1 Οκτωβρίου 2022

Ηλεκτρικό ρεύμα: Διογκώνονται οι απλήρωτοι λογαριασμοί

Ενδεικτικό του ότι οι καταναλωτές αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα υπέρογκα ποσά που καλούνται να πληρώσουν, είναι το γεγονός ότι οι εντολές για διακοπή ρεύματος από τις αρχές του 2022 ξεπέρασαν το «φράγμα» των 300.000 με τους απλήρωτους λογαριασμούς να σωρεύονται απειλητικά. 
 
Μιλώντας στο ThessToday.gr, ο πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ, Κώστας Μανιάτης, εξήγησε ότι οι ενεργειακές εταιρείες, μέχρι και μέσα στο καλοκαίρι, ζητούσαν τη διακοπή της παροχής ρεύματος ακόμη και για καθυστέρηση λίγων ημέρων στην εξόφληση δόσης διακανονισμού, με αποτέλεσμα εκατοντάδες νοικοκυριά να μένουν στο σκοτάδι.
«315.000 εντολές διακοπής ρεύματος, ενώ το 2021 δεν ξεπέρασαν τις 168.000»
 
«Από τις εντολές έχει εκτελεστεί ένα 25-30% και θεωρώ πως όσο περνάει ο καιρός και φτάνει ο χειμώνας θα έχουμε ακόμη περισσότερες. Σχεδόν έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι αφού φτάσαμε τις 315.000, ενώ ολόκληρο το 2021 δεν ξεπέρασαν τις 168.000.  
 
Οι πολίτες δυσκολεύονται και πιέζονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, και οι διακανονισμοί δεν είναι η λύση, αφού τα χρέη παραμένουν. Υπολογίζω πως μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουμε αγγίξει τις 400.000 εντολές για διακοπή», ανέφερε ο κ. Μανιάτης.  
 
«Ο κόσμος δεν θα αντέξει να συνεχίσει να πληρώνει το ρεύμα σε αυτές τις υψηλές τιμές και ήδη δεν ξέρει από πού αλλού να κόψει για να καταφέρει να αντεπεξέλθει. Έρχεται ένας πολύ δύσκολος χειμώνας», ανέφερε ακόμη ο κ. Μανιάτης, με τον ίδιο να προσθέτει πως «εμείς από την πλευρά μας δεν γνωρίζουμε εάν κάποιο νοικοκυριό είναι ευάλωτο, το μόνο που γνωρίζουμε είναι οι εντολές που παίρνουμε από τους παρόχους».  
 
«Φωτιά» έχουν πάρει οι διακανονισμοί
 
Οι διακανονισμοί έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι, με το ποσοστό να αυξάνεται συνεχώς από τις αρχές του έτους, μέχρι κι από μέρα σε μέρα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι εταιρείες είναι αυτές που το προτείνουν στους πελάτες προκειμένου να τους διευκολύνουν στην αποπληρωμή.  
 
«Φέτος έχουμε πολλούς διακανονισμούς σχετικά με άλλες χρονιές. Με το παραμικρό οι καταναλωτές οδηγούνται σε διακανονισμό για να καταφέρουν να δώσουν έστω και λίγα χρήματα, αλλά αυτό κάποια στιγμή θα συσσωρευτεί. Μέχρι πού θα πάει αυτό; Δεν είναι μόνο τα χρέη της ενέργειας. Οι πολίτες ζορίζονται από κάθε πλευρά», σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ.  
 
Από τις εντολές για διακοπή ρεύματος φαίνεται να μην γλυτώνουν ούτε να ευάλωτα νοικοκυριά, καθώς εξαιρούνται μόνο αυτά όπου υπάρχει θέμα υγείας και κάποιος υποστηρίζεται από τεχνητή παροχής οξυγόνου.  
 
«Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να έχουν καταθέσει στον ΔΕΔΔΗΕ πως πρόκειται για αυτήν την περίπτωση, διαφορετικά θα έχουν την ίδια κατάληξη με τους υπόλοιπους. Εμείς δεν γνωρίζουμε σε ποιους κάνουμε διακοπή, απλώς λαμβάνουμε την εντολή διακοπής και πηγαίνουμε. Παρόλα αυτά πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε τέτοια περιστατικά», τονίζει ο κ. Μανιάτης.  
 
«Δεν μπορούμε να εκτελέσουμε κάποιες διακοπές γιατί δεν μας ανοίγουν όταν χτυπάμε το κουδούνι»  
 
Από την άλλη, όπως υπογραμμίζει ο ίδιος, πολλοί καταναλωτές δεν ανοίγουν πλέον την πόρτα στους τεχνικούς ώστε να μην προχωρήσουν σε διακοπή ρεύματος, με αποτέλεσμα ένα 30% αυτών, να μένει πίσω.  
 
«Δεν μπορούμε να εκτελέσουμε κάποιες διακοπές γιατί δεν μας ανοίγουν όταν χτυπάμε το κουδούνι. Σε πολλές περιπτώσεις φτάνουμε στον δικαστικό κλητήρα καθώς είναι υποχρεωμένοι οι πολίτες να ανταποκρίνονται. Ο χώρος που βρίσκονται τα ρολόγια ανήκουν στον ΔΕΔΔΗΕ και δεν έχουμε άλλη επιλογή πέρα από το να το αναφέρουμε. Είναι ένα σύνθετο παζλ και έχουμε να αντιμετωπίσουμε πάρα πολλά κι εμείς οι τεχνικοί», σημειώνει.
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.