16 Μαΐου 2019

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του Υπ. Εργασίας: Τι ισχύει για 13η σύνταξη, ΦΠΑ, χρέη και 120 δόσεις. Οι κρυφοί κόφτες της 13ης σύνταξης!!!

Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε (ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ) από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τις 120 δόσεις και τις τροπολογίες για την «13η σύνταξη» και τη μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα, εστίαση και ενέργεια. 

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, η ΔΗΣΥ, η Χρυσή Αυγή και το Ποτάμι. 
Το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων ψήφισαν «παρών». 

Τις τροπολογίες για τον ΦΠΑ και τη 13η σύνταξη υπερψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, η ΔΗΣΥ, η ΧΑ, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων. Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών». 

Οι αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο θα τεθούν σε ισχύ από 20 Μάη 2019. 

Με την ψήφιση του νομοσχεδίου καθορίστηκαν:  

Για την 13η Σύνταξη: 

Πρόκειται για μόνιμη και όχι έκτακτη παροχή, καθώς προβλέπεται να καταβάλλεται κάθε Μάιο, αρχής γενομένης από φέτος.
Υπολογίζεται με βάση την καταβαλλόμενη κύρια σύνταξη. Το ποσό της εν λόγω σύνταξης καθορίζεται ανάλογα με το ποσό της ακαθάριστης μηνιαίας κύριας σύνταξης ή του ακαθάριστου ποσού που χορηγείται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ο.Π.Ε.Κ.Α.), μηνός Μαΐου του έτους χορήγησής της, ως εξής: 
– Για ποσό έως και 500,00 ευρώ, σε ποσοστό 100%. Πχ ασφαλισμένος με σύνταξη 400 ευρώ, δικαιούται 13η σύνταξη ύψους 400 ευρώ.
– Για ποσό από 500,01 έως και 600,00 ευρώ, σε ποσοστό 70%. Πχ ασφαλισμένος με σύνταξη 550 ευρώ, δικαιούται 13η σύνταξη ύψους 385 ευρώ (550 ευρώ Χ 70% )
– Για ποσό από 600,01 έως και 1000,00 ευρώ, σε ποσοστό 50%. Πχ για σύνταξη 700 ευρώ προκύπτει 13η σύνταξη ύψους 350 ευρώ (50%Χ700 ευρώ)
– Για ποσό από 1.000,01 ευρώ και άνω, σε ποσοστό 30%. Πχ για σύνταξη 1200 ευρώ, προκύπτει 13η σύνταξη ύψους 360 ευρώ (1200 ευρώ Χ30%). 


Αν το ίδιο πρόσωπο δικαιούται περισσότερες από μία κύριες συντάξεις, ή και επίδομα σύνταξης με αιτία την αναπηρία το ποσό της 13ης σύνταξης καθορίζεται με βάση το άθροισμά τους. 

Αλλαγές στον ΦΠΑ 

Συγκεκριμένα, στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% από 24% εντάσσονται επίσης: 
– προϊόντα καφέ, τσάι, μπαχαρικά, παρασκευάσματα καρπών λαχανικών και φρούτων, εκχυλίσματα αποστάγματα και συμπυκνώματα καφέ. 
– εκτός από το φυσικό αέριο που ίσχυε, και η τηλεθέρμανση.

Με την υπόψη τροπολογία μετατάσσονται σε χαμηλότερο συντελεστή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.), διάφορα αγαθά και υπηρεσίες.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, μετατάσσονται σε μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. (13%) από είκοσι τέσσερα τοις εκατό (24%) που ισχύει σήμερα: 
α) είδη λαδιών, παρασκευάσματα κρεάτων και ψαριών, κακάο, ζύμες, αλάτι, ξύδια κ λπ., 
β) η παροχή υπηρεσιών από οικοτροφεία, δομές για άτομα με ειδικές ανάγκες και δομές που παρέχουν κατάλυμα σε άτομα με νοητική υστέρηση, ψυχικές διαταραχές και χρήση ουσιών, 
γ) η εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών προς αυτές επιχειρήσεων, πλην των κέντρων διασκέδασης, με εξαίρεση τη διάθεση αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων. 
δ) Επίσης, μειώνεται από δεκατρία τοις εκατό (13%) που είναι σήμερα σε έξι τοις εκατό (6%) ο συντελεστής του φόρου για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο και η τηλεθέρμανση.ε) προϊόντα καφέ, τσάι, μπαχαρικά, παρασκευάσματα καρπών λαχανικών και φρούτων, εκχυλίσματα αποστάγματα και συμπυκνώματα καφέ.

Ρύθμιση – 120 δόσεις 

Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου παρέχεται η δυνατότητα υπαγωγής σε ρύθμιση, κατόπιν αίτησης τον οφειλέτη (φυσικό ή νομικό πρόσωπο), του συνόλου των οφειλών προς Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, που δημιουργήθηκαν έως και 31-12-2018, (συμπεριλαμβανομένων και οφειλών που υπάγονται στη ρύθμιση τον ν.4469/2017), με τις πάσης φύσεως προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη και τόκους.

Ορίζεται σε 120, κατ’ ανώτατο όριο, ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων καταβολής του συνόλου της οφειλής που προκύπτει μετά την υπαγωγή των οφειλετών στη ρύθμιση, ενώ το ελάχιστο ποσό της οριζόμενης μηνιαίας δόσης ορίζεται στα 50 ευρώ, για τους μη μισθωτούς και εργοδότες και σε 30 ευρώ, για τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ.

Οφειλές από κάθε είδους παροχές πού καταβλήθηκαν αχρεωστήτως, σε ασφαλισμένο ή συνταξιούχο, έως και 31-12-2018, δύναται να υπαχθούν στην προτεινόμενη ρύθμιση, εφόσον δεν έχει εκδοθεί καταδικαστική απόφαση ποινικού δικαστηρίου σε βάρος του οφειλέτη λόγω των οφειλών αυτών. 

Στους οφειλέτες πού υπάγονται στη ρύθμιση παρέχεται έκπτωση 85% επί των πάσης φύσεως προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και τόκων λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής, όπως έχουν διαμορφωθεί έως την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση.

Η υπαγωγή στη ρύθμιση του προς ψήφιση σχεδίου νόμου, οφειλής πού έχει ήδη υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής, η οποία είναι σε ισχύ, συνεπάγεται τη μετάπτωση του υπολειπόμενου ποσού της οφειλής στη νέα ρύθμιση.

Στο εν λόγω καθεστώς δύναται να υπαχθούν με επιλογή του οφειλέτη και οφειλές που έχουν δημιουργηθεί έως και 31-12-2018 και οι οποίες κατά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση, τελούν σε αναστολή είσπραξης.

Προβλέπεται ότι, εάν η οφειλή που υπάγεται σε ρύθμιση, όπως αυτή προκύπτει μετά τον υπολογισμό της, είναι κάτω από το προβλεπόμενο όριο (4.000 ευρώ για τούς δικαιούχους σύνταξης του πρώην ΟΓΑ και 20.000 ευρώ για τους δικαιούχους σύνταξης ΟΑΕΕ) ο οφειλέτης δικαιούται απονομής σύνταξης, εφόσον πληρούνται και οι λοιπές συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις. Ειδικότερα, για τους ασφαλισμένους τον πρώην ΟΓΑ πού συμπληρώνουν το 67ο έτος της ηλικίας τους μέχρι την 31.12.2019, το προβλεπόμενο όριο οφειλής διαμορφώνεται στο ποσό των 6.000 ευρώ.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι, κατά τη διάρκεια της ρύθμισης και εφόσον τηρούνται οι προβλεπόμενοι όροι δύναται να χορηγείται στον οφειλέτη αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας διμηνιαίας ισχύος, στο οποίο πιστοποιείται το υπολειπόμενο ποσό της οφειλής κ.λπ., αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής και ακίνητης περιουσίας τον οφειλέτη καθώς και η ποινική δίωξη σε βάρος του οφειλέτη και η τυχόν εκτέλεση ποινής που τον έχει επιβληθεί ή εφόσον άρχισε η εκτέλεσή της, αυτή διακόπτεται.

Επίσης, αναστέλλεται η παραγραφή των οφειλών, για τις οποίες έχει υποβληθεί αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση, από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και για ολόκληρο το χρονικό διάστημα που αφορά η ρύθμιση και δεν συμπληρώνεται πριν παρέλθει ένα έτος από τη λήξη της προθεσμίας καταβολής της τελευταίας δόσης της ρύθμισης ή από την έκπτωση από τη ρύθμιση.

Οι οφειλές στους ΟΤΑ

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου με τις διατάξεις του άρθρου 52 του ν. 4483/2017 (Α’ 107), προβλέφθηκε μία εξαιρετική και χρονικά προσδιορισμένη δέσμη διατάξεων, με τις οποίες παρασχέθηκε η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών (από τέλη, φόρους δικαιώματα, εισφορές καθώς και από τις προσαυξήσεις τους τόκους και των πρόστιμα αυτών) φυσικών και νομικών προσώπων προς τους ΟΤΑ α’ βαθμού και τα νομικά πρόσωπα αυτών.

Μέσα σε μία δυσμενή οικονομική συγκυρία, οι διατάξεις αυτές για όσο διάστημα ίσχυσαν, έδωσαν τη δυνατότητα, αφενός στα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα που υπήχθησαν στις εν λόγω ρυθμίσεις να ανταποκριθούν σε χρονίζουσες οικονομικές τούς υποχρεώσεις με τρόπο που να επαναφέρει την κανονικότητα στον οικονομικά τους προγραμματισμό και να τους επιτρέπει να ανακτήσουν τη συνέπεια στην εξόφληση των σχετικών τους οφειλών και αφετέρου στους ίδιους τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα, να αυξήσουν σημαντικά τη ροή των εσόδων τους και να εισπράξουν απαιτήσεις που επί μακρό χρόνο δεν εξυπηρετούνταν.

Εντούτοις τόσο λόγω της περιορισμένης χρονικής διάρκειας της δυνατότητας υπαγωγής στη ρύθμιση εκείνη σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις όσο και λόγω ελλιπούς σε πολλές περιπτώσεις σχετικής ενημέρωσης των πολιτών εκ μέρους των δήμων, σημαντικός αριθμός οφειλετών, αν και θα μπορούσε να ωφεληθεί από τις ρυθμίσεις αυτές και να ανταποκριθεί στους όρους τους με τις ευεργετικές ανωτέρω συνέπειες δεν υπέβαλε αίτηση υπαγωγής στις ρυθμίσεις.

Για το σκοπό αυτό και ενόψει των πολύ θετικών αποτελεσμάτων των ως άνω διατάξεων, οι δυνατότητες ρύθμισης οφειλών προς τους ΟΤΑ α’ βαθμού και τα νομικά πρόσωπα αυτών που προβλέφθηκαν με αυτές επαναφέρονται με το παρόν άρθρο και ισχύουν υπό τους ίδιους όρους για περιορισμένο και πάλι χρονικό διάστημα.

Ειδικότερα, η ρύθμιση των 120 δόσεων αφορά: 

Χρέη προς την Εφορία
Αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 31/12/2018 κάθε κατηγορίας φορολογουμένων


Εισοδήματα έως 10.000 εύρω
Ρύθμιση έως 120 δόσεις
30 ευρώ μίνιμουμ δόση 


Εισοδήματα άνω των 10.000 εύρω
Προοδευτικός συντελεστής βάσει οικονομικής δυνατότητας
Απαλλαγή προσαυξήσεων με εφάπαξ εξόφληση
Μείωση προσαυξήσεων για μικρότερο αριθμό δόσεων 


Για τις εταιρίες
18 δόσεις για φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ
30 δόσεις για έκτακτους φόρους
Αναστολή κατασχέσεων και πλειστηριασμών για όσους μπουν στη ρύθμιση
Ηλεκτρονικές αιτήσεις μέχρι 26/6/2019 


Χρέη προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία
Αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 31/12/2018 ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών κι εργοδοτών


Για τους ελεύθερους επαγγελματίες
120 δόσεις
Ελάχιστη δόση 50 ευρώ
Κούρεμα βασικής οφειλής με βάση τη νέα κατώτατη εισφορά των 160 ευρώ
Κούρεμα προσαυξήσεων έως 85% 


Για τους εργοδότες
120 δόσεις
Ελάχιστη δόση 50 ευρώ
100% διαγραφή προσαυξήσεων για εφάπαξ εξόφληση
50% διαγραφή προσαυξήσεων για μικρότερο αριθμό δόσεων 


Για τους αγρότες
120 δόσεις
Ελάχιστη δόση 30 ευρώ
100% διαγραφή προσαυξήσεων για εφάπαξ εξόφληση 


Για τις συντάξεις χηρείας
Κατάργηση ηλικιακών ορίων
Αύξηση ποσοστού σύνταξης από το 50% στο 70%
Ελάχιστη διάρκεια γάμου 5 έτη από 3
Τα παιδιά λαμβάνουν τη σύνταξη μέχρι τα 24 έτη 


Χρέη προς τους ΟΤΑ 
Αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 31/12/2018 προς τους δήμους και τις δημοτικές επιχειρήσεις (ύδρευση, αποχέτευση)
100 δόσεις 


Άλλες διατάξεις 

Με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου απαλλάσσεται 

— Το Επίδομα Στέγασης, από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, συμπεριλαμβανομένης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δεν κατάσχεται στα χέρια τον Δημοσίου ή οποιονδήποτε τρίτου, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται για τον καθορισμό της εισοδηματικής ενίσχυσης ή στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή τον Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και τον Επιδόματος Παιδιού. 

— Με τροπολογία που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο προβλέπεται η σύσταση «Ομάδων Εργασίας» από δημοσίους υπαλλήλους που θα εργάζονται ακόμη και ΣαββατοΚύριακα και αργίες, για να εκδώσουν τις εκκρεμείς συντάξεις προβλέπει Τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο των 120 δόσεων. Η νέα τροπολογία περιγράφει την υπερωριακή απασχόληση που θα γίνεται με ποσοτικούς στόχους, επιδόματα και την ανάλογη βεβαίως, αποζημίωση. 

— Με τροπολογία που επίσης εντάχθηκε στο νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα δημόσιοι υπάλληλοι να μπουν στη θέση δικαστικών αντιπροσώπων.

πηγή


Κρυφοί «κόφτες» στη 13η σύνταξη 

Η «13η σύνταξη» που τόσο πανηγυρικά εξήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπως σημειώνει το capital.gr, ουσιαστικά αντιστοιχεί, κατά μέσο όρο, σε ποσό κάτω από το μισό της μηνιαίας σύνταξης -και έτσι δεν αποτελεί άλλη, «13η» σύνταξη, ενώ η εν λόγω παροχή προκύπτει επί του αθροίσματος των συντάξεων για όσους παίρνουν πάνω από μία σύνταξη, γεγονός που κατεβάζει ακόμα περισσότερο το ύψος της.  

Αυτοί είναι δύο «κρυφοί»… «κόφτες» της νέας 13ης σύνταξης, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την τροπολογία την οποία κατέθεσε η κυβέρνηση, σε συνέχεια των Πρωθυπουργικών εξαγγελιών της περασμένης εβδομάδας.

Πιο συγκεκριμένα, στα 335 ευρώ θα ανέλθει η μέση «13η σύνταξη» την οποία έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας για το σύνολο, ανεξαιρέτως των συνταξιούχων της χώρας.

Και αυτό διότι, όπως προβλέπει η τροπολογία την οποία κατέθεσε χθες η κυβέρνηση για την εν λόγω παροχή προς 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχων θα διατεθεί το ποσό των 830 εκατ. ευρώ (830.000.000 ευρώ:2.500.000 συνταξιούχοι =335 ευρώ).

Δεδομένου, πως η μέση κύρια σύνταξη ανέρχεται σήμερα κοντά στα 724 ευρώ, η «13η σύνταξη» την οποία ετοιμάζεται να καταβάλλει η κυβέρνηση ανέρχεται κάτω από το 50% και συγκεκριμένα στο 46% (σ.σ. 335 ευρώ έναντι 724 ευρώ) των μέσων αποδοχών των συνταξιούχων από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Έτσι, στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για 13η σύνταξη, αλλά για… 12 ½ η σύνταξη.

Υπενθυμίζεται η παλιά 13η σύνταξη, πριν καταργηθεί πλήρως το 2012-2013, αντιστοιχούσε για όλους τους συνταξιούχους στο 100% των αποδοχών των συνταξιούχων και δίδονταν σε δύο δόσεις που αντιστοιχούσαν στο 50% της κάθε σύνταξης: Μία το Πάσχα και μία το καλοκαίρι.

Εξάλλου, η νέα «13η σύνταξη» υπολογίζεται ως ποσοστό επί του αθροίσματος των συντάξεων (όσων συνταξιούχων παίρνουν περισσότερες από μία σύνταξη), γεγονός που «κατεβάζει» το καταβαλλόμενο ποσό της σε σχέση με εκείνο το οποίο θα προέκυπτε αν υπολογιζόταν ως ποσοστό επί κάθε μίας σύνταξης χωριστά. Σημειώνεται πως η παλιά 13η σύνταξη καταβαλλόταν επί κάθε μίας σύνταξης χωριστά για όποιον συνταξιούχο έπαιρνε πάνω από μία σύνταξη.

Πιο αναλυτικά, η τροπολογία προβλέπει τα ακόλουθα για την 13η σύνταξη:

*Πρόκειται για μόνιμη και όχι έκτακτη παροχή, καθώς προβλέπεται να καταβάλλεται κάθε Μάιο, αρχής γενομένης από φέτος

*Υπολογίζεται με βάση την καταβαλλόμενη κύρια σύνταξη. Το ποσό της εν λόγω σύνταξης καθορίζεται ανάλογα με το ποσό της ακαθάριστης μηνιαίας κύριας σύνταξης ή του ακαθάριστου ποσού που χορηγείται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ο.Π.Ε.Κ.Α.), μηνός Μαΐου του έτους χορήγησής της, ως εξής:

– Για ποσό έως και 500,00 ευρώ, σε ποσοστό 100%. Πχ ασφαλισμένος με σύνταξη 400 ευρώ, δικαιούται 13η σύνταξη ύψους 400 ευρώ.
– Για ποσό από 500,01 έως και 600,00 ευρώ, σε ποσοστό 70%. Πχ ασφαλισμένος με σύνταξη 550 ευρώ, δικαιούται 13η σύνταξη ύψους 385 ευρώ (550 ευρώ Χ 70% )
– Για ποσό από 600,01 έως και 1000,00 ευρώ, σε ποσοστό 50%. Πχ για σύνταξη 700 ευρώ προκύπτει 13η σύνταξη ύψους 350 ευρώ (50%Χ700 ευρώ)
– Για ποσό από 1.000,01 ευρώ και άνω, σε ποσοστό 30%. Πχ για σύνταξη 1200 ευρώ, προκύπτει 13η σύνταξη ύψους 360 ευρώ (1200 ευρώ Χ30%).


*Αν το ίδιο πρόσωπο δικαιούται περισσότερες από μία κύριες συντάξεις, ή και επίδομα σύνταξης με αιτία την αναπηρία το ποσό της 13ης σύνταξης καθορίζεται με βάση το άθροισμά τους.

Έτσι πχ αν ένας συνταξιούχος λαμβάνει μία σύνταξη 400 ευρώ από το τέως ΙΚΑ και 700 ευρώ από τον τέως ΟΑΕΕ, η 13η σύνταξη θα υπολογισθεί με βάση το άθροισμα των δύο συντάξεων, δηλαδή επί των 1100 ευρώ. Έτσι θα ανέλθει σε 330 ευρώ (30% Χ 1100 ευρώ). Αν, όμως, η «13η σύνταξη» υπολογιζόταν επί κάθε μίας εκ των δύο συντάξεων, το συνολικό καταβαλλόμενο ποσό θα ήταν μεγαλύτερο και συγκεκριμένα 750 ευρώ (400 ευρώ η 13η σύνταξη από τη σύνταξη του ΙΚΑ και 350 ευρώ από τη σύνταξη του ΟΑΕΕ) δηλαδή θα αντιστοιχούσε στο 68% του αθροίσματος των συντάξεων του εν λόγω παραδείγματος.

*Δικαιούχοι της «13ης σύνταξης» είναι όσοι, κατά την 1η/5/2019, λαμβάνουν :
– κύρια σύνταξη γήρατος (από τον ΕΦΚΑ)
– κύρια σύνταξη αναπηρίας (από τον ΕΦΚΑ)
– κύρια σύνταξη χηρείας (από τον ΕΦΚΑ)
– επίδομα ανασφάλιστου υπερήλικα (από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης-ΟΠΕΚΑ)


* Η 13η σύνταξη θα επιβαρυνθεί από εισφορά υγείας –υπέρ ΕΟΠΥΥ -ύψους 6% (επί του μικτού ποσού) και την εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων –υπέρ ΑΚΑΓΕ. 

* Είναι:
– ακατάσχετη (σ.σ: δεν κατάσχεται από την εφορία σε περίπτωση φορολογικών χρεών)
– δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τα ασφαλιστικά ταμεία κ.λ.π.
– υπόκειται στις κατά νόμο προβλεπόμενες κρατήσεις (σ.σ. υπέρ ΕΟΠΥΥ, ΑΚΑΓΕ κλπ.) 


* Τα ποσοστά επί των οποίων υπολογίζεται η 13η σύνταξη μπορούν με Κοινή Υπουργική Απόφαση να αυξάνονται, να ανακαθορίζεται ο χρόνος καταβολής της σύνταξης και να ρυθμίζεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της ρύθμισης.


πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.