18 Μαρτίου 2020

Τη βυθισμένη Ατλαντίδα ισχυρίζεται ότι εντόπισε Βρετανός ιστορικός

Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
tribune.gr 

Ιστορικός ισχυρίζεται ότι εντόπισε που βρίσκεται η βυθισμένη Ατλαντίδα, υποδεικνύοντας μια μεγάλη έκταση, που μοιάζει με βυθισμένο νησί, στον πυθμένα του Ατλαντικού Ωκεανού δυτικά της Βρετανίας. 

Η Ατλαντίδα, σύμφωνα με τη διήγηση του Πλάτωνα στα έργα του «Τίμαιος» και «Κριτίας», που υποτίθεται ότι απηχεί ιστορική γνώση που αποκάλυψαν στον Σόλωνα οι Αιγύπτιοι ιερείς της Σάιδος, ήταν ένα μεγάλο νησί (Ἀτλαντὶς νῆσος) στον σημερινό Ατλαντικό Ωκεανό. 

Η Ατλαντίδα είχε εξελιγμένο πολιτισμό και αναμετρήθηκε στρατιωτικά με την Αθήνα της εποχής της, από την οποία και ηττήθηκε. 

Όλα αυτά τοποθετούνται από τον Πλάτωνα 9.000 χρόνια πριν την εποχή του Σόλωνα, δηλαδή περίπου στο 9.500 π.Χ., δηλαδή 11.500 χρόνια από σήμερα. 

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον Πλάτωνα, η Ατλαντίδα βυθίστηκε στα κύματα, ενώ και η Αθήνα υπέστη καταστροφές και κάπως έτσι χάθηκε ο προκατακλυσμιαίος πολιτισμός. Σήμερα ξέρουμε ότι η τελευταία εποχή των παγετώνων άρχισε να τελειώνει πριν 12.000 χρόνια, με την τήξη των πάγων, μια εντυπωσιακή χρονική σύμπτωση που ίσως αιτιολογεί τη διήγηση του Πλάτωνα για ένα μεγάλο κατακλυσμό, άνοδος της στάθμης της θάλασσας, του οποίου «θύμα» ίσως να υπήρξε η Ατλαντίδα. 

Πολλοί σημεία έχουν προταθεί κατά καιρούς ότι θα μπορούσαν να είναι η Ατλαντίδα, ακόμα και η Σαντορίνη, αλλά ο Πλάτων είναι σαφής: Η βυθισμένη ήπειρος βρισκόταν πέρα από τις Ηράκλειες Στήλες, δηλαδή πέρα από τα Στενά του Γιβραλτάρ και ο Πλάτων γνώριζε άριστα γεωγραφία. 
Εάν λοιπόν υπήρξε η Ατλαντίδα θα ήταν κάπου στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Ο Βρετανός ιστορικός, Μάθιου Σίμπσον (Matthew Sibson) πρότεινε πρόσφατα ότι μία πιθανή τοποθεσία της Ατλαντίδας θα μπορούσε να είναι ο πυθμένας γύρω από τη βραχονησίδα Ροκάλ (Rockall), όπως δημοσίευσε η βρετανική «Telegraph»

Πράγματι, ο πυθμένας γύρω από το Ροκάλ μοιάζει σαν ένα βυθισμένο νησί σχεδόν στο μέγεθος της Βρετανίας. 

Η ιστορία του Πλάτωνα αναφέρεται στη διαμάχη ανάμεσα στους Αθηναίους και τους κατοίκους του νησιού της Ατλαντίδας 9.000 χρόνια πριν από την εποχή του Σόλωνα.
Προφανώς, η γνώση του μακρινού παρελθόντος είχε ξεχαστεί από τους Αθηναίους της εποχής του Σόλωνα, αλλά οι Αιγύπτιοι ιερείς την αναμετέδωσαν στον Αθηναίο νομοθέτη.


Η φυλή των Ατλάντων ήταν δυνατή και υγιής, είχε όλες τις ηθικές αρετές και ζούσε ειρηνικά και με απλότητα για όσο διάστημα η θεϊκή τους φύση υπερίσχυε.
Αυτό κράτησε για πολλές γενιές, έως ότου η ισχύς και η απληστία άρχισε να τους διαφθείρει. «Όταν η ανθρώπινη φύση άρχισε να επικρατεί», έγιναν αμαρτωλοί και κατακλύστηκαν από τα εγκλήματα. Άρχισαν να κάνουν πολέμους με τον υπόλοιπο κόσμο και υπέταξαν άλλους λαούς κάτω από την σκληρή δύναμή τους. 


Μόνο οι Αθηναίοι κατάφεραν με τη στρατιωτική τους αρετή και την ηθική τους ισχύ να νικήσουν την Ατλαντίδα και να τη σταματήσουν να ελέγχει τον υπόλοιπο κόσμο.
Παράλληλα, ο Δίας βλέποντας αυτή την ανηθικότητα των κατοίκων της Ατλαντίδας συγκάλεσε τους υπόλοιπους θεούς σε συμβούλιο, για να καθορίσουν μία τιμωρία, η οποία θα ήταν και η πλέον αρμόζουσα. 


Το κείμενο του «Τιμαίου» διακόπτεται απότομα σε αυτό το σημείο, αλλά από τη σύντομη αφήγηση στον Κριτία πληροφορούμαστε πως ο θυμός των θεών ήταν τελικά τόσο ισχυρός, ώστε το νησί καταστράφηκε μέσα σε μία μέρα και μία νύχτα από σεισμούς και στη συνέχεια καταποντίστηκε στα βάθη της θάλασσας, αφήνοντας πίσω του μόνο μία μάζα από λάσπη, την οποία ήταν αδύνατον να διαπλεύσουν τα πλοία. 

Εκτός από τα έργα «Τίμαιος» και «Κριτίας», ο Πλάτων δίνει πληροφορίες για τον προκατακλυσμιαίο πολιτισμό και στους «Νόμους». 

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.