Ήταν στάση ζωής. Άνθρωπος της γης, αγρότισσα, αγάπησε τον τόπο και βρέθηκε πολλές φορές να αναμετράται με τη λήθη και την αδιαφορία. Εκείνη η φιγούρα, σιωπηλή και συνάμα μαχητική, θα παραμείνει στη μνήμη μας.» ΑΙΩΝΙΑ ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ.  
 
Το εντυπωσιακό μνημείο της «Μάνας Αγνοουμένου» 
 
Η ανέγερση του μνημείου που ορθώνεται στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας πρέπει να αποτελεί από τούδε υπόμνηση του χρέους, που έχουμε απέναντι στην πατρίδα μας, στις παρούσες και τις μέλλουσες γενιές για αγώνα υπέρ Ελευθερίας και το χρέος μας για τη διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων μας. 
 
Το Μνημείο της Μάνας των αγνοουμένων, τοποθετήθηκε στην είσοδο του Τύμβου Μακεδονίτισσας στην Λευκωσία, όπου βρίσκονται μνημεία Ε/Κυπρίων και εξ Ελλάδος αξιωματικών και οπλιτών, οι οποίοι έπεσαν κατά τη τουρκική εισβολή του 1974, υπερασπιζόμενοι την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.  
Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έγιναν τον Ιούλιο του 2018, στον τύμβο της Μακεδονίτισσας, από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη. 
 
Στην τελετή από ελληνικής πλευράς, παρέστησαν ο ΥΕΘΑ, Πάνος Καμμένος και ο Β’ αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Βαρεμένος. Στην τελετή, συγγενείς αγνοουμένων από την Κύπρο και την Ελλάδα, των οποίων η τύχη δεν έχει ακόμη διακριβωθεί, κρατούσαν φωτογραφίες των αγαπημένων τους προσώπων. (Εκατοντάδες αγνοούμενοι μας ακόμη δεν έχουν ανευρεθεί, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του φίλτατου Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου και συνεργατών του, που το έργο τους παρεμποδίζεται από τους βαρβάρους κατακτητές του φασιστικού καθεστώτος της κατεχόμενης Ελληνικής Β. Κύπρου. Παρεμποδίζεται για να μην φανούν και άλλα έργα και πράξεις τους, αφού κάθε αγνοούμενος που ανευρίσκεται σε ομαδικό τάφο, στα κατεχόμενα μας εδάφη φέρει εμφανέστατα ίχνη κακοποίησης. Ακρωτηριασμοί, καψίματα, σπασμένα οστά, αποκεφαλισμοί και με μια σφαίρα στο κεφάλι …)  
 
 
*Το μνημείο της Μάνας των Αγνοουμένων αποτελούσε διαχρονικό αίτημα της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων. Το φιλοτέχνησε ο γλύπτης Αχιλλέας Βασιλείου αφιλοκερδώς και αποτελεί δωρεά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας.  
 
Το έργο αποτελεί δωρεά του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας ήταν πρόταση του υποπτέραρχου (Ι) ε.α. της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας Νίκου Ήμελλου, ο οποίος μαζί με τον εξ Ελλάδος γλύπτη Αχιλλέα Βασιλείου, εργάστηκαν αφιλοκερδώς.  
 
Σχεδιαστικά το Μνημείο αποτελείται από το άγαλμα της Μάνας σε φυσικό μέγεθος κατασκευασμένο από ηφαιστειογενή πετρώματα (λάβα) της Σαντορίνης, περιβαλλόμενο από 43 και 1619 ηφαιστειογενείς πέτρες, με την κάθε μια να αναγράφει το όνομα του κάθε ενός αγνοούμενου, των περιόδων 1963-1964 και 1974.  
 
Το ηφαιστειογενές υλικό επελέγη συνδέοντας το μαύρο χρώμα του, με την μαυροφορεμένη Μάνα. Το άγαλμα με ένα ειδικό μηχανισμό περιστρέφεται αργά δίνοντας την εντύπωση ότι η Μάνα ψάχνει τον αγνοούμενο της, στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Το δεξί της χέρι ακουμπά στο μέτωπο σαν σκίαστρο στον ήλιο. Το αριστερό κρατάει λουλούδια που προσφέρονται σε χαρά ή σε λύπη. Οι πέτρες με τα ονόματα των αγνοουμένων, βρίσκονται επάνω σε ανάμεικτο χώμα που προέρχεται από την Ελλάδα και την Κύπρο, δηλώνοντας ότι τα χώματα αυτά είναι κοινά. Όλα τα υλικά συγκεντρώθηκαν από εθελοντές κατοίκους της Σαντορίνης και από το προσωπικό της Αεροπορική Μονάδας και μεταφέρθηκαν στην Κύπρο με C-130.  
 
«Είναι στο πρόσωπο της μαυροφορεμένης μάνας, η οποία έδωσε σιωπηλά το δικό της αγώνα, που συμπυκνώνεται συμβολικά το βάρος που φέρουν η σύζυγος, η αδερφή, ο αδελφός, η κόρη, ο πατέρας, ο γιος και ο κάθε συγγενής, διερχόμενοι καθημερινά και καρτερικά την αγωνία και το μαρτύριο της αδιευκρίνιστης τύχης των προσφιλών τους προσώπων, ως αποτέλεσμα της κυπριακής τραγωδίας του 1974.» 
Απόσπασμα ομιλίας Προέδρου Αναστασιάδη.
 
Προσθέτω και εγώ ταπεινά και ευλαβικά ένα λυρικό πόνημα τιμής ένεκεν. ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ στη μάνα όλων των αγνοουμένων Παναγιώτα και σε όλες τις μάνες, αλλά και στην δική μου μακαριστή μάνα Ανδριάνα, που ξενυχτούσαν εκεί στο επαίσχυντο οδόφραγμα αναζητώντας τα παιδιά τους, τους συγγενείς, τους φίλους αγνοούμενους Όλες πέθαναν με τον πόνο, όπως και η τραγική μου μάνα, που αναζητούσε όλα τα δίσεκτα χρόνια τον γιο της τον αγαπημένο Χριστάκη… Ξεψύχισε από πόνο ανείπωτο, λαβωμένη από εγκεφαλικό επεισόδιο αφήνοντας την τελευταία της πνοή ΕΚΕΙ, ​που τα πύρρεια δάκρυα των μανάδων αχνίζουν μέχρι σήμερα. Τον ίδιο τραγικό θάνατο είχαν οι περισσότερες μάνες και έφυγαν σχεδόν μαζί με τους πονεμένους πατέρες …Ελάχιστοι ζουν σήμερα …. Αιωνία τιμή και δόξα στις μάνες και πατέρες των νεκρών και αγνοουμένων. ​Έφυγαν νωρίς οι πονεμένοι μας γονείς. Ας τους τιμούμε όλοι εμείς. ​Εθνομάρτυρες ήταν και αυτοί ….. 
 
Σε πρώτο πλάνο η μακαριστή Παναγιώτα. Ανάμεσα τους και η δική μας μητέρα. ‘Ολες έφυγαν … ΛΗΣΜΟΝΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ. ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΣΚΟΥΡΙΑΣΜΕΝΗ ΤΑΜΠΕΛΛΑ ΣΤΑ ΑΓΡΙΟΧΟΡΤΑ ΣΤΟ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑ ΜΕ ΤΟ ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΚΑΙ ΤΙΣ ΦΩΤΟ ΤΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΗΡΩΪΚΩΝ ΜΑΝΑΔΩΝ… ΞΕΧΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΧΝΩ … 
 
 
Διαβάστε το πιο πάνω άρθρο της αγαπητής διαπρεπούς συγγραφέως-ερευνήτριας Φανούλλας Αργυρού. Όχι μόνο θα συγκινηθείτε, αλλά και θα θυμώσετε για την αχαριστία μας έναντι αυτών των πονεμένων μανάδων μας … 
 
Απόσπασμα:  
 
Το 2003, όμως ήλθε και το κτύπημα των μαυροφορεμένων Μητέρων. Τις απέκλεισαν από το οδόφραγμα.΄Οπως ακριβώς ήθελε ο Ραούφ Ντενκτάς. Ενοχλούσε η παρουσία τους τόσο τους Τούρκους όσο και άλλους περιλαμβανομένων και δικών μας γιατί απέρριπταν και την ΔΔΟ βλέπετε. (Όπως ενοχλούσε κάποτε και μια πολύμηνη επιτυχής διαμαρτυρία ομογενών στο Λονδίνο έξω από την τουρκική Πρεσβεία, μέχρι που μπήκαν θεοί και δαίμονες να την σταματήσουν και εκείνη).  
 
Και ξεκίνησαν να τρέχουν έκτοτε πρόσφυγες και μη, να δείχνουν το διαβατήριο και την ταυτότητά τους στις κατοχικές αρχές για να … ψωνίζουν από τους Τούρκους, να παίζουν σαν τρελοί στα καζίνο των κατεχομένων με διανυχτερεύσεις. Ανώνυμοι και ΕΠΩΝΥΜΟΙ, τους γνωρίζουν οι φρουροί…  
 
Έτσι φθάσαμε «αισίως» πλέον ξανά (2021) σε μια νέα αλαζονική επιστροφή προς τα κατεχόμενα με το διαβατήριο στο χέρι! Ξανά με το νέο άνοιγμα των οδοφραγμάτων (είχαν κλείσει λόγω κορωνοιού) για να κεραστούν λουκουμάδες και Turkish delight να τους καλωσορίσουν οι Τουρκοκύπριοι με … κόκκινο χαλί! Τι αίσχος, τι ντροπή. Τι ταπείνωση του Ελληνισμού… 
 
Τι άλλο να γράψω ουκ ημπορώ, τι άλλο να λαλώ ουκ οιδα, σκοτίζεται ο λογισμός και το μυαλό στερεύει, καρδιά και ψυχή εγείρονται και ο θυμός θεριεύει…. 
 
ΑΙΩΝΙΟ ΑΝΑΘΕΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ …
 
ΣΤΙΣ ΜΑΝΕΣ ΤΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ 
 
Του Αντώνη Αντωνά. 
 
Με Κεφαλαία. 
 
ΜΕ ΠΟΝΟ ΤΟΥΣ ΓΙΟΥΣ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ,
ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, ΤΙΣ ΜΑΧΕΣ.
ΑΚΟΥΜΠΙΣΜΕΝΕΣ ΞΑΓΡΥΠΝΕΣ,
ΟΙ ΠΟΝΕΜΕΝΕΣ ΜΑΝΕΣ, 
ΣΤΗ ΚΑΓΚΕΛΕΝΙΑ ΕΞΩ ΠΟΡΤΑ,
ΜΕΣ΄ΤΑ ΛΙΟΠΥΡΙΑ, ΤΗΝ ΒΑΡΥΧΕΙΜΩΝΙΑ….
ΣΚΟΥΡΙΑΣΕ ΤΟ ΚΑΓΚΕΛΟ, ΛΥΓΙΣΕ Η ΠΟΡΤΑ,
ΤΟ ΣΚΟΥΡΙΑΣΑΝ ΤΑ ΔΑΚΡΥΑ, 
Ο ΠΟΝΟΣ ΤΑ ΣΙΔΕΡΑ ΕΛΥΓΙΣΕ,
ΚΥΡΤΩΣΑΝ ΟΙ ΜΑΡΑΖΩΜΕΝΕΣ ΜΑΝΕΣ,
ΑΠ΄ ΤΗΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΣΠΛΑΧΝΩΝ ΤΟΥΣ.
ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΛΥΓΙΖΑΝ ΣΤΟΝ ΠΟΝΟ, 
ΟΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΤΟΥΣ ΕΔΙΝΑΝ,
ΚΑΙ ΑΝ ΓΟΝΑΤΟΥΣΑΝ ΚΑΜΙΑ ΦΟΡΑ,
ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΚΑΙ ΙΚΕΣΙΑ,
ΣΤΟΝ ΘΕΟ, ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ. 
ΠΕΡΑΣΑΝ ΜΑΥΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΣΕΚΤΑ,
ΔΕΝ ΑΝΤΕΞΑΝ ΑΛΛΟ ΟΙ ΨΥΧΕΣ ΤΟΥΣ,
ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΑΙΩΝΙΑ, ΣΤΕΡΕΨΑΝ ΤΑ ΔΑΚΡΥΑ ΤΟΥΣ,
ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ, Ν΄ΑΝΑΠΑΥΘΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ, 
ΚΛΕΙΣΑΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΕ ΠΙΚΡΑ,
ΕΦΥΓΑΝ ΟΙ ΨΥΧΕΣ ΤΟΥΣ, 
 
ΣΥΝΕΧΙΣΑΝ ΝΑ ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΖΟΥΝ, ΓΥΡΩ, ΟΛΟΓΥΡΑ ΚΑΙ ΨΑΧΝΑΝ
ΤΟΥΣ ΛΕΒΕΝΤΕΣ ΤΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΡΙΖΩΜΈΝΟΥΣ ΒΡΑΧΟΥΣ,
ΠΟΥ ΑΝ ΚΑΙ ΗΞΕΡΑΝ ΟΤΙ ΟΙ ΜΥΡΙΟΙ ΒΑΡΒΑΡΟΙ ΘΑ ΠΕΡΝΟΥΣΑΝ,
ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΟΥΚ ΕΛΑΤΩ ΒΡΟΝΤΟΦΏΝΑΖΑΝ,
ΚΑΙ ΗΡΩΙΚΑ ΕΠΕΦΤΑΝ ΞΑΝΑ ΣΗΚΩΝΟΝΤΑΝ,
ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΑΝ ΜΕ ΠΕΙΣΜΑ ΠΟΛΕΜΟΥΣΑΝ. 
ΤΙ ΨΑΧΝΕΤΕ ΠΟΝΕΜΕΝΕΣ ΨΥΧΕΣ ΣΤΗ ΓΗ;
ΣΤΟΥΣ ΟΥΡΑΝΟΥΣ ΑΝΕΒΕΙΤΕ, ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΣΑΣ
ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΑΜΏΣΕΤΕ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΕΚΕΙ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ,
ΑΓΚΑΛΙΑΣΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΥΣ,
ΠΟΥ ΗΡΘΑΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ, ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ,
ΝΑ ΣΜΙΞΟΥΝ ΞΑΝΑ, Ν΄ΑΝΑΠΑΥΘΟΥΝ
ΚΑΙ ΛΥΤΡΩΜΟ ΝΑ ΕΧΟΥΝ. ΠΥΡΡΕΙΑ ΔΑΚΡΥΑ ΧΑΡΑΣ ΑΝΑΜΙΚΤΑ ΜΕ ΛΥΠΗ,
ΣΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΤΑ ΑΓΙΟΧΩΜΑΤΑ ΠΕΦΤΟΥΝ,
ΧΕΙΜΑΡΡΟΙ ΘΕ ΝΑ ΓΕΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ,
ΣΤΑ ΤΑΡΑΓΜΕΝΑ ΝΕΡΑ ΤΗΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ ΘΕ ΝΑ ΠΝΙΞΟΥΝ,
ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΝΤΑΔΑΚΤΥΛΟ ΣΤΑ ΤΑΡΤΑΡΑ ΘΑ ΡΙΞΟΥΝ. 
ΑΣ ΑΝΑΠΑΥΣΕΙ Ο ΠΟΝΟΨΥΧΟΣ ΘΕΟΣ,
ΤΙΣ ΨΥΧΕΣ, ΠΟΥ ΜΕ ΤΟΣΟ ΠΟΝΟ ΦΥΓΑΝ,
ΝΑ ΑΠΟΤΑΞΕΙ ΤΟ ΚΑΚΟ, ΤΗΝ ΛΥΠΗ ΤΗΝ ΑΝΕΙΠΩΤΗ
ΚΑΙ ΛΥΤΡΩΜΟ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΕΚΕΙ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΟΠΟΥ ΠΗΓΑΝ …
 
ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΑΙΩΝΙΑ ΣΤΙΣ ΤΙΜΗΜΕΝΕΣ ΜΑΝΕΣ, ΠΑΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΑΣ…
 
Ας … 
Καρτερούμεν μέραν νύχταν
να φυσήσει ένας αέρας
στουν τον τόπον πο `ν καμένος
τζι’ εν θωρεί ποτέ δροσιάν
 
Για να φέξει καρτερούμεν
το φως τζιήνης της μέρας
πο `ν να φέρει στον καθ’ έναν
τζιαι Ένωση τζαι Λευτεριά.

Του Δ. Λιπέρτη.
 
ΑΙΩΝΙΑ ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΚΎΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΙΤΕΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΑΣ. ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΣΤΙΣ ΗΡΩΪΔΕΣ ΜΑΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΤΕΡΕΣ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΩΝ ΚΑΙ Ο ΓΕΝΝΗΘΕΙΣ ΘΕΑΝΘΡΩΠΟΣ ΙΗΣΟΥΣ ΑΣ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΕΙ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΥΕΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ. ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΝ ΕΥΛΟΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΝΑ ΑΓΚΑΛΙΑΣΟΥΝ ΟΠΩΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΣ ΤΟΝ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟ ΧΡΙΣΤΟ ΜΑΣ.ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΕΠΙ ΓΗΣ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΕΙΘΕ Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΕΜΑΣ ΝΑ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΕΙ ΚΑΙ ΑΦΥΠΝΙΣΕΙ … 
 
Επιμέλεια Αντώνη Αντωνά από Ελληνική Κύπρο, αδελφό του ήρωα πεσόντα Χριστάκη Αντωνά.



Share

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ Π.Β.

Ω, ΜΑΝΑ! - Ποίημα του Πλούταρχου Πάστρα για τις Κύπριες μάνες των αγνοουμένων
ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΚΗ ΠΟΙΗΣΗ

Ω, ΜΑΝΑ!

Ω, Μάνα μου γλυκιά,
βγάλε τα μαύρα σου τα ρούχα
και ρίξτα στου Αιγαίου τα νερά,
γιατί εγώ δε χάθηκα οικτρά
από του οχθρού τ΄ατσάλι,
αλλά για μια κόρη ομορφονιά,
τη θυγατέρα της Ελλάδας τη μικρά,
πήγα να πολεμήσω πάνω στις κορφές
του ηρωικού Πενταδακτύλου.
Κι αν του Τούρκου το τουφέκι
μου πήρε μια μέρα τη ζωή,
το σώμα μου βρίσκεται παντοτινά εκεί,
μες τη ζεστή την αγκαλιά
της αειφόρου γης της Αφροδίτης.

Ω, Μάνα πονεμένη,
σταμάτα τα κλάματα σου πια,
σκούπισε τα δάκρυα από τα μάτια,
γιατί έχεις ένα γιο ήρωα,
Σπαρτιάτη, Μαραθωνομάχο, Μακεδόνα,
που πλέον έγινε λίπασμα
σ' ετούτα τα ιερά χώματα,
για να θρέψει τους νέους καρπούς
του πονεμένου τούτου τόπου
και να τους δει κάποτε ανθούς,
ελεύθερους ν' ατενίζουν ουρανούς
στις ακτές της Αμμοχώστου,
κι η ειρήνη να σβήσει την πράσινη γραμμή,
πάνω από της Κύπρου μας το χάρτη,
κι η ελληνική σημαία να υψωθεί ψηλά,
γιατί εστίν ούν Ελλάς και η Κύπρος!

Πλούταρχος Πάστρας

Ανώνυμος είπε...

Αντώνη μου για ακόμη μια φορά μας συγκίνησες.
Αιωνία η μνήμη των πονεμένων μανάδων και των παιδιών τους.
Ο Θεός να τους αναπαύει όλους και όλες. Και ευχόμαστε αυτά τα Χριστούγεννα να δώσουν χαρμόσυνο μήνυμα αισιοδοξίας για Λευτεριά στην καημένη πατρίδα μας.
Ν.Ι.

Ανώνυμος είπε...

Αγγιξατε πολυ βαθεια τις ανθρωπινες μας ευαισθησιες.
Καλα και ευλογημενα Χριστουγεννα.
Ντινα

Ανώνυμος είπε...

Κ.Π. Καβάφης: Δέησις
Η θάλασσα στα βάθη της πήρ’ έναν ναύτη.—
H μάνα του, ανήξερη, πηαίνει κι ανάφτει
στην Παναγία μπροστά ένα υψηλό κερί
για να επιστρέψει γρήγορα και να ’ν’ καλοί καιροί—
και όλο προς τον άνεμο στήνει τ’ αυτί.
Aλλά ενώ προσεύχεται και δέεται αυτή,
η εικών ακούει, σοβαρή και λυπημένη,
ξεύροντας πως δεν θα ’λθει πια ο υιός που περιμένει.
Μ.Ρ.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ είπε...

ΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ KOUKFAMILY ΓΙΑ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ.

Νύχτα Χριστουγεννιάτικη -ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΡΟΣΙΝΗΣ

Την άγια νύχτα τη Χριστουγεννιάτικη λυγούν τα πόδια
και προσκυνούν γονατιστὰ στη φάτνη τους τ᾿ άδολα βόδια.
Κι᾿ ο ζευγολάτης ξάγρυπνος θωρώντας τα σταυροκοπιέται
και λέει με πίστη απ᾿ της ψυχής τ᾿ απόβαθα, Χριστὸς γεννιέται!

Την άγια νύχτα τη Χριστουγεννιάτικη κάποιοι ποιμένες
ξυπνούν απὸ φωνὲς ύμνων μεσούρανες στη γη σταλμένες.
Κι᾿ ακούοντας τα Ωσαννὰ απ᾿ αγγέλων στόματα στο σκόρπιο αέρα,
τα διαλαλούν σε χειμαδιὰ λιοφώτιστα με τη φλογέρα.

Την άγια νύχτα τη Χριστουγεννιάτικη - ποιὸς δεν το ξέρει; -
των Μάγων κάθε χρόνο τα μεσάνυχτα λάμπει τ᾿ αστέρι.
Κι᾿ όποιος το βρει μέσ᾿ στ᾿ άλλα αστέρια ανάμεσα και δεν το χάσει
σε μιὰ άλλη Βηθλεὲμ ακολουθώντας το μπορεί να φτάσει.

Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΑΝΘΡΩΠΟΥ ΙΗΣΟΥ ΑΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΕΙ ΚΑΙ ΕΜΑΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.
ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΚΑΙ ΕΙΘΕ ΤΟΥΣ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΟ ΠΕΝΤΑΔΑΚΤΥΛΟ ΑΠΟΣΕΙΣΕΙ ΚΑΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙ.
Α.Α.

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Αντωνη αγαπημενε φιλε μου Χρόνια Πολλα και Καλα Χριστουγεννα με υγεια κι ευλογία Κυρίου προσωπικη και οικογενειακη.
Εύχομαι τετοιες μερες οι μάνες των αγνοουμένων μας να παρηγορουνται λίγο από τα παιδιά και τα εγγόνια τους...ισως και δισέγγονα πλέον...

Ανώνυμος είπε...

Πάντα μας συγκινείτε με τα άρθρα σας κ. Αντώνη, αλλά ταυτόχρονα ξυπνάτε συνειδήσεις.
Αιωνία η μνήμη των υπέροχων ανεκτίμητων μητέρων και των παιδιών τους.
Εύχομαι ολόψυχα Καλά Χριστούγεννα και ο Ιησούς μας να ευλογεί την Κύπρο μας και όλο τον Ελληνισμό.
Με εκτίμηση
Ελευθερία - Θεσσαλονίκη

Ανώνυμος είπε...

Αντώνη μου συνέχισε να μας αφυπνίζεις από τον λήθαργο που μας έχουν ρίξει.
Ο Θεός να αναπαύει και τον αδελφό σου και τους συμπολεμιστές του και τις πονεμένες μάνες.
Καλές γιορτές και Λευτεριά στη Κύπρο μας.
Κ.Κ.

Ανώνυμος είπε...

Αδελφέ μου Αντώνη διαβάζοντας τα άρθρα σου πολλές φορές κάνω διαλείμματα με δάκρυα.
Καλά νάσαι πάντα και να ξέρεις ότι τα όσα γράφεις είναι ιερές παρακαταθήκες για όλους τους Έλληνες και συμπεριλαμβάνω και τους αδελφούς μας Κυπρίους στους οποίους με αγάπη εύχομαι καλές γιορτές και σύντομα ελευθερία.
Η φίλη σου Αντωνία - Αθήνα

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια αδερφέ μου γνήσιος Έλληνας, γνήσιος Πατριώτης!
Καλά Χριστούγεννα
Ευτυχισμένος ο Νέος Χρόνος
Ελευθερία στην Κύπρο μας

Φώτης Φωτίου. Επίτροπος Προεδρίας σε θέματα ανθρωπιστικά και αγνοουμένων.


Ανώνυμος είπε...

Όπως τον ήλιον της αφκής την ώρα π’ ανατέλλει/ τζιαι σιήλλια θκυό μηνύματα πάνω στη γη μας στέλλει,/ έτσι τζιαι τ’ άστρο το λαμπρόν έρκεται να φωτίσει/ στο νεογέννητο Χριστό να μας καθοδηγήσει./ Τζιείνον το άστρον πό’ φέγγε στους μάγους να δκιαβούσιν,/ να πάρουν δώρα στο Χριστόν, αλλά τζιαι να τον δούσιν./ Ήρτεν την ώρα της χαράς, των Χριστουγέννων μέρα,/ που Άγγελοι το ωσαννά ψάλλουσιν πέρα ως πέρα./ Του Θεανθρώπου γέννηση στον κόσμον αναγγέλλουν/ τζιαι της ζωής το μήνυμα σ’ ούλλην την πλάση στέλλουν,/ πως εν’ η ώρα της χαράς, αγάπης τζιαι ειρήνης/ τούντην πιο όμορφη γιορτή της Χριστιανοσύνης./ Μια μελωδία όμορφη πάνω στη γην απλώνει,/ που τζιαι τες πιο σκληρές καρκιές για λλίον μαλακώνει,/ τζι αφήνουσιν προσωρινά τες έχθρες τζιαι τα πάθη/ τι αγαπημένοι σιαίρουνται που της καρκιάς τα βάθη./ Τούτη η μέρα της χαράς αιώνες ας κρατήσει/ τζιαι ο καθένας στούντη γη το μήνυμα ν’ αφήσει,/ πως πρέπει πιον να ξηχαστούν τα πάθη τζιαι τα μίση/ τζιαι με ειρήνην ούλλη γη ποδά τζιαι δα να ζήσει. Αντώνης Γαβριήλ Παπά – Κίτι – Λάρνακα

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ θερμά συμπολεμιστή και για το τιμημένο άρθρο και για τις ευχές.
Αντεύχομαι υγεία και χαρές και συνέχεια των αγώνων σου
Με αγάπη
Δημήτρης Α.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.