26 Μαΐου 2020

Νομίζατε ότι τελειώσαμε με την εκλογολογία;


Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Σαν πολύ νωρίς ξεκίνησαν, εδώ και 2-3 μήνες, τη «συζήτηση» για πρόωρες εκλογές οι κύκλοι που συνήθως απεργάζονται τη φθορά μιας κυβέρνησης και την διαμόρφωση μιας –ας πούμε- διάδοχης κατάστασης. Η εκλογολογία είναι μέσα στο αίμα μας. Και αυτοί που απεργάζονται αλλαγές εξουσίας δεν είναι οι γνωστοί μας «πατεράδες» της εκλογολογίας, όποιοι κι αν είναι αυτοί. Αλλά γεννήτορες του φαινομένου ήταν οι «παππούδες» της εκλογολογίας που συνήθως «έπεφταν μέσα». Αυτοί που ενώ είχαν αβαντάρει με κάθε τρόπο τον «νέο» Καραμανλή, άρχιζαν – για τους δικούς τους πάντα λόγους- την «υπόγεια» φθορά του ενώ ταυτόχρονα ετοίμαζαν το Γιώργο Παπανδρέου. Και όταν αυτός δεν «τους βγήκε» στο ζύγι, ξανάρχισαν την αποδόμηση, «ψάχνοντας» και πάλι την επόμενη διάδοχη κατάσταση στην μετά Καραμανλή Νέα Δημοκρατία που ωστόσο βρήκε «ταυτότητα» στον Αντώνη Σαμαρά μόνο μετά την ενδιάμεση διακυβέρνηση Παπαδήμου, το 2012.

Μόνοι που οι «παππούδες» είχαν πια αλλοιωθεί και έπρεπε να ανανεωθούν. «Δούλευαν» την χειραγώγηση των αλλαγών κυβερνήσεων πολλά χρόνια. Έδιωξαν τον Ράλλη για τον Ανδρέα, «έφαγαν» τον Ανδρέα για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, «έφαγαν» τον Μητσοτάκη για να εξιλεωθούν στον Παπανδρέου, «μπλοκάρισαν» τον Έβερτ για τον Σημίτη, έδιωξαν τον Σημίτη για τον Καραμανλή….. 

Και τότε, το 2012, με τον Σαμαρά πρωθυπουργό και αφού είχαν «μπλοκάρει» τον Βενιζέλο γνωρίζοντας ότι έτσι εξυπηρετούσαν τον Τσίπρα (τον είχαν ήδη επιλέξει) και άρχιζαν να τον «χτίζουν». Αλλά χωρίς να το καταλάβουν καν, αντικαταστάθηκαν από τους «πατεράδες», που ανήκαν σε μια νέα γενιά. Η οποία εκμεταλλευόμενη την Μεγάλη Κρίση και τις πολλές αλλαγές στα Μ.Μ.Ε., τις νέες τεχνολογίες, τις νέες παγκόσμιες ισορροπίες, κάτι «είδαν» στην «Πρώτη Φορά Αριστερά» και την υιοθέτησαν, χωρίς να είναι καν αριστεροί. Άλλωστε δεν τους ενδιέφερε η κομματική ταυτότητα κανενός. Τους ενδιέφερε απλώς η αλλαγή – με τα όποια οφέλη του- ύστερα από μιαν αποτυχία, άσχετο αν η αποτυχία θα ήταν και δική τους αποτυχία.

Ο Μητσοτάκης ήταν η λύση. Αλλά τους βοήθησε και η «συμπεριφορά» της διάδοχης του Σαμαρά λύσης. Που δεν «περπάταγε». Η εκλογολογία και οι συζητήσεις είχαν αρχίζει από τις αρχές του 2017 και κορυφώθηκαν από την ογκούμενη δυσαρέσκεια και δυσαρέσκεια του κόσμου στα τέλη του 2017, όταν και γίναμε μάρτυρες στην τραγωδία της Μάνδρας.

Ακολούθησε η Συμφωνία των Πρεσπών στον Ιούνιο του 2018 που δίχασε τον κόσμο, η φονική πυρκαγιά στο Μάτι στα τέλη Ιουλίου. Το 2018 ήταν τραγικό. Καθημερινές συγκρούσεις, συμπλοκές στο Πολυτεχνείο και τα Εξάρχεια, δολοφονίες ξεκαθαρίσματος λογαριασμών των «νονών» του εγκλήματος, πολιτικοί και οικονομικοί τριγμοί και η διάψευση των προσδοκιών ότι η χώρα βγαίνει από την κρίση κι επιστρέφει σε μια κανονικότητα.

Το 2019 ήταν χρονιά εκλογών. Οι «πατεράδες» της εκλογολογίας είχαν βρει από καιρό τη λύση στο πρόσωπο του Μητσοτάκη, τα γεγονότα τους ενίσχυαν και οι εκλογές στις αρχές του καλοκαιριού επισημοποίησαν το αναμενόμενο: Θριαμβευτική νίκη του Μητσοτάκη. Από πότε και μετά θα άρχιζαν την «εκστρατεία» τους για τις επόμενες εκλογές άραγε; 

Και μέσα στα τόσα δεινά, με το «σκάσιμο» της επιδημίας του κορωναιού, τα Τύμπανα των Πρόωρων Εκλογών άρχισαν να ηχούν. Νομίζατε ότι είχαμε τελειώσει με την εκλογολογία; Μέχρι καινούργια κόμματα έκαναν την εμφάνισή τους. Τι θα γινόταν αν η χώρα «έπεφτε στα δόντια» του ιού; Μόνο που μέχρι τώρα, τέλη Μαίου του 2020, κάτι τέτοιο δεν έγινε. Αλλά παρά το ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη απολαμβάνει μεγάλης δημοτικότητας, η εκλογολογία δίνει και παίρνει. Όχι γιατί ο Μητσοτάκης ΔΕΝ είναι δημοφιλής και ΔΕΝ αποτυγχάνει αλλά ακριβώς για το αντίθετο. 

Πολύ φοβάμαι ότι για πρώτη φορά τα τελευταία είκοσι-τριάντα, η εκλογολογία θα αποτύχει. Ή μάλλον, ΔΕΝ φοβάμαι. Χαίρομαι. Αν γίνουν εκλογές – για τους λόγους που μόνο οι εκλογολόγοι ξέρουν- ο Μητσοτάκης θα ξαναβγεί, ίσως και με μεγαλύτερο ποσοστό αφού αντίπαλον δέος δεν υπάρχει και ούτε καν πρόλαβε να αρχίσει να δημιουργείται και μέσα σε τρεις μήνες, καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να φθαρεί αρκετά. 

Οι νέα γενιά των «πατεράδων» της εκλογολογίας έχουν αποτύχει. Και μου φαίνεται ότι θα πρέπει να αναζητήσουμε τους διαδόχους τους. Θα ανασυγκροτηθούν, είμαι βέβαιος. Αλλά θα μας αφήσουν ήσυχους για τουλάχιστον 1-2 χρόνια. Απλώς, νομίζω.



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.