Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα
Η Μακεδονία του Πιρίν
Με την ονομασία Μακεδονία του Πιρίν, ή και Βουλγαρική Μακεδονία καθιερώθηκε ν΄ αναφέρεται από τους Βούλγαρους, εκ των υστέρων, το τμήμα της γεωγραφικής Μακεδονίας που κατέλαβαν κατά τους πολέμους της τότε Βαλκανικής συμμαχίας 1912 – 1913 ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, όπως περιήλθε και τελικά αναγνωρίστηκε σ΄ αυτούς σύμφωνα με τις δύο συνθήκες ειρήνης που ακολούθησαν, τη Συνθήκη Βουκουρεστίου (1913) και τη Συνθήκη του Νεϊγύ του 1919.
Το γεωγραφικό διαμέρισμα του Μπλαγκόεβγκραντ (Μακεδονία του Πιρίν) |
Επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η περιοχή αυτή περιελάμβανε τις υποδιοικήσεις (καζάδες) της Τζουμαγιάς, του Πετριτσίου, του Μελενίκου, της Μαχομίας και του Νευροκοπίου των οποίων ο πληθυσμός κατά τις επίσημες οθωμανικές στατιστικές της εποχής υπολογιζόταν περίπου σε 160.000 κατοίκους.Σήμερα περιλαμβάνει το διαμέρισμα του Μπλαγκόεβγκραντ στην νοτιοδυτική Βουλγαρία. Συνορεύει νότια με την Ελλάδα και δυτικά με τη FYROM, ενώ βρέχεται από τον Στρυμώνα ποταμό. Η συνολική έκτασή του φθάνει τα 6449.5 τετραγωνικά χιλιόμετρα και o πληθυσμός του είναι 341.245 κάτοικοι.
Ο Ιβάνοφ και το εθνικιστικό VMRO
Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ, ένας σκληρός και αδιάλλακτος πολιτικός που προέρχεται από το εθνικιστικό VMRO και εξελέγη στο ύπατο αξίωμα χάρη στη στήριξη του ακραίου εθνικιστή και πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι (ο οποίος κατηγορείται για σκάνδαλο διαφθοράς, απέχει από την κεντρική σκηνή και καταδικάστηκε πριν λίγες μέρες σε δυο χρόνια φυλάκιση, αν και λέγεται ότι επηρεάζει το κόμμα του).
Οι πληροφορίες λένε ότι ο Ιβάνοφ επηρεάζεται και από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον οποίο διατηρεί συχνή επικοινωνία (υπενθυμίζουμε τις κοινές δηλώσεις των δυο τον περασμένο Φεβρουάριο καθώς και τις επισκέψεις που έχουν ανταλλάξει) αλλά και με τον ρωσικό παράγοντα που δεν θέλει την ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ. Υπενθυμίζουμε πως οι οπαδοί του VMRO είχαν εισβάλει στη βουλή της χώρας προπηλακίζοντας άγρια τον Ζόραν Ζάεφ, τον οποίον στηρίζουν οι Αμερικάνοι, λόγω της συμμαχίας του με τους Αλβανούς της FYROM.
Το εθνικιστικό VMRO-DPMNE πρόεδρος του οποίου είναι από τον Δεκέμβριο ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι (στα ελληνικά: Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση – Δημοκρατικό Κόμμα για τη Μακεδονική Εθνική Ενότητα) ιδρύθηκε το 1990 για να προωθήσει «την πνευματική, οικονομική και εθνική ενότητα του διχασμένου μακεδονικού λαού και να δημιουργήσει ένα κράτος στα μελλοντικά ενωμένα Βαλκάνια και την ενωμένη Ευρώπη». Το πρώτο τμήμα του αρκτικόλεξου «ΕΜΕΟ» (ВМРО) που αποτελεί το όνομα του κόμματος προέρχεται από την Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση, ένα επαναστατικό κίνημα που σχηματίστηκε το 1893.
Το Εσωτερικό Μακεδονο-Αδριανουπολίτικο Επαναστατικό Κομιτάτο ή αργότερα Εσωτερική Μακεδονική Αδριανουπολίτικη Επαναστατική Οργάνωση ήταν μια Βουλγαρική μυστική, αυτονομιστική οργάνωση που συστάθηκε στα Βαλκάνια το 1893, κατά ορισμένους στη Ρέσνα, της περιοχής Πόλογκ της σημερινής FYROM, και κατά άλλους στη Θεσσαλονίκη,και δραστηριοποιήθηκε με ένοπλο αγώνα από τα τέλη του 19ου αιώνα ως τις αρχές του 20ου στην περοχή των Βαλκανίων και κυρίως στη Μακεδονία. τα μέλη της θεωρούσαν τη Μακεδονία μια αδιαίρετη περιοχή και υπολόγιζαν όλους τους κατοίκους της ως Μακεδόνες, ανεξαρτήτως θρησκείας και εθνικότητας.
Αρχικός στόχος της οργάνωσης φέρεται πως ήταν η απελευθέρωση των χριστιανικών πληθυσμών της Μακεδονίας και της περιοχής Ανδριανούπολης από τον Οθωμανικό ζυγό και η θέσπιση αυτόνομου καθεστώτος, που πιθανόν μελλοντικά να οδηγούσε και σε ένωση αυτών των περιοχών με τη Βουλγαρία, καθώς και η διατήρηση της βουλγαρικής εθνικής ταυτότητας. Το σύνθημα της οργάνωσης ήταν «Η Μακεδονία στους Μακεδόνες» και τονίζονταν ότι οι χριστιανικές εθνότητες θα συνεργάζονταν για την αποκήρυξη του παρηκμασμένου και καταπιεστικού Οθωμανικού ζυγού, κάτι που θα οδηγούσε σε μια αυτόνομη Μακεδονία.Tο 1903 η οργάνωση ΕΜΕΟ οργάνωσε την αντιοθωμανική ένοπλη επανάσταση του Ίλιντεν με το σύνθημα «Η Μακεδονία στους Μακεδόνες» και βασικό στόχο την αυτονομία της Μακεδονίας. Ενδεχομένως ο Ζ. Ζάεφ όταν πρότεινε στον Α.Τσίπρα το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν» να ικανοποιούσε απαίτηση του Ιβάνοφ.Ο πόλεμος για τον έλεγχο της Βαλκανικής.
«Στα Βαλκάνια, η ιστορία είναι πανταχού παρούσα και γεννάει πάθη» σχολίασε ο Γάλλος δημοσιογράφος Βενσάν Ερβουέτ χαιρετίζοντας την συμφωνία. ΕΕ και ΝΑΤΟ, παρά τα όποια προβλήματα γεννά η συμφωνία, εξέφρασαν την ανακούφισή τους για την επίτευξή της και βιάζονται να προχωρήσουν στις διαδικασίες για την ένταξη της FYROM στο χώρο της Δύσης, προκειμένου να την απομακρύνουν από την επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή η οποία είχε ως στόχος να επεκταθεί στα Βαλκάνια και να διαρρήξει το τείχος που έχουν δημιουργήσει οι δυτικοί.
Ας μη λησμονούμε ότι η Μόσχα έχει ενισχύσει αισθητά τη διπλωματική της παρουσία στην περιοχή, κυρίως μέσω της κοινής θρησκείας με αρκετά από τα κράτη των Βαλκανίων, κάτι που το τελευταίο διάστημα κάνει και ο Ερντογάν με τις συχνές επισκέψεις και την ενίσχυση των δεσμών του με τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς. Η τακτική αυτή του Τούρκου προέδρου έγκειται στο νεο-οθωμανισμό, δηλαδή πολιτική ιδεολογία που επικρατεί σε πολιτικούς κύκλους της Τουρκίας, με σκοπό την προώθηση στενότερων σχέσεων με περιοχές της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ή την δορυφοροποίηση κάποιων από αυτές.
«Οι γεωπολιτικές παράμετροι και τα εθνικά συμφέροντα καθορίζουν την εξωτερική πολιτική-όχι το παρελθόν, ούτε η φυλή και ο πολιτισμός» είχε πει ο μέγας Παναγιώτης Κονδύλης. Τη δεδομένη χρονική στιγμή τα συμφέροντα πολλών συγκεντρώνονται και συγχέονται στην περιοχή με πρώτη την Τουρκία του Ερντογάν να εγείρει τις δικές αξιώσεις στο Νέο Ανατολικό Ζήτημα. Ας ελπίσουμε ότι κάνω λάθος. Οι πρώτες ενδείξεις πάντως δείχνουν πως απλά οι Τούρκοι περιμένουν την ευκαιρία.
Geopolitics
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου