27 Σεπτεμβρίου 2018

Η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα άποψη ενός ισραηλίτη νεοταξίτη πανεπιστημιακού, για την σύγχρονη ανθρωπότητα...

(Επειδή είναι χρήσιμο αλλά και δημοκρατικό να ακούγονται όλες οι φωνές γιατί μόνο έτσι αντιλαμβάνεσαι πραγματικά με ποιους έχεις να κάνεις....)

Γιουβάλ Νόα Χαράρι, ισραηλινός πανεπιστημιακός, ειδικός για τη στρατιωτική και μεσαιωνική ιστορία, συγγραφέας του βιβλίου «21 μαθήματα για τον 21ο αιώνα»:

Αν τον δούμε μακροπρόθεσμα, ο εθνικισμός ήταν μια δύναμη του καλού. Επέτρεψε σε λαούς να συνεργαστούν όπως ποτέ άλλοτε στο παρελθόν. Για σχεδόν διακόσια χρόνια, αυτό που έπειθε σε μεγάλο βαθμό τους ανθρώπους να πληρώνουν για την κοινωνική τους προστασία και το κοινωνικό κράτος ήταν το εθνικό συναίσθημα. Ο εθνικισμός έχει όμως και κακές πλευρές: την ξενοφοβία, που οδηγεί στον πόλεμο. Σήμερα λοιπόν οξύνει τα προβλήματα, δεν τα λύνει.

Ο εθνικισμός δεν έχει απαντήσεις στα παγκόσμια προβλήματα. Δεν είναι περίεργο ότι αυτοί που αρνούνται την κλιματική αλλαγή προέρχονται κυρίως από την εθνικιστική Δεξιά. Το όραμα των εθνικιστών, από τον Βίκτορ Ορμπαν μέχρι τη Μαρίν Λεπέν και τον Στιβ Μπάνον, είναι ένα δίκτυο φρουρίων που εμποδίζουν τη μετανάστευση και επιβάλλουν φόρους στα ξένα προϊόντα. Τα φρούρια αυτά υποτίθεται ότι θα προστατεύουν από τον πόλεμο, τους εχθρούς, την πολυπολιτισμικότητα. Κανένα φρούριο όμως δεν μπορεί να προστατεύσει από τις δύο μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας: την τεχνητή ευφυΐα και την κλιματική αλλαγή.

Δεν μπορούμε να απαντήσουμε σε αυτές τις προκλήσεις σε εθνικό επίπεδο. Ακόμη κι αν η γαλλική κυβέρνηση μηδενίσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και γίνει η καλύτερη μαθήτρια στην οικολογία, δεν θα καταφέρει τίποτα χωρίς διεθνή συνεργασία. Η συνεργασία αυτή είναι απαραίτητη προκειμένου να ελεγχθεί η τεχνητή ευφυία και η βιοτεχνολογία. Αν, για παράδειγμα, η Κίνα ή η Ρωσία αποκτήσει ένοπλα ρομπότ, θα ξεκινήσει ένας νέος αγώνας εξοπλισμών.

Η φιλελεύθερη δημοκρατία ξεκινά από το αξίωμα ότι ο εγκέφαλός μας είναι ένα μαύρο κουτί γεμάτο με τις επιθυμίες μας και τις σκέψεις μας όπου έχουμε πρόσβαση μόνο εμείς. Με βάση αυτό το αξίωμα, ο ψηφοφόρος ξέρει τι κάνει. Το Brexit αποφασίστηκε επειδή δόθηκε πολύ μεγάλη σημασία στα συναισθήματα του Βρετανού ψηφοφόρου. Και κανείς δεν προβληματίζεται για την ειλικρίνεια αυτών των συναισθημάτων.

Η σημερινή κρίση όμως προκλήθηκε από το γεγονός ότι διαθέτουμε πλέον τεχνολογίες με τη βοήθεια των οποίων μπορούμε να αντιγράφουμε όχι μόνο κινητά τηλέφωνα ή υπολογιστές, αλλά και ανθρώπινα όντα. Η επανάσταση είναι ότι μπορούν να καταλάβουν τις επιθυμίες σας, τα συναισθήματά σας, τις σκέψεις σας, και να σας ελέγξουν.

Τα “ fake news” δεν είναι κάτι καινούργιο, τώρα όμως μπορεί κανείς να επιλέξει στόχους και να τους τροφοδοτήσει. Αν κάποιος μισεί τους μετανάστες, του δείχνεις μια ιστορία μεταναστών που βιάζουν Γαλλίδες και την πιστεύει εύκολα, ακόμη κι αν δεν είναι αλήθεια. Οι πλαστές ειδήσεις κατασκευάζονται για να προκαλέσουν την κατάρρευση της δημόσιας συζήτησης, για να οδηγήσουν τους ανθρώπους στα άκρα.

Στο ζήτημα της αποδοχής των μεταναστών, υπάρχουν σοβαρά επιχειρήματα τόσο από την πλευρά αυτών που θέλουν να τους δεχθούν όσο και από την πλευρά εκείνων που διάκεινται εχθρικά απέναντί τους. Η φιλελεύθερη δημοκρατία στηρίζεται ακριβώς στη δυνατότητα μιας τέτοιας συζήτησης. Αυτό που βλέπουμε όμως σήμερα είναι μια μανιχαϊστική μάχη ανάμεσα στο «Καλό» και στο «Κακό».

Αυτά που θεωρούμε αυθεντικά συναισθήματά μας μπορεί να είναι το αποτέλεσμα εξωτερικής χειραγώγησης. Δεν μπορεί να έχει κανείς εμπιστοσύνη. Το σύνθημα του 20ού αιώνα ήταν «Εμπιστεύσου τον εαυτό σου, ακολούθησε την καρδιά σου!» Η καρδιά σου όμως μπορεί να είναι ένας ρώσος πράκτορας! Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη σε κανέναν. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όμως ότι είμαστε ευάλωτοι στη χειραγώγηση.

Ποιος πρέπει να ελέγχει τις βάσεις δεδομένων: το κράτος ή οι επιχειρήσεις; Η απάντηση είναι δύσκολη, καθώς πρόκειται για επιλογή ανάμεσα σε δύο κακά. Αν η κυβέρνηση είναι δημοκρατική και οι θεσμοί λειτουργούν, είναι καλύτερα να έχει εκείνη τον έλεγχο. Αν όμως η κυβέρνηση γνωρίζει τα πάντα για σας, εύκολα ολισθαίνει σε μια ψηφιακή δικτατορία. Τα δεδομένα αποκτούν τόσο μεγάλη σημασία, ώστε όποιος τα ελέγχει αποτελεί την πραγματική κυβέρνηση. Αν η Amazon ήλεγχε όλες τις συναλλαγές μας και τους ιατρικούς μας φακέλους, θα ήταν εκείνη η κυβέρνηση. 

(Πηγή: Συνέντευξη στην εφημερίδα Le Monde) 
ΑΠΕ-ΜΠΕ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.