30 Σεπτεμβρίου 2018

ΕΛΛΗΝΕΣ: Οι θεμελιωτές του πολιτισμού…

«Οι Έλληνες παρουσιάζουν μία καταπληκτική αντίθεση προς τους άλλους λαούς. Έχουν το ένστικτο της ελευθερίας, λατρεύουν τον νεωτερισμό και αισθάνονται ακόρεστη δίψα για την πρόοδο.

Γράφει ο Σπίνος Κωνσταντίνος, 

Οι Έλληνες ουδέποτε δεσμεύθηκαν με το παρελθόν δι’ αλύσεων τυραννικής παραδόσεως. Και η θρησκεία των ακόμη ελάχιστα παρεμπόδισε την απεριόριστη ελευθερία των εμπνεύσεών των. Ενωρίτερα, επίσης, βλέπομε να αναφαίνεται μεταξύ των Ελλήνων κάτι το οποίο δεν ανεφάνη και ούτε υπήρξε εις ουδεμία άλλη χώρα της Ανατολής. Πρόκειται περί της ροπής την οποία έχουν οι Έλληνες να θεωρούν τα ανθρώπινα πράγματα ως αποκλειστικώς ανθρώπινα, και να διανοούνται επί των φυσικών φαινομένων ως να εξηρτάτο η κατανόησή των από την ορθή λειτουργία του λογικού του «νου». Και η ροπή αυτή δημιούργησε τον Ελληνικό ορθολογισμό, που ήταν αντίθετος προς την πνευματική συγκρότηση και εκδήλωση, την πνευματική μάλλον καθυστέρηση των άλλων λαών. Ομού δε με τον έρωτα προς την ελευθερία και με την ανεπτυγμένη αίσθηση που είχαν προς ό,τι καλό και ωραίο, οι Έλληνες προσέφεραν εις τους μετέπειτα ανθρώπους και τον ορθολογισμό των, ως το πολυτιμότερο δώρο που προσέφερε ποτέ λαός εις την ανθρωπότητα».

Ο Ηράκλειτος (544-484 π.Χ) θεμελίωσε δύο σπουδαίες αρχές. Την αρχή της ενότητος των αντιθέσεων κατά την οποία μπορεί τα πράγματα να εμφανίζουν αντιτιθέμενες απόψεις, αλλά κατά βάθος συγκροτούν μια ενότητα. Τελική δε ενότης όλων των αντιθέσεων είναι ο θεός ο οποίος περιλαμβάνει το σύνολο των αντιθέσεων. Και την αρχή της συνεχούς ροής και εξελίξεως των πραγμάτων. Με την περίφημη φράση «Τα πάντα ρει».

Στον Αριστοτέλη οφείλεται η λεγόμενη διάκριση των εξουσιών σε νομοθετική, δικαστική και εκτελεστική. Την διάκριση αυτή παρουσίασε ως δική του ο σπουδαιότερος πρόδρομος της Γαλλικής Επαναστάσεως Μοντεσκιέ αφού την αντέγραψε αλλά ξέχασε να αναφέρει από πού. 

Ο φιλόσοφος μαθηματικός και αστρονόμος Ξενοκράτης που καταγόταν από την μεγαρική αποικία Χαλκηδόνα, έλυσε το πρόβλημα της συνδυαστικής αναλύσεως, αφού βρήκε ότι ο αριθμός των συλλαβών που μπορεί να γραφεί με όλα τα γράμματα της αλφαβήτου είναι 1.002.000.000.000!!! 

Ο φιλόσοφος φυσικός και αστρονόμος Αναξαγόρας ο Κλαζομενεύς υποστήριζε ότι ο κόσμος γεννήθηκε από ένα στρόβιλο που δημιούργησε ο νους (Θεός). Μέχρι κάποιου σημείου έθεσε τις βάσεις για τις θεωρίες του Kant και του Laplace.

Ο Ιάμβλιχος πρώτος εισήγαγε στην φιλοσοφική σκέψη την τριαδική διαλεκτική μέθοδο εξελίξεως, την οποία αντέγραψε πιστότατα ο Γερμανός ιδεαλιστής φιλόσοφος Έγκελς και μετά από αυτόν ο Μαρξ.

Κατά την παράδοση ο Αρισταίος γιος του θεού Απόλλωνα και της Νύμφης Κυρήνης διδάχθηκε από τις Μούσες την καλλιέργεια του αμπελιού και την μελισσοκομία. Οι Μούσες του εμπιστεύτηκαν επίσης και τα κοπάδια των προβάτων τους που έβοσκαν στην πεδιάδα της Φθίας στη Θεσσαλία. Εκεί ο Αρισταίος άρχισε να διδάσκει στους ανθρώπους την μελισσοκομική τέχνη και όσα άλλα του είχαν μάθει οι θεές. Αργότερα δίδαξε την τέχνη της μελισσοκομίας στη Λιβύη στις Κυκλάδες και στην Αρκαδία. Στην Αρκαδία μάλιστα τον τιμούσαν ως τον πατέρα της μελισσοκομίας. 

Ο Εμπεδοκλής (495-435 π.Χ) είναι ο θεμελιωτής της προσφάτως επαναεμφανισθείσης θεωρίας της «εναισθήσεως», κατά την οποία το υποκείμενο αναγνωρίζει το αντικείμενο από τις αμοιβαίως όμοιες ενυπάρχουσες ποιότητες. Μάλιστα διατύπωσε παραστατικώς την θεωρία του λέγοντας ότι με την γη που ευρίσκεται μέσα μας γνωρίζουμε την γη, με το ύδωρ το ύδωρ, μα την στοργή την στοργή κλπ.

Ο Λεύκιππος και ο μαθητής του Δημόκριτος θεμελίωσαν την ατομική θεωρία επί των απόψεων της οποίας βασίσθηκε η νεωτέρα ατομική θεωρία και έρευνα όπως αναγνωρίζει ο Γκόμπερζ στο βιβλίο του «Οι Έλληνες στοχαστές». 

Ο Θαλής ο Μιλήσιος (624-546 π.Χ) ένας από τους επτά σοφούς του αρχαίου κόσμου προέβλεψε την ηλιακή έκλειψη η οποία έλαβε χώρα τη 28η Μαΐου του 585 π.Χ!!!! (Ιουλιανό ημερολόγιο). Η πρόβλεψη αυτή ήταν η πρώτη που έγινε στον κόσμο και εις την οποία ήχθη ο Θαλής εκ της μελέτης των τροχιών του ηλίου και της σελήνης οι οποίες όταν συνέπιπταν κατά κάθετο έννοια προκαλούν έκλειψη. 

Ο Περικλής είναι ο πρώτος πολιτικός στον κόσμο που έδωσε τον ορισμό του «Δημοκρατικού Πολιτεύματος». Στον περίφημο επιτάφιό του (Θουκ. Ιστ. Β. 37), λέει τα εξής: «Και όνομα μεν κέκληται δημοκρατία δια το οικείν μη ες ολίγους αλλ’ ες πλείονες», που σημαίνει». Και όσο για το όνομα (το πολίτευμα μας) ονομάζεται Δημοκρατία (κυριαρχία της πλειοψηφίας του λαού), γιατί στηρίζεται όχι στους λίγους αλλά στους περισσότερους (πλειοψηφία)». 

voicenews.gr
το είδαμε ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.