6 Ιανουαρίου 2020

ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Ξάνθη: Η πλατεία με το ρολόι

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων 

Καλή Χρονιά και ευλογημένη! Το 2020 δίνει την αφορμή να θυμηθούμε την Ιστορία και τους αγώνες της Θράκης μας. Συμπλήρώνονται 100 χρόνια από την ενσωμάτωση της Δυτικής Θράκης στην Ελλάδα. Η ιστορική ακρίβεια επιβάλλει να πούμε ότι με τη Συνθήκη των Σεβρών το 1920 παραχωρήθηκε στην Ελλάδα από τις Μεγάλες Δυνάμεις και η Ανατολική Θράκη ως κανονικό ελληνικό έδαφος, αλλά τον Δεκέμβριο του 1922 με τη Συνθήκη των Μουδανιών η Ανατολική Θράκη παραδόθηκε στην Τουρκία ως συνέπεια της Μικρασιατικής Τραγωδίας. Και ας μην ξεχνούμε ότι στη γεωγραφική ενότητα της Θράκης ανήκει και η Κωνσταντινούπολη. 

Επίσης η Ιστορία επιβάλλει να θυμίσουμε ότι υπάρχει και η Βόρειος Θράκη ή Ανατολική Ρωμυλία, στην οποία έσφυζε ο Ελληνισμός μέχρι την πραξικοπηματική ενσωμάτωση στη Βουλγαρία το 1906. Σήμερα η Ελλάδα επιθυμεί ειρηνικές σχέσεις με τους γείτονες, αλλά αυτό δεν σημαίνει οτι θα ξεχάσουμε την Ιστορία. 

Ας μιλήσουμε, λοιπόν, στα παιδιά μας για τις σημαντικές μορφές που ανέδειξε η ενιαία Θράκη ανά τους αιώνες. Ενδεικτικά και μόνον αναφέρω: Τον αρχαίο σοφό Δημόκριτο. Τον ιστορικό Θουκυδίδη, γιο του Θρακιώτη Ολόρου. Τον Σπάρτακο, ο οποίος ξεσήκωσε τους δούλους κατά της κραταιάς Ρώμης και θανατώθηκε. Τον Άγιο Αυτοκράτορα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας / Ρωμανίας Ιωάννη Γ΄Δούκα Βατάτζη, ο οποίος γεννήθηκε στο Διδυμότειχο και βασίλευσε στη Νίκαια (1222-1254). Τον Άγιο Εθνοϊερομάρτυρα Πατριάρχη Κύριλλο Στ΄, ο οποίος γεννήθηκε στην Αδριανούπολη και θανατώθηκε από τους Τούρκους το 1821. Την καπετάνισσα Δόμνα Βισβίζη, ηρωίδα της Ελληνικής Επαναστάσεως. Τον Άγιο Νεκτάριο, ο οποίος κατήγετο από τη Συληβρία της Ανατολικής Θράκης. Τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χρύσανθο Φιλιππίδη, που γεννήθηκε στην Κομοτηνή και αρνήθηκε το 1941 να παραδώσει την Αθήνα στους Γερμανούς. Τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο με ρίζες στην Ανατολική Θράκη. Τον διεθνούς φήμης επιστήμονα Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή από τη Βήσσα Έβρου. Την οικογένεια Δοξιάδη από την Φιλιππούπολη και άλλους πολλούς. 

Είναι ευκαιρία να ξαναδιαβάσουμε τις ένδοξες σελίδες των εθνικών αγώνων των Θρακών και τις ταλαιπωρίες, τις οποίες υπέστησαν από γειτονικούς λαούς: Καταπίεση από τους Βουλγάρους στη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνος και στην περίοδο των δύο Παγκοσμίων Πολέμων. Διωγμοί των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης από τους Τούρκους το 1914 και προσφυγοποίηση των Ανατολικοθρακιωτών το 1922. Πόσοι άραγε γνωρίζουν ότι το 1941- 1944 το μεγαλύτερο μέρος της Θράκης είχε βουλγαρική κατοχή και ότι οι Γερμανοί είχαν κρατήσει μόνο μία στενή λωρίδα δίπλα στον ποταμό Έβρο για να ελέγχουν τα σύνορα με την τότε ουδέτερη Τουρκία; 

Σήμερα η Μουσουλμανική μειονότητα απολαμβάνει δικαιωμάτων και ελευθεριών. Πρέπει, όμως, να εμποδίσουμε το μακρύ χέρι της Άγκυρας που επιδιώκει να αναστατώσει την περιοχή! 

Άρθρο στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 5.1.2020 

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.