12 Σεπτεμβρίου 2020

Μετατόπιση του Μητσοτάκη σε στιλ Ροζάκη

Δεν ξέρω ποιος έγραψε το περισπούδαστο άρθρο του πρωθυπουργού στις εφημερίδες της Εσπερίας, αλλά αν έπρεπε να στοιχηματίσω, με κλειστά μάτια θα έλεγα ότι πρόκειται για τον καθηγητή Χρήστο Ροζάκη. 

Από τον Γιώργο Χαρβαλιά 
«δημοκρατία» 

Επίσημα διακηρυγμένες ελληνικές θέσεις, πάντως, δεν εκφράζει. Θα έλεγα, αντίθετα, ότι υιοθετεί ως ερμηνεία όσων συμβαίνουν εις βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην ανατολική Μεσόγειο απόψεις ξένων, Γερμανών, Αμερικανών, ακόμη και των Τούρκων, που λίγο πολύ τα ίδια λένε: ότι επιχειρούν σε περιοχές «διαμφισβητούμενες». «Μη οριοθετημένες ζώνες, εκατέρωθεν διεκδικούμενες», όπως αίφνης τις ονομάζει και ο Μητσοτάκης!

Με μια μείζονα αντιπολίτευση που κυριολεκτικά κοιμάται τον ύπνο του δικαίου, η έμφαση δόθηκε στη μυστική διπλωματία της δεκάρας. Μια κυρία χαμηλών επαγγελματικών προδιαγραφών, που ούτε τους Αλβανούς δεν μπορούσε να κάνει καλά και αντί να έχει ανέβει στα κεραμίδια της πρεσβείας σφύριζε αδιάφορα όταν εκτέλεσαν τον αδικοχαμένο Κατσίφα, πήγε για καφέ με τον «γάτο» σύμβουλο του Ερντογάν και δέσμευσε τη χώρα σε μια γραπτή συμφωνία, της οποίας το περιεχόμενο παραμένει άγνωστο. 

Σοβαρό ζήτημα ασφαλώς, ιδίως όταν οι συνομιλίες που έγιναν με γερμανική παρότρυνση και μεσολάβηση, «απόρρητες και ανεπίσημες», όπως βεβαιώνει ο πρωθυπουργός, κατέληξαν σε γραπτό κείμενο. Ερήμην των κομμάτων, του ελληνικού λαού, πιθανότατα και του υπουργού Εξωτερικών, που κρατάει τα μπόσικα, αλλά μοιραία έχουν αρχίσει και τον παίρνουν τα σκάγια.

Ότι η όποια συμφωνία ήταν της δεκάρας φάνηκε από τον τρόπο που διέρρευσε η ύπαρξή της στη δημοσιότητα από τους Τούρκους, που την ακύρωσαν πριν καλά καλά συμπληρωθεί ένα εικοσιτετράωρο. Ασφαλώς και οφείλει να δώσει εξηγήσεις ο πρωθυπουργός και όχι να την πετάει κουτοπόνηρα στον αέρα, απευθυνόμενος σε ξένο ακροατήριο. Πρώτα όμως ο Μητσοτάκης οφείλει να δώσει εξηγήσεις για την περίεργη ερμηνεία των τουρκικών προκλήσεων που φέρει την υπογραφή του.

Μέχρι χθες ξέραμε ότι το «Oruc Reis» παραβίασε την ελληνική ΑΟΖ επιχειρώντας παράνομες έρευνες εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Γι’ αυτό διαμαρτυρόμασταν άλλωστε.

Αν έκανε ή δεν έκανε έρευνες και απλώς… χαζολογούσε είναι άλλη κουβέντα, που παραπέμπει στο «ολίγον έγκυος» του Διακόπουλου. Σε κάθε περίπτωση όμως είχαμε παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Τώρα ο Μητσοτάκης τα γυρνάει. Το Διεθνές Δίκαιο παραβίασε, λέει, το τουρκικό πλοίο, όχι τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Γιατί επιχειρούσε «σε μη οριοθετημένη περιοχή που διεκδικείται και από τις δύο χώρες». Και εφόσον δεν έχει οριοθετηθεί, απαγορεύονται μονομερείς ενέργειες από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Προσέξτε: Δεν είναι ψιλά γράμματα αυτά, είναι η απόλυτη ουσία. Οτι η συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή δεν είναι οριοθετημένη είναι ακριβές, επειδή καμία ελληνική κυβέρνηση δεν τόλμησε να την οριοθετήσει. Αυτό σημαίνει όμως ότι η ελληνική ΑΟΖ καθίσταται αίφνης «διαφιλονικούμενη ζώνη»; Αυτή είναι η νέα ελληνική θέση – εκχώρηση; Και προς τι τότε οι διαμαρτυρίες; Τα ίδια ακριβώς λένε οι Γερμανοί, τα ίδια περίπου λέει και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Επομένως με τι μούτρα ζητάμε κυρώσεις στην Τουρκία;

Οφείλει να δώσει διευκρινίσεις ο κύριος πρωθυπουργός γι’ αυτή την αιφνίδια υπονόμευση πάγιων εθνικών θέσεων. Αν μεν απέφυγε να πει ότι επρόκειτο περί παραβίασης κυριαρχικών δικαιωμάτων για να δικαιολογήσει τη χλιαρή αντίδρασή του στους ξένους, θα πρέπει να… εξηγηθεί και στους Ελληνες.

Φοβούμαι όμως ότι δεν πρόκειται για δικαιολογίες, αλλά περί συνειδητής μετατόπισης – διολίσθησης. Με άλλα λόγια, ο κ. Μητσοτάκης λέει στους Τούρκους πως ό,τι δεν οριοθετήθηκε ανατολικότερα του 28ου μεσημβρινού (ελληνοαιγυπτιακό μνημόνιο) είναι διαμφισβητούμενο και ελάτε να το μοιράσουμε. Είναι μια άποψη κι αυτή που αρέσει στον Ροζάκη, αρέσει και στους Γερμανούς. Απλά υπάρχει και ο ελληνικός λαός. Που προς το παρόν νανουρίζεται με «Big Brother»…

πηγή

ΣΧΟΛΙΟ

Για όσους δεν είναι σίγουροι του ποιος είναι ο Ροζάκης... Ναι είναι ο γνωστός εβραίος Ροζενστάιν (που άλλαξε όπως χιλιάδες εβραίοι το όνομά του) σύμβουλος του Σημίτη... 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.