17 Αυγούστου 2020

Ανακάλυψη Ελληνικής εκκλησίας 1600 ετών στη Νίγδη της Ελληνικής Καππαδοκίας.

Η ελληνική γη της Καππαδοκίας στην κεντρική Μικρά Ασία συνεχίζει να αποκαλύπτει τα μυστικά της.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ανασκαφική ομάδα του Πανεπιστημίου Aksaray, ανακάλυψε στην περιοχή της Νίγδης και συγκεκριμένα στα αρχαία Τύανα, ερείπια μεγάλης εκκλησίας του 4ου αιώνα και νομίσματα που βοηθούν στην χρονολόγηση της.

Οι ανασκαφές ξεκίνησαν πριν από 19 χρόνια στην Αρχαία Πόλη των Τυάνων, και συνεχίζονται σήμερα. Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, βρέθηκε μια οκταγωνική εκκλησία και νομίσματα, τα οποία θεωρούνται ότι ανήκουν στον 4ο αιώνα και είναι σπάνια στην Ανατολία.

Ο επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας και μέλος του ακαδημαϊκού προσωπικού του τμήματος αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Aksaray Assoc. Δρ. Ο Osman Doğanay δήλωσε στο (AA) ότι οι ανασκαφές στην Αρχαία Πόλη των Τυάνων ξεκίνησαν από μια ιταλική ομάδα το 2001 και συνεχίζονται σήμερα με μικρότερη ομάδα, λόγω της πανδημίας.

Η μόνη εκκλησία αυτού του μεγέθους στην Καππαδοκία

Ο Doğanay δήλωσε ότι βρήκαν νομίσματα που παρέχουν σημαντική βοήθεια στη χρονολόγηση της εκκλησίας που βρέθηκε στην αρχαία πόλη Tyana:

“Πιστεύουμε ότι τα νομίσματα ανήκουν στις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ. Έτσι, έχουμε λάβει αποδεικτικά στοιχεία για την ημερομηνία κατασκευής των τειχών και των υδραγωγείων της πόλης. Ειδικά το πιο σημαντικό εύρημα των ανασκαφών που ξεκίνησαν την περίοδο μας είναι η οκτάγωνη εκκλησία. Υπάρχουν πολύ λίγα παραδείγματα στην Ανατολία. Αυτή η περιοχή είναι στην Καππαδοκία. Είχαμε κάποιες αμφιβολίες για τη χρονολόγηση της εκκλησίας, θα μπορούσαμε να μαντέψουμε, αλλά χάρη στα νομίσματα που βρήκαμε εδώ, επιβεβαιώσαμε ότι η εκκλησία χτίστηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ. “

Τα αρχαία Τύανα της Καππαδοκίας

Τα Τύανα ήταν αρχαία πόλη στη μικρασιατική περιοχή της Καππαδοκίας, στην επαρχία Νίγδης της Κεντρικής Ανατολίας στην Τουρκία. Ο Ξενοφών την αναφέρει στο βιβλίο του Κύρου Ανάβασις με το όνομα Δάνα, ως μεγάλη και ευημερούσα πόλη.

Τα ερείπια των Τυάνων ευρίσκονται στο Κεμερχισάρ, τρία μίλια νοτίως της Νίγδης υπάρχουν ερείπια ενός αρχαίου Ρωμαϊκού υδραγωγείου και κοιμητήρια σε βράχους. Η περιβάλλουσα πεδιάδα ήταν γνωστή ως Τυανίτις. Ευρίσκονταν σε στρατηγική θέση στο δρόμο προς τη Συρία μέσω των Θυρών της Κιλικίας. Θεωρούνται ο τόπος γεννήσεως του Απολλωνίου του Τυανέως.

Δίκτυο Μ mikrasiatis.gr
πηγή

ΣΧΟΛΙΟ

Οι Τούρκοι συνεχίζουν να αναφέρουν ως ρωμαϊκά όλα τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ αρχαιολογικά ευρήματα που βρίσκουν στην ελληνική γη της Μικράς Ασίας...
Αλλα ξεφτιλίζονται διαρκώς καθώς όλες οι επιγραφές και όλα τα ευρήματα φαίνεται ξεκάθαρα ότι είναι ελληνικά... 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.