24 Σεπτεμβρίου 2020

Όχι στο απεχθές όνομα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης.  
Δημοσιεύθηκε στην Εστία, 22 Σεπτεμβρίου 2020.
 
Στις 7.2.2019 Ο Άδωνις Γεωργιάδης στον ΣΚΑΙ με θέμα την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ερωτάται «εσείς πώς θα την λέτε; δεν θα τη λέτε Βόρεια Μακεδονία;», απαντάει με στόμφο «εγώ δεν θα την πω ποτέ Βόρεια Μακεδονία». Στην επόμενη ερώτηση «άρα, παραβιάζετε το διεθνές δίκαιο» δίνει το τελειωτικό χτύπημα «ε, να με πάτε φυλακή!».
 
Βέβαια, ο ίδιος άνθρωπος σε άλλο πάνελ στην ΕΡΤ με τον κ. Φίλη είχε διαφορετική γραμμή: «Σκόπια θα τα λέω πάντα εγώ. Μόνο όταν θα έχω επίσημη ιδιότητα, «Βόρεια Μακεδονία» διότι σεβόμαστε τη διεθνή συμφωνία». Υποθέτω ήταν μεταγενέστερη εκπομπή αυτή, διότι εδώ ακολουθούσε την γραμμή του κόμματός του.
 
Πότε είχε δίκιο; Διότι και τις δύο φορές αποκλείεται να είχε δίκιο λέγοντας αντικρουόμενα πράγματα. Δίκιο είχε λοιπόν την πρώτη φορά. Ορίστε λοιπόν παραδείγματα.
 
Γερμανία. Σε 24 γλώσσες το όνομα της χώρας παράγεται από το παλαιό γερμανικό «Ντόϋτς». Μεταξύ αυτών και στα ίδια τα γερμανικά. Το επίσημο όνομα της χώρας είναι «Ντόϋτσλαντ». Παρόλ’ αυτά, σε 47 γλώσσες χρησιμοποιείται το παλαιό λατινικό «Γερμανία», σε 28 γλώσσες χρησιμοποιείαι το Αλεμάνια (από τη φυλή των Αλεμάνων), σε 6 γλώσσες το Σαξονία, σε 16 γλώσσες το πρωτοσλαβικό Νέμσκι, σε 6 το όνομα της Πρωσσίας και σε άλλες 6 το όνομα «Βουοκέτζα», άγνωστης προέλευσης. Βλέπουμε δηλαδή ένα συνωθύλευμα ονομάτων.  
 
Γαλλία. Ρωμαϊκό όνομα της περιοχής, σε χρήση μέχρι τον 5ο αιώνα, όταν έπεσε στα χέρια των Φράγκων. Οι Έλληνες είμαστε ο μοναδικός λαός στον πλανήτη που χρησιμοποιούμε ακόμα αυτό το όνομα, αντί το επίσημο «Φραγκία».  
 
Ελβετία. Και στις τέσσερις επίσημες γλώσσες της χώρας (Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά και Ρομανσικά) το επίσημο όνομα παράγεται από το «Σουίς» ή «Σβις». Οι Έλληνες χρησιμοποιούμε το λατινικό τους όνομα, Ελβετία. Πιθανώς πάλι οι μόνοι στον κόσμο.
 
Φινλανδία. Στα Φινλανδικά η χώρα τους λέγεται επισήμως Σουόμι. Και όμως, στις περισσότερες γλώσσες του κόσμου αναφέρται ως Φινλανδία.
 
Ελλάδα. Ως γνωστόν, οι δυτικοί μας αποκαλούν Γραικία, ενώ οι Τούρκοι και ορισμένοι Άραβες Ιωνία (Γιουνάν).  
 
Όταν λοιπόν ο κ. Γεωργιάδης με την επίσημη ιδιότητά του χρησιμοποιεί τους όρους Γερμανία, Γαλλία, Ελβετία και Φινλανδία (και άλλα παραδείγματα), διαμαρτύρεται κανείς; θα τον «πάει κανείς στη φυλακή» επειδή το κάνει; όχι βέβαια!
 
Το επίσημο όνομα του κράτους δεσμεύει μόνο την επίσημη διπλωματική αλληλογραφία. Ούτε δηλώσεις, ούτε καν επίσημες επιστολές. Όσο συχνά λέμε Γερμανοί ή Γάλλοι, τόσο συχνά μπορούμε να λέμε «Σκοπιανοί». Διότι, μπορεί κάποιοι να το έστριψαν από το «Εμείς οι Μακεδόνες» στο «Αυτοί οι Μακεδόνες», όμως αν είναι αυτοί Μακεδόνες, τότε εμείς τι είμαστε;
 
Πολλά ΜΜΕ χρησιμοποιούν δεόντως τον απεχθή όρο της Συμφωνίας των Πρεσπών, όμως όταν αναφέρονται στα πρόσωπα, εφευρίσκουν το «βορειομακεδόνες»! Ο δισταγμός να χρησιμοποιήσουν τον επίσημο όρο «Μακεδόνες / πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» είναι ενδεικτικό τεκμήριο της αναγνώτισης του ακρωτηριασμού της εθνικής μας ταυτότητας που υπέστημεν.
 
Το συμπέρασμα είναι ότι τον όρο «Βόρεια Μακεδονία» τον χρησιμοποιεί κανείς μόνο αν το θέλει. Όχι επειδή δεσμεύεται από οτιδήποτε. Οι υπόλοιποι συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε το Σκόπια / Σκοπιανοί, όπως κάναμε επί τρεις δεκαετίες, παρόλο που ποτέ αυτός δεν ήταν επίσημο όνομα. Όπως δεν μας πήγαινε κανένας στη φυλακή τότε, έτσι δεν θα μας πάει ούτε σήμερα.

πηγή




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.