17 Σεπτεμβρίου 2018

Αφελή ερωτήματα αφελούς ιερέως…

Του π. Αναστασίου Γκοτσόπουλου

Πάτρα 15-09-2018


ΖΗΤΗΜΑ 1ο

Διαβάσαμε ότι στις 11.9.18 ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ποροσένκο (ο οποίος “εκκλησιάζεται” και στην κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία και στους σχισματικούς και στους Ουνίτες!) είχε συνάντηση με τον Αμερικανό πρέσβυ Σαμ Μπράουνμπακ (ΕΔΩ).

Α) Στη συνάντηση ο αμερικανός πρέσβυς δήλωσε ότι «Οι Αμερικανικές αρχές υποστηρίζουν την Ουκρανία στον αγώνα για το δικαίωμα να έχει μια ενιαία αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία»! 

«Οι Αμερικανικές αρχές» φροντίζοντας, προφανώς, για την κανονική ευταξία στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας, ενοχλούνται επειδή στην Ουκρανία υπάρχουν τρεις “δικαιοδοσίες” (η υπό τον Μητροπολίτη Κιέβου Ονούφριο που αναγνωρίζεται από όλη την Ορθοδοξία και δύο σχισματικές ομάδες). Δεν γνωρίζουν, άραγε, ότι στις ΗΠΑ υπάρχουν περισσότερες από οκτώ (8) Ορθόδοξες δικαιοδοσίες!; Διερωτώμαι και ερωτώ τον πρέσβυ και άλλους “αρμοδίους”: θα υποστηρίξουν «οι Αμερικανικές αρχές» ώστε να υπάρχει «μια ενιαία αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία» και στις ΗΠΑ μετά την Ουκρανία;

Β) Επίσης, έκπληκτοι διαβάσαμε – χωρίς να διαψευσθεί – ότι ο Ουκρανός Πρόεδρος «ενημέρωσε λεπτομερώς τον Αμερικανό Πρεσβευτή για την προετοιμασία εκχώρησης του αυτοκεφάλου, και ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για την ενεργό υποστήριξη τους στην διαδικασία αυτή»!

Ως αφελής ιερέας διερωτώμαι και ερωτώ τους ειδήμονας:

1. Τι σημαίνει η φράση «ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για την ενεργό υποστήριξη τους στην διαδικασία αυτή», για την εκχώρηση του αυτοκεφάλου στην Ουκρανία;

2. Σε τι συνίσταται η «ενεργός υποστήριξη» των ΗΠΑ; Μήπως, τελικά, τον «Τόμο Αυτοκεφαλίας» για την Ουκρανία θα τον υπογράψει ο Οικουμενικός Πατριάρχης ως «αποφαινόμενος» και ο … Ντ. Τράμπ ως «συναποφαινόμενος»; Δεν μπορώ να διανοηθώ τυχόν αμερικανική απαίτηση για αντιστροφή των υπογραφών…

3. Μέχρι τώρα ακούγαμε ότι το Αυτοκέφαλο εκχωρείται αποκλειστικά και μόνο για να θεραπευθεί το σχίσμα, δηλ. για καθαρά εκκλησιαστικούς και πνευματικούς λόγους. Τώρα μαθαίνουμε και για την «ενεργό υποστήριξη» των ΗΠΑ! Κύριε ελέησον! Μήπως κάποιοι κρύβουν κάποιες “λεπτομέρειες” από το Λαό του Θεού; Μήπως κάποιοι χρησιμοποιούν την Εκκλησία του Χριστού για να εξυπηρετήσουν εγκόσμια συμφέροντα διεθνούς γεωπολιτικής; Μήπως κάποιοι, σε τελική ανάλυση, ασελγούν πάνω στο Άσπιλο Σώμα του Χριστού;

4. Σε ποιες άλλες εκκλησιαστικές υποθέσεις έχουν «ενεργό υποστήριξη» οι ΗΠΑ; (κάτι σχετικό είχε ακουστεί και για τη Σύνοδο της Κρήτης!). Παρακαλούμε τον Ουκρανό Πρόεδρο κ. Ποροσένκο ή έστω τον αμερικανό πρέσβυ να ενημερώσει σχετικά τον Λαό του Θεού!

5. Επιτέλους, η συμπεριφορά αυτή των πολιτικών και εκκλησιαστικών ταγών μέχρι πότε θα γίνεται ανεκτή από τα μέλη του Σώματος του Χριστού;

ΖΗΤΗΜΑ 2ο 

Διαβάσαμε ότι η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου επιτρέπει υπό προϋποθέσεις τον β΄ γάμο των κληρικών.

Όμως, πριν από 26 μόλις μήνες η «Αγία και Μεγάλη Σύνοδος» στην Κρήτη σε συνοδική απόφασή της είχε αποφανθεί: «μετά τήν χειροτονίαν κωλύεται ἡ σύναψις γάμου» (Συνοδικό κείμενο «το Μυστήριο του Γάμου και τα κωλύματα αυτού» § ΙΙ, 4).

Διερωτώμαι και ερωτώ:

1. Τελικά, ούτε 2,5 χρόνια δεν “άντεξε” η ισχύς των αποφάσεων και η σοβαρότητα της «Αγίας και Μεγάλης Συνόδου» της Κρήτης ακόμα και για τη Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου;

2. Όταν η ίδια η Σύνοδος του Οικουμενικού Θρόνου περιφρονεί τόσο απροκά-λυπτα τη Σύνοδο της Κρήτης, πώς ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει την απαίτηση από το πλήρωμα της Εκκλησίας να την έχει σε μικρή, έστω, εκτίμηση;

3. Τελικά, μήπως δικαιώνονται όσοι επιμένουν να μην αναγνωρίζουν την Σύνοδο της Κρήτης ως Πανορθόδοξη, Αγία και Μεγάλη Σύνοδο;

Ελπίζω να λάβω κάποιες απαντήσεις στα αφελή μου ερωτήματα και να μη με κακολογήσετε που σκέπτομαι, ερωτώ και διερωτώμαι…

π. Αναστάσιος Γκοτσόπουλος
Ἐφημέριος Ἱ. Ν. Ἁγ. Νικολάου Πατρῶν



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.