Οι στόχοι της Άγκυρας σε τουρκικό χάρτη
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΕΝΤΑ
Η αντίδραση της Λευκωσίας έναντι των τουρκικών ενεργειών δεν είναι σταθερή. Μέρα παρά μέρα οι δηλώσεις για τον «στόχο» και πως αυτός θα επιτευχθεί αλλάζουν. Η Λευκωσία ξεκίνησε με πολύ έντονες δηλώσεις και διεκδικήσεις, αλλά δε φαίνεται να είχε κάποιο σχέδιο υπόψη της για τις ακριβείς κινήσεις που θα έκανε. Η τακτική που ακολουθείται αποκαλύπτει στοιχεία αυτοσχεδιασμού. Η Λευκωσία γνώριζε, αλλά ταυτόχρονα αιφνιδιάστηκε από τις κινήσεις της Τουρκίας. Αυτό από μόνο του είναι προβληματικό. Φαίνεται να μην υπήρχε σχέδιο, μια ολοκληρωμένη στρατηγική αντίδρασης με καλοζυγισμένους στόχους, τακτική, εναλλακτικές επιλογές, στόχευση των μέγιστων, των αποδεκτών και των ελάχιστων στόχων, «οργανόγραμμα» συμμάχων, φίλων και εχθρών.
Από τις έντονες δηλώσεις και τις ισχυρές προφορικές απαιτήσεις των πρώτων ημερών, σήμερα το μήνυμα που στέλλει η Λευκωσία και επιθυμεί να δημοσιευτεί (και δημοσιεύεται) είναι ότι «δεν βιάζεται», «μέτρα δε μπορούν να ληφθούν από τη μια μέρα στην άλλη».
Αυτή η διαρκής αλλαγή διάθεσης δείχνει ένα πράγμα: Δεν υπήρξε η απαραίτητη προετοιμασία, δεν διερευνήθηκαν οι προθέσεις των εταίρων της Κύπρου στην ΕΕ, δεν υπήρξε προ-συνεννόηση με την Ελλάδα για το είδος και τον τρόπο της αντίδρασης. Η Τουρκία επεκτείνει την στρατιωτική κατοχή στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου εδώ και μερικά χρόνια. Η κλιμάκωση ήταν αναμενόμενη και οι λεπτομέρειες γνωστές. Η Λευκωσία όμως περιμένει την εκδήλωση των τουρκικών ενεργειών για να αντιδράσει. Γιατί;
Προσπάθειες γίνονται και πρέπει να εκτιμηθούν. Και οι προσπάθειες είναι πολύ καλές. Ο Υπουργός Εξωτερικών και το Διπλωματικό Σώμα της Κύπρου δίνουν το άπαν των δυνάμεων τους. Μέρα παρά μέρα ενημερώνουν, δίνουν μάχη, προσπαθούν να πείσουν. Μάχη όμως πυρόσβεσης. Μάχη αντίδρασης. Μάχη ελέγχου της διαφαινόμενης «ζημιάς» που κάνει η Τουρκία. Μάχη που ενεργοποιείται από διπλωματικά αντανακλαστικά έναντι της Τουρκίας.
Εάν υπήρχε ολοκληρωμένος σχεδιασμός, η Λευκωσία θα έδινε και το ανάλογο επικοινωνιακό βάρος στην Ευρωπαϊκή και τη Διεθνή κοινή γνώμη. Παρόλο που ο δημοκρατικός έλεγχος στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής δεν είναι πάντοτε ισχυρός και διαφέρει από κράτος σε κράτος, το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών θα έπρεπε να φρόντιζε και γι’ αυτό. Όπως αναφέρθηκε και σε χθεσινό κείμενο, τη Δευτέρα ο κύπριος Υπουργός Εξωτερικών έχασε μια μεγάλη ευκαιρία να ενημερώσει την Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη.
Όλη αυτή η αστάθεια, η αναβλητικότητα, η αλλαγή διάθεση, η προσπάθεια διαχείρισης διαφορετικών μηνυμάτων δεν συνάδει μόνο με το γενικότερο ήθος απρονοησίας, αλλά αποκαλύπτει και ένα γνωστό σύνδρομο στη διπλωματία, το σύνδρομο του φόβου της απόρριψης. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει μεγάλη εμπειρία στην απόρριψη θέσεών της, στην άρνηση της διεθνούς κοινότητας να δείξει έμπρακτη στήριξη, μια δεκαπεντάχρονη εμπειρία απογοητεύσεων εντός της ΕΕ. Αυτή η εμπειρία όντως δημιουργεί φόβο. Όμως θα έπρεπε να δημιουργεί ταυτόχρονα και γνώση και θα έπρεπε να ενεργοποιεί και μια διάθεση στρατηγικής σκέψης και δημιουργίας.
Η τραγικότερη συνέπεια αυτού του συνδρόμου διπλωματικής φοβίας δεν αφορά τους επαγγελματίες διπλωμάτες, αλλά τους επαγγελματίες πολιτικούς. Οι δεύτεροι δεν φοβούνται μόνο τους ξένους, φοβούνται περισσότερο την εσωτερική κοινή γνώμη, την οποία θέλουν να κρατούν ικανοποιημένη και να γεμίζουν τα μυαλά της ενίοτε με αέρα και ενίοτε με ηττοπάθεια. Όμως οι επαγγελματίες πολιτικοί δίνουν και τις οδηγίες άσκησης εξωτερικής πολιτικής, καθορίζουν τους στόχους, θέτουν τους περιορισμούς.
Ενόσω η εξωτερική πολιτικής της ηγεσίας, του εκάστοτε Προέδρου ή/και Υπουργού Εξωτερικών, εκπηγάζει από αυτό το σύνδρομο της διπλωματικής φοβίας (ή της αντανάκλασης του ως συνδρόμου του καλού παιδιού), η τακτική της Λευκωσίας θα είναι εγκλωβισμένη σε ένα φαύλο κύκλο αναβλητικότητας, αβεβαιότητας και ηττοπάθειας.
Πηγή: Απόψεις
το είδαμε ΕΔΩ
Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)
1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.
2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.
3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.
4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.
5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).
6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.
7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.
Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.
ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.
1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.
2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.
3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.
Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων.
Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου