21 Σεπτεμβρίου 2020

«Αμαθία τε μετὰ σωφροσύνης ὠφελιμώτερον»

Του Στέλιου Παπαθεμελή*
 
Καλή έως άριστη η δήλωση τού Ζοζέ Μπορέλ, υπάτου εκπροσώπου της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής: «Η ΕΕ είναι σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο (…) η Τουρκία οφείλει να αποφύγει τη λήψη μονομερών ενεργειών». Στο ίδιο μήκος κύματος ο επικεφαλής τού ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ: «Η Ευρώπη δεν θα δεχθεί εκβιασμό “στα σύνορά της”». Συμπλήρωσε μάλιστα: «Είμαστε στο πλευρό τής Ελλάδας και της Κύπρου. Η Ευρώπη θα πρέπει να μείνει ενωμένη και να συνεχίσει τη πίεση στον Ερντογάν για την ανατολική Μεσόγειο. Δεν θα ανεχθούμε εκβιασμό στα σύνορά μας, δεν θα ανεχθούμε προκλήσεις στη θάλασσα. Δεν θέλουμε τη διαμάχη αλλά δεν θα υποχωρήσουμε». 
 
Επαυξάνουμε το σχόλιο τού συνεργάτη τής «Δ» (16/9/20): 
«Η ΠΑΤΡΙΔΑ μας έχει αντέξει τόσες κυβερνήσεις, επιδρομές, επιδημίες, κατοχές, θεομηνίες για ένα μόνο λόγο: επειδή έτσι θέλει ο Θεός. Δίχως Εκείνον θα είχαμε πνιγεί στη πρώτη ψιχάλα»! Σωστότατο. 
 
Υπήρξαμε ως κράτος εξόχως γαλαντόμοι απέναντι στα στίφη των λαθροεισβολέων που κατέκλυσαν τη πατρίδα μας. Οι εχθροί μας, και δη ο εξής ένας, ο (ψευδο)σουλτάνος κατηύθυνε προς εμάς χιλιάδες εποίκους με στόχο την αντικατάσταση τού ελληνικού πληθυσμού και την περιέλευση της χώρας μας σε ξένα και δη εχθρικά χέρια. Πρόσφατα βιώσαμε την εξέγερση των ισλαμιστών στη Μόρια μια ad hoc κίνηση τής ΜΙΤ για αποσταθεροποίηση της Ελλάδος. 
 
Οι λαθρομετανάστες είναι εξ ορισμού εχθροί μας. Έχουν πατρίδα, έχουν πόλεις και χωριά, να μείνουν και να προκόψουν εκεί. Μπορούν! Στην Ελλάδα τούς κατευθύνουν εχθροί της Ελλάδος. Και πάντως οφείλουν να καταλάβουν ότι δεν είμαστε η γη τής επαγγελίας. 
 
Κάποτε πρέπει να δείξουμε αποφασιστικότητα και ορθοφροσύνη. Διετυπώθη η πρόταση, οι λαθρομετανάστες να διεκπεραιούνται σε ακατοίκητα νησιά τα οποία να φρουρούνται αυστηρά. Συζητήσιμο όσοι εξ αυτών δικαιούνται καθεστώς ασύλου (υπολογίζονται γύρω στο 1% των όσων καταφθάνουν εδώ) να εφοδιάζονται με ταξιδιωτικά έγγραφα και να προωθούνται στους ευρωπαϊκούς προορισμούς τους. Οι υπόλοιποι πρέπει να απελαύνονται από τη χώρα. Και είναι αυτονόητο ουδείς αλλοδαπός χρηματοδοτείται στην Ελλάδα. Να γίνουμε κάποτε σοβαρή χώρα! 
 
Οι επισκέψεις ξένων ηγετών αποκαλύπτουν συχνά και φυσικά άθελά τους τις προθέσεις, τις σκοτεινές όψεις των διαχειριστών των διακρατικών σχέσεων. 
 
Τρία φιλοσκοπιανά νομοσχέδια έσπευσε άρον άρον να καταθέσει η κυβέρνησή μας στη Βουλή που εμβαθύνουν και διευρύνουν την προδοτική συμφωνία των Πρεσπών. 
 
Η τουρκική Milliyet μάς πληροφορεί ότι αποκλείσθηκε η Γαλλία από τις συζητήσεις για το ζήτημα. Η Άγκυρα κατά την Milliyet, δεν βλέπει αρνητικά τη γερμανική προσπάθεια (αλλοίμονο), αλλά στις προπαρασκευαστικές επαφές της με το Βερολίνο έχει κάνει σαφές ότι στις συνομιλίες δεν θα υπάρχει καμία συμμετοχή τής Γαλλίας. Αυτό η Ελλάδα δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να το δεχθεί. Με τη λογική που οι Τούρκοι αποκλείουν τη Γαλλία, δικαιούμαστε να αποκλείσουμε εμείς τη Γερμανία. Πάντως δεν θα πρέπει να υποκύψουμε στις πιέσεις τους. 
 
Τελικά τί ωφελεί περισσότερο; Ας ζητήσουμε από την σοφία τού Θουκυδίδη να μάς καθοδηγήσει περί του πρακτέου: «Αμαθία τε μετά σωφροσύνης ωφελιμώτερον ή δεξιότης μετ’ ακολασίας» (= Ωφελεί περισσότερο η αμάθεια που συνοδεύεται από τη φρονιμάδα, παρά η πολυμάθεια που δεν αναγνωρίζει κανέναν φραγμό)!  
 
* Πρόεδρος Δημοκρατικής Αναγέννησης



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.