26 Ιουνίου 2016

Ένας μυστηριώδης προϊστορικός πολιτισμός

Γράφει ο Δημήτρης Περδίκης

Βαθειά στο κέντρο της Σαχάρας υπάρχει ένα τεράστιο οροπέδιο έκτασης 72.000 km2   κυκλωμένο από βραχώδεις ορεινούς σχηματισμούς που τα στοιχεία της φύσης και ο χρόνος τους έχει σμιλέψει σε σχηματισμούς εκπληκτικής ομορφιάς. Το οροπέδιο αυτό ονομάζεται Τασιλί Ν’ Αζέρ που στην γλώσσα των Βέρβερων σημαίνει: Το οροπέδιο με τα ποτάμια. Βρίσκεται στην επικράτεια της Αλγερίας πολύ κοντά στο τριεθνές σημείο Αλγερίας, Λιβύης και δημοκρατίας του Νίγηρα.

Εκεί στο κέντρο της ερήμου υπήρξε ένας προϊστορικός πολιτισμός που μας άφησε σαν μαρτυρίες της ύπαρξης του πάνω από 15000 βραχογραφίες και εγχάρακτα σχέδια. Γυναίκες με σχεδόν σύγχρονα φορέματα και καλύμματα στα κεφάλια, με πολεμιστές και βοσκούς με καλογραμμένα πρόσωπα και σώματα. 

Ζωγραφιές με τα ζώα που βοσκούσαν και ζώα που κυνηγούσαν. Ακόμα σχέδια μυστηριώδη και αλλόκοτα που ο γνωστός Έρικ Φον Νταίνιγκεν τα περιέλαβε στα βιβλία με την θεωρία του περί τής άφιξης εξωγήινων στο παρελθόν. 

Τα αρχαιολογικά αυτά ευρήματα ανακαλύφθηκαν το 1933 και μελετήθηκαν από τον Ανρί Λοτ (1903-1991) τα έτη 1935,1956-57.

Στην πλειστόκαινο εποχή το τοπίο που παρουσίαζε η έρημος Σαχάρα ήταν διαφορετικό. Πράσινες πεδιάδες ή και σαβάνες, μεγάλα δένδρα, ποτάμια, λίμνες και ζώα που έβοσκαν και δάση από κυπαρίσσια (Cupressus Dupreziana) κι άλλα δένδρα. 

Με το τέλος της πλειστόκαινης και το λιώσιμο των πάγων της τελευταίας παγετώδους εποχής άλλαξε η φορά των εποχιακών ανέμων και τα σύννεφα που έφερναν βροχή έπαψαν να φτάνουν στην Σαχάρα. Οι μουσώνες πλέον κατευθύνοντο από τα Ιμαλάϊα προς την ανατολική Αφρική και τανάπαλην.
 
Η συνέπεια ήταν ανομβρία, εξαφάνιση της βλάστησης και πλέον άνθρωποι και ζώα έψαχναν απεγνωσμένα για νερό, τροφή και επιβίωση. Κάποια στοιχεία μας δείχνουν την πορεία αυτής της φυλής προς το βόρειο Τσαντ, μετά προς την Νουβία και στην συνέχεια μέσα από την κοιλάδα του Νείλου στην Άνω Αίγυπτο. Μπορεί όμως κάποια τμήματα της φυλής αυτής να ακολούθησαν άλλες πορείες.
 
Η Αλγερία το 1966-67 κυκλοφόρησε μία σειρά 8 γραμματοσήμων σε δυο τμήματα που εικονίζουν κάποιες εξαιρετικές βραχογραφίες από το Τασιλί Ν’ Αζέρ. Την συνέχεια της μελέτης τους την αφήνω σε σας. 
 
Δημήτρης Περδίκης 
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.