19 Ιανουαρίου 2020

ΑΚΡΙΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ KAI ΝΗΣΟΙ

Γράφει ο Ηλίας Σταμπολιάδης

Το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μαζί με την ανεξέλεγκτη ροή παράνομων μεταναστών και τις παράλογες διεκδικήσεις της Τουρκίας για τα ακριτικά νησιά της πατρίδας μας συνιστούν μέγα κίνδυνο που πλέον έχει φθάσει στα όρια επιβίωσης του έθνους και του πολιτισμού μας αλλά και των γεωγραφικών ορίων του ελληνικού κράτους σε θάλασσα και ξηρά και κατ’ επέκταση στον αέρα.

Η ύπαιθρος χώρα ερημώνεται με τον πληθυσμό να συσσωρεύεται στις πόλεις όπου η υπογεννητικότητα είναι μεγάλη ενώ οι ταλαντούχοι νέοι, που μπορούν να διεκδικήσουν θέσεις εργασίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, μεταναστεύουν επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο την γεννητικότητα αλλά και την παραγωγικότητα της χώρας. 

Ήδη η ένωση Ελλήνων καθηγητών και διδακτόρων «International Hellenic Association», εν συντομία (ΙΗΑ), έχει δημιουργήσει επιτροπές εθελοντών που με την συνεργασία τοπικών παραγόντων αγωνίζονται να συντηρήσουν οικογένειες που ζουν σε ακριτικά νησιά και περιοχές, ακόμη και στην Βόρεια Ήπειρο.

Αυτό που θέλουμε να τονίσουμε είναι ότι, υπό την προϋπόθεση λήψης στοχευμένων πολιτικών αποφάσεων υπάρχει δυνατότητα επιβίωσης των ανθρώπων στις εγκαταλελειμμένες περιοχές της χώρας όπου ο πληθυσμός κινδυνέψει να εξαφανιστεί.

Πολλές περιουσίες αφενός έχουν κατακερματιστεί και αφετέρου μένουν ανεκμετάλλευτες ενώ οι παραμένοντες στον τόπο τους δεν έχουν επαρκείς καλλιεργήσιμες εκτάσεις που να υποστηρίζουν την εκεί επιβίωση τους. Επιπλέον ακόμη και αν κάποιος αποφασίσει να επιστρέψει θα βρει τα εγκαταλελειμμένα χωράφια αναδασωμένα και τον νόμο περί δασών να τους απαγορεύει τον καθαρισμό και την επαναχρησιμοποίησης τους. 

Η δυνατότητα επιβίωσης μίας κοινότητας ανθρώπων σε μία περιοχή προϋποθέτει την δυνατότητα παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών ίσης τουλάχιστον αξίας με τα απαιτούμενα αγαθά που είναι απαραίτητα για την επιβίωση της κοινότητας. Επειδή μάλιστα μία περιοχή δεν μπορεί εξ ορισμού να παράγει όλα τα απαραίτητα αγαθά απαιτείται και η δυνατότητα ανταλλαγής των πλεοναζόντων με τα ελλείποντα. 

Η αναληφθείσα από το ΙΗΑ πρωτοβουλία αφενός είναι περιορισμένης εμβέλειας αφετέρου στερείται της δυνατότητας πρωτοβουλιών που απαιτούν νομική ρύθμιση πράγμα που εμπίπτει στις αρμοδιότητες της πολιτείας την οποία καλούμε να λάβει υπόψιν και τις προτάσεις μας για την ενίσχυση της δυνατότητας επιβίωσης Ελλήνων σε εγκαταλελειμμένες περιοχές όχι μόνο ακριτικές αλλά και αυτές της ενδοχώρας. Οι προτάσεις αυτές μπορεί να διαφοροποιούνται κατά τόπους αλλά θα πρέπει να μπορούν να υλοποιηθούν όπου υπάρχει η αντίστοιχη ανάγκη. Οι προτάσεις που ακολουθούν αν και δεν καλύπτουν το σύνολο των αναγκών εντούτοις δείχνουν το πνεύμα δημιουργίας συνθηκών επιβίωσης. 

· Σε κάθε περιοχή ανάλογα με την τοπογραφία και την ποιότητα των εδαφών να καθοριστεί ένα ελάχιστο μέτρο περιουσίας ικανό να εκθρέψει μία οικογένεια 6 ατόμων και να περιλαμβάνει είτε αγροτικές καλλιέργειες είτε βοσκοτόπους. Για τον σκοπό αυτό θα πρέπει να γίνει απαλλοτρίωση τεμαχισμένων περιουσιών και αναδασμός με την δημιουργία ενιαίων χώρων περιλαμβανομένων και ακατοίκητων σπιτιών και μη χρησιμοποιούμενων αποθηκών.

· Να επιτραπεί η αποψίλωση αγρών που λόγω εγκατάλειψης έχουν αναδασωθεί και να παραδοθούν για χρήση αγροτικών καλλιεργειών.

· Να πριμοδοτηθούν βιοτεχνικές δραστηριότητες και να εξασφαλιστεί η απορρόφηση των προϊόντων τους που λόγω αποστάσεως είναι δύσκολη η διάθεση τους στην ελεύθερη αγορά. Σαν παράδειγμα είναι βιοτεχνίες παραγωγής ειδών ένδυσης του στρατού. Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι στο παρελθόν λειτουργούσε στην Σάμο βυρσοδεψία που προμήθευε υποδήματα στον οθωμανικό στρατό. Άλλο παράδειγμα είναι η δημιουργία μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας αλλά και εκτροφή ζώων σε βοσκοτόπους για τις ανάγκες του στρατού.

· Δημιουργία μονάδων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές όπως ο ήλιος και ο άνεμος ακόμη και τα θαλάσσια ρεύματα.

· Η ανάπτυξη του τουρισμού θα έλθει εκ των υστέρων καθόσον προϋποθέτει την ύπαρξη μίας κρίσιμης μάζας μονίμων κατοίκων ιδίως το καλοκαίρι.

· Ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες μπορούν να επινοηθούν και πλέον ειδικευμένες προτάσεις πράγμα που απαιτεί την εκ μέρους του κράτους δημιουργία ομάδων εργασίας από νέους ειδικευμένους επιστήμονες συμβάλλοντας στον επαναπατρισμό τους. 

Σήμερα σπαταλιούνται χρήματα για την υποστήριξη παράνομων μεταναστών με θρησκευτικά αισθήματα εχθρικά προς τον πολιτισμό μας υπό την υποστήριξη ξένων σκοτεινών δυνάμεων με το πρόσχημα της φιλανθρωπίας και καταλύουν κάθε έννοια κυρίαρχου κράτους. Δεν συμβάλλουν στην δημιουργία μίας τάχα πολυπολιτισμικής κοινωνίας, όπως υποστηρίζουν μερικοί αλλά, στην δημιουργία γκέτο, όπως π.χ. στην Γαλλία. Θα συμβάλλουν ακόμη στην αλλοίωση του πολιτισμού και των αξιών μας και θα αποτελέσουν κίνδυνο στον διαγραφόμενο υβριδικό πόλεμο της Τουρκίας και των άλλων εχθρικά διακειμένων γειτονικών χωρών εις βάρος της πατρίδας και του έθνους μας .

Το κλείσιμο των συνόρων και η λήψη μέτρων εξασφάλισης της βιωσιμότητας των Ελλήνων στις ακριτικές αλλά και άλλες εγκαταλελειμμένες περιοχές της χώρας αποτελεί ζωτική ανάγκη αυτοσυντήρησης του έθνους και η αδιαφορία της πολιτείας και των νομίμων εκπροσώπων του λαού, Πρωθυπουργών , Προέδρων της Δημοκρατίας, Αρχηγών κομμάτων και Βουλευτών θα τους καταλογιστεί ως διάπραξη εσχάτης προδοσίας κατά του Ελληνισμού.

Δυστυχώς για το έθνος μας αυτήν την ρατσιστική συμπεριφορά εναντίον των γηγενών Ελλήνων πολιτών, που με τον κόπο και τον ιδρώτα τους συντηρούν το παρακμάζον πολιτιστικά, οικονομικά και ηθικά ελληνικό κράτος, υποστηρίζουν και μερικοί εκπρόσωποι της Εκκλησίας επικαλούμενοι μία διαστρεβλωμένη ερμηνεία της Χριστιανικής αγάπης ενώ στην ουσία καλύπτουν ένα φαινόμενο εισβολής που αποτελεί μέρος ενός υβριδικού πολέμου, παρόμοιου με τον Δούρειο Ίππο του πονηρού Οδυσσέα. 

Ηλίας Σταμπολιάδης 
Δρ. Μηχανικός Μεταλλείων Μεταλλουργός
Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης​



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.