15 Μαρτίου 2018

Αλβανικό «βραχυκύκλωμα» και πολιτική κρίση στην πΓΔΜ

Του Νίκου Μελέτη

Σε σοβαρή πολιτική και συνταγματική κρίση οδηγεί την πΓΔΜ το ζήτημα της καθιέρωσης της αλβανικής γλώσσας ως δεύτερης επίσημης γλώσσας του κράτους, διαμορφώνοντας μια ιδιαίτερα αρνητική συγκυρία για την προώθηση στην γειτονική χώρα των θαρραλέων αποφάσεων που απαιτούνται ώστε να επιλυθεί η διαφορά για την ονομασία. 

Η κρίση στα Σκόπια ξεσπά λίγες ημέρες πριν τη μετάβαση του Νίκου Κοτζιά (22-23 Μαρτίου) για επαφές με την πολιτική ηγεσία της χώρας, στην οποία και θα παρουσιάσει την ελληνική πρόταση για το πλαίσιο συμφωνίας επί όλων των εκκρεμών ζητημάτων και φυσικά του ζητήματος της ονομασίας, με πολλά ζητήματα να είναι ανοικτά και πρωτίστως εκείνο της αναθεώρησης του Συντάγματος. 

Η κρίση στα Σκόπια και η αδυναμία στην οποία περιέρχεται στην παρούσα φάση η κυβέρνηση Zaev θα οδηγήσει πάντως σε χαλάρωση των όποιων πιέσεων προς την Αθήνα σε περίπτωση έλλειψης προόδου καθώς η ευθύνη δεν θα ανήκει στην Ελληνική πλευρά. 

Η δέσμευση για αναγνώριση της Αλβανικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας, αποτελεί το βασικό αντάλλαγμα που είχαν ζητήσει τα αλβανικά κόμματα (βάσει της Πλατφόρμας των Τιράνων, που επεξεργάσθηκαν τα αλβανόφωνα κόμματα με τον Αλβανό πρωθυπουργό E. Rama) προκειμένου να στηρίξουν τον σχηματισμό της κυβέρνησης Zaev. 

Η αντιπολίτευση είχε από τότε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι οδηγεί στην αλλαγή της φυσιογνωμίας της χώρας ως δικοινοτική ομοσπονδία, ενώ και η Μόσχα είχε παρέμβει κατηγορώντας και τον Zaev ότι συμπράττει στην ενίσχυση του αλβανικού μεγαλοϊδεατισμού. 

Ο νόμος για την αλβανική γλώσσα εγκρίθηκε από τη Σκοπιανή Βουλή, αλλά αναπέμφθηκε από τον πρόεδρο G. Ivanov και στη δεύτερη εισαγωγή του στο Κοινοβούλιο αντιμετώπισε ένα κύμα... 35.000 τροπολογιών από το εθνικιστικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE. Ο αλβανόφωνος πρόεδρος της Βουλής κ. Xhaferi σε μια θυελλώδη συνεδρίαση που πρωτεύοντα ρόλο στις διαμαρτυρίες διαδραμάτισε ο πρώην πρωθυπουργός N. Gruevski, αποφάσισε να απορρίψει τις τροπολογίες και έτσι ο νόμος να εγκριθεί με τις ψήφους μόνο της συμπολίτευσης. 

Η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση για παραβίαση του Συντάγματος και η χαριστική βολή δόθηκε χθες το βράδυ από τον πρόεδρο της χώρας G. Ivanov που σε διάγγελμα του δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει να συμβεί κάτι τέτοιο. «Δεν θα υπογράψω τον νόμο που εγκρίθηκε με αυτό τον τρόπο. Ένας νόμος που παραβιάζει το ευρωπαϊκό πλαίσιο, νόμος για τον οποίο δεν προηγήθηκε η συζήτηση των τροπολογιών που έγιναν μετά τις συστάσεις που ο ίδιος έδωσα, ένας νόμος που είναι αντισυνταγματικός και παραβιάζει όλες τις εγγυήσεις οι οποίες είχαν δοθεί. Το Σύνταγμα και η συνείδησή μου δεν επιτρέπουν να υπογράψω τον νομό» είπε ο κ. Ivanov. 

Η υπόθεση της αλβανικής γλώσσας και ο τρόπος με τον οποίο εγκρίθηκε διαλύει κάθε πνεύμα συναίνεσης που είναι αναγκαίο στην γειτονική χώρα προκειμένου να «περάσει» μια συμφωνία και για το όνομα, ενώ τροφοδοτεί το εθνικιστικό κλίμα στην γειτονική χώρα, όπου πλέον η αντιπολίτευση θα κατηγορεί την κυβέρνηση για εξυπηρέτηση των αλβανικών επιδιώξεων με ταυτόχρονες παραχωρήσεις προς την Ελλάδα που τελικά πλήττουν τη «μακεδονική» ταυτότητα και οντότητα. 

Βεβαίως η υιοθέτηση της αλβανικής ως επίσημης γλώσσας διευκολύνει την Αθήνα και ενισχύει το επιχείρημα ότι η αναφορά της γλώσσας δεν μπορεί πλέον να είναι «μακεδονική» και συνεπώς η αναγραφή της δεύτερης επίσημης γλώσσας πέραν της αλβανικής θα πρέπει να έχει συγκεκριμένο προσδιορισμό, ώστε να μην ταυτίζεται με εθνική ταυτότητα η οποία δεν αποτυπώνει την πραγματική κατάσταση και στην σύνθεση του πληθυσμού. Εξάλλου εάν υπάρξει αναγραφή δυο γλωσσών με την μορφή «αλβανική- μακεδονική» τότε ουσιαστικά αποδέχονται ότι μόνο ένα μέρος του πληθυσμού ομιλεί την «μακεδονική» και συνεπώς δεν μπορεί και το κράτος αλλά και όλοι οι επιθετικοί προσδιορισμοί να αναφέρονται μόνο στο «Μακεδονία-ικος», αλλά θα πρέπει να αντανακλά την νέα ονομασία. 

(φωτογραφία AP)
liberal



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.