14 Μαΐου 2019

Η Αλβανοποίηση των Σκοπίων προχωρεί

Τι συμβαίνει με την "Ιλλυρίδα" 

Οι μουσουλμάνοι θα γίνουν ο πλειοψηφικός πληθυσμός στην πΓΔΜ τα επόμενα 20 χρόνια, όπως αναφέρει το Αμερικανικό Κέντρο Ερευνών Pew.

Τονίζαμε επί χρόνια στους αρμοδίους της κυβέρνησης της Ελλάδας, ότι ο χρόνος εργάζεται υπέρ των ελληνικών δικαίων στο σκοπιανό ζήτημα, και πρέπει να αποφύγουν κάθε είδους συμφωνία, δεδομένου ότι η επικράτηση των Αλβανών στα Σκόπια πλησιάζει.

Ως εκ τούτου, το ζήτημα της ονομασίας θα λυνόταν μόνο του, με τους Αλβανούς να έχουν οργανώσει ήδη ομάδες πολιτών με την ονομασία "Ιλλυρίδα", έχοντες την πρόθεση να δώσουν αυτήν την ονομασία στο σκοπιανό κράτος μόλις αποκτήσουν την πλειοψηφία.

Προ πενταετίας ήδη είχα αναφερθεί εδώ σ’ αυτήν την στήλη, και υπενθυμίζω ότι η ιδέα ίδρυσης της "Ιλλυρίδας" είναι παλιά. Όπως είχε δηλώσει το 2012 ο Σελάμ Ελμάζι, επικεφαλής της Οργάνωσης που ανέλαβε την πρωτοβουλία συγκέντρωσης 100.000 υπογραφών, για να υποστηριχθεί το αίτημα ίδρυσής της, πρόκειται για απόρροια της συνταγματικής αλλαγής του 1992, όταν έγινε δημοψήφισμα για την πολιτική και εδαφική αυτονομία των Αλβανών στα Σκόπια, και τότε πάνω από 360.000 Αλβανοί είχαν υπερψηφίσει αυτήν την πρόταση.

Το επιχείρημα της επαναφοράς του αιτήματος, είναι ότι οι Σλάβοι των Σκοπίων δεν τήρησαν τα συμφωνηθέντα στην Αχρίδα (το 2001) περί παραχώρησης δικαιωμάτων στους Αλβανούς. Γι’ αυτό και είχε ανακοινωθεί η προκήρυξη της "Δημοκρατίας της Ιλλυρίδας" ("Ilirida Republik"), ώστε να έχει στο εξής αυτή την ονομασία το Τέτοβο (και όχι μόνον).

Αυτό δεν σημαίνει ασφαλώς ότι εντός ολίγου χρόνου μπορεί να επιτευχθεί η αυτονόμηση του Τετόβου, ή η πλήρης κατάληψη από τους Αλβανούς των Σκοπίων. Η ιστορία των εθνών δεν είναι υπόθεση ενός χρόνου ή δέκα. Άλλωστε, πέρασαν κοντά 30 χρόνια από την έναρξη επίλυσης του ζητήματος, γιατί δεν θα έπρεπε να το καθυστερήσουμε λίγα χρόνια ακόμη; Το Κυπριακό το συζητάμε εδώ και 55 χρόνια, από το 1974, κι ακόμη βρισκόμαστε στην αρχή.

Οι μουσουλμάνοι θα γίνουν ο πλειοψηφικός πληθυσμός στην πΓΔΜ τα επόμενα 20 χρόνια. Αυτό αναφέρεται από το "Αμερικανικό Κέντρο Ερευνών Pew" που καταγράφει τις γεννήσεις και τους θανάτους σε κάθε χώρα σε σχέση με τις θρησκείες. Είναι πολλά τα 20 χρόνια;

Οι Αλβανοί όμως, δεν χρειάζεται ίσως να περιμένουν πολλά χρόνια, επειδή τώρα, μετά την συμφωνία των Πρεσπών, κρατούν σε ομηρία την σλαβική κυβέρνηση, αφού χωρίς αυτούς δεν μπορεί να σχηματιστεί. Ούτε βεβαίως, μπορούσε να εγκριθεί από το κοινοβούλιο η διαβόητη Συμφωνία.

Προχθές, η αλβανική αντιπολίτευση απαίτησε από την κυβέρνηση, όπως στα νέα χαρτονομίσματα να υπάρχει εγγραφή και στην αλβανική γλώσσα, επειδή προετοιμάζονται με μόνη εγγραφή στα σλαβικά.

«Η απόφαση είναι άδικη και αντίθετη με το νόμο σχετικά με τη χρήση των γλωσσών ή της αλβανικής γλώσσας, που λέει ότι τα τραπεζογραμμάτια και οι αστυνομικές στολές θα είναι στην αλβανική γλώσσα, όταν ο αλβανικός πληθυσμός είναι πάνω από το 20% σε όλη την επικράτεια της "Βόρειας Μακεδονίας"», λέει η "Συμμαχία για τους Αλβανούς".

Η κυβέρνηση των Σκοπίων υποστηρίζει ότι στη συμφωνία που έγινε μεταξύ τους δεν προβλέπεται κάτι παρόμοιο, αλλά είναι ενδεικτικό ότι δέχθηκε να συζητηθεί το θέμα. Που σημαίνει ότι βρίσκεται σε αδυναμία να παραμερίσει τις απαιτήσεις των Αλβανών.

Ως προς το θέμα των νομισμάτων, υπάρχει και άλλη αδιαφορία της ελληνικής πλευράς, να ρυθμιστεί και αυτό, όχι όσον αφορά την γλώσσα εγγραφής, αλλά ως προς το σύμβολο του νομίσματος. Αυτό που αλλάζει είναι η ονομασία του νομίσματος, που πλέον ονομάζεται "δηνάριο της Βόρειας Μακεδονίας", αλλά επειδή κανείς δεν ασχολήθηκε με το ζήτημα αυτό στη διαπραγμάτευση της συμφωνίας, το σύμβολο του νομίσματος (όπως αναγράφεται στις διεθνείς αγορές, στα ανταλλακτήρια, στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα) παραμένει το ίδιο, "Mden" (Macedonian denar). Άρα, για "μακεδονικό δηνάριο" θα γίνεται λόγος στην υφήλιο.

[Όπως επίσης η UNTERM αναφέρει ότι και οι κωδικοί ISO της χώρας παραμένουν οι ίδιοι (ΜΚ-MKD), κάτι που προβλέπεται από τη συμφωνία. Τέτοιες διαπραγματεύσεις "έκανε" οι κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ].

Ο Μακεδών
Voria

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.