8 Ιουνίου 2018

Εάν έχετε αυτά τα συμπτώματα πρέπει να κάνετε γαστροσκόπηση

Γράφει ο Χρήστος Ζαβός*

Η γαστροσκόπηση είναι η ενδοσκοπική εξέταση που επιτρέπει τον έλεγχο του εσωτερικού βλεννογόνου του ανωτέρου πεπτικού συστήματος. Το ανώτερο πεπτικό σύστημα περιλαμβάνει τον οισοφάγο (δηλαδή έναν σωλήνα μεταξύ του στόματος και του στομάχου), το στομάχι και το δωδεκαδάκτυλο (δηλαδή το πρώτο μέρος του λεπτού εντέρου).

Η γαστροσκόπηση διακρίνεται σε διαγνωστική (που θέτει τη διάγνωση σε κλινικά ερωτήματα) και θεραπευτική (για την αντιμετώπιση κάποιας βλάβης όπως αιμορραγία, πολύποδας στομάχου, κιρσοί οισοφάγου κλπ).

Τα συχνότερα συμπτώματα και σημεία που κάνουν τη γαστροσκόπηση απαραίτητη είναι τα εξής:
  • Πόνος στο στομάχι ψηλά στην κοιλιά 
  • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση 
  • Ναυτία και έμετος που διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα 
  • Θετικά αντισώματα Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού στο αίμα. Απαιτείται η λήψη βιοψιών για επιβεβαίωση αν η λοίμωξη είναι παλιά ή πρόσφατη και για έλεγχο του σταδίου της πρόκλησης βλάβης του στομάχου από το Ελικοβακτηρίδιο. Το Ελικοβακτηρίδιο προκαλεί 5 στάδια φλεγμονής-βλαβών στο στομάχι: α. Φλεγμονώδης γαστρίτιδα, β. Ατροφική γαστρίτιδα, γ. Εντερική μεταπλασία, δ. Δυσπλασία, και ε. Καρκίνος στομάχου (ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει το Ελικοβακτηρίδιο ως καρκινογόνο τάξεως Ι) 
  • Κίρρωση ήπατος για έλεγχο κιρσών οισοφάγου ή πυλαίας γαστροπάθειας 
  • Μαύρα κόπρανα, ή εμετός με πρόσμιξη αίματος 
  • Δυσκολία στην κατάποση, ή αίσθηση ότι το φαγητό κολλάει στο λαιμό 
  • Παθολογικά ευρήματα από άλλες εξετάσεις του πεπτικού συστήματος 
  • Διερεύνηση αναιμίας (που συνοδεύεται από χαμηλό σίδηρο ή χαμηλή βιταμίνη B12) για αποκλεισμό κοιλιοκάκης ή άλλου συνδρόμου δυσαπορροφήσεως
  • Κατάποση ξένου σώματος (μεταλλικά αντικείμενα, κόκκαλα, κλπ) 
  • Επανέλεγχος επί ιστορικού πεπτικού έλκους, καρκίνου στομάχου, οισοφάγου Barrett κλπ.
Στο παρακάτω βίντεο που ετοίμασαν οι Γαστρεντερολόγοι Χρήστος Ζαβός στη Θεσσαλονίκη (http://peptiko.gr) και Εμμανουήλ Γαβαλάς στην Κατερίνη αναλύονται όλα τα συμπτώματα και σημεία που οδηγούν τον γαστρεντερολόγο στην απόφαση να συστήσει στον ασθενή τη γαστροσκόπηση.


* Ο Δρ Χρήστος Ζαβός είναι Γαστρεντερολόγος (δείτε το βιογραφικό του ΕΔΩ)

http://peptiko.gr



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.