3 Δεκεμβρίου 2017

Η ΑΙΧΜΑΛΩΤΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΔΑΡΕΙΟΥ

Γράφει η Μαίρη Καρά

     Η νίκη του Αλεξάνδρου στην Ισσό εδραίωσε την φήμη του ως Μέγα Στρατηλάτη και καταρράκωσε το ηθικό των Περσών. Λέγεται πως σκοτώθηκαν 110.000 Πέρσες στρατιώτες, 10.000 ιππείς και πολλοί αξιωματούχοι. Απ’ όλο το στράτευμα μόνο 4.000 άντρες διατήρησαν την παράταξή τους, εκείνοι που πέρασαν τον Ευφράτη με τον Δαρείο και 8.000 Έλληνες μισθοφόροι που διασώθηκαν περνώντας στην ΑΙΓΥΠΤΟ. 
     Στην άτακτη φυγή τους οι Πέρσες άφησαν πολλά λάφυρα, όπως πολύτιμα σκεύη, το άρμα, την ασπίδα και το τόξο του Δαρείου και 3.000 τάλαντα σε ασήμι και χρυσό. Η λεία απ' τον Θρίαμβο των Ελλήνων κατά των Περσών ήταν ανυπολόγιστη. Ο Πέρσης Μονάρχης δεν κατάφερε να οργανώσει μια δεύτερη γραμμή άμυνας και διέφυγε, εγκαταλείποντας στο πεδίο της μάχης την οικογένειά του, που έπεσε στα χέρια των ΝΙΚΗΤΩΝ. 
     Ο Αλέξανδρος μετά την μάχη και πριν επιστρέψει στο στρατόπεδο, έστειλε αγγελιοφόρο να ενημερώσει τις βασίλισσες για την επικείμενη επίσκεψή του. Αφήνοντας την συνοδεία του σε απόσταση και πριν μπει στην σκηνή τους, άκουσε θρήνους επειδή θεωρούσαν τον Δαρείο νεκρό. Έφυγε κι έστειλε έναν εταίρο τον Λεοννάτο,  για να τις βεβαιώσει, πως ο Δαρείος ζει και πως ο Αλέξανδρος επιθυμούσε να κρατήσουν την βασιλική τους ακολουθία και να αποκαλούνται πάντα ΒΑΣΙΛΙΣΣΕΣ. 
     Το ίδιο βράδυ ο Αλέξανδρος συνοδευόμενος απ' τον Ηφαιστίωνα - που δεν ήταν απλώς «φιλαλέξανδρος», μα ο άλλος εαυτός του Αλέξανδρου κι έτσι τον αντιμετώπιζε και ο ίδιος - έκαναν επίσκεψη στην μητέρα του Δαρείου ΣΙΣΥΓΑΜΒΗ, την σύζυγό του ΣΤΑΤΕΙΡΑ, τις δυο κόρες του ΣΤΑΤΕΙΡΑ και ΔΡΥΠΕΤΗ και τον εξάχρονο γιο του. Ο Ηφαιστίων παρότι συνομήλικος του Βασιλιά, ήταν ψηλότερος και με πιο εντυπωσιακή εμφάνιση.
     Μόλις εμφανίστηκαν οι δυο πολεμιστές, οι γυναίκες άρχισαν να κλαίνε και να οδύρονται, νομίζοντας πως θα τις σκότωναν οι αμείλικτοι Μακεδόνες. Η Σισύγαμβις έπεσε στα πόδια του ΗΦΑΙΣΤΙΩΝΑ αποδίδοντάς του βασιλικές τιμές, γιατί υπέθεσε ότι αυτός ο επιβλητικός νέος ήταν ο Βασιλιάς. Ετσι θεώρησε πως αυτόν έπρεπε να προσκυνήσει, αναγνωρίζοντάς τον σαν νικητή και ζητώντας του ΕΛΕΟΣ! 
     Τότε κάποιοι παρευρισκόμενοι ευνούχοι της έκαναν νόημα, υποδεικνύοντάς της το λάθος της κι ότι ο βασιλιάς ήταν ο πιο βραχύσωμος άντρας. Έντρομη η Περσίδα βασιλομήτορ προσέπεσε στο διπλανό ζευγάρι ποδιών, προσπαθώντας να διορθώσει το φριχτό της ατόπημα. Κι εκεί που περίμενε τιμωρία, ο Αλέξανδρος την βοήθησε να σηκωθεί και τον άκουσε  έκπληκτη να την καθησυχάζει, λέγοντάς της: «δεν έκανες λάθος μητέρα, γιατί κι αυτός εδώ Αλέξανδρος είναι».
     Στην αιχμάλωτη βασιλική οικογένεια του αντιπάλου του συμπεριφέρθηκε με σεβασμό, ανάλογα με την θέση και την ιεραρχία τους στην περσική ΑΥΛΗ. Με την φιλόξενη και χρηστή στάση του απέναντι στις αιχμάλωτες γυναίκες, που βρίσκονταν στην απόλυτη διάθεσή του, αποδείχτηκε αξιοθαύμαστος ιππότης. Έδωσε διαταγή στους Ελληνες να φέρονται με τον οφειλόμενο σεβασμό σε μια βασιλική οικογένεια, όπως κι ο ίδιος σεβόταν την βασιλομήτορα. Μάλιστα δεν επισκέφτηκε την πανέμορφη και εγκυμονούσα Στατείρα, μα της έστειλε τον προσωπικό του γιατρό τον Φίλιππο για βοήθεια. Εκείνη όμως περήφανα αρνιόταν να γεννήσει έναν ακόμα ηττημένο Πέρση, υπομένοντας καρτερικά τον αναπόφευκτο ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ.
     Αυτή η συμπεριφορά του Αλέξανδρου προς τις αιχμάλωτες γυναίκες και το ότι εκδικήθηκε τον θάνατο του Δαρείου απ' τον ΒΗΣΣΟ, παραδίδοντάς τον στην πρώην βασιλική οικογένεια, ήταν αξιοθαύμαστη. Η ανωτερότητα με την οποία περιέβαλλε την αιχμαλωτισμένη οικογένεια, έκανε την Σισύγαμβη να τον σέβεται και να τον θεωρεί σαν γιο της. Μάλιστα μετά τον ξαφνικό θάνατο του Αλέξανδρου (τον Ιούνιο του 323 π.Χ.) αρνήθηκε να παίρνει τροφή και πέθανε και η ίδια από ΑΣΙΤΙΑ.
     Αντίθετα όμως απ' τους στενούς συγγενείς του Μεγάλου Βασιλέα που ανήκαν αποκλειστικά στον Αλέξανδρο, οι κυρίες της περσικής αυλής που είχαν κατά το έθος συνοδέψει τον Δαρείο, υπέστησαν δεινή κακοποίηση απ' τους στρατιώτες του Αλέξανδρου, απογυμνωμένες απ' τα  ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΤΟΥΣ. 
     Ο Αλέξανδρος μετά την μάχη της Ισσού κληρονόμησε και το χαρέμι του Δαρείου, αποτελούμενο από 300 περίπου γυναίκες, μα δεν το επισκέφτηκε ποτέ. Ως νέος Μονάρχης έπρεπε να κρατά το τυπικό των Περσών βασιλιάδων, γι’ αυτό και το χαρέμι τον συνόδευε στην εκστρατεία του προς Ανατολάς. Όπως βεβαιώνεται δε από επιστολή του προς τον Παρμενίωνα -που περικοπή τους διασώθηκε απ' τον ΠΛΟΥΤΑΡΧΟ- επέδειξε τέτοια σωφροσύνη, που δεν ήθελε να ακούει άλλους να μιλούν για την ομορφιά της γυναίκας του Δαρείου του ΚΟΔΟΜΑΝΟΥ.  
     Τ​ην επομένη της μάχης ο Αλέξανδρος τραυματισμένος και ο ίδιος στον μηρό, επισκέφθηκε τους τραυματίες και έθαψε με τιμές τους νεκρούς, με το σύνολο της στρατιάς παρατεταγμένο. Μετά επιθεώρησε τον Στρατό του και τίμησε δημόσια με λόγους  και δωρεές, όσους πολεμιστές διακρίθηκαν στην μάχη.  Δεν παρέλειψε να αντικαταστήσει το νεκρό ταξίαρχο ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ με τον ΠΟΛΥΣΠΕΡΧΟΝΤΑ, διορίζοντας έναν απ' τους σωματοφύλακές του τον ΒΑΛΑΚΡΟ Σατράπη της ΚΙΛΙΚΙΑΣ. 
     Ο Αλέξανδρος ασχολήθηκε πρώτα με την υποταγή των ορεινών φυλών της τραχείας Κιλικίας. Κατόπιν επέστρεψε στην Ταρσό και προελαύνοντας με τους επίλεκτους πεζούς και τους ιππείς έφθασε πρώτα στους στους ΣΟΛΟΥΣ και μετά στην ΜΑΛΛΟ, πόλη που απάλλαξε απ' όλους τους φόρους και τίμησε, καθώς θεωρείτο αποικία των Αργείων με ιδρυτή τον ΑΜΦΙΛΟΧΟ. Απέδειξε έτσι πως το έπαθλο της νίκης δεν ήταν η Βαβυλώνα και τα Σούσα, αλλά όλη η παραλία της ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ. 
     Ο Αλέξανδρος επέλεξε να μην καταδιώξει τον Δαρείο, για να πορευτεί προς το Νότο, κατά μήκος των παραλίων της Μεσογείου, και στην συνέχεια προς την Συρία. Τότε έστειλε τον Παρμενίωνα να καταλάβει την ΔΑΜΑΣΚΟ, όπου ο Μεγάλος Βασιλεύς φύλασσε τους θησαυρούς της Αυτοκρατορίας. Εύκολα την κυρίευσε ο Στρατηγός και παρέλαβε τους θησαυρούς, που έγιναν η ενίσχυση που χρειαζόταν ο ελληνικός Στρατός κι έτσι λύθηκαν τα οικονομικά θέματα για όλη την ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ. 
     Κατόπιν μέσω της Συρίας έφτασε στην φοινικική παραλία και προχώρησε προς την Αίγυπτο, όπου οι πόλεις δεν προέβαλαν καμία αντίσταση και τον αναγνώρισαν ως ΕΛΕΥΘΕΡΩΤΗ. Στην Αίγυπτο το 331 π.Χ. ίδρυσε την πρώτη απ' τις πόλεις, στις οποίες έδωσε το όνομά του, την ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ. Όσο έμεινε εκεί, ασχολήθηκε εκτενώς με την πολιτική οργάνωση όλης της περιοχής. Η πόλη αυτή εξελίχθηκε στο σπουδαιότερο οικονομικό και πολιτισμικό κέντρο της ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ. Μετά την Αίγυπτο ο Αλέξανδρος συνέχισε την επιτυχημένη πορεία του στην Ανατολή, αφού πλέον οι τόσες νίκες του και οι κατακτήσεις του του άνοιξαν τον δρόμο για τα ΠΕΡΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.