8 Ιανουαρίου 2019

Σήμα κινδύνου για το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων!

Δραματικές οι επιπτώσεις των Μνημονίων που οδήγησαν στην αποψίλωση των μονάδων από έμπειρα στελέχη και την αδυναμία αναπλήρωσης από νέους αξιωματικούς

Από τον Ανδρέα Κούτρα

Οι «νάρκες» που τοποθετήθηκαν στα θεμέλια λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων με την εφαρμογή των Μνημονίων από το 2010 έχουν αρχίσει να «σκάνε» και να φέρνουν στην επιφάνεια σοβαρά προβλήματα. Οι μειώσεις μισθών στους στρατιωτικούς και οι επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό, που προκάλεσαν μαζική φυγή, από τη μια, και η κάθετη μείωση των εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές και το οριστικό «πάγωμα» προσλήψεων επαγγελματιών οπλιτών, από την άλλη, έχουν επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις που τείνουν προς το χειρότερο, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.

Στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν πως, αν εξακολουθήσει αυτή η ρότα για πολύ ακόμη, τότε η κατάσταση θα γίνει μη αναστρέψιμη και θα πληγεί το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων που διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, ακόμη και σήμερα, κυρίως λόγω του επαγγελματισμού και του φιλότιμου των στελεχών. Οι ίδιες πηγές αναγνωρίζουν πως επί υπουργίας Πάνου Καμμένου ελήφθησαν αποφάσεις προς τη σωστή κατεύθυνση, που κατάφεραν να συγκρατήσουν κάπως την αρνητική πορεία (όπως τα αναδρομικά που έδωσαν μια ανάσα στους στρατιωτικούς, οδοιπορικά ή προμήθειες και εκσυγχρονισμοί οπλικών συστημάτων απαραίτητων για τη διατήρηση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας), ενώ ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. λειτούργησε και σαν ανάχωμα στην ιδεοληπτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, που θα μπορούσε να πλήξει περαιτέρω το Στράτευμα.

Τα μνημονιακά μέτρα όμως υπονομεύουν τις Ενοπλες Δυνάμεις, όταν αυτές θα πρέπει να αναβαθμιστούν για να πρωταγωνιστήσουν στις ραγδαίες εξελίξεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και να υπερασπιστούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα που αμφισβητούνται διαρκώς από την Τουρκία. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει το έμψυχο υλικό να είναι επαρκές σε αριθμό και ικανοποιημένο όσον αφορά τις απολαβές του (σ.σ.: δεν θα μιλήσουμε για εξοπλιστικά και για ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο με μια Τουρκία που συνεχίζει να εξοπλίζεται σαν αστακός). Θα πρέπει, δε, να ληφθεί υπόψη το εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα της υπογεννητικότητας και της απόδοσης κλάσεων στρατιωτών που συνεπάγεται και απειλεί τις Ενοπλες Δυνάμεις και ολόκληρη τη χώρα, αλλά αντιμετωπίζεται με θεωρίες.

Στα χρόνια των Μνημονίων ο αριθμός των εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές μειώθηκε σχεδόν στο μισό. Ποιο είναι το αποτέλεσμα σήμερα, λίγα χρόνια μετά; Να υπάρχουν πλωτάρχες, αλλά να μην υπάρχουν ανθυποπλοίαρχοι στο Πολεμικό Ναυτικό. Ο εν λόγω κλάδος αποτελεί ένα ενδεικτικό παράδειγμα για να αποτυπωθούν οι επιπτώσεις από την ντιρεκτίβα των δανειστών για δραστικό περιορισμό των εισακτέων, καθώς οι θέσεις που πρέπει να καλυφθούν είναι δεδομένες και οι αξιωματικοί επίσης.

Από τη Ναυτικών Δοκίμων προ κρίσης αποφοιτούσαν περίπου 50 μάχιμοι αξιωματικοί και 40 μηχανικοί, ενώ σήμερα ο αριθμός έχει μειωθεί στους 20 και τους 10, αντίστοιχα. Από τη ΣΜΥΝ αποφοιτούσαν μέχρι και 300 υπαξιωματικοί, ενώ τώρα ο αριθμός τους μετά βίας φτάνει τους 100. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι ποια υπηρεσία και ποια μονάδα του Π.Ν. θα πρωτοστελεχωθεί.

Οι θέσεις κυβερνητών σε φρεγάτες και τα υπόλοιπα σκάφη του ΠΝ είναι μέχρι σήμερα καλυμμένες, ωστόσο, οι 20 μάχιμοι που αποφοιτούν από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων δεν θα επαρκούν σε καμία περίπτωση για να τις καλύψουν μελλοντικά. Και το ερώτημα είναι: Τι μέλλει γενέσθαι; Πηγές του Πολεμικού Ναυτικού αναφέρουν πως σε Διευθύνσεις του Επιτελείου σήμερα υπάρχουν διευθυντής πλοίαρχος και υποδιευθυντής επίσης πλοίαρχος γιατί δεν υπάρχει απλά διαθέσιμος αντιπλοίαρχος. Το πρόβλημα δηλαδή είναι σοβαρό στους μικρότερους βαθμούς και αναδεικνύει ταυτόχρονα ένα άλλο, επίσης μεγάλο πρόβλημα, αυτό του γηρασμένου προσωπικού.

Στην Πολεμική Αεροπορία μέσα στο 2018 υποβλήθηκαν συνολικά 73 αιτήσεις παραίτησης ή αποστρατείας αξιωματικών, εκ των οποίων οι 35 ήταν ιπτάμενοι. Η πλειονότητα των ιπταμένων ήταν επισμηναγοί, αντισμήναρχοι και σμήναρχοι, στελέχη με ιδιαίτερη εμπειρία και στην πλέον παραγωγική ηλικία, που θα μπορούσαν να μεταλαμπαδεύσουν την αεροπορική ιδέα και τις γνώσεις τους στις νεότερες γενιές των ιπταμένων. Αντ' αυτού, επιλέγουν να φύγουν αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον σε αεροπορικές εταιρίες του εξωτερικού, βάζοντας στη ζυγαριά τον υψηλό κίνδυνο που διατρέχουν καθημερινά, με τις αποδοχές που λαμβάνουν, αλλά και την απαξίωση που έχουν βιώσει τα τελευταία χρόνια από τους πολιτικούς. Ελληνες ιπτάμενοι που διαπρέπουν με τις επιδόσεις τους διεθνώς δέχονται προτάσεις αξιοποίησής τους από το ΝΑΤΟ, ενώ πολλές φορές στις μονάδες τους μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα γιατί προέχουν οι... ημέτεροι.

Το πιο ανησυχητικό είναι κι εδώ το θέμα της προσέλευσης νέων στις παραγωγικές σχολές και αποφοίτησης από τη Σχολή Ικάρων. Η σειρά ιπταμένων που ορκίστηκε φέτος απέδωσε μόλις 30 πιλότους, όταν το 2018 υπέβαλαν αίτηση παραίτησης ή αποστρατείας 35 πιλότοι, χωρίς στον αριθμό αυτόν να περιλαμβάνονται οι ιπτάμενοι που αποστρατεύθηκαν στις κρίσεις του περασμένου Μαρτίου. 

Για τους περισσότερους ιπταμένους που παραιτούνται το κίνητρο είναι το οικονομικό, αφού ένας αξιωματικός στον βαθμό του επισμηναγού μπορεί να παίρνει μισθό της τάξεως των 1.500 ευρώ τον μήνα (σ.σ.: σε αυτόν θα πρέπει να προστεθεί και το πτητικό), όταν σε μία πολιτική αεροπορική εταιρία ο μισθός μπορεί να είναι τρεις ή και τέσσερις φορές μεγαλύτερος.  

Εντονη η λειψανδρία και στον Στρατό  

Οι αποδοχές των στρατιωτικών έχουν μειωθεί δραματικά από το 2010 και σε συνδυασμό με το ιδιαίτερο των συνθηκών εργασίας (μεταθέσεις, νυχτερινά, αργίες κ.ά.) αναγκάζουν πολλούς να κρεμάσουν τη στολή. Και τα προβλήματα δεν υπάρχουν μόνο στο Ναυτικό και στην Αεροπορία, αλλά και στον Στρατό, εκεί όπου οι ανάγκες στελέχωσης των μονάδων είναι ακόμη μεγαλύτερες. Το γεγονός ότι έχουν πάψει να γίνονται προσλήψεις ουσιαστικά από το 2005 εντείνει τη λειψανδρία και αυξάνει το πρόβλημα της επάνδρωσης των μονάδων. Το αμετάθετο των οπλιτών για την ενίσχυση των παραμεθόριων περιοχών, η κατάργηση των κέντρων εκπαίδευσης και η απευθείας τοποθέτηση και για τη βασική εκπαίδευση στις μονάδες ήταν κινήσεις που ναι μεν βοήθησαν, αλλά σίγουρα δεν έλυσαν τα προβλήματα. 

Οι ανάγκες σε χαμηλόβαθμα και νέα στελέχη είναι μεγάλες για τον Στρατό Ξηράς, αφού οι πρώτοι επαγγελματίες οπλίτες κοντεύουν στη σύνταξη και οι τελευταίοι εισήλθαν στο Στράτευμα πριν από περίπου 15 χρόνια. Ειδικά ο Στρατός αντιμετωπίζει πολύ μεγάλο πρόβλημα επάνδρωσης των Ειδικών Δυνάμεων, σε επαγγελματικό επίπεδο, αφού ο μέσος όρος ηλικίας έχει ανέβει σε βαθμό ανησυχητικό.

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.