5 Ιανουαρίου 2020

Η Γραμματεία του ΟΗΕ υποστηρίζει εισβολείς και κατακτητές: Ποιος προστατεύει το Διεθνές Δίκαιο;

Η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. UN Photo, Loey Felipe  

Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ 

Σε ένα μεταβαλλόμενο και συγκρουσιακό διεθνές περιβάλλον, όπου τα ποικιλόμορφα συμφέροντα και η ισχύς των κανονιοφόρων λειτουργούν με πολλαπλούς τρόπους εις βάρος του διεθνούς δικαίου, οι λαοί και τα έθνη -ειδικότερα τα μικρά ανυπεράσπιστα κράτη- θα έπρεπε να είχαν ως καταφύγιο ελπίδας και πηγή δύναμης τούς διεθνείς οργανισμούς και τα διεθνή δικαστήρια. 

Το βασικό ερώτημα όμως που τίθεται είναι αν αυτοί οι οργανισμοί και αυτά τα δικαστήρια υπηρετούν τη Δικαιοσύνη με αμεροληψία, αντικειμενικότητα και με βάση τους διεθνείς κανόνες και τις διεθνείς συμβάσεις.

Τον τελευταίο καιρό, λόγω των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και στα ελληνικά χωρικά ύδατα, γίνεται μεγάλη συζήτηση για την πιθανότητα προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το οποίο είναι το ανώτερο δικαιοδοτικό όργανο του ΟΗΕ.

Θεωρούμε ότι αρκετοί αξιόλογοι εμπειρογνώμονες και υπηρεσιακοί παράγοντες, καθώς και κορυφαίοι ακαδημαϊκοί και νομικοί του Ελληνισμού είναι σε θέση να απαντήσουν πειστικά σε σωρεία ερωτημάτων για αυτό το ζήτημα, πέρα από όποιες πολιτικές σκοπιμότητες ή στοχεύσεις, που, συνήθως δεν στηρίζονται σε συγκροτημένη εθνική στρατηγική.

Εμείς θα περιοριστούμε σε πτυχές που έχουν να κάνουν με την αποστολή της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών και η οποία σε μεγάλο βαθμό επηρεάζει το σκεπτικό των αποφάσεων και δράσης στο Κυπριακό από πλευράς του διεθνούς Οργανισμού. Επίσης, η στάση της έχει συμβολική και ίσως ουσιαστική διάσταση σε σχέση με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, επειδή αποφεύγει να καταδικάσει την τουρκική παραβατικότητα και εμφανίζεται συνεχώς απρόθυμη να λάβει ξεκάθαρη θέση όσον αφορά τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Για το Κυπριακό υπάρχει σοβαρό θέμα με τον ρόλο της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών. Και δεν είναι τωρινό, είναι διαχρονικό. 

Ο εκάστοτε Γενικός Γραμματέας δεν έχει αρμοδιότητα να καθορίζει πολιτική, αλλά είναι υποχρεωμένος να δραστηριοποιείται και να λαμβάνει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση κρίσεων και την επίλυση περιφερειακών και διεθνών προβλημάτων με βάση τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας. 

Η προβληματική στάση της Γραμματείας συνέβαλε όλα αυτά τα χρόνια και στη σταδιακή απενοχοποίηση της Τουρκίας. 

Τώρα, ακολουθεί την ίδια τακτική για τις τουρκικές παρανομίες στην κυπριακή ΑΟΖ και στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας. 

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΓΓ, Φερχάν Χακ, απαντώντας πριν λίγες μέρες σε ερώτημα του συναδέλφου μας Μιχάλη Ιγνατίου, αφού είχε επιβεβαιώσει τη λήψη επιστολής της ελληνικής Κυβέρνησης, με την οποία καταγγελλόταν ως παράνομο το «Μνημόνιο Κατανόησης» Λιβύης – Τουρκίας, υποστήριξε ότι «η Γραμματεία δεν λαμβάνει θέση ούτε σχολιάζει ζητήματα που αφορούν στην κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα ή τη δικαιοδοσία των κρατών-μελών για τους θαλάσσιους χώρους τους. Παρόλα αυτά, σε συγκεκριμένες περιοχές όμως, περίκλειστες ή ημίκλειστες θάλασσες, ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στα συμφέροντα τρίτων μερών»

Δηλαδή, ο εκπρόσωπος του Αντόνιο Γκουτέρες, εμμέσως πλην σαφώς, υιοθέτησε τη θέση της Τουρκίας με τον ισχυρισμό ότι «απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στα συμφέροντα τρίτων μερών». 

Την προηγούμενη μέρα, η Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ υιοθέτησε ψήφισμα επαναβεβαίωσης του καθολικού χαρακτήρα της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) του 1982 και, όπως κάθε χρόνο, η Τουρκία ήταν η μόνη χώρα-μέλος του ΟΗΕ που ψήφισε εναντίον κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για τους Ωκεανούς και το Δίκαιο της Θάλασσας. 

Τίθεται λοιπόν το ερώτημα: Τι ρόλο τελικά διαδραματίζει η Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών στις τουρκικές παρανομίες και γιατί σιωπούν η Αθήνα και η Λευκωσία; 

Μήπως ο τρόπος αντιμετώπισης από μέρους της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών του τουρκικού επεκτατισμού και της τουρκικής παραβατικότητας αποτελεί αντικείμενο μελέτης και προβληματισμού για το πώς η Αθήνα και η Λευκωσία θα πρέπει να χειριστούν την υπόθεση για πιθανή προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης; 

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.