23 Μαΐου 2019

Εκλογές με λουμπενοποίηση των Ελλήνων

Του Γιώργου Καραμπελιά 

Το γεγονός ότι ένα σημαντικό ποσοστό του ελληνικού λαού, όπως διαπιστώνεται από τις δημοσκοπήσεις, εξακολουθεί να στηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις καταστροφές που έχουν επισωρεύσει σε όλα τα πεδία, δεν πιστεύω πως αποτελεί απλώς συνέπεια της έλλειψης αποτελεσματικής ή πειστικής αντιπολίτευσης, όπως διατείνεται ένα μεγάλο μέρος των σχολιαστών. Διότι, σε αυτή την περίπτωση, θα παρατηρούσαμε μια μεγαλύτερη διασπορά στα μικρά κόμματα ή την εκτίναξη κάποιων από αυτά, όπως είχε συμβεί στις εκλογές του 2012, όταν αναδείχθηκαν τέσσερα νέα κόμματα στο προσκήνιο, ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ, η ΔΗΜΑΡ και η Χρυσή Αυγή. Δυστυχώς, σήμερα δεν φαίνεται να συμβαίνει κάτι ανάλογο – παρότι βέβαια δεν έχουμε ακόμα την ετυμηγορία της κάλπης.

Πάντως, το συνολικό κλίμα δεν μας προϊδεάζει για κάποια ανατροπή μεγάλης κλίμακας. Και νέα κόμματα δεν φαίνεται να αναδεικνύονται – η δε σχετική άνοδος του κόμματος του Βελόπουλου αποτελεί απλώς ανακατανομή ψήφων στον ευρύτερο χώρο της πέραν της ΝΔ Δεξιάς, μια και καταρρέουν οι ΑΝΕΛ. Και κανένα από τα παλαιά κόμματα δεν μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες «συναγερμού», όπως θα περίμενε κάποιος σε συνθήκες καθολικής κρίσης και λίγο μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών. Εξάλλου, η αδυναμία των κομμάτων της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης να δημιουργήσουν ένα μεγάλο ρεύμα «αλλαγής» στην κοινωνία, παρότι είναι βέβαιο ότι η Ν.Δ. θα ενισχυθεί και θα υπερκεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ενδεικτική του ίδιου κλίματος: Το κύριο στοιχείο παραμένει η υποτονικότητα ενώ σε μεγάλο μέρος των πολιτών κυριαρχεί η πεποίθηση πως «όποιος και να επικρατήσει, τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει». Οι Έλληνες δεν προσδοκούν μεγάλα πράγματα και βαδίζουν προς τις εκλογές με χαμηλές προσδοκίες.

Χρειάζεται, ίσως, να προστρέξουμε στα φώτα μιας γενικότερης κοινωνιολογικής και πολιτισμικής ανάλυσης για να κατανοήσουμε τι συμβαίνει.

Η βασική διαπίστωση είναι πως η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε περίοδο βαθιάς παρακμής – καθόλου τυχαία γερνάει με ταχύτατους ρυθμούς και τα δυναμικότερα και νεαρότερα στοιχεία της δραπετεύουν στο εξωτερικό. Αυτή η περιρρέουσα καταθλιπτική παρακμή δεν επιτρέπει τη διαμόρφωση πλειοψηφικών «αφηγήσεων» υπέρβασης και αναγέννησης, που θα ήταν αναγκαίες ώστε οι Έλληνες να ελπίσουν και πάλι και να ενταχθούν σε πολιτικο-ιδεολογικά ρεύματα και κινήσεις με διάρκεια.

Επιφαινόμενο αυτής της παρακμής είναι και η συνεχιζόμενη παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ σε πρωταγωνιστικό πολιτικό ρόλο. Υπό «κανονικές» συνθήκες, μιας «κανονικής» χώρας, ένα κόμμα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ, πρόσφατης κοπής εξάλλου, θα έπρεπε να είχε εξαερωθεί. Οι καταστροφές που έχει επισωρεύσει είναι κυριολεκτικά ανυπολόγιστες: τρίτο μνημόνιο και εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας, οικονομικό κόστος που πλησιάζει όντως τα 200 δισ. ευρώ, καταστροφή του τραπεζιτικού συστήματος, συρρίκνωση των επενδύσεων, τερατώδης φορολόγηση, μεταβολή της Ελλάδας σε hot spot της Ευρώπης, εθνική μειοδοσία των Πρεσπών, κατεδάφιση του εκπαιδευτικού συστήματος, εξαχρείωση της δημόσιας ζωής κ.λπ. κ.λπ. Και όμως… ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να παραμένει δεύτερο κόμμα στις δημοσκοπήσεις και ο απαίδευτος επικεφαλής του να κορδακίζεται ως διεκδικητής της εξουσίας.

Πώς άραγε συμβαίνει κάτι τέτοιο; Αρκεί, άραγε, να το εξηγήσει η προσκόλληση ενός μέρους του δημοσιοϋπαλληλικού στρώματος –του πλέον αναξιόπιστου και λουφαδόρικου– στον μεγάλο μαστό της εξουσίας; Αρκούν οι μερικές δεκάδες χιλιάδες μισθωτών των ΜΚΟ και οι πάσης φύσεως ψωμιζόμενοι από τα χέρια του Σπίρτζη, του Παππά και των λοιπών; Αρκούν οι μερικές χιλιάδες δημοσιογράφοι και δημοσιογραφούντες που καθημερινά παραπληροφορούν σε ιστοσελίδες, ΑΠΕ, ραδιόφωνα και κανάλια, σε διατεταγμένη υπηρεσία; Αρκούν οι «καλλιτέχνες», οι πανεπιστημιακοί και οι διανοούμενοι υπηρεσίας, που σιωπούν ή ακόμα χειρότερα γλύφουν καθημερινά; Αρκούν οι ολιγάρχες, που στηρίζουν ανενδοίαστα την κυβερνητική κλίκα μέσα από τα ΜΜΕ, για να συνεχίσουν να αρμέγουν τις κρατικές προμήθειες; Αρκούν οι πολυάριθμοι υπάλληλοι, φανεροί και κρυφοί, των πρεσβειών; Αρκούν οι πρόσφατα ελληνοποιημένοι με συνοπτικές διαδικασίες αλλοδαποί; Αρκούν…;

Και βέβαια δεν αρκούν… Και πώς, ταυτόχρονα, θα μπορούσαμε να ερμηνεύσουμε το από πρώτη άποψη αντιφατικό γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όντως εξαερώνεται όταν έρχεται σε επαφή με συνδικαλιστικές, φοιτητικές ή αυτοδιοικητικές εκλογές; Πού εξαφανίζονται όλοι εκείνοι που, τουλάχιστον στις δημοσκοπήσεις, δείχνουν διατεθειμένοι να τον στηρίξουν;
Εδώ και αρκετό καιρό έχω καταλήξει στο συμπέρασμα πως αυτές οι εξελίξεις εξηγούνται με έναν τρόπο και μόνο. Τη «λουμπενοποίηση», έστω και πρόσκαιρη, ενός σημαντικού μέρους του ελληνικού λαού.


Πολλοί Έλληνες, που καταστράφηκαν από την κρίση, ήλπισαν αρχικώς πως τα πράγματα μπορεί να επανέλθουν στην προτεραία, αρκεί να υπάρξει μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Εξ ου και οι «αγανακτισμένοι», η μεγάλη κρίση των κομμάτων του 2012, η ανάδειξη νέων κομμάτων στο προσκήνιο. Όλα αυτά μέχρι το 2015 και τη μεγάλη κατάρρευση, τα νέα μνημόνια και τον ενταφιασμό κάθε ελπίδας για «επιστροφή». Έκτοτε, όσοι μπορούσαν να φύγουν, οι νεότεροι και συχνά και οι ευπορότεροι και δυναμικότεροι, εγκατέλειψαν τη χώρα. Ένα άλλο τμήμα, το μεγαλύτερο, προσαρμόστηκε όπως-όπως στις νέες συνθήκες και δοκιμάζει να τα βγάλει πέρα με τις δικές του δυνάμεις χωρίς να ελπίζει ιδιαίτερα σε πολιτικές και οράματα – εξ ου και η αυξανόμενη απο-πολιτικοποίηση. Τέλος, ένα σημαντικό μέρος από συμπολίτες μας, χτυπημένο από την ανεργία, την υποαπασχόληση, τις περικοπές, άρχισε να αποκτά ψυχολογία λούμπεν…

Προφανώς, όλοι αυτοί δεν προσχωρούν στο κυβερνητικό κόμμα –πράγμα που εξηγεί και τις υποτονικές συγκεντρώσεις ή την αδυναμία συσπείρωσης σε τοπικό και συνδικαλιστικό επίπεδο. Απλώς, επειδή πλέον δεν υπάρχει ελπίδα ή όραμα, «μια και όλοι δεν αξίζουν τίποτε», συντάσσονται με εκείνον που μοιράζει επιδόματα, βοηθήματα, απασχολήσεις, έστω και προσωρινές.

Οι Συριζαίοι –και αυτό είναι το μεγαλύτερο έγκλημά τους– μετέβαλαν ένα σημαντικό μέρος του ελληνικού λαού σε «πλέμπα», όπως οι αρχαίοι Ρωμαίοι αυτοκράτορες. Σκόρπισαν απλόχερα την αναξιοπρέπεια· φθάνουν να αγοράζουν κυριολεκτικά την ψήφο των πολιτών, δίνοντάς τους επιδόματα δύο μέρες πριν από τις εκλογές. Επιθυμούν να μεταβάλουν την πλειοψηφία των Ελλήνων σε πολίτες με εκλογική συμπεριφορά τσιγγάνων, που παραδοσιακά πουλάνε την ψήφο τους στον πλειοδότη. Και καθόλου τυχαία, τελευταία έχουν επιστρατεύσει μαζικά τους τσιγγάνους στις συγκεντρώσεις τους. Η πορεία της συριζαϊκής εξαχρείωσης έχει περιγραφεί αρκούντως πλέον – από το go back κυρία Μέρκελ στους τεμενάδες και από τον Τσε Γκεβάρα στα κότερα της Παναγοπούλου. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι θέλουν να παρασύρουν και να κατεβάσουν στο επίπεδό τους όλους τους Έλληνες.

Βέβαια, η εξαγορασμένη ψήφος δεν μεταβάλλεται σε προσχώρηση και ο εκλογικός πελάτης εγκαταλείπει πάντα τον πάτρονα, όταν αυτός χάσει την εξουσία. Αυτό το γνωρίζει καλά ο Τσίπρας, γι’ αυτό και παραμένει κολλημένος σαν στρείδι στον πρωθυπουργικό θώκο και προσπαθεί απεγνωσμένα να γίνει ΠΑΣΟΚ στη θέση του ΠΑΣΟΚ. Διότι γνωρίζει πως, όπως συνέβη με το συνεταιράκι του τον Καμμένο, η στήριξη που απολαμβάνει με την εξαγορά των ψήφων και τη λουμπενοποίηση των Ελλήνων θα πάει περίπατο όταν αποχωρήσει από την εξουσία.

Πριν λοιπόν μεταβάλει μόνιμα τους Έλληνες σε λούμπεν, όπως ο ίδιος λουμπενοποίησε την Αριστερά, θα πρέπει να εκδιωχθεί το συντομότερο και με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο! 

Liberal



Share

1 σχόλιο:

Βίντεο Ορθοδοξίας είπε...

************************
2 ΜΕΡΕΣ ΜΕΙΝΑΝΕ
************************

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ:

"Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΒΟΛΟ οδήγησε την Ελλάδα στην καταστροφή - ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΞΑΝΑ;"
https://www.youtube.com/watch?v=AtYizI7sRkY

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.