Έχουν παρανοήσει εντελώς οι Τούρκοι! Χαρακτηρίζουν τουρκικό και το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, στην Ήπειρο, το οποίο κατέπεσε από την πρόσφατη νεροποντή. Σύμφωνα με διάφορα μέσα ενημέρωσης της χώρας, το γεφύρι που κτίστηκε το 1866, είναι οθωμανικό και κτίστηκε από τον Οθωμανό σουλτάνο Αμπτούλ Αζίζ!
Αναφέρουν οι Τούρκοι πως είναι το μεγαλύτερο τοξωτό γεφύρι των Βαλκανίων και πως ποτέ δεν ανακαινίστηκε από την εποχή που το έχτισαν αυτοί, οι οποίοι, ως γνωστό είναι και ιδιαίτερα μεγαλόψυχος λαός. Όμως τα πράγματα δεν είναι όπως τα παρουσιάζουν οι Τούρκοι.
Καταρχήν, το γεφύρι κτίστηκε από Έλληνες τεχνίτες, με χρήματα Ελλήνων. Οι Τούρκοι κατείχαν μεν ακόμα, τότε, την Ήπειρο, αλλά δεν είχαν καμία απολύτως σχέση με το γεφύρι. Τα έξοδα κατασκευής του γεφυριού κατέβαλαν οι Ηπειρώτες Ιωάννης Λούλης, Αναγνώστης Λύτρας, Ιωάννης Ρήγκας και ο Αναγνώστης Μάρος.
Οι κάτοικοι των χωριών Πράμαντα, Μελισσουργός και Άγναντα πρόσφεραν οικοδομικά υλικά και προσωπική εργασία. Και για το γεφύρι της Πλάκας η παράδοση αναφέρει, ότι για να στεριώσει έκτισαν μέσα έναν Τούρκο!
Ίσως γι’ αυτό οι Τούρκοι να το θεωρούν δικό τους… Το γεφύρι είχε κτιστεί, για πρώτη φορά, το 1863, αλλά κατέπεσε. Έτσι δημιουργήθηκε και η παράδοση για το χτίσιμο του Τούρκου.
Το ιστορικό γεφύρι υπέστη καταστροφές κατά την κατοχή, όταν οι Γερμανοί επιχείρησαν, κατά την αποχώρησή τους από την Ελλάδα, να το ανατινάξουν. Αντίθετα με τα όσα υποστηρίζουν οι Τούρκοι, το γεφύρι επισκευάστηκε μετά την αποχώρηση των Γερμανών, πρόχειρα, έστω.
Γι’ αυτό «φίλτατοι» γείτονες θα ήταν σκόπιμο πριν μιλήσετε να ψάχνετε καλύτερα. Και μπορεί ο πρόεδρός σας να κοροϊδεύει τον κόσμο με τους φρουρούς με τις πανοπλίες και της «16 τουρκικές αυτοκρατορίες», αλλά να διεκδικείται και την πατρότητα των ελληνικών, παραδοσιακών γεφυριών πάει πολύ, δεν νομίζετε; Πόσο γέλιο να αντέξει ένας ανθρώπινος οργανισμός;
πηγή
Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)
1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.
2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.
3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.
4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.
5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).
6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.
7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.
Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.
ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.
1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.
2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.
3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.
Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων.
Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου