4 Μαρτίου 2018

Στρατηγικός ορθολογισμός και ΑΟΖ του ελληνισμού.

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Η ετοιμότητα του μαχητή

Με όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ταυτόχρονα αυτήν την περίοδο, βλέπουμε πόσο σημαντική είναι η ετοιμότητα του μαχητή. Διότι κάθε θέμα που εμφανίζεται, κάθε πρόβλημα που πρέπει να λυθεί, δεν μας δίνει απαραίτητα χρόνο για την προετοιμασία της ανταπόκρισης. Έτσι πρέπει να έχουμε στη διάθεσή μας αρνητικό χρόνο για να προλάβουμε ν’απαντήσουμε εγκαίρως και αποτελεσματικά. Επίσης αν κάνουμε χρήση του στρατηγικού ορθολογισμού θα αντιμετωπίσουμε πιο ανθεκτικά τις επιθέσεις που δεχόμαστε. 

Είναι λοιπόν σημαντικό όχι μόνο να παρακολουθούμε τις εξελίξεις αλλά και να τις προλαβαίνουμε λόγω ετοιμότητας. Και σε αυτό το επίπεδο έχει μεγάλη αξία και η πρωτοβουλία που είναι ικανή να ξαφνιάσει τον αντίπαλο και να ενοχλήσει τα σχέδιά του. Όταν εξετάζουμε αυτή την ιδιότητα και τη γενικεύουμε σε πολλούς αγώνες και μάχες, τότε μπορούμε να αντιληφθούμε μερικά χαρακτηριστικά του πολεμιστή, δηλαδή του διαχρονικού μαχητή, ο οποίος κάθε φορά σκέφτεται από πριν το μετά, για να δει το μέλλον πριν έρθει το τέλος του παρόντος. Έτσι η ετοιμότητα είναι αναγκαίο εργαλείο για το επόμενο στάδιο του μαχητή όταν ξεπεράσει τα πρώτα εμπόδια επιβίωσης πάνω στη στρατηγική σκακιέρα.

πηγή 

Ο στρατηγικός ορθολογισμός στην Έξυπνη Ιστορία

Στην Έξυπνη Ιστορία βλέπουμε στοιχεία που εμφανίζονται στην τοποστρατηγική και τελικά αν αντέχουν στον Χρόνο, παρουσιάζονται στη χρονοστρατηγική. Ένα από αυτά τα στοιχεία είναι ο στρατηγικός ορθολογισμός. Είναι αρχικά εντοπίσημος στη διαχείριση των ενδείξεων που καταλήγουν σε μια σκέψη που κάνει τη διαφορά. Παραδείγματος χάρη είναι η αξιοποίηση της ανηφόρας στη μάχη του Μαραθώνα, του στενού χώρου στις Θερμοπύλες αλλά και στη Σαλαμίνα, του μαθηματικού Turing στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τα απορρίμματα στον πόλεμο του Ειρηνικού. 

Ο στρατηγικός ορθολογισμός πάντα ξαφνιάζει αυτούς που δεν τον αξιοποιούν για να βρουν ένα αποτέλεσμα Σε αυτό το επίπεδο, βλέπουμε και την έννοια της πλάγιας σκέψης. Ο στρατηγικός ορθολογισμός παρουσιάζεται και στο επίπεδο της αξιοποίησης των ΑΟΖ του Ελληνισμού διότι σε χαμηλό επίπεδο δεν είναι κατανοητό αυτό το σχήμα. Έτσι αυτό το νοητικό σχήμα λειτουργεί πιο αποτελεσματικά σε θέματα ενέργειας. Ενώ η πολιτική και η διπλωματία παραμένουν εργαλεία της ρητορικής και δεν έχουν το ίδιο βάθος. Γι' αυτούς σημασία έχει να φαίνεται ότι έχουν δίκιο ό,τι και να γίνεται ενώ ο στρατηγικός ορθολογισμός ακολουθεί τη μαιευτική για να πάρει και να δώσει πληροφορίες που είναι έγκυρες για να διαχειριστεί τα αληθινά προβλήματα και να τα επιλύσει αποτελεσματικά.

πηγή 

Κύρωση της Συμφωνίας για το θαλάσσιο οικόπεδο 2

Η Βουλή των Ελλήνων κύρωσε τη Συμφωνία που έγινε με την κοινοπραξία Total, Edison και Ελληνικά Πετρέλαια για το θαλάσσιο οικόπεδο 2. Περνάμε επιτέλους στο επόμενο στάδιο και μάλιστα με την αποδοχή των κομμάτων. Έπρεπε μερικοί να το ζήσουν για να το πιστέψουν, αλλά τώρα επαρκεί να το δουν ως αρχείο. Αυτός ο διαγωνισμός εκδόθηκε επίσημα στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2014 και παρόλο που αυτή η κοινοπραξία ήταν η μόνη που διεκδικούσε αυτό το θαλάσσιο οικόπεδο, περιμέναμε το 2018 εξαιτίας όλων των καθυστερήσεων που προκάλεσαν συνειδητά οι δύο προηγούμενοι Υπουργοί Ενέργειας. Η αλλαγή έγινε με τον τωρινό που κατάλαβε επιτέλους την αξία των κοιτασμάτων που έχουμε στην ελληνική ΑΟΖ και πέρασε στο στάδιο της αξιοποίησης.

Είναι λοιπόν μια επίσημη δικαίωση για ανθρώπους σαν τον Αντώνη Φώσκολο και τον Ηλία Κονοφάγο που παλεύουν εδώ και δεκαετίες για αυτό το θέμα. Η κυβέρνηση συνέχισε το έργο της προηγούμενης χωρίς βέβαια να κάνει ξεκάθαρη αναφορά αλλά αυτό δεν μας αφορά σε εθνικό επίπεδο. Η ουσία είναι ότι έχουμε μια αλλαγή φάσης για την ελληνική ΑΟΖ και όσοι δεν μπορούν να το πιστέψουν ακόμα είναι φυσιολογικό, αφού το απίστευτο παραμένει απίστευτο και μετά την υλοποίησή του.

πηγή 

Ο στρατηγικός ορθολογισμός

Ο στρατηγικός ορθολογισμός είναι ένα θεμελιακό εργαλείο για μια χώρα που θέλει να διεκδικήσει τα Δικαιώματά της, όποια και να είναι αυτά. Διότι η διεκδίκηση δεν μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε τρόπο, ειδικά όταν οι αντίπαλοί σου είναι αντικειμενικά πιο ισχυροί. Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι απλοί. Μια μικρή χώρα πρέπει πάντα να έχει το Δίκαιο για αυτήν αν θέλει να καταφέρει κάτι το ουσιαστικό. Γι’ αυτό κάθε τυπική λεπτομέρεια μετατρέπεται σε εργαλείο τακτικής που πρέπει να χρησιμοποιηθεί ορθολογικά. Δεν πρόκειται λοιπόν για κάποιο συμβιβασμό ή εκτέλεση κάποιας εντολής, αλλά για μια σειρά κινήσεων που αποτελούν ένα στρατηγικό μείγμα για να επιτευχθεί ένας στόχος. Δεν είναι επίσης κάποια μαξιμαλιστική τοποθέτηση, αφού πάντα λειτουργεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. 

Ο στρατηγικός ορθολογισμός δεν έχει ως υπόβαθρο τη διπλωματία αλλά μόνο την ίδια τη στρατηγική, αλλιώς τα αποτελέσματά του δεν θα ήταν θεμελιακά. Κάθε λεπτομέρεια χρησιμοποιείται ως ένδειξη τακτικής, επιχειρησιακού ή στρατηγικής όταν πρόκειται για υψηλή στρατηγική τότε ο στρατηγικός ορθολογισμός πρέπει να είναι πρώτα από όλα ανθεκτικός αλλιώς θα είναι ευάλωτος στις επιθέσεις. Όσο και να είναι παράξενο, παραδείγματος χάρη, η ΑΟΖ ανήκει στην υψηλή στρατηγική της Ελλάδας και της Κύπρου.

Κατά συνέπεια κάθε κίνηση πρέπει να μετατρέπεται σε πράξη για να υπάρξει διαπραγμάτευση μεταξύ παρελθόντος και μέλλοντος σε στρατηγικό επίπεδο. Έτσι σε αυτόν τον τομέα, οι διπλωματικές κινήσεις που προσπαθούν να διορθώσουν στρατηγικά λάθη είναι άχρηστες, διότι έχουν ως ρόλο να αποφύγουν το πολιτικό κόστος του λάθους αλλά όχι την αλλαγή του.

πηγή 

Τα νησιά της ΑΟΖ

Κάθε νησί που έχει οικονομική δραστηριότητα, προστατεύεται θεωρητικά από το πλαίσιο του Δικαίου της Θάλασσας και ειδικά από την ΑΟΖ. Αυτός μάλιστα ήταν και ο αρχικός λόγος της αντιπάθειας της Τουρκίας για την έννοια της ΑΟΖ πριν ακόμα καθιερωθεί από τη Συμφωνία Montego Bay του 1982 που κύρωσε η Κύπρος το 1988 και η Ελλάδα το 1995. Διότι αυτό που απασχολεί την Τουρκία είναι πώς ν' αρπάξει τα μισά νησιά του Αιγαίου σε σχέση μ' ένα μεσημβρινό. Έτσι η ΑΟΖ έρχεται ως εμπόδιο για την Τουρκία αφού προστατεύει τα νησιά. Διότι στη Μαύρη Θάλασσα, η Τουρκία δεν είχε κανένα πρόβλημα να κάνει μια οριοθέτηση με τη Σοβιετική Ένωση και μια δεκαετία μετά με τη Βουλγαρία. Έτσι τα αρνητικά της επιχειρήματα κατά της Μεσογείου θάλασσας περί κλειστού χώρου δεν στέκουν. 

Από την άλλη πλευρά πρέπει κι εμείς να αναδεικνύουμε την Κύπρο, το Καστελλόριζο, τη Στρογγύλη, τη Γαύδο, την Ερεικούσσα, τους Οθωνούς και όχι να τα θεωρούμε απλώς ως νησιά. Διότι είναι νησιά της ΑΟΖ με την έννοια ότι λόγω της τοποθεσίας τους, προσφέρουν στον Ελληνισμό μια τεράστια ΑΟΖ, η οποία συνολικά αποτελεί τη μεγαλύτερη ΑΟΖ της Μεσογείου. Αν εμείς δεν δίνουμε έμφαση στη διαφορά που κάνει τη διαφορά πώς θέλουμε να έχουμε μια στρατηγική προστιθέμενη αξία για τις περιοχές για τις οποίες μιλάμε σε επίπεδο της ΑΟΖ. Πρέπει λοιπόν ν' αφήσουμε τις εκφράσεις του τύπου άγονες γραμμές και να δούμε αποκλειστικά τις μέσες γραμμές οριοθέτησης.

πηγή 

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής

Δείτε επίσης:

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στον Dream FM 90.6fm. 02/03/2018  ΕΔΩ

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στον Αντ. Κοκορίκο. Παραπολιτικά FM. 04/03/2018  ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.