10 Σεπτεμβρίου 2020

1945 – 2020. 75 χρόνια ΟΗΕ. Ένας απολογισμός αποτυχίας!

Επιμέλεια από Αντώνη Αντωνά. ( Αρχείο – Αποσπάσματα)

Στα ερείπια του Β΄Π.Π., πολέμου η διεθνής κοινότητα ίδρυσε τα Ηνωμένα Έθνη, αποκηρύσσοντας τη βία ως μέσο επίλυσης διαφορών. 
75 χρόνια μετά, τα υψηλά ιδανικά δοκιμάζονται, οι ΗΠΑ γυρνούν την πλάτη στον ΟΗΕ, αλλά και οι υπόλοιπες χώρες αδιαφορούν….

Τον Σεπτέμβριο του 2019 ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέβηκε στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη, στην καρδιά της πολυμερούς διπλωματίας, για να εγκωμιάσει τον εθνοαπομονωτισμό. «Αν θέλετε δημοκρατία, διατηρείστε την εθνική κυριαρχία κι αν θέλετε ειρήνη, αγαπήστε το έθνος σας» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Οι σοφοί ηγέτες δίνουν προτεραιότητα στον λαό τους και στη χώρα τους. Το μέλλον ανήκει στους πατριώτες. Το μέλλον ανήκει σε κυρίαρχα και ανεξάρτητα έθνη, τα οποία προστατεύουν τους πολίτες τους, σέβονται τους γείτονες και τιμούν τις διαφορές εκείνες, που καθιστούν κάθε χώρα ιδιαίτερη και μοναδική». Η διακήρυξη του δόγματος America-First στην αίθουσα της σημαδεμένης, από τον χρόνο Γενικής Συνέλευσης θύμιζε, για μια ακόμη φορά ότι η πολιτική ατζέντα του Τραμπ, αλλά αυτονόητο και των υπολοίπων συνενόχων του, δεν συνάδει με τα ιδανικά των Ηνωμένων Εθνών πλέον…

Ήδη τον Δεκέμβριο του 2016, πριν καν αναλάβει καθήκοντα, ο Ντόναλντ Τραμπ περιέγραφε τον ΟΗΕ σε καυστικά tweets, ως ένα κλειστό κλαμπ, στο οποίο «κάποιοι τύποι συναντώνται, διασκεδάζουν και κάνουν πλάκα»! 

Άλλοι, ήταν οι ιδρυτικοί στόχοι και τα ιδανικά του διεθνούς οργανισμού. 

Στις 26 Ιουνίου 1945, μετά τον ολέθριο Β ΠΠ, που προκάλεσε ένας όμοιος εγκληματίας δικτάτορας, του Ερντογάν και με τον οποίο η Τουρκία υπέγραφε πανηγυρικά συμφωνίες φιλίας και συμμαχίας, από την πρώτη μέρα της έναρξης του πολέμου, (Όπως και στον Α ΠΠ. κ.ά.), πριν από ακριβώς 75 χρόνια, εκπρόσωποι 50 χωρών συνυπέγραφαν στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ την ιδρυτική διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών, σε μια προσπάθεια να επιβάλουν δικαιοσύνη και ειρήνη, να αποβάλουν εθνικούς εγωϊσμούς, να εμπεδώσουν την παγκόσμια ειρήνη και δικαιοσύνη, μετά από δύο καταστροφικούς παγκόσμιους πολέμους και τότε δήλωναν ομόφωνα!. «Εμείς, οι λαοί των Ηνωμένων Εθνών, αποφασισμένοι να σώσουμε τις ερχόμενες γενιές από τη μάστιγα του πολέμου, που δύο φορές στα χρόνια μας έφερε στην ανθρωπότητα ανείπωτη θλίψη...» είναι τα πρώτα λόγια που διαβάζουμε και σήμερα στον πρόλογο του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Την αρχική πρωτοβουλία για την ίδρυση του οργανισμού είχαν οι νικήτριες δυνάμεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δηλαδή οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία και η Σοβιετική Ένωση, ενώ στη συνέχεια προστέθηκαν η Κίνα και η Γαλλία. Οι πέντε αυτές χώρες εξασφάλισαν δικαίωμα μόνιμης συμμετοχής και βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το πιο ισχυρό όργανο του ΟΗΕ. Ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών τέθηκε σε ισχύ στις 24 Οκτωβρίου 1945.

Πολλοί είναι οι επικριτές του διεθνούς οργανισμού. Άλλοι στηλιτεύουν τις προσπάθειες μεμονωμένων χωρών να τον αξιοποιήσουν αποκλειστικά για δικά τους συμφέροντα, άλλοι διαμαρτύρονται για «έλλειψη αποτελεσματικότητας» στο έργο του, άλλοι κάνουν λόγο για τεράστια γραφειοκρατικά έξοδα. Θέλοντας να προλάβει τους επικριτές, ο Σουηδός διπλωμάτης Νταγκ Χάμαρσκγελντ, γενικός γραμματέας του ΟΗΕ από το 1953 μέχρι τον θάνατό του σε μυστηριώδες αεροπορικό δυστύχημα το 1961, έλεγε ότι «τα Ηνωμένα Έθνη δεν ιδρύθηκαν για να πάμε στον Παράδεισο, αλλά για να μην πάμε στην Κόλαση...» 

Είναι προφανές ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι το μόνο πρόβλημα για την εύρυθμη λειτουργία του διεθνούς οργανισμού. Αυτό πιστεύει και ο πρώην πρεσβευτής της Γερμανίας στα Ηνωμένα Έθνη Γκίντερ Πλόιγκερ. «Πολλά είναι αυτά που δεν έκανε ο Τραμπ, αν και θα έπρεπε να τα κάνει. Αυτό όμως δεν οφείλεται μόνο στον ίδιον τον Τραμπ, αλλά και στον απαρχαιωμένο τρόπο λειτουργίας του Συμβουλίου Ασφαλείας», τονίζει ο Γερμανός διπλωμάτης.

«Κύκλος φαυλότητας» η άκαρπη προσπάθεια για σύγχρονες μεταρρυθμίσεις….

Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας διαθέτουν δικαίωμα βέτο. Ένα και μοναδικό «όχι» μπορεί να μπλοκάρει κάθε απόφαση και μάλιστα, επισημαίνει ο Γκίντερ Πλόιγκερ, «δεν χρειάζεται καν να το δικαιολογήσουν. Αυτό μπορεί να προκαλέσει παράλυση του ΟΗΕ σε μία εποχή που πολλαπλασιάζονται οι εντάσεις στην Ευρώπη, στην Ανατολική Μεσόγειο, Μέση Ανατολή, στην Ασία, στη Νότια Αμερική». Χώρες όπως η Γερμανία, η Βραζιλία, η Ινδία και η Ιαπωνία ασκούν πιέσεις για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του οργανισμού. Μία ιδέα θα ήταν να αποφασίσει η Γενική Συνέλευση, με πλειοψηφία δύο τρίτων, την κατάργηση του βέτο. Μόνο που τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας είχαν προνοήσει να προβλέψουν για τον εαυτό τους δικαίωμα βέτο σε κάθε απόφαση της Γενικής Συνέλευσης που θα περιόριζε τις αρμοδιότητές τους.

Δεν λείπουν και άλλες αφορμές για κριτική. Κατά καιρούς έρχονται στο φως καταγγελίες για κρούσματα σεξουαλικής παρενόχλησης καταχρήσεις, μεροληψία… από κυανόκρανους ή και από συνεργάτες και στελέχη του διεθνούς οργανισμού. Αγανάκτηση προκαλεί και το ότι χώρες, που δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα όχι μόνο δεν τους επιβλήθηκαν αυστηρές κυρώσεις ποτέ, αλλά γίνονται δεκτές στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και … ενίοτε αναλαμβάνουν και την προεδρία της. 

Αλλά κυρίως αυτό, που αμαυρώνει το κύρος του οργανισμού είναι η αποτυχία ορισμένων αποτελεσματικών ενεργειών και κυρώσεων (Όπως το ίδιο συμβαίνει και με την Ε.Ε.), που θα έθεταν τέρμα στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, ειδικά σήμερα, που απειλεί με πόλεμο Ελλάδα και Κύπρο, παραβιάζονται ανθρώπινα δικαιώματα και εντός Τουρκίας και εκτός. συνεχίζει να κατέχει παράνομα ξένα εδάφη, να κάνει εισβολές, να παραβιάζει εμπάργκο όπλων…να κατασφάζει αθώους αμάχους αδιαφορώντας πλήρως για το Διεθνές Δίκαιο του ΟΗΕ, που και η ίδια συνυπόγραψε κλπ. Οι υπογραφές της Τουρκίας είναι παμπέσικες και ύπουλες …όπως και η ίδια… π.Χ. Εξυμνούσε τον Χίτλερ καθ όλη την διάρκεια του Β ΠΠ και ήταν σύμμαχος του…. Μόλις η πλάστιγγα νικηφόρα έγειρε υπέρ των συμμάχων και ουσιαστικά έληξε ο Β Π.Π. πόλεμος …. «Κήρυξε πόλεμο» κατά της Γερμανίας… ενώ μέχρι και την προηγούμενη μέρα η φιλοκυβερνητικές τουρκικές εφημερίδες …πρωτοσέλιδα έγραφαν … παραμένουμε φίλοι και σύμμαχοι των Γερμανών μέχρι τέλους!

Ο τουρκικός τύπος ως την τελευταία στιγμή συμφωνούσε για την συμμαχία και με τη φιλία με τους Γερμανούς: «Σ΄όλο αυτό το πόλεμο δείξαμε τη φιλία μας στους Γερμανούς και το κάναμε τη στιγμή που είχαν τη μεγαλύτερη ανάγκη», έγραψε η «Ανατολή»στις 7 του Μάη του 1944. «Παραμένουμε φίλοι της Γερμανίας ως το τέλος» έγραψε με παρρησία η «Σον Πόστα»στις 22 του Απρίλη του 1944.…..

*Τα ξεχνούν οι δόλιοι σύμμαχοι. Διαχρονικά φαίνεται να «ξεχνούν» ποια ήταν η στάση της επίσημης Τουρκίας έναντι των χιτλερικών καθ' όλη τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Την ώρα που ο ελληνικός λαός μέσα από τις αντιστασιακές του οργανώσεις, όπως και οι λαοί των υπόλοιπων υπόδουλων ευρωπαϊκών λαών πολεμούσαν με νύχια και με δόντια κατά των χιτλεροφασιστών κατακτητών. Με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την εισβολή, την άνοιξη του 1941, των χιτλερικών στρατευμάτων στα Βαλκάνια. Τότε, η Αγγλία ζήτησε από την Αγκυρα να διακόψει όλε τις διπλωματικές της σχέσεις και να ακυρώσει τις συμφωνίες φιλίας και συμμαχίας με τον Αξονα ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Ελληνες και τους συμμάχους. Όμως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ρουστού αρνήθηκε.

Με βάση τη συμφωνία που ακύρωνε την αγγλοτουρκική συνθήκη του 1939, εξασφαλιζόταν η νοτιοανατολική πτέρυγα της Γερμανίας, ενώ με το εμπορικό σύμφωνο, στις 9 Οκτωβρίου 1941, η Τουρκία μετατατράπηκε σε πηγή πρώτων υλών για τη γερμανική πολεμική βιομηχανία, καθώς αναλαμβάνει να εφοδιάσει τη Γερμανία με δεκάδες χιλιάδες τόνους χρωμίου και μερικές άλλες πρώτες ύλες την περίοδο 1943-44.Σαράτσογλου, όχι μόνο αρνήθηκε να προσχωρήσει η χώρα του στον πόλεμο στο πλευρό των Συμμάχων, αλλά απέρριψε ακόμη και μια απλή, συμβολική, διπλωματική αποδοκιμασία της επίθεσης κατά της γειτονικής Ελλάδας. Αντιθέτως, η Τουρκία υπέγραψε σύμφωνο φιλίας με τη Γερμανία, τον Ιούλιο του 1941, σε μια εποχή δηλαδή που ολόκληρη η Ευρώπη αγωνιζόταν κατά των δυνάμεων του Αξονα.

Για τους συμμάχους ήταν κλειστά τα Δαρδανέλια, ενώ για τους Γερμανούς ήταν ελεύθερη η διέλευση….

Μερικά αποσπάσματα του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, περί σεβασμού κυριαρχίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων…

Γράφει στην αρχή του Καταστατικού Χάρτη:

«Αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να επιτύχουμε αυτούς τους σκοπούς….να διατηρούμε την διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και να εξασφαλίζουμε, με την παραδοχή αρχών και την καθιέρωση μεθόδων, ότι δεν θα χρησιμοποιείται ένοπλη βία παρά μόνο για το κοινό συμφέρον…να διακηρύξουμε την πίστη μας στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, στην αξιοπρέπεια και στην αξία του ανθρώπου, στα ίσα δικαιώματα ανδρών και γυναικών και μεγάλων και μικρών εθνών…..»

Ένωσαν λοιπόν αυτοί (OHE) τις δυνάμεις τους και ανέχονται ενωμένοι, την Τουρκία, που καταπατεί και παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα μικρών και αδύναμων λαών και προβαίνει σε γενοκτονίες, εκτοπισμούς καταλαμβάνει ξένα εδάφη, εισβάλλει σε ξένες θάλασσες, παραβιάζει αιθέρες, απειλεί, εκβιάζει, αλώνει και μολύνει Χριστιανικά μνημεία και όλα τα συνώνυμα περί παραβιάσεων αρχών και δικαίων, που καθόρισε από της ίδρυσης του ο ΟΗΕ με συνυπογραφή και της ίδιας της κατά συρροή εγκληματικής Τουρκίας (που ΠΟΤΕ δεν σεβάσθηκε), χωρίς ποτέ να της επιβληθούν κυρώσεις όπως ο Χάρτης HE, επιβάλλει και προβλέπει, με επακόλουθο το κράτος αυτό απτόητα και αμετανόητα να συνεχίζει τα εγκλήματα του κατά της ανθρωπότητας. Απαθείς και με ένοχη σιωπή ο ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ, η Ε.Ε. οι μεγάλες δυνάμεις κοιτάνε και ανέχονται οι δόλιοι….

Πότε σταμάτησαν ένα πόλεμο, μια σφαγή, μια εισβολή, πλην εάν επηρεάζοντο τα οικονομικά τους συμφέροντα και οι ζώνες επιρροής τους, που είναι προσυμφωνημένα υπογείως μεταξύ τους …Μεταξύ λωποδυτών πάντα υπάρχει συνεννόηση…

Αποσπασματικά και ενδεικτικά….

Για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οικουμενική διακήρυξη 10 Δεκ, 1948. Ενδεικτικά αποσπάσματα:

«Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται Ελεύθεροι. Καμιά διάκριση ειδικότερα προς την φυλή, το φύλο, την γλώσσα, τις θρησκείες, τις πολιτικές πεποιθήσεις. Απαγορεύονται πράξεις βαρβαρότητας. Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και την προσωπική του ασφάλεια. Κανείς δεν επιτρέπεται να υποστεί αυθαίρετες επεμβάσεις στην προσωπική του ζωή, την οικογένεια, την κατοικία. Καθένας έχει το δικαίωμα να κυκλοφορεί ελεύθερος και να εκλέγει τον τόπο της διαμονής του στο εσωτερικό ενός κράτους. Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας…»

Άρθρο 30 ΟΗΕ. 

«Καμία διάταξη της παρούσας Διακήρυξης δεν μπορεί να ερμηνευθεί ότι παρέχει σε ένα κράτος, σε μία ομάδα ή σε ένα άτομο οποιοδήποτε δικαίωμα να επιδίδεται σε ενέργειες ή να εκτελεί πράξεις που αποβλέπουν στην άρνηση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών πού εξαγγέλλονται σε αυτή!...»

Ενδεικτικά: Τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει….. 

Άρθρο 1ον. Να διατηρούν την διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και για να επιτευχθεί αυτό να παίρνουν αποτελεσματικά συλλογικά μέτρα, για να απομακρύνουν κάθε απειλή για την ειρήνη και για να καταστέλλουν κάθε επιθετική ενέργεια…….!

Άρθρο 2ον. Να αναπτύσσουν ανάμεσα στα έθνη φιλικές σχέσεις…..!

Αρθρο 3ον. Να πετυχαίνουν διεθνή συνεργασία για επίλυση διεθνών προβλημάτων, ενθάρρυνση του σεβασμού των ανθρωπνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών…..! κ.ά.

Επί πλέον αποσπάσματα: 

«Ο Οργανισμός βασίζεται στην αρχή της κυρίαρχης ισότητας όλων των μελών…..Όλα τα μέλη θα απέχουν από την απειλή ή χρήση βίας που εκδηλώνετε εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας ή πολιτικής ανεξαρτησίας οποιουδήποτε κράτους, είτε με οποιαδήποτε άλλη ενέργεια ασυμβίβαστη προς τους σκοπούς των ΗΕ…… .να ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να διατηρούμε την διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Τα ΗΕ, δεν θα βοηθούν κανένα κράτος για το οποίο, έχουν προχωρήσει σε προληπτικές η εξαναγκαστικές ενέργειες……Μέλη μπορούν να γίνουν όλα τα ειρηνόφιλα κράτη….. 

Μέλος των ΗΕ που έχει καταδικασθεί επανειλημμένα για παραβίαση των αρχών του ΟΗΕ, μπορεί να στερηθεί προσωρινά την άσκηση των δικαιωμάτων και προνομίων του σαν μέλος του Οργανισμού και ως εκ τούτου μπορεί να αποβληθεί το μέλος αυτό, που επανειλημμένα παραβίασε τις αρχές, που περιέχονται στον Χάρτη…. των ΗΕ αλλά και της «Ανθρωπότητας.»!

Αρκετές καταδίκες για Τουρκία από ΗΕ και Διεθνή Δικαστήρια, για επανειλημμένες συνεχείς παραβιάσεις Ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 
Αν συνεχίσω είναι βέβαιον πως ο αναγνώστης θα διαπιστώσει, ότι αναμφισβήτητα η Τουρκία, έχει παραβιάσει, καταπατήσει, απαξιώσει και προσβάλει όλα ανεξαιρέτως τα άρθρα περί δικαίου, με την ανοχή και τις «ευλογίες» των Ηνωμένων Εθνών, της Ε.Ε. και των Μεγάλων Δυνάμεων, χωρίς ποτέ να πληρώσει οποιοδήποτε τίμημα! Η δικαιοσύνη πλέον είναι απούσα για τους δόλιους συμμάχους, που θωπεύουν την σύμμαχο παλλακίδα τους Τουρκία…. Μπράβο τους.

Αυτά και άλλα πολλά περί εγκληματικής Τουρκίας, η οποία έπρεπε να ήταν η πρώτη χώρα, που με βάση το καταστατικό του ΟΗΕ έπρεπε να αποβληθεί δια παντός……

Latest anguis in herba. “ Βιργίλιος.
Ένα φίδι κρύβεται στο χορτάρι.

Ο Χάρτης των Η.Ε. υπογράφηκε στις 26 Ιουνίου 1945 στον Άγιο Φραγκίσκο και άρχισε να ισχύει στις 24 Οκτωβρίου 1945. Ρητά αναφέρει ότι: Το καταστατικό του διεθνούς δικαστηρίου αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Χάρτη! ( Τροποποιήσεις στα άρθρα 23, 27 και 61 υιοθετήθηκαν από την Γενική Συνέλευση από το 1945.) Έχει 194 μέλη – Δικαίωμα Αρνησικυρίας (VETO) έχουν τα πέντε μόνιμα μέλη, Δημοκρατία της Κίνας, Γαλλία, Ρωσία πρώην Σοβιετική Ένωση, Αγγλία και ΗΠΑ.

Στον Καταστατικό Χάτη των Ηνωμένων Εθνών προβλέπεται επίσης ρητά ότι οι αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου είναι ‘δεσμευτικές’. Στην πράξη όμως εάν ένα μέρος δεν συμμορφωθεί με κάποια απόφαση αυτό, που μπορεί το άλλο μέρος να κάνει είναι να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών. Το οποίο, με τη σειρά του, μπορεί να προβεί σε ‘συστάσεις’ ή να ‘επιβάλει μέτρα για να υπάρξει συμμόρφωση με την απόφαση’ (άρθρο 94 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών).

Στην περίπτωση μας, όμως η πραγματικότητα δυστυχώς είναι ότι η Τουρκία ούτως ή άλλως επιδεικνύει παντελή έλλειψη σεβασμού τόσο προς τις αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων όσο και προς τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της Ε.Ε., χωρίς να έχει οποιοδήποτε ουσιαστικό αντίχτυπο.Φωνή βοώντος εν τη ερήμω….

Π.χ.

Η τουρκική κατοχή στη Κύπρο, επέφερε οικονομική κατάρρευση στο τμήμα του νησιού που πριν από το 1974 ήταν το πλουσιότερο και πιο ανεπτυγμένο. Οι άσχημες οικονομικές συνθήκες που προκύπτουν από την κακοδιαχείριση της Τουρκίας και συστηματικό εποικισμό των κατεχόμενων περιοχών με παράνομους εποίκους υποχρέωσε τους Τουρκοκύπριους να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη και αλλού. Οι έποικοι υπερτερούν αριθμητικά των γηγενών Τουρκοκυπρίων από δύο σε περίπου ένα. Ανεξάρτητοι παρατηρητές έχουν τεκμηριώσει αυτό το θέμα για την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης το 1992 και ξανά το 2003. Τέλος, εξακολουθούν να υπάρχουν πάνω από 50.000 βαριά οπλισμένοι στρατιώτες από την Τουρκία στις κατεχόμενες περιοχές. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αρχή με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας 353, της 20ής Ιουλίου του 1974, ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση για «άμεσο τερματισμό της ξένης στρατιωτικής επέμβασης στη Δημοκρατία της Κύπρου», και για «την αποχώρηση χωρίς καθυστέρηση από τη Δημοκρατία της Κύπρου ξένου στρατιωτικού προσωπικού....

Κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, η Τουρκία και το τουρκοκυπριακό καθεστώς έχουν προσπαθήσει συστηματικά να εξαλείψουν την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά στις κατεχόμενες περιοχές. Σε πόλεις και χωριά έχουν δοθεί τουρκικά ονόματα, ενώ αρχαιολογικοί χώροι, εκκλησίες και νεκροταφεία έχουν βεβηλωθεί, καταστραφεί ή μετατραπεί για άλλες χρήσεις. 

Το Νοέμβριο του 1983, η Τουρκία υποκίνησε και επιδοκίμασε τη «μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας» στην κατεχόμενη περιοχή από την τουρκοκυπριακή ηγεσία. Η λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρος" («ΤΔΒΚ») δεν έχει αναγνωριστεί από κανένα άλλο κράτος πλην της Τουρκίας, η οποία ασκεί τον ουσιαστικό έλεγχό της. Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας 541 (1983) και 550 (1984) καταδίκασε κατηγορηματικά αυτή τη μονομερή ενέργεια, κήρυξε άκυρο, ζήτησε την απόσυρσή της, και κάλεσε όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να μην αναγνωρίσουν την παράνομη αυτή οντότητα. Η ΕΕ και άλλοι διεθνείς και περιφερειακοί οργανισμοί έχουν υιοθετήσει παρόμοιες θέσεις. Για όλους τους νομικούς και πολιτικούς λόγους, η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει μόνο τη Δημοκρατία της Κύπρος που δημιουργήθηκε το 1960 και τη κυβέρνησή της, παρόλο που η νόμιμη κυβέρνηση δεν μπορεί να ασκήσει εξουσία σε περιοχές που βρίσκονται υπό στρατιωτική κατοχή της Τουρκίας.!

42 χρόνια τώρα, η Τουρκία αρνείται να αποσύρει τις παράνομες στρατιωτικές δυνάμεις κατοχής της από την Κύπρο, οι οποίες έχουν καταστήσει την Κύπρο την πλέον στρατιωτικοποιημένη περιοχή παγκοσμίως. Το Κυπριακό συνιστά, επίσης, χαρακτηριστική περίπτωση συνεχούς, κατάφωρης και μαζικής παραβίασης βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών από την Τουρκία. 

Συγκεκριμένα, η Τουρκία παραβιάζει τα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων προσφύγων, των αγνοουμένων και των συγγενών τους, καθώς και των εγκλωβισμένων στο κατεχόμενο τμήμα της νήσου, ενώ συνεχίζει με συστηματικό τρόπο τον παράνομο εποικισμό και την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου.

Η διεθνής κοινότητα έχει κατ’ επανάληψη «εκφρασθεί» επί του Κυπριακού, καταδικάζοντας την εισβολή και απαιτώντας την απόσυρση των δυνάμεων κατοχής, μέσω μακράς σειράς Αποφάσεων και Ψηφισμάτων σε διεθνή fora, όπως η Γενική Συνέλευση και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο της Ευρώπης, η Ομάδα των Αδεσμεύτων και η Ομάδα των κρατών της Κοινοπολιτείας.

Το Νοέμβριο 1983, η τουρκική πλευρά προχώρησε σε μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας του ψευδοκράτους στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Με τις Αποφάσεις 541/1983 και 550/1984, το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδίκασε την παράνομη αυτή μονομερή ενέργεια, ζητώντας την απόσυρσή της και καλώντας όλα τα κράτη να μην την αναγνωρίσουν ή την βοηθήσουν καθ΄οιονδήποτε τρόπο. 

Η υπόλογος Τουρκία

Η Τουρκία η οποία από το 1974 κατέχει το βόρειο τμήμα της Κύπρου, καθίσταται υπεύθυνη για ότι συμβαίνει στη Βόρεια κατεχόμενη Ελληνική Κύπρο..
Σε συσχετισμό με το πρώτο σημείο καθορίζονταν ότι το καθεστώς Ντενκτάς στη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο δεν ήταν παρά «υποτελής διοίκηση» και
Καθοριζόταν ότι η κυριότητα των ελληνοκυπριακών περιουσιών στη βόρεια Κύπρο παρέμενε στους νόμιμους ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες.


Η Ευρωπαϊκή Ένωση επίσης ζήτησε τον τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης που εξαπέλυσε η Τουρκία στη βόρεια Συρία εναντίον των κουρδικών δυνάμεων, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αναφέρει ότι η στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας είναι μια «κακή ιδέα», ενώ απείλησε να καταστρέψει την τουρκική οικονομία, αν ο Ερντογάν εξοντώσει του Κούρδους της Συρίας. Ακολούθησαν οι διεθνείς αντιδράσεις όπως έχουν διαμορφωθεί έως τώρα… και οι οποίες δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα… όπως και στην Κύπρο, στη Λιβύη κ.ά.π

Κύριοι του ΟΗΕ, της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ και ΕΣΕΙΣ μεγάλες δυνάμεις, επί τέλους, δώστε ένα ηχηρό χαστούκι στην εγκληματική Τουρκία και ξεδοντιάστε το αδηφάγο ανθρωποφάγο της στόμα….

Σχολιάζοντας την ακραία ρητορική, που αναπτύσσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απειλώντας κράτη – μέλη της ΕΕ, όπως την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Γαλλία, εκφράζοντας παράλληλα αναθεωρητικές θέσεις, ο κ. *Ζακ Αταλί την παρομοιάζει με αυτή του Χίτλερ και υπογραμμίζει ότι «πρέπει να ακούσουμε τι λέει ο Ερντογάν και να το λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας και να είμαστε έτοιμοι να δράσουμε, με κάθε τρόπο. Εάν οι προκάτοχοί μας είχαν λάβει σοβαρά υπόψη τους τις ομιλίες του Φύρερ από το 1933 έως το 1936, θα μπορούσαν να είχαν εμποδίσει αυτό το τέρας να βρει τους τρόπους και τα μέσα για να κάνει αυτά που είχε ανακοινώσει».

*Πρώην στενός σύμβουλος του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν και μέλος της επιτροπής σοφών που συμβούλευαν τον Νικολά Σαρκοζί, τον Φρανσουά Ολάντ αλλά και τον Εμανουέλ Μακρόν, όταν ο τελευταίος υπηρετούσε ως υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, ο Ζακ Αταλί θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς αναλυτές και συγγραφείς στη Γαλλία.

Εν συνεχεία θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί και η κατάπτυστη συμπεριφορά του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντεμπεργκ, η οποία είναι χαρακτηριστική και ενδεικτική πως σκέφτονται οι δόλιοι και επίδοξοι ολετήρες του Ελληνισμού...

Ο Στόλτενμπεργκ στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro αξιολόγησε τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είπε ότι πραγματοποιήθηκε ο εγκεφαλικός θάνατος του ΝΑΤΟ. Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι η Τουρκία είναι βαρυσήμαντη χώρα για το ΝΑΤΟ με τη γεωστρατηγική της θέση κλπ.

Το ΝΑΤΟ έχει παράδοση δεκαετιών "ίσων αποστάσεων", στην πραγματικότητα όμως στηρίζει τις τουρκικές θέσεις σε βάρος της Ελλάδας.

Πιο κάτω ο πρόσφατος διάλογος Παναγιωτόπουλου και Στόλντεμπεργκ, ο οποίος φανερώνει περίτρανα την δόλια υποστήριξη της Τουρκίας, από το ΝΑΤΟ. Αυτονόητα τα συμπεράσματα…. Προσέξτε….

Παναγιωτόπουλος: Όσο παραμένουν σ’ αυτό το σημείο τόσα πλοία αυξάνεται ο κίνδυνος να γίνει κάτι λόγω υπερσυγκέντρωσης, κόπωσης και έντασης πολλών πλοίων σε μια τόσο περιορισμένη περιοχή.

Στόλτενμπεργκ: Εντάξει. Τι μπορώ να κάνω;
Παναγιωτόπουλος: Να μεσολαβήσεις ώστε να βρεθεί τρόπος να αποσύρει αμέσως ο Ερντογάν όλα τα πλοία.
Στόλτενμπεργκ: Όλα τα πολεμικά;

Παναγιωτόπουλος: Όλα τα πολεμικά.
Στόλτενμπεργκ: Και το Ορούτς Ρέις;

Δικό μου σχόλιο….«Όχι δόλιε και υποκριτή…., τα πολεμικά τουρκικά πλοία, που έχουν εισβάλει και σεργιανίζουν στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα καθώς και το Oruc Reis, μπορούν να παραμείνουν…! Μάλλον κάνουν καλοκαιρινό τουρισμό και tour στα Ελληνικά νησιά… Εμάς μας ενοχλεί ο φτωχός Τούρκος ψαράς Mehmet Ali, που έρχεται με την ψαρόβαρκα του στις Ελληνικές θάλασσες ….και μας κλέβει τις ελληνικές αθερίνες….. Αυτός να φύγει μόνο…και λύθηκε το πρόβλημα….. Άντε και …..»

Αφιερωμένο εξαιρετικά στον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ που δεν έχει τον Θεό του, αφού δηλώνει αθεϊστής και τους συν αυτώ….. 

Ήρθαν 
ντυμένοι φίλοι 
αμέτρητες φορές οι εχθροί μου 
το παμπάλαιο χώμα πατώντας 
και το χώμα δεν έδεσε ποτέ με τη φτέρνα τους. 

Έφεραν το Σοφό, τον Οικιστή, και το Γεωμέτρη, 
βίβλους γραμμάτων και αριθμών, 
την πάσα υποταγή και δύναμη, 
το παμπάλαιο φως εξουσιάζοντας.

Και το φως δεν έδεσε ποτέ με τη σκέπη τους. 
Ούτε μέλισσα καν δεν γελάστηκε 
το χρυσό ν’ αρχίσει παιχνίδι 
ούτε ζέφυρος καν, τις λεύκες να φουσκώσει ποδιές. 

Έστησαν και θεμελίωσαν 
στις κορφές, στις κοιλάδες, στα πόρτα 
πύργους κραταιούς και επαύλεις 
ξύλα και άλλα πλεούμενα, 
τους νόμους τους θεσπίζοντας 
τα καλά και συμφέροντα, 
στο παμπάλαιο μέτρο εφαρμόζοντας. 

Και το μέτρο δεν… 
έδεσε ποτέ με την σκέψη τους. 
Ούτε καν ένα χνάρι θεού 
στην ψυχή τους σημάδι δεν άφησε 
ούτε καν ένα βλέμμα ξωθιάς 
τη μιλιά τους δεν είπε να πάρει. 

Έφτασαν ντυμένοι «φίλοι» 
αμέτρητες φορές οι εχθροί μου 
τα παμπάλαια δώρα προσφέροντας. 
Και τα δώρα τους άλλα δεν ήτανε 
παρά μόνο σίδερο και φωτιά.

Στ’ ανοιχτά που καρτέραγαν δάχτυλα 
μόνο όπλα και σίδερο και φωτιά. 
Μόνο όπλα και σίδερο και φωτιά 

Οδυσσέας Ελύτης – ‘Αξιον Εστί – Ψαλμός Z

Τέλος όσον αφορά εγκληματική Τουρκία, αλλά και τους άπιστους μας συμμάχους που την στηρίζουν, να σημειώσουν μόνο ότι……
«Τούτος εδώ ο λαός δεν γονατίζει παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς του» Ρίτσος. Επιμέλεια από Αντώνη Αντωνά. 


www.ledrastory.com 
cyprushellenica.blogspot.com



Share

1 σχόλιο:

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ είπε...

Όσον αφορά τον επιλεγμένο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ...εκτός από αθεϊστης και φιλότουρκος......

Τα πρώτα βήματα του Στόλτενμπεργκ στην πολιτική έγιναν στις αρχές της εφηβείας, όταν επηρεάστηκε από την αδελφή του Καμίλα, που τότε ήταν μέλος της τότε Μαρξισμός-Λενινισμός μαρξιστικής-λενινιστικής ομάδας Κόκκινη Νεολαία.
Προσοντούχος πολιτικά και ιδεολογικά.....

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.