18 Μαΐου 2019

Η Σταυροφορία των Παιδιών… Η εξόντωση των Αμνών και των πτωχών (ένα από τα ιστορικά αίσχη της δυτικής Παπικής Ευρώπης)

Το 1095 ο πάπας Ουρβανός κήρυξε την Σταυροφορία για την εκδίωξη των μουσουλμάνων από τους Αγίους Τόπους. Για τα επόμενα χρόνια οι Σταυροφορίες συνεχίστηκαν. 

Το 1212 ένας 12χρονος, ο Στέφανος από το Cloyes-sur-le-Loir, έγινε δεκτός από τον Γάλλο βασιλιά στο Παρίσι. Τον Στέφανο ακολουθούσαν 30.000 παιδιά που ξεκίνησαν με το όραμα να καταστούν πολεμιστές της πίστης. 

Την ίδια ώρα στη Γερμανία ο Νικόλαος από την Κολωνία έπεισε χιλιάδες παιδιά αλλά και φτωχούς ενήλικες να τον ακολουθήσουν. Ο Νικόλας και οι ακόλουθοί του πέρασαν τις Άλπεις και έφτασαν στην Ιταλία αποδεκατισμένοι από την πείνα και τις κακουχίες. 

Ο Νικόλαος, ένας βοσκός από τη Ρηνανία, είχε υποσχεθεί ότι η Μεσόγειος θα άνοιγε, όπως άνοιξε η Ερυθρά Θάλασσα για τον Μωυσή και τους Εβραίους, για να φτάσει αυτός και οι οπαδοί στους Αγίους Τόπους. Το «θαύμα» όμως δεν έγινε και τα απογοητευμένα παιδιά άρχισαν κίνησαν να επιστρέψουν στα σπίτια υφιστάμενα τις ίδιες κακουχίες και πεθαίνοντας κατά χιλιάδες.

Ελάχιστα παιδιά κατάφεραν να μεταφερθούν, με δύο πλοία, στους Αγίους Τόπους όπου σκοτώθηκαν όλα. Τελικά και ο Νικόλαος συνελήφθει και κρεμάστηκε από συγγενείς παιδιών που είχαν χαθεί.

Παρόμοια τύχη είχε και η προσπάθεια του Στεφάνου. Ο ίδιος και τα παιδιά που οδηγούσε έφτασαν στη Μασσαλία. Λίγα παιδιά ξεκίνησαν για τους Αγίους Τόπους με επτά πλοία. Δύο από αυτά ναυάγησαν αύτανδρα. Τα άλλα πέντε κατευθύνθηκαν στη Βόρεια Αφρική όπου οι πλοίαρχοί τους πούλησαν τα παιδιά σκλάβους στους μουσουλμάνους. 

Ο Ολλανδός ιστορικός Πέτερ Ράεντς, μελετώντας τις πηγές, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στην σταυροφορία των παιδιών συμμετείχαν πολλοί ενήλικες από τα κατώτατα κοινωνικά στρώματα, ενώ και τα παιδιά που συμμετείχαν προέρχονταν επίσης από τα στρώματα αυτά.

Τόσο η εκκλησία, όσο και η άρχουσα τάξη δεν στήριξαν την Σταυροφορία των Παιδιών. Ήταν μια αυθόρμητη κίνηση προερχόμενη από “κάτω”, που δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτή…Είναι απορίας άξιο πως η κίνηση αυτή επετράπη να συμβεί από τους άρχοντες.

Κατά συνέπεια ίσως η Σταυροφορία των Παιδιών ίσως θα έπρεπε να μετονομαστεί σε Σταυροφορία των Πτωχών. Φημολογείται ότι ο μύθος του «μαγεμένου αυτού» που ήταν διαδεδομένος στη Γερμανία, προέρχεται από την σταυροφορία του Νικόλαου.

Πηγή: History-Point  
ΑΒΕΡΩΦ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.