29 Απριλίου 2015

10 οριστικές απαντήσεις για την επιστροφή στη δραχμή...


Οι κρίσιμες και μακράς διάρκειας διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν αμέσως μετά τις εκλογές της 25 Ιανουαρίου και βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη, τροφοδοτούν σενάρια σχετικά με την επόμενη ημέρα της Ελληνικής Οικονομίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι φωνές (κυρίως από το εξωτερικό) που βλέπουν ως πιθανό το ενδεχόμενο της εξόδου της χώρας από το ευρώ αυξάνονται διαρκώς όσο οι δύο πλευρές δεν καταλήγουν σε συμφωνία.

Ταυτόχρονα και παρά τις διαβεβαιώσεις τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης, όσο και από την πλευρά των δανειστών ότι το ενδεχόμενο ενός Grexit δεν είναι στο τραπέζι, ορισμένοι αξιωματούχοι μαζί με μερίδα του ξένου τύπου το διατηρούν στην επικαιρότητα.
Και στο εσωτερικό όμως είναι αρκετοί αυτοί που λένε ότι “με τη δραχμή ήταν καλύτερα” αναπολώντας τις ημέρες που η χώρα είχε εθνικό νόμισμα και “όριζε μόνη της την τύχη της”.  

Ωστόσο, από τις 28 Φεβρουαρίου του 2002 που καταργήθηκε η δραχμή τα δεδομένα έχουν αλλάξει και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος εάν η επιστροφή σε εάν εθνικό νόμισμα θα βοηθήσει την οικονομία η οποία έχει υποστεί ούτως ή άλλως τεράστια ζημιά μετά από 5 χρόνια μνημόνιο.

Η HuffPost, επιχειρεί να συγκεράσει τις απόψεις αναλυτών αλλά και ανθρώπων τις αγοράς, ώστε να δώσει το περίγραμμα της επόμενης ημέρας, απαντώντας σε 10 υποθετικές ερωτήσεις σε σχέση με το υποθετικό σενάριο επιστροφής στη δραχμή.

Ποια θα είναι η ισοτιμία; 

Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η ισοτιμία για την πρώτη ημέρα επιστροφής θα οριστεί σε αναλογία 1ευρώ = 1δραχμή. Αυτό θα σημαίνει ότι για την πρώτη ημέρα κάθε προϊόν που κόστιζε 1ευρώ θα κοστίζει 1δραχμή. Δεδομένο θεωρείται ότι η ισοτιμία αυτή θα ισχύσει μόνο για την πρώτη ημέρα επιστροφής στο εθνικό νόμισμα, καθώς η δραχμή θα υποτιμηθεί αμέσως. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να χαθεί η αξία της τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. 

Αν και κανείς δεν μπορεί να ξέρει εκ των προτέρων πόσο θα υποτιμηθεί, αν υποθέσουμε ότι αυτή θα φτάσει το 40% τότε η ισοτιμία θα αλλάξει αυτόματα σε 1ευρώ = 1,4δραχμές ή 1δρχ = 0,6ευρώ. 
 
Θα αυξηθεί το Δημόσιο χρέος;
 
Η επιστροφή στη δραχμή και στη συνέχεια η υποτίμηση της, θα επιβαρύνει το χρέος του δημοσίου προς εξωτερικό. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει διευθέτηση του, ώστε τουλάχιστον η αξία του να επανέλθει στα επίπεδα που ήταν πριν την επιστροφή στη δραχμή. 
 
Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι η πιθανότητα ενός κουρέματος μετά από συμφωνία με τους δανειστές είναι πολύ μικρή. Ωστόσο η κυβέρνηση θα μπορεί να προχωρήσει σε κούρεμα του χρέους μονομερώς, κίνηση όμως που θα την οδηγήσει σε πλήρη αποκλεισμό από των εξωτερικό δανεισμό και τις υπόλοιπες πηγές χρηματοδότησης. 

Τι θα γίνει με το ιδιωτικό χρέος; 

Η υποτίμηση του νομίσματος σε πρώτη φάση θα μειώσει το ιδιωτικό χρέος. Ωστόσο η αναμενόμενη αύξηση του πληθωρισμού θα αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού αυξάνοντας έτσι το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων.
 
Θα κινδυνεύσουν οι καταθέσεις; 
 
Από τη στιγμή που η κυβέρνηση προστατεύει δια νόμου καταθέσεις έως 100.000 ευρώ, οι καταθέσεις τουλάχιστον μέχρι αυτού του ύψους δεν θα κινδυνεύσουν. Παράλληλα, η δυνατότητα της Τράπεζας της Ελλάδας να τυπώσει χρήμα, θα λύσει το πρόβλημα ρευστότητας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει μια μορφή εσωτερικού δανεισμού μέσω των καταθέσεων, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ρευστότητας που θα έχει το δημόσιο. Θα υπάρξει έλεγχος αναλήψεων από τις τράπεζες; 
 
Tα τελευταία χρόνια και μόνο στο άκουσμα μιας ενδεχόμενης χρεοκοπίας ή επιστροφής σε εθνικό νόμισμα έχει οδηγήσει πολλούς καταθέτες να αποσύρουν τα χρήματα τους από τις τράπεζες.
 
Δεδομένο θεωρείται ότι μια τέτοια απόφαση τουλάχιστον τις πρώτες ημέρες θα οδηγήσει σε πανικό τους καταθέτες, οι οποίοι θέλοντας να διασφαλίσουν τα χρήματα τους θα επιχειρήσουν να τα “σηκώσουν” από τις τράπεζες.
 
Σε αυτή την περίπτωση θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει τουλάχιστον για το πρώτο διάστημα έλεγχος ανάληψης καταθέσεων, ώστε να προφυλαχθεί το τραπεζικό σύστημα από μαζική φυγή κεφαλαίων. 
 
Επίσης θα μπορούσε να επιβληθεί ένας έκτακτος φόρος στις μεταφορές συναλλάγματος εκτός Ελλάδας ή σε αναλήψεις μεγάλων ποσών, ώστε να περιοριστεί η φυγή κεφαλαίων. 
 
Πως θα επηρεαστούν οι εξαγωγές; 
 
Σε πρώτη φάση η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα και η αναταραχή που θα προκληθεί στην Οικονομία θα επηρεάσει συνολικά το εμπόριο. Ωστόσο, μετά την υποτίμηση του νομίσματος τα ελληνικά προϊόντα θα γίνουν ανταγωνιστικότερα στις ξένες αγορές. Αυτό βέβαια θα ισχύσει υπό την προϋπόθεση ότι η αύξηση των πρώτων υλών και ειδικά των εισαγόμενων, δεν θα εκτοξεύσει το κόστος παραγωγής. Σημαντικό πρόβλημα θα προκληθεί και στη ρευστότητα των επιχειρήσεων, τουλάχιστον για το πρώτο διάστημα, στην περίπτωση που θα υπάρξει έλεγχος στις τραπεζικές αναλήψεις. 
 
Πόσο θα ακριβύνουν οι εισαγωγές; 
 
Η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα και ταυτόχρονα η υποτίμηση του, θα κάνει τα εισαγόμενα προϊόντα πανάκριβα με αποτέλεσμα ούτε οι εισαγωγείς, αλλά ούτε και οι καταναλωτές να μπορούν να τα αγοράσουν. Ακόμα όμως και αν δοθούν κίνητρα από το κράτος στους εισαγωγείς (μείωση φόρων κτλ) θεωρείται βέβαιο ότι οι εταιρίες στο εξωτερικό θα ζητούν οι πληρωμές να γίνονται “μπροστά”, γεγονός που με την έλλειψη ρευστότητας και την πτώση των πωλήσεων θα κάνει πολύ δύσκολες τις εισαγωγές. 
 
Θα αυξηθούν οι τιμές των προϊόντων; 
 
Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι στα εισαγόμενα προϊόντα, αλλά και σε αυτά που χρειάζονται εισαγόμενες πρώτες ύλες, οι τιμές θα αυξηθούν κατακόρυφα. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να το αντιμετωπίσει επιβάλλοντας πλαφόν στις τιμές των προϊόντων και δίνοντας ταυτόχρονα βοήθεια στις επιχειρήσεις. 
 
Θα λείψουν πρώτες ύλες, φάρμακα, πετρέλαιο; 
 
Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που θα έχει να αντιμετωπίσει η Οικονομία είναι ότι η χώρα στηρίζει την παραγωγή της στην εισαγωγή πρώτων υλών και προϊόντων, ενώ η παραγωγή προϊόντων στο εσωτερικό είναι τόσο μικρή που δεν θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες. Όπως ήδη αναφέραμε το κόστος εισαγωγών θα αυξηθεί κατακόρυφα, ενώ η έλλειψη ρευστότητας, τουλάχιστον τον πρώτο καιρό, θα περιορίσει τον όγκο παραγγελιών από το εξωτερικό.
 
Αυτό σημαίνει ότι στην αγορά μπορεί να παρουσιαστούν ελλείψεις και ειδικά σε προϊόντα τα οποία εισάγονται από το εξωτερικό, όπως είναι τα φάρμακα και το πετρέλαιο ή η βενζίνη. 
 
Ελλείψεις ενδέχεται να παρουσιαστούν ακόμα και στα προϊόντα που δεν εισάγονται, εξαιτίας είτε της αδυναμίας οι παραγωγοί τους να προμηθευτούν πρώτες ύλες, είτε εξαιτίας των καλύτερων τιμών που θα τους προσφέρονται από το εξωτερικό, καθώς τα προϊόντα τους θα είναι σε πιο ανταγωνιστικές τιμές και οι παραγωγοί θα προτιμούν να τα εξάγουν. 
 
Πόσο θα επιβαρυνθούν οι Έλληνες φοιτητές στο εξωτερικό; 
 
Το κόστος σπουδών για τις οικογένειές τους που ζουν στην Ελλάδα, θα αυξηθεί αντίστοιχα με την υποτίμηση του νομίσματος. Αποτέλεσμα θα είναι ενώ για τους φοιτητές δεν θα αλλάξει κάτι στον τρόπο ζωής τους, το κόστος διαμονής και φοίτησης να γίνει ακόμα και απαγορευτικό. 
 
Ποιοι κερδίζουν από την επιστροφή στη δραχμή. 
 
Kερδισμένοι σίγουρα από την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, το οποίο μάλιστα θα υποτιμηθεί, θα είναι όσοι έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό ή έχουν κρυμμένα ευρώ σε στρώματα, σεντούκια ή χρηματοκιβώτια. To “ξένο” νόμισμα που θα έχουν στην κατοχή τους θα είναι ισχυρότερο σε σχέση με το νέο εθνικό νόμισμα, με αποτέλεσμα σε μια ημέρα να γίνουν πλουσιότεροι, έχοντας μάλιστα στα χέρια τους ρευστό που θα λείπει το πρώτο διάστημα από την αγορά. 
 
Χαμένοι όμως δεν θα είναι και όσοι δεν έχουν τίποτα να χάσουν, δηλαδή δεν έχουν περιουσία ή έχασαν την περιουσία τους εξαιτίας της κρίσης και των μνημονίων που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Ειδικά αν είναι υπερχρεωμένοι επειδή δεν μπορούσαν το προηγούμενο διάστημα να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους, είναι πολύ πιθανό να βγουν ακόμα και κερδισμένοι. 
 



Share

3 σχόλια:

Δημήτριος Χατζηνικολάου είπε...

Τό ἄρθρον λέγει μέν μερικά αὐτονόητα, ἀλλά περιέχει καί σοβαρά λάθη καί κάνει σοβαρές παραλείψεις. Τό ἀποτέλεσμα εἶναι νά ἀποτελῇ προπαγάνδα ὑπέρ τῆς παραμονῆς μας στό εὐρώ. Πρῶτον, ἡ ἰσοτιμία τῆς νέας δραχμῆς κατά εὐρώ θά ἦτο ἀνόητον νά εἶναι κατ' ἀρχήν 1-1. Θά πρέπῃ νά εἶναι περίπου 420 δραχμές κατά εὐρώ. Ἡ ἰσοτιμία αὐτή βασίζεται στήν ἐπικρατοῦσα θεωρία προσδιορισμοῦ τῶν συναλλαγματικῶν ἰσοτιμιῶν μακροχρονίως, ἤτοι τήν σχετική θεωρία τῆς ἰσοδυναμίας τῶν ἀγοραστικῶν δυνάμεων, συμφώνως πρός τήν ὁποίαν ἡ ὑποτίμησις τῆς δραχμῆς ἐξαρτᾶται ἀπό τήν διαφοράν στούς ρυθμούς πληθωρισμοῦ πού ἔχουν ἐπικρατήσει στήν Ἑλλάδα σέ σχέσι μέ αὐτούς πού ἔχουν ἐπικρατήσει στούς ἐμπορικούς μας ἑταίρους.

Δεύτερον, τό ἄρθρον παραλείπει ἐγκληματικῶς νά τονίσῃ ὅτι ἡ δραχμή θά καταστήσῃ δυνατή τήν ἄφθονη καί φθηνή δανειοδότησι σέ παλαιούς καί νέους ἐπιχειρηματίες, ξαναζωντανεύοντας ἔτσι τήν Ἑλληνική οἰκονομία. Ἡ ἔλλειψις ρευστότητος, πού ὑπάρχει τώρα, ὁδηγεῖ μέ μαθηματικήν ἀκρίβειαν εἰς τήν τελείαν οἰκονομικήν καταστροφήν! Ὅπως ἀκριβῶς ἡ μηχανή τοῦ αὐτοκινήτου καίγεται χωρίς λάδι, ἔτσι καί ἡ οἰκονομία καίγεται χωρίς ρευστότητα.

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Αγαπητε μου κ Χατζηνικολαου το ξερετε οτι ειμαι κι εγω υπερ της φραχμης και κατα του όπλου που λεγεται ευρω το οποιο μας οδηγησε (περαν ολων των άλλων) στις εξαθλίωση και την απωλεια εθνικης κυριαρχίας...

Αυτο ομως δεν σημαίνει οτι δεν πρεπει να ακουγονται και οι φωνες όσων υποστηρίζουν τα ανάποδα...

Κατα τα λοιπα συμφωνω και με οσα λετε περι ρευστότητας αλλά και με όσα λετε περι της ισοτιμίας ευρω και νεας δραχμης...

Αν δουμε την ισοτιμία ευρω και των νομισματων των γειτονικων μας βαλκανικων κρατων θα διαπιστωσουμε τι είδους προδοσία έγινε για ν μπει η πατρίδα μας στο ευρώ με ισοτιμία 1 προς 340,75....

Δημήτριος Χατζηνικολάου είπε...

Ἀγαπητέ μου Θᾶνε, Χριστός Ἀνέστη!

Δέν κατηγόρησα ἐσένα, πού δημοσίευσες τό ἄρθρον, ἀλλά τόν ἀρθογράφον. Ἐσύ καλῶς ἔπραξες, ἐφόσον δέν πρόκειται γιά θέμα Πίστεως ἤ Παραδόσεως, οὔτε γιά ἐθνικόν θέμα, ἀλλά γιά ἕνα ἀμιγῶς τεχνοκρατικόν θέμα, ὁπότε πρέπει ν' ἀκούγωνται ὅλες οἱ ἀπόψεις.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.