14 Σεπτεμβρίου 2017

Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ.

Γράφει ο Αλέξανδρος Δρίβας

Τα ζητήματα που συνθέτουν μια αργή καταστροφή της χώρας μας από το 2009 και μετά, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αισιοδοξία. Ο συνδυασμός διαχειριστικής και πολιτικής ανικανότητας στο εσωτερικό της πατρίδας μας και της ύπαρξης μιας ανοργάνωτης νομισματικής ένωσης, δημιουργεί μια αργή και επώδυνη καταστροφή. Σα να μην ήταν αυτός ο συνδυασμός επαρκής, η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει μια απειλή που σταδιακά τείνει να γίνει υβριδικού τύπου, την Τουρκία του ΑΚΡ και την κλιμακούμενη ένταση στα Δυτικά Βαλκάνια. Το εσωτερικό ζήτημα (ελληνικό κράτος και Ε.Ε -επηρεάζει το 90% των νομοθετημάτων της Ελληνικής Βουλής-) είναι ευτυχώς ένα από τα τρία επίπεδα ανάλυσης (βλ. Lakatos). Το περιφερειακό σύστημα ισορροπιών που ζυμώνεται στην γειτονιά μας και το αντίστοιχο διεθνές, (τα άλλα δύο επίπεδα ανάλυσης) μαρτυρούν ένα πολύπλοκο μέλλον για τη χώρα μας.

Η συμμετοχή μας στην Ε.Ε, δεν αποτελεί μονόδρομο σωτηρίας όπως πολλοί υποστηρίζουν.
Είναι απλώς ένα κομμάτι που με διαφορετική στάση θα μπορούσε να εξασφαλίσει ένα μέρος του μέλλοντός μας. Το διεθνές σύστημα καθορίζεται από τις μεγάλες δυνάμεις. Από τις ισχυρότερες δυνάμεις και αυτή τη στιγμή, τέτοιες μεγάλες δυνάμεις είναι οι ακόλουθες τέσσερις: ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία και Ινδία. Στη χάραξη εξωτερικής πολιτικής, ιεραρχούμε πάντα από πάνω προς τα κάτω. Οι μεγάλες δυνάμεις έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή επιρροή σε ευκαιρίες και κινδύνους, επομένως, οφείλουμε να σχεδιάζουμε με γνώμονα τους ισχυρούς.

Τι αλλάζει στη αντίληψη των σχέσεών μας με τις Μεγάλες Δυνάμεις; 

Πρώτον, οτι ο κόσμος του Ψυχρού Πολέμου έχει τελειώσει. Κάθε χώρα ανήκει σε κάποια συμμαχία ή έχει κάποια πιο στενή σχέση με κάποια μεγάλη δύναμη, επειδή το ποσοστό επιρροής της τελευταίας, είναι μεγαλύτερο από κάποια άλλη. Η Ελλάδα θα πολιτευτεί σε διεθνές επίπεδο με βάση αυτά τα ποσοστά επιρροής και όχι με διλήμματα του τύπου “ή με αυτόν ή με τον άλλον”. Τα ποσοστά αυτά διαμορφώνονται με βάση παράγοντες που επηρεάζουν προς το θετικό τα ελληνικά συμφέροντα. Επομένως, κάθε συντελεστής ισχύος μας πρέπει να έχει θετικό πρόσημο από μια επιρροή μεγάλης δύναμης ή να έχει μεγαλύτερο θετικό άθροισμα από την επιρροή μιας άλλης δύναμης.

Δεύτερον, το να έχεις ροπή προς μια μεγάλη δύναμη δε σημαίνει οτι διατηρείς εχθρικές σχέσεις με κάποια άλλη μεγάλη δύναμη. Τα ποσοστά καθορίζουν και οριοθετούν τις σχέσεις μας με τις μεγάλες δυνάμεις. Η οποιαδήποτε συναισθηματική προσέγγιση, έχει ολέθριες συνέπειες όπως έχουμε δει στο παρελθόν. Πρώτα τα συμφέροντά μας.

Τέλος, η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να λογίζει την παράμετρο της Τουρκίας ως ειδικό συντελεστή της διαμόρφωσης αυτής της top-down ιεραρχίας ποιοτικών σχέσεων με τις μεγάλες δυνάμεις. Αυτό, όπως και για τα παραπάνω, προϋποθέτει καλή ανάγνωση του συστήματος ισορροπίας ισχύος και βέβαια, καλή γνώση των κινήσεων του αντιπάλου.

Η Ελλάδα ανήκει στο ΝΑΤΟ συνεισφέροντας το πεσυμφωνημένο ποσοστό του ΑΕΠ της στον οργανισμό (σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις που κουνούν το δάχτυλο για χρέη), η ποντοπόρος ναυτιλία, υπήρξε πάντα η δυναμική δραστηριότητα προβολής του Ελληνισμού στον πλανήτη. Οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία, από το 2003 και μετά, σταδιακά, εκπίπτουν. Οι ΗΠΑ είναι η δύναμη που κρατά ακόμη τα κλειδιά του ελέγχου της ναυσιπλοϊας.

Η Κίνα είναι ένας εξαγωγικός γίγαντας και έχει συμπεριλάβει το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας μας, στο OBOR(One Belt-One Road). Είναι η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη (με απόλυτους αριθμούς ΑΕΠ) με μεγάλη οικονομική επιρροή στον τουριστικό τομέα της χώρας μας.

Η Ρωσία είναι επίσης μια μεγάλη δύναμη που λόγω της εγγύτητάς μας με αυτήν και λόγω της τεράστιας επιρροής του Ελληνισμού στη διαμόρφωση των πρώτων ρωσικών αυτοκρατορικών μορφωμάτων, έχει συμφέροντα να υποστηρίξει τόσο στο Αιγαίο (εξασφάλιση εξόδου στις θερμές θάλασσες) όσο και στην Κύπρο. Το ζήτημα που μένει να να παρατηρήσουμε είναι το κατά πόσον η Τουρκία αποτελεί για τη Ρωσία έναν προσωρινό σύμμαχο ή μια χώρα που την υπολογίζει για μελλοντικό στρατηγικό εταίρο.

Η Ινδία είναι η χώρα που στις επόμενες δεκαετίες θα είναι η δεύτερη οικονομία του πλανήτη μας και η πρώτη σε πληθυσμό. Η δυναμική παρουσία της στον τομέα της πληροφορικής, αλλά και η κρίσιμη γεωπολιτική της θέση, θα την καταστήσουν χώρα-κλειδί για τις εξελίξεις στην Ασία. Επιπρόσθετα, η Ινδία διατηρεί σχέσεις άσπονδης εχθρότητας με το Πακιστάν το οποίο με τη σειρά του, είναι ολοένα και πιο σημαντικός εταίρος για την Τουρκία.

Το μέλλον της Ελλάδας είναι να γίνει το σημείο ισορροπίας συμφερόντων των μεγάλων δυνάμεων. Τα σημεία ισορροπίας, εξασφαλίζουν “σύνορα” μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και συνήθως βρίθουν από σταθερότητα (βλ. Σιγκαπούρη, Ελβετία κ.α). Μέχρι λοιπόν να μην χρειαζόμαστε (ουσιαστικά) εξωτερική πολιτική, πρέπει να την ασκήσουμε και να πάψουμε να κοιτάμε υποδείξεις και τάσεις ενός -διπλωματικά και στρατηγικά- παρηκμασμένου περιφερειακού οργανισμού.

*Aναδημοσίευση από το Think News.gr 
Geopolitics



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.