5 Δεκεμβρίου 2017

Ριζική αλλαγή μοντέλου στη Μ. Βρετανία

Προβλέπεται η μετωπική σύγκρουση της με τη Γερμανία, σε πολλούς πολιτικοοικονομικούς τομείς – ενώ, εάν το BREXIT στεφθεί τελικά με επιτυχία, κάτι που έχει πολύ μεγάλες πιθανότητες, αλλά επίσης κινδύνους, θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου στην ΕΕ, οδηγώντας στη διάλυση της. 

Γράφει ο Αρης Οικονόμου

«Η σύγχρονη βιομηχανική μας στρατηγική θα διαμορφώσει μια ισχυρότερη και δικαιότερη οικονομία για τις επόμενες δεκαετίες. Θα συμβάλει στη δημιουργία εκείνων των συνθηκών, από τις οποίες μπορούν να αναδυθούν και να αναπτυχθούν οι επιτυχημένες εταιρίες. Θα υποστηρίξει τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις έτσι ώστε να εκμεταλλευτούν τις σημαντικές ευκαιρίες της εποχής μας – όπως είναι η τεχνητή νοημοσύνη και οι μεγάλες ποσότητες δεδομένων (Big Data), διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι νέοι μας θα έχουν τις δεξιότητες να αναλάβουν τις υψηλόμισθες θέσεις εργασίας μεγάλης εξειδίκευσης που παρέχουν αυτοί οι κλάδοι.

Καθώς βγαίνουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δημιουργούμε μια νέα πορεία για τον εαυτό μας, πρέπει να επικεντρωθούμε στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για τη χώρα μας και για όλους τους ανθρώπους που ζουν σε αυτήν. Με τον Προϋπολογισμό την περασμένη εβδομάδα και με τη Βιομηχανική μας Στρατηγική τα επόμενα χρόνια, θα οικοδομήσουμε μια Βρετανία κατάλληλη για το μέλλον» (T. May κατά την παρουσίαση της Λευκής Βίβλου για τη Μ. Βρετανία – πηγή).
 

Ανάλυση 

Όπως πολύ σωστά σχολίασαν βρετανικές εφημερίδες (πηγή), μία συντηρητική κυβέρνηση επεξεργάσθηκε μία ολοκληρωμένη εθνική βιομηχανική στρατηγική – αναγνωρίζοντας ρητά με αυτόν τον τρόπο ότι, το κράτος πρέπει να διαδραματίζει ένα βασικό ρόλο όσον αφορά την καθοδήγηση και το συντονισμό της Οικονομίας. Το παραπάνω γεγονός συνέβη σχεδόν αμέσως μετά τη σχετικά ανάλογα κεντρικά κατευθυνόμενη βιομηχανική στρατηγική που ανακοίνωσε η Κίνα – κατά τη συνεδρίαση του κομμουνιστικού κόμματος και την εκλογή του ίδιου Γενικού Γραμματέα για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Επειδή τώρα πρόκειται για την πατρίδα του φιλελευθερισμού, για μία χώρα που ανέδειξε και στήριξε τον καπιταλισμό επιμένοντας στην όσο το δυνατόν μικρότερη συμμετοχή του κράτους στην Οικονομία ιδιαίτερα υπό την M. Thatcher, οφείλει να εξετάσει κανείς πολύ προσεκτικά και σοβαρά τη μεγάλη αυτή αλλαγή – η οποία ακολούθησε το BREXIT προκαλώντας την έκπληξη ολόκληρου του πλανήτη, καθώς επίσης τη μη αναμενόμενη νίκη του κ. Trump στις Η.Π.Α. με την υπόσχεση να ακολουθήσει έναν νέο δρόμο.

Πόσο μάλλον με δεδομένες τις επιτυχίες των αυταρχικών καθεστώτων που συμμετέχουν ενεργά στις Οικονομίες των χωρών τους, καθοδηγώντας και συντονίζοντας τις μεγάλες επιχειρήσεις – όπως της Κίνας και της Ρωσίας, η πολιτική των οποίων θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως «εθνικοσοσιαλιστική», με την ευρύτερη ερμηνεία του όρου (ανάλυση). Αρκεί να παρακολουθήσει δε κανείς την εξέλιξη των πλεονασμάτων της Κίνας σε σχέση με τις Η.Π.Α. (γράφημα), για να πεισθεί για την επιτυχία του νέου αυτού πολιτικοοικονομικού μοντέλου – το οποίο φαίνεται πως θέλει να μιμηθεί η Μ. Βρετανία, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα της οικονομίας της. 

Η Λευκή Βίβλος 

Περαιτέρω, το μοντέλο αυτό δεν θα μπορούσε να εφαρμοσθεί εντός της ΕΕ, ενώ η Μ. Βρετανία συνειδητοποίησε την πρόθεση της Γερμανίας να οικοδομήσει το 4ο Ράιχ της με οικονομικά μέσα – έχοντας ήδη κυριαρχήσει στην Ευρωζώνη μέσω της κρίσης χρέους και σχεδιάζοντας να μετατρέψει σταδιακά τους εταίρους της σε λιγότερο ή περισσότερο εξαρτώμενες αποικίες χρέους. Η υποταγή της λοιπόν στη Γερμανία ήταν ασφαλώς αδιανόητη – αφού πρόκειται για μία χώρα που τη νίκησε σε δύο παγκοσμίους πολέμους, οπότε θεωρεί πως είναι σε θέση να κερδίσει και το σημερινό οικονομικό.

Εν τούτοις, οι επιδόσεις της βρετανικής οικονομίας είναι εξαιρετικά χαμηλές σε όλους σχεδόν τους τομείς – αφού δαπανώνται διαρκώς λιγότερα χρήματα στην Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D), οι επενδύσεις είναι πολύ περιορισμένες, η παραγωγικότητα της είναι πολύ χαμηλή, το εμπορικό ισοζύγιο ελλειμματικό, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της επίσης (γράφημα), τα ελλείμματα με τη Γερμανία είναι τεράστια, η οικονομία της είναι γεωγραφικά η πλέον μη ισορροπημένη της Ευρώπης, διανύει τη μεγαλύτερη περίοδο στασιμότητας των κερδών της τα τελευταία 150 χρόνια, η βιομηχανική της παραγωγή υποχωρεί συνεχώς κοκ.

Στα πλαίσια αυτά θα ήταν μάλλον αδύνατον να αντιστρέψει την αρνητική της πορεία εντός της ΕΕ – αφού δεν θα μπορούσε να επιδοτήσει/στηρίξει τις επιχειρήσεις της όπως σχεδιάζει σήμερα με τη «Λευκή Βίβλο», η οποία καθορίζει τους βασικούς άξονες, στους οποίους θα επιδιώξει να αναπτυχθεί (Αυτοκινητοβιομηχανία, Τεχνητή νοημοσύνη, Γενετική/βιοτεχνολογία/φάρμακα/υγεία και Κατασκευές).

Εν προκειμένω, με εξαίρεση τη φαρμακοβιομηχανία, όλοι οι άλλοι τομείς «φυτοζωούν» μετά την είσοδο της χώρας στην ΕΕ – όπου δόθηκε μεγάλη σημασία στο χρηματοπιστωτικό κλάδο και ειδικά στο CITI του Λονδίνου (μία περιοχή ενός τετραγωνικού μιλίου με 25 διοικητικά διαμερίσματα που απολαμβάνει ειδικά προνόμια, στην οποία εκδόθηκε η πρώτη επιταγή το 1659, ιδρύθηκε η πρώτη σύγχρονη ιδιωτική κεντρική τράπεζα το 1694 και το χρηματιστήριο του Λονδίνου το 1773).

Η «Λευκή Βίβλος» καθορίζει κυρίως τον τρόπο, με τον οποίο η κυβέρνηση θα επιδιώξει στο μέλλον να συντονίσει τις πολιτικές με στόχο τις υψηλότερες επενδύσεις και την αύξηση της παραγωγικότητας – όπως είναι (α) η στήριξη της Έρευνας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας, (β) το ανθρώπινο δυναμικό (εκπαίδευση, δεξιότητες), (γ) οι υλικές υποδομές, (δ) το επιχειρηματικό περιβάλλον (χρηματοδότηση, τόνωση των επιχειρήσεων, επενδύσεις) και (ε) η περιφερειακή ανάπτυξη.

Ενδεχομένως πάντως να υιοθετήσει επίσης προστατευτικά μέτρα (ανάλυση), όπως άλλωστε έχει δηλώσει και ο κ. Trump – αφού διαφορετικά είναι δύσκολο να επαναβιομηχανοποιηθεί μία χώρα. Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν δυνατόν εντός της ΕΕ, ούτε η οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων από το κράτος – οπότε φαίνεται καθαρά πως η Μ. Βρετανία δεν επέλεξε το BREXIT λόγω του μεταναστευτικού, όπως πιστεύεται από πολλούς, αλλά για να εξυγιάνει την οικονομία της.

Τέλος, το μεγάλο πρόβλημα της Μ. Βρετανίας είναι η μειωμένη της παραγωγικότητα – κάτι που ισχύει επίσης για την Ελλάδα, αλλά και για πολλές άλλες χώρες που διαθέτουν έναν πολύ μικρό βιομηχανικό τομέα. Η αιτία είναι το ότι, η παραγωγικότητα δεν βελτιώνεται εύκολα στις υπηρεσίες, όσο στη βιομηχανία – κυρίως μέσω των σύγχρονων μηχανημάτων που τοποθετούνται κάθε φορά. Για παράδειγμα, δεν μπορεί κανείς να αυξήσει σημαντικά την παραγωγικότητα του προσωπικού ενός ξενοδοχείου μέσω της χρήσης σύγχρονων μηχανημάτων και διαδικασιών – ενώ, αντίθετα, σε μία βιομηχανία κάτι τέτοιο επιτυγχάνεται πολύ εύκολα.

Εκτός αυτού στη βιομηχανία δημιουργούνται περισσότερες και σταθερότερες θέσεις εργασίας, όταν στον τουρισμό, για παράδειγμα, λιγότερες και εποχιακές – οπότε πολύ λογικά η Μ. Βρετανία προσανατολίζεται προς τα εκεί, αν και το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε δεν είναι ολοκληρωμένο, έχοντας πολλές ελλείψεις. Σε κάθε περίπτωση, προβλέπεται να συγκρουσθεί οικονομικά σε πολλούς τομείς με τη Γερμανία – ενώ, εάν το BREXIT στεφθεί με επιτυχία, κάτι που έχει πολύ μεγάλες πιθανότητες, αλλά επίσης κινδύνους, θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου στην ΕΕ (εκτός εάν προλάβει η Ιταλία το επόμενο έτος, εγκαταλείποντας το κοινό νόμισμα – κάτι που θα είχε ήδη κάνει, εάν δεν αντιμετώπιζε σοβαρότατα τραπεζικά προβλήματα). 

Επίλογος   

Ολοκληρώνοντας, όπως συμπεραίνεται από τη Μ. Βρετανία η ανάπτυξη μίας χώρας χρειάζεται ένα συγκεκριμένο σχέδιο – το οποίο δεν μπορεί να εκπονηθεί από κανέναν άλλο εκτός από το κράτος που θα κληθεί επί πλέον να το εφαρμόσει και να το στηρίξει με κάθε τρόπο.

Δυστυχώς η Ελλάδα δεν είχε ποτέ μέχρι σήμερα και συνεχίζει να μην έχει σχέδιο για την ανάπτυξη της οικονομίας της – χωρίς την οποία είναι αδύνατη η έξοδος της από την κρίση, ανεξάρτητα από τις ανοησίες περί επιτυχημένης εξόδου στις αγορές, κατάργησης των μνημονίων κοκ.

Μετά το 2010 δε εφαρμόζει την αποτυχημένη (για την Ελλάδα) πολιτική που της επιβάλλει η Τρόικα, ο στόχος της οποίας όμως είναι εντελώς διαφορετικός: η ολοκληρωτική λεηλασία της δημόσιας και ιδιωτικής της περιουσίας, εν πρώτοις από τη Γερμανία, ενώ αμέσως μετά από την Γαλλία και την Ιταλία, όπως άλλωστε φαίνεται από τις ήδη πραγματοποιηθείσες ιδιωτικοποιήσεις (κρατικοποιήσεις ουσιαστικά εκ μέρους άλλων χωρών), καθώς επίσης από τις προγραμματισμένες.

Με δεδομένο δε το ότι η πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων σήμερα τάσσεται υπέρ των μνημονίων, επειδή κανένα δεν είναι σε θέση να εκπονήσει ένα σωστό πρόγραμμα ή να αναλάβει το ρίσκο που απαιτείται, χωρίς να βλέπουν καν τις τεράστιες αλλαγές που συντελούνται στον πλανήτη, το μέλλον της χώρας διαγράφεται σκοτεινό – εκτός εάν συνέβαινε κάτι από την πλευρά της Ιταλίας ή/και της Μ. Βρετανίας, το οποίο θα άλλαζε τη ροή των γεγονότων.

analyst



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.