26 Μαρτίου 2020

Οι Έλληνες Στρατιώτες του πολέμαρχου Μερκούριου κυριεύουν το Πιομπίνο…

Στα τέλη του 15ου αιώνα η πόλη της Πίζας είχε υποταχθεί στην γειτονική και ισχυρότερη Φλωρεντία. Οι Πιζάτες, εκμεταλλευόμενοι την γαλλική εισβολή του 1495 στην Ιταλία, είχαν κατορθώσει να ανακτήσουν την ανεξαρτησία τους. Ωστόσο μετά την αποχώρηση των Γάλλων η θέση της Πίζας κατέστη κρίσιμη, καθώς δεν μπορούσε μόνη της να αντιμετωπίσει την ισχύ της Φλωρεντίας. 

Για τον λόγο αυτό οι Πιζάτες ζήτησαν την συνδρομή της Βενετίας. Οι Βενετοί δέχτηκαν να βοηθήσουν τους Πιζάτες, εξασφαλίζοντας εμπορικά ανταλλάγματα στο επίνειο της Πίζας, το Λιβόρνο και σχημάτισαν ένα μικρό εκστρατευτικό σώμα, από μισθοφόρους, στο οποίο περιλαμβάνονταν και 300 Στρατιώτες, υπό τον Μερκούριο.

Ο Μερκούριος με τους ελαφρούς ιππείς του αποτελούσε τα αυτιά και τα μάτια του στρατού. 

Αφού η βενετική δύναμη έφτασε κοντά στην Φλωρεντία, με εισήγηση του Μερκούριου, παρέμεινε στρατοπεδευμένη, για να αναπαυθούν άνδρες και άλογα. Την επομένη οι Έλληνες ανέλαβαν να ανιχνεύσουν την περιοχή. Ο Μερκούριος κινήθηκε με τους άνδρες του στο εχθρικό έδαφος, προσπαθώντας να παραμείνει όσο το δυνατό αθέατος. Και το κατόρθωσε. Το τμήμα των Ελλήνων πλησίασε, χωρίς να γίνει αντιληπτό, την ελεγχόμενη από τους Φλωρεντίνους, μικρή πόλη του Πιομπίνο.

Ο Μερκούριος βλέποντας ότι οι αντίπαλοι δεν είχαν αντιληφθεί την παρουσία του αποφάσισε να επιτεθεί κατά της πόλης, αιφνιδιαστικά, πριν η φρουρά προλάβει να αντιδράσει. Οι Έλληνες κινήθηκαν αστραπιαία και πριν οι φρουροί προλάβουν να κλείσουν τις πύλες, βρέθηκαν εντός της πόλης! Αμέσως εξουδετέρωσαν όσους φρουρούς επιχείρησαν να αντιδράσουν και κυρίευσαν την πόλη χωρίς καμία δική τους απώλεια. Η επιτυχία αυτή εξύψωσε ιδιαίτερα τους Έλληνες Στρατιώτες στα μάτια των Ιταλών συμπολεμιστών τους. 

Εχθρική αντεπίθεση 

Η απώλεια όμως του Πιομπίνο προκάλεσε την αντίδραση των Φλωρεντινών, οι οποίοι συγκέντρωσαν ένα στράτευμα 3.000 ανδρών – εκ των οποίων οι 1.000 περίπου ήταν βαριά θωρακισμένοι ιππότες – και κινήθηκαν σε συνάντηση του βενετικού τμήματος, το οποίο δεν αριθμούσε περισσότερους από 2.000 άνδρες. Από αυτούς όμως οι 300 ήταν οι Ελληνες Στρατιώτες και μάλιστα διοικούμενοι από τον Μερκούριο. 

Στην σύγκρουση που ακολούθησε, ο Μερκούριος και οι Στρατιώτες του βρίσκονταν και πάλι στην εμπροσθοφυλακή. Όταν είδαν τους πολυάριθμους στρατιώτες της Φλωρεντίας απέναντί τους, κατέφυγαν σε ένα τέχνασμα, παλιό όσο και ο πόλεμος, την προσποιητή φυγή. Εκμεταλλευόμενοι την ευκινησία τους, οι Έλληνες ελαφροί ιππείς, αρχικά επέλασαν κατά των αντιπάλων. 

Όταν όμως είδαν τους ιππότες της Φλωρεντίας να αντεπιτίθενται, έκαναν στροφή 180ο και άρχισαν να καλπάζουν, αλλόφρονες προς την αντίθετη κατεύθυνση. Στην πραγματικότητα όμως χωρίστηκαν σε δύο τμήματα και τάχθηκαν εκατέρωθεν του μοναδικού δρομολογίου, από όπου υποχρεωτικά θα περνούσαν οι καταδιώκοντες τους Φλωρεντινοί. 

Οι Φλωρεντινοί καταδίωξαν τους Έλληνες σε απόσταση 3χλμ, περίπου, όταν ξαφνικά δέχτηκαν και στα δύο πλευρά τους την αντεπίθεση των Ελλήνων! Έχοντας «σπάσει» εξαρχής τους σχηματισμούς τους – λόγω της καταδίωξης – δεν ήταν ικανοί να αντιμετωπίσουν την ελληνική έφοδο. Σύντομα οι 3.000 Φλωρεντινοί είχαν σχηματίσει μια μάζα αλόγων και ανδρών, με τα πρώτα να καταπατούν τους δεύτερους και τους Έλληνες να καλπάζουν γύρω τους να τους λογχίζουν, να αναστρέφουν και κατόπιν πάλι να επιστρέφουν για το τελικό πλήγμα με τον βαρύ κεφαλοθρύστη, στο πλήγμα του οποίου ούτε οι βαριές πανοπλίες άντεχαν. Σύντομα η σύγκρουση εξελίχθηκε σε σφαγή. Πανικόβλητοι άνδρες αλληλοσκοτώνονταν προσπαθώντας να διαφύγουν. Δεν το κατόρθωσαν. Μόλις 14 άνδρες ξέφυγαν από τους 3.000. Οι υπόλοιποι σκοτώθηκαν ή αιχμαλωτίσθηκαν.

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.