14 Σεπτεμβρίου 2017

Πώς να φτιάξετε προζύμι από τον βασιλικό της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού- το θαύμα και οι παραδόσεις

Για όσες επιθυμούν να φτιάξουν προζύμι με τον ευλογημένο βασιλικό από την εορτή της Υψώσεως του Σταυρού, έψαξα και βρήκα δύο κείμενα που εξηγούν το πώς.
Ας μας αξιώσει ο Θεός!!
 
Προζύμι δίχως μαγιά με το βασιλικό του Τιμίου Σταυρού 
 
Αρκετές νοικοκυρές πιστές στην παράδοση, που ακόμα ζυμώνουν στο σπίτι τους συνεχίζουν να συντηρούν ένα ευλογημένο έθιμο που είναι ταυτόχρονα και ένα θαύμα. Αυτό γίνεται δύο φορές το χρόνο. Στη γιορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού 14 Σεμπτεβρίου και την Γ΄ Κυριακή των Νηστειών, δηλαδή της Σταυροπροσκυνήσεως. Ποιο είναι αυτό; Η παρασκευή νέου προζυμιού. 
 
Πώς γίνεται αυτή; 
 
Παίρνουν οι νοικοκυρές ένα κλαδί βασιλικό από τα χέρια του ιερέα. Σ’ ένα δοχείο βάζουν λίγο χλιαρό νερό. Μετά ρίχνουν μόνο αλεύρι και ανακατεύουν μέχρι να γίνει πηκτός χυλός και από πάνω βάζουν σε σχήμα σταυρού το ευλογημένο κλαδί του βασιλικού. Άλλες νοικοκυρές συνηθίζουν να βράζουν τον βασιλικό και αυτό το χλιαρό νερό να το χρησιμοποιούν στην παρασκευή του χυλού. Τυλίγουν το δοχείο με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνουν μερικές ώρες «να γίνει». Το θαυμαστό είναι ότι το προζύμι γίνεται χωρίς την προσθήκη ενζύμου-μαγιάς, δηλαδή με την ενέργεια της χάριτος του Τιμίου Σταυρού.
 
Βρεθήκαμε στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως και είδαμε το εξής θαυμαστό και το μαρτυρούμε.
 
Πίσω από το προσκυνητάρι της εικόνας του Ευαγγελισμού πού βρίσκεται στο Καθολικό της Μονής βρίσκονται δύο ράφια. Οι πατέρες που έχουν το διακόνημα να ζυμώνουν τα πρόσφορα και τα ψωμιά έφεραν ένα δοχείο με το χυλό και το τοποθέτησαν στο κάτω ράφι.
 
Στο πάνω ράφι βάζουν μετά την ακολουθία το βασιλικό με τον τίμιο σταυρό. Στο χυλό επάνω δεν βάζουν απολύτως τίποτε. Με την ενέργεια του Τιμίου Σταυρού μεταβάλλεται σε προζύμι. Μεγάλα και θαυμαστα τα έργα σου Κύριε!
 
Ένα αυτόπτης μάρτυρας.
 
κείμενο και φωτογραφία από http://vatopaidi.wordpress.com 
 
Εδώ, στο χωριό μας στο Πήλιο, παίρνουμε από ένα κλωναράκι βασιλικό από το στολισμένο σταυρό και το αφήνουμε να μουσκέψει σ’ένα βαζάκι με νερό για τρεις μέρες. Με τούτο το νερό (αφού, φυσικά, το ζεστάνουμε λιγάκι) κι αλεύρι πλάθουμε το προζύμι. Αυτό το πρώτο, το φτιάχνουμε αρκετά νερουλό, σα χυλό. Το αφήνουμε μια μέρα σκεπασμένο και την επόμενη προσθέτουμε λίγο νεράκι κι αλεύρι, για να το αυξήσουμε. Τη μεθεπομένη πάλι το ίδιο. Κι ύστερα, το αφήνουμε σκεπασμένο δυο-τρεις μέρες, μέχρι να φουσκώσει και νά’ναι έτοιμο για να φτιάξουμε το ψωμί. Κι ύστερα, κάθε φορά που ζυμώνουμε, κρατάμε και το προζύμι για την επόμενη φορά.
 
κείμενο από http://firiki.pblogs.gr 
 
Δική μας σημείωση μετά από συμβουλή ιερέα: 
 
Για να πετύχει απόλυτα το προζύμι είναι καλό η νοικοκυρά να έχει εξομολογηθεί και γενικά να συμμετάσχει στα μυστήρια της εκκλησίας. Παραδοσιακά το πρώτο ζημάρι που φτιάχνουν οι νοικοκυρές είναι για πρόσφορο που το πηγαίνουν στο ναό της ενορίας τους.
 
συλλογή υλικού- επιμέλεια ανάρτησης: Αντέχουμε…
 
Βήμα – βήμα η παρασκευή προζυμιού με φωτογραφίες
 
14 Σεπτ. 2014:
 
15 Σεπτ. 2014: το μεσημέρι το ζυμάρι μας είχε φουσκώσει ,φαινόταν πολλές τρυπούλες μέσα στην μάζα του και ανέδιδε μια “γλυκιά” μυρωδιά . Το προζύμι, όταν είναι έτοιμο, αναδίδει μια ελαφρώς “ξινή” μυρωδιά.
 
το αναπιάσαμε με λίγο αλεύρι και χλιαρό νερό.
 
Αύριο, πρώτα ο Θεός, θα το αναπιάσουμε με την ίδια διαδικασία. Συνολικά χρειάζεται να “αναπιαστεί” τρεις φορές. 
 
Προσέχουμε να το έχουμε σκεπασμένο με μια ζεστή κουβερτούλα και δεν το εκθέτουμε σε 
ρεύματα κρύου αέρα.
 
16 Σεπτεμβρίου: 
το μεσημέρι, όταν έλεγξα το προζύμι, είχε φουσκώσει πάλι όπως χθες και η μυρωδιά του ήταν πάλι “γλυκιά”. 
 
Το ανάπιασα και σήμερα και περιμένω μέχρι αύριο, να αρχίζει να μυρίζει λίγο “ξινό”- τότε θα είναι έτοιμο και “δυνατό”.
 
17 Σεπτεμβρίου: 
σήμερα το προζύμι άρχισε να έχει μια ελαφρώς ξινή μυρωδιά, που σημαίνει ότι αρχίζει να “δυναμώνει” (έχουν καλλιεργηθεί πολλοί ζυμομύκητες και γίνεται ζύμωση).
Το ανάπιασα και πάλι και ελπίζω αύριο, πρώτα ο θεός, να είναι έτοιμο.
 
18 Σεπτεμβρίου:
το προζύμι μας είναι έτοιμο! έχει φουσκώσει πολύ και έχει μια ελαφρώς ξινή μυρωδιά. 
Το διατηρούμε στο ψυγείο και το χρησιμοποιούμε για ζυμωτό ψωμί ή και για πρόσφορα (λειτουργιές-πρόσφορα ζυμώνουμε  εφόσον έχουμε την άδεια και καθοδήγηση από τον πνευματικό μας). 
 
φωτογραφίες και επιμέλεια προσθήκης: ιστολόγιο  “Αντέχουμε…”



Share

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το προζύμι, είναι μια καλιέργεια καλών για τον άνθρωπο μυκήτων, οι οποίοι βοηθάνε στο φούσκωμα του ψαμιού και δίνουν πλούσια γεύση.
Για να πιάσουμε προζύμι όταν για κάποιο λόγο δεν έχουμε αγιασμένο βασιλικό, η διαδικασία είναι πολύ απλή, και ανάλογα με την θερμοκρασία του περιβάλοντος χώρου, μπορεί να πάρει απο μερικές (3-4) ημέρες εώς και πάνω απο μια εβδομάδα.
Την πρώτη ημέρα σε ένα μπολάκι ή βαζάκι, ανακατεύουμε ένα μέρος αλεύρι με ένα μέρος νερό, και το σκεπάζουμε για να μην είναι εκτεθειμένο στο αέρα. (αναλογία σε γραμμάρια 50/50)
Την επόμενη ημέρα, κάνουμε ακριβώς το ίδιο, με την ίδια ποσότητα. (αναλογία 50/50)
Την τρίτη ημέρα, κάνουμε ακριβώς το ίδιο, με την ίδια ποσότητα. (αναλογία 50/50)
Την τέταρτη ημέρα, (κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, ή όταν η περμοκρασία δεν είναι πολύ χαμηλή) θα παρατηρήσουμε ότι το προζύμι μας έχει αρχίσει να δημιουργεί μικρές φουσκάλες. Κάνουμε ότι και τις 3 πρώτες ημέρες, με την διαφορά οτι θα βάλουμε λίγο παραπάνω αλεύρι. (αναλογία 60/40)
Την πέμπτη ημέρα, θα παρατηρήσουμε ότι οι φουσκάλες έχουν γίνει πολύ περισσότερες. Κάνουμε ότι ακριβώς και την 4η ημέρα στην ίδια αναλογία. Λίγο παραπάνω αλεύρι σε σχέση με το νερό. (αναλογία 60/40).
Την έκτη ημέρα, θα παρατηρήσουμε οτι το προζύμι μας έχει διπλασιαστεί σε όγκο, και βγάζει μια ξυνή μυρωδιά. Βάζουμε λίγο παραπάνω αλεύρι σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. (αναλογία μέχρι 70/30).
Απο τώρα και στο μετά, το προζύμι μας είναι έτοιμο, και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε.
Εφόσον πάρουμε την ποσότητα που θέλουμε (εγώ βάζω 300γρ προζύμι, για κάθε κιλό αλεύρι. Δηλαδή 30%)
Για να διατηρήσουμε το προζύμι μας ζωντανό, εφόσον στο δοχείο έχει μείνει κάποια μικρή ποσότητα (ακόμα και 50 γραμμάρια είναι καλά), βάζουμε σε αναλογία 70 γραμμάρια αλεύρι, και 30 γραμμάρια νερό.
Αν θέλουμε να κρατήσουμε το προζύμι μας για περισσότερο καιρό ζωντανό, το τοποθετούμε στο ψυγείο όπου μπορεί να παραμείνει μέχρι και 7-8 ημέρες(όχι κατάψυξη).

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Ευχαριστουμε πολυ για τα επιπλεον συμπληρωματικά σχόλια σας.
Χρόνια Πολλα

Ανώνυμος είπε...

Μια σημείωση. Το προζύμι με αναλογία μέχρι και 75/50 αλεύρι/νερό, ονομάζεται συμπιεσμένο προζύμι στην "αργκό" της αρτοποιίας, και έχει αποτέλεσμα να δίνει περισσότερο έντονη γεύση σε σχέση με το προζύμι αναλογίας 50/50.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.