13 Σεπτεμβρίου 2017

Η αρχαιολογία διεκδικεί το μισό αεροδρόμιο και τον μισό δήμο Αλίμου

Της Αγγελικής Κώττη 

Τεράστια και δυσάρεστη  έκπληξη αναμένει τους κατοίκους των σύγχρονων δήμων Αλίμου και Ελληνικού. Η εφορεία αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων, έχει εντάξει μέσα στην έκταση στην οποία θέλει να κηρύξει αρχαιολογικές ζώνες, εκτεταμένες κατοικημένες περιοχές- μαζί με τουλάχιστον το μισό αεροδρόμιο. Δηλαδή, ένα πρωινό οι κάτοικοι αυτών των περιοχών, που έχουν νομίμως πολεοδομηθεί και οικοδομηθεί, κινδυνεύουν να ξυπνήσουν με τη δαμόκλειο σπάθη της αρχαιολογίας να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια τους. Ενώ δεν είχαν ποτέ την παραμικρή ιδέα ότι αυτό μπορεί να τους συμβεί. 

Την πρόταση για κήρυξη των κατοικημένων περιοχών «έξω από τον χώρο της επένδυσης» όπως χαρακτηριστικά είπε η έφορος αρχαιοτήτων Στέλλα Χρυσουλάκη κατά την συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα, τη συναρτά με την κήρυξη στο μισό αεροδρόμιο. Κατά την αρχαιότητα εκεί εκτείνονταν οι δήμοι Ευωνύμου και Αλιμούντος, ανέφερε. Η εφορεία θεωρεί λοιπόν πως υπάρχουν αρχαιότητες στο υπέδαφος. Παρότι στις περιοχές που έχουν κτιστεί δεν έχουν εντοπιστεί ευρήματα. 

Αρχαία έχουν βρεθεί στις παρυφές του χώρου της μισής επένδυσης του Ελληνικού, προς βορρά (ρέμα Τραχώνων με διαμορφώσεις και λατομεία) και προς ανατολάς (κυρίως νεκροταφεία, που, μάλιστα, έχουν καταχωσθεί όπως αυτό στο αμαξοστάσιο του τραμ). Δεκατρία είναι τα σημεία στα οποία υπάρχουν αρχαιότητες και αυτά είναι σπαρμένα αραιά. Όμως η εφορεία αρχαιοτήτων επιμένει πως πρέπει να γίνει κήρυξη σε αρχαιολογικές ζώνες. 

Τι σημαίνει αυτό; Στην Α’ Ζώνη απολύτου προστασίας δεν είναι δυνατόν να υπάρξει οποιαδήποτε οικοδόμηση, καθώς είναι ακριβώς ο χώρος όπου υπάρχουν πυκνές αρχαιότητες. Στη Β’ Ζώνη όμως, σημαίνει πως ανάλογα με τους όρους που θα μπουν, ο πολίτης- όπως και ο επενδυτής- θα βάλει στη ζωή του μεγάλη γραφειοκρατία. Τίποτα δεν θα μπορεί πλέον να γίνει χωρίς έλεγχο θεμελίων. Για να μπει μπουλντόζα ή ακόμα και φτυάρι, πρέπει να είναι παρόντες αρχαιολόγοι. Αυτό δεν είναι απαραίτητα προβληματικό, αλλά για να γίνει ανασκαφή οικοπέδου πρέπει ο ιδιώτης να την πληρώσει και οι ελάχιστοι αρχαιολόγοι να την προγραμματίσουν ανάμεσα σε άλλες παρόμοιες ασχολίες. 

Σε περίπτωση ανεύρεσης αρχαιοτήτων θα μπουν συγκεκριμένοι όροι για το οικόπεδο όπου θα εντοπισθούν  αλλά και για την περιοχή. Εδώ ίσως είναι και ένα «μυστικό» των κηρύξεων που επιχειρούνται. Εάν το μισό αεροδρόμιο κηρυχθεί, όλα αλλάζουν. Στη μεν Ζώνη Α ελάχιστα πράγματα επιτρέπονται. Η οικοδόμηση δεν συγκαταλέγεται σε αυτά.

Στη δε Ζώνη Β΄ δεν μπαίνουν μόνο όροι, αλλά θα πρέπει κάποιο συμβούλιο, τοπικό ή το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, να γνωμοδοτήσει αν το αρχαίο υφίσταται ή όχι άμεση αλλά και έμμεση βλάβη με οποιαδήποτε κατασκευή. Το τελευταίο χωρά πολλή συζήτηση, καθώς το συμβούλιο μπορεί να απορρίψει οτιδήποτε ακόμα και με τη λογική του ότι δεν συνάδει με τον χώρο. 

Με δυο λόγια: αγοράζει κανείς ένα οικόπεδο ή ένα σπίτι σε περιοχή που δεν είναι αρχαιολογική και ξαφνικά ξυπνά με την αρχαιολογία στο προσκεφάλι του. Γιατί δεν είχαν γίνει κηρύξεις τόσα χρόνια; Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη απέναντί του; Φυσικά κανείς. 

Δεν τελειώσαμε εδώ όμως. Η εφορεία Αρχαιοτήτων ανέφερε στην πρότασή της πως δεν προτείνει κήρυξη της άλλης μισής έκτασης, στην οποία κατά την αρχαιότητα ήταν και ο Δήμος Αιξωνής, επειδή δεν έχουν γίνει έρευνες και δεν υπάρχουν ευρήματα. Φυσικά και δεν μπορεί να κάνει κήρυξη και εκεί, αφού θα κατέπιπτε σε οποιαδήποτε προσφυγή. Τίποτα όμως δεν την εμποδίζει να το κάνει στο μέλλον, συμπεριλαμβάνοντας  και άλλες κατοικημένες περιοχές, ανάμεσα στις οποίες και του δήμου Γλυφάδας. 

Η αρχαιολογία θεωρεί εδώ και  καιρό ότι είναι κράτος εν κράτει (και δεν αναφερόμαστε στις υπηρεσίες, που κάνουν τη δουλειά τους άριστα). Κάνει ό,τι θέλει σε χώρους που έχουν επιλεγεί για επενδύσεις και κανείς δεν τη σταματά. Ενδεικτικό είναι πως η κυβέρνηση προτιμά να μη γίνει η σημερινή προγραμματισμένη συνεδρίαση του ΚΑΣ, επειδή δεν μπορεί να πείσει για τη μη κήρυξη του χώρου. Προτιμά να γίνει καταγέλαστη, παρά να βάλει μια τάξη στο υπουργείο Πολιτισμού. Δικαίωμά της. Αλλά ας ρωτήσει και κανέναν ενδιαφερόμενο. Όχι μονάχα τον επενδυτή. Κυρίως τους κατοίκους.




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.