31 Οκτωβρίου 2022

Το "παράδοξο" των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας: Μια πιο δαπανηρή πορεία προς τα εμπρός

8 Οκτωβρίου 2022 της Nina Nguyen - Διάβαστε το εδώ. 
 
Μετάφραση: Απολλόδωρος
 
Ένας κορυφαίος οικολογικά μοντερνιστής με έδρα την Καλιφόρνια αμφισβήτησε τον ευρέως διαδεδομένο ισχυρισμό ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μια φθηνή και καθαρή πηγή ενέργειας, υποστηρίζοντας ότι συμβαίνει το αντίθετο.
 
Ο Michael Shellenberger, ιδρυτής της Environmental Progress, δήλωσε ότι ένας από τους "πιο παραπλανητικούς τρόπους με τους οποίους οι πωλητές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πουλάνε την τεχνολογία τους" είναι ότι ισχυρίζονται ότι η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τον άνεμο και την ηλιακή ενέργεια είναι φθηνότερη.  
 
Ωστόσο, το παράδοξο σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ότι όταν αναπτύσσονται σε κλίμακα, στην πραγματικότητα κάνουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας πιο ακριβή, δήλωσε ο Shellenberger στο CPAC Australia στο Σίδνεϊ την 1η Οκτωβρίου.
 
"Υπάρχουν βασικά δύο λόγοι", είπε, "Απαιτούνται περισσότερα μηχανήματα, περισσότερες εφεδρικές γεννήτριες, περισσότερα συστήματα μεταφοράς και περισσότεροι άνθρωποι για να διαχειριστούν το χάος ενός ηλεκτρικού δικτύου με μεγάλη ποσότητα αναξιόπιστης ενέργειας που εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες".  
 
Ο Shellenberger επεσήμανε μια πρόβλεψη του Γερμανού οικονομολόγου Leon Hirth ότι η οικονομική αξία της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας μειώνεται σημαντικά καθώς καταλαμβάνουν μεγαλύτερο ποσοστό του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας.  
 
Σε μια μελέτη για την Energy Policy το 2013, ο Hirth εκτίμησε ότι όταν η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανεμογεννήτριες περιλαμβάνει το 30% του δικτύου, η αξία της μειώνεται κατά 40%- ενώ η αξία της ηλιακής ενέργειας μειώνεται κατά 50% όταν φτάνει το 15%.  
 
"Ο λόγος είναι εύκολα κατανοητός", σημείωσε ο Shellenberger, "η ηλιακή και η αιολική ενέργεια παράγουν πάρα πολύ ενέργεια όταν δεν τις χρειάζεστε και όχι αρκετή ενέργεια όταν τις χρειάζεστε, και τα δύο αυτά συνεπάγονται κόστος για το ηλεκτρικό δίκτυο".  
 
Ατμός ανεβαίνει από τους πύργους ψύξης του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα Neurath, καθώς οι ανεμογεννήτριες περιστρέφονται πάνω από ένα χωράφι με κραμβόσπορο στις 05 Μαΐου 2022 κοντά στο Bedburg της Γερμανίας. (Φωτογραφία: Andreas Rentz/Getty Images)
 
Είπε ότι η ιδανική κατάσταση είναι η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας να συμβαδίζει με τη ζήτηση "ανά πάσα στιγμή". 
 
"Κάθε φορά που αφαιρείτε ηλεκτρική ενέργεια από το δίκτυο και την επαναφέρετε, πληρώνετε ενεργειακά πρόστιμα, τα οποία αυξάνουν το κόστος της ενέργειας αυτής κάπου μεταξύ 20 και 40 τοις εκατό". 
 
Ο Shellenberger δήλωσε ότι αυτό συμβαίνει είτε πρόκειται για τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας για την άντληση νερού σε ανηφόρα για τη λειτουργία υδροηλεκτρικών φραγμάτων είτε για την απορρόφηση της πλεονάζουσας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε μπαταρίες λιθίου. Σημείωσε ότι θα κόστιζε στις Ηνωμένες Πολιτείες τρία τέταρτα του τρισεκατομμυρίου δολαρίων για να δημιουργηθεί αρκετή αποθήκευση ώστε να υποστηριχθεί το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας ολόκληρης της χώρας για μόλις τέσσερις ώρες.  
 
"Δεν χρειαζόμαστε εφεδρεία του δικτύου για τέσσερις ώρες, χρειαζόμαστε εφεδρεία αν βασίζεστε στην ηλιακή και την αιολική ενέργεια για εβδομάδες ή μήνες, επειδή υπάρχουν χρονικές περίοδοι όπου δεν υπάρχει ηλιακό φως, δεν υπάρχει άνεμος, συμπεριλαμβανομένης συχνά της νύχτας", είπε.  
 
Τι Γίνεται με τα Απόβλητα;  
 
Τα σχόλια του περιβαλλοντολόγου έρχονται καθώς οι δυτικές χώρες εντείνουν τις προσπάθειές τους για την απαλλαγή από τον άνθρακα, ώστε να κινηθούν προς το καθαρό μηδέν έως το 2050, με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να πιστεύεται ότι αποτελούν τη λύση, καθώς δεν παράγουν ούτε αέρια του θερμοκηπίου ούτε ρυπογόνες εκπομπές. 
 
Όμως ο Shellenberger, συγγραφέας των βιβλίων; “Apocalypse Never: Why Environmental Alarmism Hurts Us All” and “San Fransicko: Why Progressives Ruin Cities” ("Αποκάλυψη ποτέ: Γιατί η περιβαλλοντική κινδυνολογία μας βλάπτει όλους" και "Σαν Φρανσίσκο: Γιατί οι προοδευτικοί καταστρέφουν τις πόλεις"), υποστήριξε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι πιο επιβλαβείς για το περιβάλλον από τα ορυκτά καύσιμα και την πυρηνική ενέργεια.  
 
Μια γυναίκα περπατά μέσα από τα ηλιακά κανάλια ενός φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ενέργειας που έχει εγκαταστήσει η Generale du Soleil (GDS) και λειτουργεί η Energ'iV SEML σε έναν πρώην σκουπιδότοπο απορριμμάτων, στις 8 Δεκεμβρίου 2020 στο Guignen της δυτικής Γαλλίας. (Photo by Loic Venance/AFP via Getty Images) 
 
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παράγουν 300 φορές περισσότερα απόβλητα από ό,τι τα πυρηνικά εργοστάσια, ενώ κάθε ηλιακό πάνελ που αφαιρείται από μια στέγη χαρακτηρίζεται ως επικίνδυνο απόβλητο, σημείωσε ο περιβαλλοντολόγος.  
 
"Το πρόβλημα είναι ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην πραγματικότητα υποβαθμίζουν το φυσικό περιβάλλον", είπε.  
 
Ο Shellenberger δήλωσε επίσης ότι η ώθηση για περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, θα έχει ως αποτέλεσμα οι δυτικές χώρες να κινηθούν "προς την αντίθετη κατεύθυνση προς μια κοινωνία "υψηλότερης έντασης υλικών" από ό,τι έχουμε υπό τα ορυκτά καύσιμα και την πυρηνική ενέργεια".  
 
Σύμφωνα με μια έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, το φυσικό αέριο και ο άνθρακας απαιτούν μόνο ένα μικρό κλάσμα της εξόρυξης για να υποστηρίξουν τη λειτουργία τους σε σύγκριση με αυτό που απαιτείται για την υπεράκτια αιολική και την ηλιακή ενέργεια.  
 
"Χρησιμοποιούμε περίπου το 10% των υλικών στον κόσμο σήμερα για την παραγωγή ενέργειας, αν κινηθούμε προς το 100% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί στο 40-50%, και αυτό θα είναι πληθωριστικό".  
 
Είπε ακόμη ότι "ως αποτέλεσμα του πολέμου κατά του φυσικού αερίου και αυτής της εμμονής με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο κόσμος στην πραγματικότητα θα κάψει περισσότερο άνθρακα το 2022 από ό,τι ποτέ άλλοτε". 
 
----
Δικτυογραφία:
The Renewable Energy 'Paradox': A More Costly Way Forward
https://www.zerohedge.com/technology/renewable-energy-paradox-more-costly-way-forward



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.