28 Μαρτίου 2018

Από την Συμφωνία του Μονάχου στην Τουρκία του Ερντογάν

Γράφει ο Δημήτρης Περδίκης

20 Φεβρουαρίου 1938, ο Αδόλφος Χίτλερ εκφωνεί λόγο στο Ράιχσταγκ, στον οποίο τονίζει μεταξύ άλλων πως πρέπει να προστατευθούν 10 εκατομμύρια Γερμανοί που βρίσκονται γύρω από τα σύνορα του Ράιχ. Στις 12 Μαρτίου 1938, 20 ημέρες μετά, ο γερμανικός στρατός εισβάλει στην Αυστρία χωρίς να συναντήσει καμία αντίσταση. Αμέσως κηρύσσεται η ενσωμάτωση της Αυστρίας στο Γερμανικό Ράιχ. Τον Μάιο του ιδίου έτους ο Χίτλερ δηλώνει πως πρέπει να καταληφθεί η Τσεχοσλοβακία για να προστατευθούν τα 3 εκατομμύρια Γερμανοί Σουδήτες.

Ο Χίτλερ, αρχηγός του εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος, βρισκόταν στην εξουσία από το 1933. Κατόρθωσε σε σύντομο χρονικό διάστημα να επανεκκινήσει την βαριά βιομηχανία και την οικονομία της χώρας. Να περιορίσει στο ελάχιστο την ανεργία και να μηδενίσει τον πληθωρισμό, προσφέροντας και κοινωνική μέριμνα στον λαό. Για τους λόγους αυτούς και όχι μόνο, γίνεται εξαιρετικά δημοφιλής.

Παράλληλα επανεξοπλίζει με ότι πιο σύγχρονο την Γερμανία και εγκαθιδρύει ένα μιλιταριστικό και καταπιεστικό καθεστώς με διακρίσεις και διώξεις κατά συγκεκριμένων πληθυσμιακών ομάδων, Εβραίων, κομμουνιστών, τσιγγάνων και ομοφυλόφιλων.

Στις 13 Ιανουαρίου 1935 πραγματοποιεί δημοψήφισμα στην διαφιλονικούμενη περιοχή του Σαάρ, η οποία μετά τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο βρίσκεται κάτω από γαλλική εντολή. Το δημοψήφισμα είναι συντριπτικά υπέρ της Γερμανίας και το Σαάρ ενσωματώνεται στο Γερμανικό Ράιχ.

Η Τσεχοσλοβακία ήταν μία νέα χώρα που είχε προκύψει το 1918 από την διάλυση της Αυστροουγγαρίας. Είχε συνάψει συμμαχίες με την Γαλλία και με την Σοβιετική Ένωση. Οι συμμαχίες αυτές σε τίποτα δεν την βοήθησαν να αποφύγει τον διαμελισμό και την κατάκτησή της.

Στην Γαλλία πρωθυπουργός ήταν ο Εντουάρ Νταλαντιέ, ριζοσπάστης και διορατικός, είχε προβλέψει με ακρίβεια όλη την συνέχεια. Τελικά ο Βρετανός πρωθυπουργός Νέβιλ Τσάμπερλεν τον παρέσυρε στην πολιτική του κατευνασμού του Χίτλερ και με την εικόνα στο μυαλό του των εκατομμυρίων νεκρών του 1ου Π.Π. συμφώνησε.

Η Σοβιετική Ένωση με ηγέτη τον Ιωσήφ Βισαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι (Στάλιν) ήταν διστακτική στο να συνδράμει την Τσεχοσλοβακία. Επικαλέστηκε την άρνηση της Πολωνίας και της Ρουμανίας στην διέλευση σοβιετικού στρατού από το έδαφός τους. Ακόμα υποπτευόταν μία συμπαιγνία των «δυτικών» κατά την οποία θα συμφωνούσαν όλοι μαζί να επιτεθούν κατά της ΕΣΣΔ. Για αυτόν κυρίως τον λόγο δέχθηκε εύκολα, λίγο αργότερα το σύμφωνο με την Γερμανία (Ρίμπεντροπ – Μολότωφ).

Ο Νέβιλ Τσάμπερλεν πηγαινοέρχεται Βρετανία – Γερμανία προσπαθώντας να κατευνάσει τον Χίτλερ. Όσο προσπαθεί να «μην αγριέψει το θεριό» τόσο οι απαιτήσεις του Χίτλερ ανεβαίνουν. Ο Χίτλερ συνεχίζει ακάθεκτος τους εμπρηστικούς λόγους του. Τελικά δέχεται να αναβάλει για… 24 ώρες την εισβολή στην Τσεχοσλοβακία και καλεί σε σύνοδο στο Μόναχο. Φθάνουν οι Νταλαντιέ και Τσαμπερλέν, φθάνει και ο Μπενίτο Μουσολίνι με τον υπουργό των εξωτερικών Γκαλεάτσο Τσιάνο.

Στις 29 Σεπτεμβρίου 1938 αρχίζει η σύνοδος στο μέγαρο Φύρερμπαου, στο Μόναχο. Η Τσεχοσλοβακία δεν είχε κληθεί, δεν είχε ερωτηθεί, είχε επιδεικτικά αγνοηθεί. Ο Χίτλερ είναι ανένδοτος στις απαιτήσεις του. Δέχεται μόνο την σύσταση διεθνούς επιτροπής που δημιουργείται μέσα σε 24 ώρες, η οποία θα… επιβλέπει την είσοδο των γερμανικών στρατευμάτων στην Τσεχοσλοβακία. Η συμφωνία του Μονάχου περιλαμβάνει 8 άρθρα με άμεσο ισχύ. Υπογράφεται και μία συμφωνία Βρετανίας – Γερμανίας στην οποία εκφράζεται η επιθυμία επίλυσης των διμερών διαφορών με ειρηνικά μέσα.

Οι ηγέτες επιστρέφουν στις χώρες τους. Τα πλήθη τους περιμένουν ζητωκραυγάζοντας. Ο Νταλαντιέ φθάνει στο Παρίσι και τα πλήθη τον αποθεώνουν, γυρίζει και λέει στον γραμματέα του «Οι ανόητοι, αν ήξεραν τι επευφημούν!».

Την επομένη 1 Οκτωβρίου 1938 ο Γερμανικός στρατός εισβάλει στην Τσεχοσλοβακία. Ένα τμήμα της, τα θεωρούμενα σουδητικά εδάφη ενσωματώνονται στην Γερμανία. Με πρωτεύουσα την Πράγα δημιουργείται το γερμανικό προτεκτοράτο της Βοημίας και Μοραβίας. Με πρωτεύουσα την Μπρατισλάβα ακόμα δημιουργείται το κράτος της Σλοβακίας, ένας δορυφόρος της Γερμανίας με πρόεδρο τον επίσκοπο Γιόζεφ Τίσο. Σύμμαχος της Γερμανίας, ουσιαστικά όμως μία κατεχόμενη χώρα. Όπως η Ελληνική Πολιτεία με τις κατοχικές κυβερνήσεις το 1941-1944.

Με την διάλυση της Τσεχοσλοβακίας γειτονικές χώρες έσπευσαν να αρπάξουν το κάτι τις τους. Η Ουγγαρία κατέλαβε περιοχές της νότιας και ανατολικής Τσεχοσλοβακίας. Η Πολωνία ενσωμάτωσε την περιοχή του Τσεσύν. Μετά από 11 ακριβώς μήνες η ίδια η Πολωνία είχε την ίδια ακριβώς τύχη, την εισβολή της Γερμανίας και τον διαμελισμό.

Ογδόντα χρόνια αργότερα 2640 χιλιόμετρα νοτιο-ανατολικά. Ένας άλλος ηγέτης, εκλεγμένος και αυτός, με διάφορα τεχνάσματα αυξάνει την εξουσία του και καταδιώκει τους επικριτές του. Στοχοποιεί υποτιθέμενους εχθρούς του έθνους. Διαμορφώνει μια νέα επεκτατική θεωρία, του νεο-οθωμανισμού. Πολιτική του είναι να καταστεί η Τουρκία μεγάλη περιφερειακή δύναμη, και γιατί όχι και παγκόσμια. Οι γύρω χώρες πρέπει να καταστούν δορυφόροι της.

Η χώρα του όταν πριν από 100 χρόνια διαλύθηκε σαν Οθωμανική Αυτοκρατορία, δεν σταμάτησε να ονειρεύεται τα περασμένα μεγαλεία και να επιδιώκει την επαναφορά τους. Σύμφωνα με το σκεπτικό του (ή τους) το πρώτο βήμα έγινε όταν το 1922 ρίξανε, λένε, στην θάλασσα τους καφίρηδες Ρωμιούς. Το δεύτερο βήμα έγινε όταν προσάρτησαν πάλι, το 1938 την Αλεξανδρέττα ή Χατάυ. Το τρίτο βήμα όταν το 1974 με την αποκαλούμενη «επιχείρηση ειρήνη» εισέβαλαν στην Κύπρο και ίδρυσαν ένα κράτος – μαριονέτα στον βορρά. Από τότε διακαώς επιδιώκουν με κάποια συμφέρουσα λύση να θέσουν υπό τον έλεγχό τους και το υπόλοιπο τμήμα του νησιού. Το τέταρτο βήμα βρίσκεται σε εξέλιξη, η παρούσα φάση αποκαλείται «επιχείρηση ελαία». Οι σχεδιασμοί όμοιοι με αυτούς του Αδόλφου Χίτλερ πριν 80 χρόνια. Με συμφωνίες ετερόκλητες και ανίερες. Με προφάσεις διάφορες και κατηγορίες εν πολλοίς αβάσιμες. Καταλαμβάνεται και ενσωματώνεται ένα τμήμα της χώρας, της Συρίας. Τίθεται υπό τον έλεγχο άμεσα ή έμμεσα το άλλο τμήμα. Η συγκυβέρνηση (condominium) είναι ευπρόσδεκτος. Εξ άλλου οι συνένοχοι στο μοίρασμα της λείας (joint venture) είναι πλέον ελεγχόμενοι.

Η ρητορική του τέως δημάρχου Κωνσταντινουπόλεως, τέως πρωθυπουργού της Τουρκίας, νυν Προέδρου της Τουρκίας και ίσως επίδοξου σουλτάνου της Νεοθωμανίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στρέφεται κάθε ημέρα και περισσότερο, με εμπρηστικούς λόγους κατά της Ελλάδας και κατά της Κύπρου. Αμφισβητεί εν ισχύ συνθήκες, όπως της Λωζάνης. Δεν αποδέχεται το διεθνές δίκαιο, όπως το δίκαιο της θαλάσσης, την ύπαρξη υφαλοκρηπίδας των νήσων ή την ΑΟΖ των νήσων ή ότι άλλο θεωρεί ότι δεν τον συμφέρει. Ζητάει ελληνικά νησιά και κάθε τι που επειδή θέλει να το αρπάξει προσπαθεί να βρει κάποιο επιχείρημα (ανυπόστατο) πως είναι δικό του. Απειλεί ακόμα πως θα αιματοκυλίσει όποιους του αντισταθούν.

Στην δύση προσπαθούν να τον κατευνάσουν. Κάποιοι δηλώνουν πως είναι πολύτιμος σύμμαχος. Κανείς δεν φαίνεται διατεθειμένος να συμμαζέψει την κατάσταση όσο ακόμα μπορεί να συμμαζευτεί.

Την συνέχεια της ταινίας του 1938 όλοι την ξέρουμε με κάθε λεπτομέρεια. Για την συνέχεια του 2018 τίποτα δεν ξέρουμε και μόνο εικασίες και φανταστικές υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε.

Ο Θεός βοηθός.



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.