10 Ιανουαρίου 2020

Ανάγκη Άμεσης Ενίσχυσης της Δυνατότητας Αντίστασης της Κύπρου


Του Φοίβου Κλόκκαρη*

Η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου, υλοποιείται αδίστακτα και μεθοδικά βάσει μακροχρόνιου στρατηγικού σχεδιασμού από την δεκαετία του 1950 (εκθέσεις Νιχάτ Ερίμ 1956, σχέδιο επανάκτησης Κύπρου 1957). Ο στόχος της για έλεγχο όλης της Κύπρου υλοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό με την κατάληψη του 37% του εδάφους της Κύπρου, του 57% της ακτογραμμής της, του 40% της ΑΟΖ της και την εκρίζωση του Ελληνικού στοιχείου από το Βόρειο τμήμα της Κύπρου, τον εποικισμό του και την ισχυρή στρατιωτική κατοχή του.

Η Τουρκία συνεχιζει τις επεκτατικές ενέργειες της, για ολοκλήρωση του στόχου της, ο οποίος πηγάζει από τον "εθνικό όρκο", που ψήφισε η τουρκική εθνοσυνέλευση το 1920, για αναβίωση του νεοοθωμανικού οράματος τής Τουρκίας, να επεκτείνει τα σύνορα της και να περιλάβει εδάφη της Ελλάδας, της Συρίας, του Ιράκ και όλη την Κύπρο. 

Το βασανιστικό ερώτημα που τίθεται σήμερα, είναι τι πράττουμε για να ανακόψουμε την Τουρκική επιθετικότητα, η οποία συνεχίζεται παρά τις ενέργειες μας στον διπλωματικό τομέα; Τα ΗΕ παραμένουν απαθή και η ΕΕ αντιδρά υποτονικά, επειδή τα κράτη μέλη τους, έχουν πολύ μεγάλα συμφέροντα με την Τουρκία.

Αυτό που επείγει, είναι η ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της ΚΔ. Να αποκτήσει αποτελεσματική αποτρεπτική ισχύ και ικανότητα αντίστασης, με κύριες ενέργειες:
  • Την ενίσχυση της δυνατότητας αυτοάμυνας της ΚΔ, που απαιτεί ενδυνάμωση της ΕΦ. 
  • Την στενή στρατιωτική συνεργασία με την Ελλάδα και την αναζωογόνηση του δόγματος του ΕΑΧ Κύπρου – Ελλάδας. Η υποβάθμιση του προκάλεσε κενό ασφάλειας, το οποίο εκμεταλλεύθηκε η Τουρκία και αύξησε την επιθετικότητα της στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κύπρου – Ρόδου / Κρήτης και τις διεκδικήσεις της σε βάρος των ΑΟΖ Κύπρου – Ελλάδας. 
  • Την επιδίωξη να επεκταθούν και σε αμυντικές συμμαχίες, όπου αυτό είναι δυνατόν, οι στρατηγικές συνεργασίες που έχει αναπτύξει η Κύπρος με τις γειτονικές της χώρες και ισχυρές φίλες χώρες. 
  • Την σύνταξη Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ) και την συγκρότηση συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Τα μικρά κράτη όπως η ΚΔ, έχουν μεγαλύτερη ανάγκη στρατηγικής, γιατί δεν έχουν περιθώρια λαθών. 
  • Την συνέχιση του ενεργειακού προγράμματος της ΚΔ και την επιδίωξη οριοθέτησης της ΑΟΖ της με την Ελλάδα και την Συρία. Η Ελλάδα πρέπει να διακηρύξει άμεσα τα όρια της ΑΟΖ της. 
  • Την υποστήριξη του αγωγού φυσικού αερίου EASTMED, που είναι μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας. Αποτελεί συμπληρωματική πηγή ενέργειας της ΕΕ, και συμβάλλει στην ενίσχυση της κρατικής οντότητας της ΚΔ και των συνθηκών ασφάλειας της, γιατί δημιουργεί κοινότητα συμφερόντων μεταξύ των εμπλεκομένων χωρών.
Σε ότι αφορά την ενίσχυση τής δυνατότητας αυτοάμυνας της ΚΔ, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη πολιτικής βούλησης και η διάθεση όλων των εισπράξεων του ΤΑΘ για τις αμυντικές ανάγκες της ΕΦ, η οποία χρειάζεται επειγόντως αναθεώρηση του ΠΥ άμυνας και έκτακτα εξοπλιστικά προγράμματα προς:
  • Εκσυγχρονισμό των μέσων και οπλικών συστημάτων της, που είναι μεγάλης ηλικίας. 
  • Συμπλήρωση υφισταμένων κρίσιμων ελλείψεων στις δυνάμεις ξηράς, θαλάσσης και αέρος με σύγχρονο οπλισμό και μέσα. 
  • Προγραμματισμό, έστω και αργά, απόκτησης ικανού πολεμικού ναυτικού( ΠΝ) και πολεμικής αεροπορίας(ΠΑ), που θα είχαμε σήμερα, αν από ιδρύσεως του ΤΑΘ το 1984, όλες οι εισπράξεις του διετίθεντο στην ΕΦ. Η ημικατεχόμενη Κύπρος έχει αμυντικές δαπάνες κάτω του 2% επί του ΑΕΠ, όταν χώρες, όπως η Συγκαπούρη με έκταση πολύ μικρότερη της επαρχίας Πάφου, έχει άνω του 3% και διαθέτει σύγχρονα οπλικά συστήματα ξηράς και σύγχρονο ΠΝ και ΠΑ απο πολεμικά αεροσκάφη, φρεγάτες, υποβρύχια, κορβέτες και πυραυλακάτους. 
Η ΚΔ χρειάζεται μιά νέα στρατηγική αντίστασης, η οποία απαιτεί αρραγές εθνικό μέτωπο, πολιτική βούληση, αγωνιστικό φρόνημα και διάθεση όλων τών οικονομικών πόρων του ΤΑΘ για την άμυνα, που έχει παραμεληθεί αδικαιολόγητα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Παραμελήθηκε λόγω υποβάθμησης τής τουρκικής απειλής για έλεγχο όλης της Κύπρου (Νιχάτ Ερίμ) και της αξίας που έχει η στρατιωτική ισχύς για την επιβίωση ενός κράτους (Θουκυδίδης). 

Οι Κυπριακές κυβερνήσεις διαχρονικά, διαπράττουν το σοβαρό λάθος να μην δίδουν την ίδια βαρύτητα στον συντελεστή της στρατιωτικής ισχύος ,σε σύγκριση με τούς υπόλοιπους συντελεστές ισχύος (οικονομία, διπλωματία, πληροφορίες). Αυτό προφανώς οφείλεται στο γεγονός, ότι δεν έχει κατανοηθεί στον απαιτούμενο βαθμό, ότι οι συντελεστές ισχύος αλληλοεπηρεάζονται. 

Η Κύπρος χρειάζεται ένα μικρό αλλά σύγχρονο και αποτελεσματικό στρατό με αγωνιστικό φρόνημα, όχι για να ανταγωνιστεί τον Τουρκικό στρατό. Αυτό είναι αδύνατον και ουτοπικό. Αλλά για:
  • Να λειτουργεί αποτρεπτικά στην Τουρκική επιθετικότητα. Η Τουρκία να υπολογίζει κόστος σε αίμα και διεθνή κατακραυγή. 
  • Να εμπεδώνει το αίσθημα ασφάλειας του λαού 
  • Να ενισχύσει την διπλωματική ικανότητα της ΚΔ και τη δυνατότητα της να συνάπτει αμυντικές συμμαχίες, οι οποίες απαιτούν ύπαρξη κοινών συμφερόντων, αλλά και κοινής συνεισφοράς στην ασφάλεια και ιδιαίτερα την διάθεση αεροναυτικών δυνάμεων, για τον έλεγχο του θαλάσσιου και εναέριου χώρου, που διασυνδέει τις γειτονικές χώρες. 
Η ιστορία διδάσκει ότι οι ισχυροί δεν σέβονται τις ανοχύρωτες πολιτείες. Υπολογίζουν μόνο τον αντίπαλο, που θα τους προκαλέσει κόστος, όσο μικρός και αν είναι αυτός. 

Σήμερα η επιθετικότητα της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου βρίσκεται σε έξαρση (εισβολή στην ΑΟΖ, ενίσχυση των Τουρκικών δυνάμεων κατοχής με άρματα, πυροβολικό και drones, σχέδια για αεροναυτική βάση στην περιοχή Λευκόνοικου-Τρίκωμου κ.α. ). Αν η Τουρκία με την απειλή χρήσης ισχύος, δεν πετύχει τον πολιτικό στόχο της για έλεγχο της Κύπρου, δεν πρέπει να αποκλείεται θερμό επεισόδιο στη ξηρά, μετά από μια πράξη προβοκάτσιας (μέθοδος δοκιμασμένη από την Τουρκία), για να αναγκάσει την ΚΔ, να αποδεχθεί τους όρους της Τουρκίας στις συνομιλίες για το Κυπριακό. 

Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία, η ημικατεχόμενη επί 46 χρόνια Κύπρος, η οποία σήμερα υφίσταται από την Τουρκία νέο ακρωτηριασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της στην ΑΟΖ της, να στερείται θεσμικού κειμένου ΣΕΑ και να έχει υποβαθμισμένη την αμυντική θωράκιση της, επειδή διαθέτει μόνο μικρό μέρος του ΤΑΘ για τις ανάγκες εξοπλισμών της ΕΦ. Για να έχουμε αποτρεπτική ισχύ και ικανότητα αντίστασης, χρειάζεται πολιτική βούληση και χρήματα. Χρήματα υπάρχουν με επάρκεια από το ΤΑΘ. Υστερούμε στην πολιτική βούληση. Αυτή η συνθήκη πρέπει να αναθεωρηθεί από την κυβέρνηση και όλο τον πολιτικό κόσμο. Στην ουσία είμαστε μόνοι, έναντι ενός αδίστακτου επιδρομέα, αλλά δεν πρέπει να παραδοθούμε. Πρέπει να ενισχύσουμε την δυνατότητα αντίστασης μας για να διασφαλίσουμε την ελευθερία μας (Θουκυδίδης Δ92). Να το πράξουμε τάχιστα. 

* αντιστράτηγος ε.α. 

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.