12 Ιουνίου 2018

“Δύο παιδιά αρκούν”: Η Αίγυπτος προσπαθεί να περιορίσει τον αριθμό των γεννήσεων

Με ένα παιδί να γεννιέται σχεδόν κάθε 15 δευτερόλεπτα στην Αίγυπτο, η χώρα του Νείλου καταγράφει σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες στατιστικές ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αύξησης του πληθυσμού στον κόσμο. Η τελευταία απογραφή του 2017 δείχνει ότι οι Αιγύπτιοι έχουν φτάσει πλέον τα 104,2 εκατομμύρια άτομα, φέρνοντας τη χώρα στη 13η θέση παγκοσμίως, όσον αφορά τον πληθυσμό. 

Θέλοντας να περιορίσει κατά το δυνατόν το γεγονός αύξησης των γεννήσεων, το υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης ξεκινάει, μέσα στα πλαίσια της στρατηγικής της επόμενης 15ετίας, ένα πρόγραμμα με τίτλο «Δύο (παιδιά) είναι αρκετά», για τον έλεγχο των γεννήσεων. 

Μέσα από το πρόγραμμα αυτό, οι αρχές θα επιχειρήσουν να στηρίξουν νοικοκυριά με δύο παιδιά σε δέκα περιφέρειες της χώρας, με τους γιατρούς και τις νοσοκόμες να ενημερώνουν έναν αριθμό 350.000 οικογενειών, με τη βοήθεια και στήριξη 100 Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. 

Σκοπός του προγράμματος είναι μέσα σε όλα να περιορίσει τον αναλφαβητισμό αλλά και να προτρέψει τον κόσμο να αποφύγει αντιλήψεις που τον κάνουν να επιζητά να φέρνει στον κόσμο όλο και περισσότερα παιδιά, όπως για παράδειγμα αυτό γίνεται σε κάποιους γονείς που επιθυμούν να γεννήσουν αγόρια ή να αναπτύξουν την οικογένειά τους αριθμητικά ακολουθώντας την αντίληψη ότι ο αριθμός των μελών μίας οικογένειας αυξάνει και την ισχύ της. 

Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για το Πληθυσμό (UNFPA) με 10 εκατομμύρια αιγυπτιακές λίρες αλλά και 75 εκατομμύρια αιγυπτιακές λίρες από το Ταμείο Στήριξης των ΜΚΟ, σε συνεργασία με το υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Αιγύπτου. 

Σύμφωνα στοιχεία του «CAPMAS» (του φορέα που αποτελεί την επίσημη Αιγυπτιακή Στατιστική Υπηρεσία), «το 40% του πληθυσμού της Αιγύπτου είναι κάτω των 18 ετών».

Εκπρόσωπος του φορέα δήλωσε στην «Αλ Αχράμ» ότι «38 εκατομμύρια του συνολικού πληθυσμού των 104,2 εκατομμυρίων Αιγυπτίων πολιτών είναι παιδιά». 

Τέλος, σύμφωνα με την «CAPMAS», το 51,7% του πληθυσμού κάτω των 18 ετών είναι άνδρες, ενώ το 48,3% είναι γυναίκες. 

ΑΠΕ-ΜΠΕ 
Κάιρο, Αίγυπτος

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.