14 Μαρτίου 2020

Ο Νίκος Λυγερός για τον αγώνα της Ανθρωπότητας εναντίον της Πανδημίας.

Γράφει ο Νίκος Λυγερός 

Ο Αγώνας της Ανθρωπότητας 

Κανείς δεν είχε φανταστεί ότι ο Αγώνας της Ανθρωπότητας στις αρχές του εικοστού πρώτου αιώνα θα ήταν η αντιμετώπιση μίας πανδημίας ή μάλλον οι περισσότεροι που δεν πρόσεχαν τις λεπτομέρειες της ιστορίας, όπως έλεγαν, ενώ ήταν θεμελιακά γεγονότα που είχανε χτυπήσει την πορεία των ανθρώπων. Διότι ακόμα κι αν πολλοί είχαν μέσα στη μνήμη τους πολλές πανούκλες των άλλων αιώνων, δεν έβλεπαν αυτές τις ασθένειες παρά μόνο ως σποραδικές περιπτώσεις. Ήταν δύσκολο να αντιληφθεί ένας άνθρωπος ότι και το σπάνιο φαινόμενο μπορούσε να έχει τεράστιες επιπτώσεις σε βάθος χρόνου και κάποτε αυτές ήταν και τρομακτικές. Πιο κλασικά εξέταζαν τους πολέμους και τις μάχες, έβλεπαν δηλαδή στοιχεία στρατηγικής και τακτικής. 

Αλλά χρειαζόταν μεγάλη φαντασία για να δουν τις αναλογίες με τις ασθένειες, τις επιδημίες και τις πανούκλες ενώ υπήρχε ένας ισομορφισμός με την τακτική την στρατηγική και την υψηλή στρατηγική. Αυτά είχε στο μυαλό κάνοντας πρόβα με το μαντολίνο στο σαλόνι δίπλα στην βιβλιοθήκη και πάνω στα χαλιά από τόσες περιοχές του πλανήτη. Πάντα το έβλεπε ως ένα κομμάτι της Ανθρωπότητας αλλά τώρα με το θέμα της πανδημίας, το έβλεπε διαφορετικά. Ακόμα και το μαντολίνο του θύμιζε την αγαπημένη του Ιταλία που περνούσε τόσε δύσκολες ημέρες αυτή την περίοδο. Ήταν κι αυτό μία φωνή από έναν κόσμο που υπέφερε. Αλλά έβλεπε ταυτόχρονα και την αντίσταση αυτών των ανθρώπων που με μεγάλη αξιοπρέπεια ακολουθούσαν τις οδηγίες της στρατηγικής ιατρικής. 

Ήταν σχεδόν ένα θαύμα αυτή η συμπεριφορά των Ιταλών για τους περισσότερους αλλά όχι για εκείνον, αφού αναγνώριζε μέσα τους έναν λαό της Ανθρωπότητας που ήταν έτοιμος να δώσει μάχη και να κηρύξει τον πόλεμο σε αυτή την νέα μορφή βαρβαρότητας. Διότι υπήρχε μια μεγάλη διαφορά με την διαχείριση της κρίσης σε σχέση με το σύστημα της Κίνας. Η κόκκινη βαρβαρότητα δεν είχε δώσει καμιά επιλογή στους ανθρώπους. Είχε αποφασίσει αυταρχικά πώς θα έλυνε το πρόβλημα. Δεν είχε ποντάρει πάνω στην νοημοσύνη των ανθρώπων ούτε στη θέλησή τους. Απλώς είχε διατάξει τα πάντα. Ενώ Ιταλία ήταν μια ελεύθερη χώρα. Το μαντολίνο αποτελούσε σύμβολο για την Ιταλία, αφού στην μεγάλη φτώχεια, όταν οι Ιταλοί έγιναν μετανάστες του Νέου Κόσμου το μόνο πολύτιμο αντικείμενο που είχαν μαζί τους για να τους θυμίζει την πατρίδα, ήταν αυτό το διαχρονικό όργανο. Και τώρα που το έβλεπε πάνω στο τραπέζι, το ένιωθε ακόμα πιο βαθιά. Σαν να έβλεπε μέσω του και την ιταλική ψυχή που αντιστεκόταν με πάθος σε αυτή την πανδημία. Το είχε αγγίξει αρχικά το πρόβλημα της Βενετίας και της Φλωρεντίας στη συνέχεια, αλλά μόνο όταν γενικεύτηκε το φαινόμενο σε όλη την επικράτεια της Ιταλίας, φάνηκε η ουσία αυτής της αντίστασης. Δεν ήταν πια μια τοπική μάχη, ένα θέμα τακτικής, ήταν ένας πόλεμος που απαιτούσε στρατηγική αντιμετώπιση. Οι κινήσεις δεν επαρκούσαν, μόνο οι πράξεις μπορούσαν να σώσουν την κατάσταση, γιατί το πλήθος των νεκρών συνέχιζε να ανεβαίνει, έτσι τα μέτρα έπρεπε να είναι ακόμα πιο αποτελεσματικά για να σωθούν ζωές. 

Έτσι οι πράξεις αποτελούσαν συγχορδίες που υποστήριζαν την μελωδία που χαρακτήριζε το πνεύμα της Ιταλίας της Ανθρωπότητας. Σκέφτηκε πόσο γρήγορα οι ξένοι είχαν ξεχάσει όταν άρχισε η επιδημία, ότι η Ιταλία είχε τα περισσότερα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομίας του κόσμου. Αυτή η πυκνότητα ενός διαχρονικού πολιτισμού είχε ξεχαστεί από τους δημοσιογράφους και είχαν εκμηδενίσει όλη την ιστορία της Ιταλίας για να μιλούν μόνο για την επιδημία. Αυτή η αδικία ήταν απαραίτητη και γι’ αυτό είχε δώσει έμφαση σε αυτόν τον θησαυρό της Ανθρωπότητας. Για αυτόν οι Ιταλοί δεν ήταν μόνο κρούσματα και νεκροί, αλλά άνθρωποι που έδειχναν το παράδειγμα της συντονισμένης αντίστασης ενάντια στη βαρβαρότητα της πανδημίας. Διότι με την εξάπλωση των κρουσμάτων σε άλλες χώρες οι άνθρωποι εξέταζαν πιο προσεχτικά τη συμπεριφορά των Ιταλών, για να ακολουθήσουν τα μέτρα που είχαν πάρει λόγω της αποτελεσματικότητάς τους. 

Έτσι οι Ιταλοί που έμοιαζαν αρχικά με θύματα που έφταιγαν για τους πολλούς, αποτελούσαν πια παράδειγμα προς μίμηση για τις άλλες χώρες που έβλεπαν πια τον ίδιο εφιάλτη στα μέρη τους. Δηλαδή άκουγαν και πάλι τι έλεγε το μαντολίνο που είχε επιζήσει χάρη στην άμυνα του. Ξανασκέφτηκε τον χάρτη που μελετούσε στον υπολογιστή του και που έδινε την μεγάλη εικόνα αυτής της πανδημίας και αναρωτήθηκε τι θα είχε καταφέρει η Ανθρωπότητα αν είχε στη διάθεσή της τέτοια εργαλεία στις προηγούμενες πανδημίες και ειδικά στη θανατηφόρα γρίπη του 1918, τη λεγόμενη ισπανική που είχε όμως γεννηθεί και αυτή στην Κίνα. 

Τώρα έπρεπε να αξιοποιήσει η Ανθρωπότητα το διαδίκτυο για να υπάρχει ανθεκτική ενημέρωση, έτσι ώστε να παίρνονται αποτελεσματικά οι αποφάσεις για τα μέτρα αντιμετώπισης. Για να κάνει τη διαφορά έπρεπε να αξιοποιήσει στο έπακρον το ασύγκριτο επίπεδο της επιστήμης και της τεχνολογίας που είχε στη διάθεση της. Ταυτόχρονα έβλεπε ότι η στρατηγική διαχείριση της κρίσης ήταν η πιο σημαντική, διότι πολύ απλά έπρεπε να σωθούν οι άνθρωποι και να αποφευχθούν τα κρούσματα, ακόμα και αν δεν είχαμε στη διάθεσή μας το εμβόλιο. 

Η επιστημονική κοινότητα αναζητούσε πιο πολύ για το μέλλον όταν πια ο ιός θα γινόταν εποχιακός, αλλά τώρα χρειάζονταν η στρατηγική ιατρική που σώζει και πριν τη θεραπεία. Διότι αυτό ήταν το αντικείμενο του Αγώνα της Ανθρωπότητας. Το θέμα δεν είναι ο ιός που προκαλεί την επιδημία που γίνεται πανδημία, αλλά αυτή που είναι διαχειρίσιμη χάρη στη νοημοσύνη της Ανθρωπότητας. Η μνημοσύνη της δεν είχε ξεχάσει τα προηγούμενα δεδομένα και είχε δημιουργήσει πρωτόκολλα που έπρεπε να ακολουθήσουν οι θεσμοί για να σωθούν οι περισσότεροι. Χρειάζονταν όμως και μια ενισχυτική προσέγγιση σε επίπεδο υψηλής στρατηγικής. Η διαχείριση της κρίσης δεν είναι πια καθαρά ιατρική. Η ιατρική έπρεπε να σκεφτεί στρατηγικά, διότι το πλήθος των κρουσμάτων απαιτούσε μια άμεση αποτελεσματικότητα, αλλά η μόνη που έχει την ικανότητα να λειτουργήσει σε βάθος Χρόνου, είναι η ανθεκτικότητα και αυτό το έλεγε η βαθιά ιστορία. Έτσι ένας άλλος κώδικας του ήρθε στο μυαλό και ήταν αυτός της Αναβαθμισμένης Ιστορίας: Η++. Ένα νέο εργαλείο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Έτσι άνοιξε τον υπολογιστή. 

πηγή  

Έξυπνη Παιδεία εξ αποστάσεως

Αφού ζούμε στον εικοστό πρώτο αιώνα πρέπει να αξιοποιήσουμε τα δεδομένα και τις δυνατότητες της εποχής μας. Αν η πανδημία μάς αναγκάζει να κλείσουμε τα σχολικά κέντρα σε όλες τις βαθμίδες, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε εντελώς τα μαθήματα. Χωρίς μεγάλη δυσκολία μπορούμε να οργανώσουμε μαθήματα εξ αποστάσεως μέσω του διαδικτύου. Άλλωστε η Διδασκαλία δεν περιορίζεται από τοίχους, η ουσία της είναι η σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ του Δασκάλου και των Μαθητών. Ειδικά για αυτήν την περίοδο μπορούμε να στήσουμε ένα πρόγραμμα που παρουσιάζει την κατάσταση της κρίσης, που έχει προκαλέσει η πανδημία, ως ένα πρότζεκτ για την ορθολογική αντιμετώπιση της. Μπορεί επίσης να το παρουσιάσουμε ως πρόγραμμα προσομοίωσης για την αποστολή στον Άρη. Διότι είναι της εποχής μας και αυτό επιτρέπει στους Μαθητές να συμμετέχουν ενεργά και βιωματικά. Όσο για τους μικρούς Μαθητές η Έξυπνη Παιδεία παρέχει πολλές δυνατότητες με την επίλυση προβλημάτων και ασκήσεων, που προκαλούν την απαραίτητη χαρά. Και οι ιδέες θα πολλαπλασιαστούν με την αρχή των μαθημάτων. 

πηγή  

Οι ασκήσεις εξ αποστάσεως 

Οι ασκήσεις εξ αποστάσεως πρέπει να είναι άμεσα διαδραστικές έτσι ώστε οι Mαθητές να λειτουργούν εντελώς σε αυτό το πλαίσιο από τις πιο κλασικές που χρησιμοποιούν μαθηματικά, πληροφορική, ρομποτική για την εκμάθηση εξ αποστάσεως, μπορούμε να πάμε σε επίπεδο των σπαζοκεφαλιών που έχουν μία σύντομη εκφώνηση και εμπεριέχουν μία έξυπνη λύση. Σε αυτό το πλαίσιο ο Δάσκαλος μετατρέπεται π.χ. σε μία ομάδα αστροναυτών που πρέπει να λύνει διάφορα προβλήματα και μέσω διαδικτύου καλεί το κέντρο που βρίσκεται στο «Χιούστον», το οποίο αποτελείται από το σύνολο των Mαθητών που πρέπει να συνεργαστεί για να δώσει αποτελεσματικές απαντήσεις. Η απορρόφηση των Μαθητών με τέτοιες ασκήσεις τούς επιτρέπει να μην ασχολούνται άμεσα και συνεχώς με το θέμα της πανδημίας και ταυτόχρονα τους εξασκεί σε διάφορα συστήματα συνεργατικότητας με τη χρήση της ιδεοθύελλας, της πλάγιας σκέψης, την αποκλίνουσα σκέψη, την ομαδική προσέγγιση και το ολιστικό βλέμμα. 

πηγή

Στρατηγική Ιατρική 

Όταν είμαστε σε φάση επιδημίας που καταλήγει σε πανδημία, η ιατρική με την κλασική έννοια δεν επαρκεί και πρέπει να ενισχυθεί από τη στρατηγική για να μετατραπεί σε στρατηγική ιατρική, διότι δεν πρέπει να διαχειριστεί μόνο ασθενείς αλλά και ανθρώπους που δεν έχουν έρθει σε επαφή με την επιδημία. Είναι απαραίτητο να λειτουργεί σε δύο επίπεδα, το ένα καθαρά ιατρικό από τη στιγμή που υπάρχει απαραίτητη είσοδος στο νοσοκομείο και το άλλο το καθαρά συμβουλευτικό αλλά και θεσμικό για να υπάρχουν ξεκάθαρες οδηγίες για τους ανθρώπους που δεν ξέρουν τι πρέπει να κάνουν, για να μην συμμετέχουν στην εξάπλωση της επιδημίας. 

Με άλλα λόγια να μετατραπεί το άγχος σε μια δημιουργική τάση με την έννοια της συμμετοχής ενός αγώνα που αφορά την Ανθρωπότητα και τίποτα λιγότερο. Έτσι η στρατηγική ιατρική είναι αυτή που θα δώσει σε κάθε άνθρωπο την ορθολογική προσέγγιση μιας στρατηγικής που θέλει ταυτόχρονα να διαχειριστεί την προστασία μεταξύ των ανθρώπων, για να υπάρξει η απαραίτητη συνέργεια για να νικήσουμε ακόμα και την πανδημία. 

πηγή

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής 

Διαβάστε επίσης: 

Επιδημία και Πανδημία

https://lygeros.org/49133-gr/
 

Για τον κορωνοϊό η Τουρκία
https://lygeros.org/49173-gr/
 

Δεν είναι η ασθένεια
https://lygeros.org/49185-gr/
 

Η αντιμετώπιση μίας επιδημίας
https://lygeros.org/49186-gr/
 

Οι ασθενείς
https://lygeros.org/49188-gr/
 

Μην περιμένεις
https://lygeros.org/49189-gr/
 

Σε φάση κρίσης
https://lygeros.org/49190-gr/
 

Η αντίσταση των Ιταλών
https://lygeros.org/49212-gr/
 

Το ιταλικό πνεύμα
https://lygeros.org/49213-gr/
 

Το παράδειγμα της Ιταλίας
https://lygeros.org/49216-gr/

Δείτε επίσης: 

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού: "Στρατηγική, Πανδημία, Τουρκία" στον Λ. Καλαρρύτη, Παραπολιτικά 90,1. 13/03/2020 ΕΔΩ 

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού: "Ο Ελληνισμός στη μάχη" με τον Π. Λιβανίδη στο Art Fm. 12/03/2020 ΕΔΩ 

Συνέντευξη Ν. Λυγερού "Στρατηγική Ιατρική ενάντια στην Πανδημία". Albedo 14. 12/03/2020 ΕΔΩ  

Απόσπασμα - Ν. Λυγερός: Διαδικτυακό Θέατρο. Κυριακή 15 Μαρτίου 2020 Οι εγκλωβισμένοι ΕΔΩ 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.