18 Ιουνίου 2014

Εικόνες από το ¨μέλλον¨ της Βόρειας Ελλάδος;

Γράφει ο Δρ Κωνσταντίνος Βαρδάκας  

¨Πώς τον λεν, πώς τον λεν τον ποταμό (ΑΓΩΓΟ); 
Ιλισσό, Ιλισσό. 
Να σου πω το μικρό μου μυστικό.¨ 

Η έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα 17 Ιουνίου 2014 σε αγωγό φυσικού αερίου κοντά στην ουκρανική πόλη Πολτάβα, μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Και αυτό γιατί, όπως αποκαλύπτει το Hellasforce, ο αρχηγός των ναζί της Ουκρανίας είχε προαναγγείλει την ανατίναξη του! http://www.hellasforce.com/ 

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΣΗΜΕΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΞΙΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΧΘΕΣΙΝΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΡΟΗΣ Φ.Α,16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ. ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟΥΣ ΦΟΒΟΥΣ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΛΗ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ.
ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΑΙΖΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ. 

Μακάρι τέτοια πράγματα να μην συμβούν σε εμάς τώρα που αναβαθμίζεται σαν ενεργειακός κόμβος η Βόρειος Ελλάδα.

Όπως γνωρίζουμε ο αγωγός ΤΑΡ θα μεταφέρει αζέρικο αέριο από τα ελληνο-τουρκικά σύνορα ως την Ιταλία, μέσω Αλβανίας.

Η μελέτη κατασκευής του αγωγού TRANS ADRIATIC PIPELAINE- ΤΑΡ έγινε κατόπιν τριμερούς συμφωνίας (Ελλάδος – Αλβανίας – Ιταλίας) και αφορά τη μεταφορά αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα κοίτασμα φυσικού αερίου το οποία ανακαλύφθηκε σχετικά πρόσφατα ( Σαχ Ντενίζ 2).

¨Η κοινοπραξία του ΤΑΡ αποτελείται από τη νορβηγική Statoil, την ελβετική Axpo και τη γερμανικής Ε.ΟΝ Ruhrgas, και την κοινοπραξία που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του ΣαχΝτενίζ στο Αζερμπαϊτζάν την απαρτίζουν η βρετανική ΒΡ, η γαλλική Total, η νορβηγική Statoil και η αζερικήSocar¨.http://www.resaltomag.gr/ 

Το ουσιαστικό όφελος της Ελλάδος είναι η γεωπολιτική αναβάθμιση της σε σχέση με την διέλευση του ΤΑΡ…

Όμως μεσούσης της κρίσης που ξέσπασε με τον South stream ξαφνικά ανακοινώθηκαν  ειδήσεις για το ΤΑΡ.

¨Ο επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων της κρατικής εταιρείας αερίου του Αζερμπαϊτζάν, της Socar, κ. Vagif Aliyef δήλωσε στο περιθώριο συνεδρίου στο Μπακού ότι η Τοtal και η Ε.ΟΝ σκοπεύουν να αποχωρήσουν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.http://www.imerisia.gr Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Το υπό ανάπτυξη κοίτασμα Σαχ Ντενίζ θα τροφοδοτήσει  ως γνωστό με αέριο τον αγωγό που στην μεν διαδρομή του μέσα στην Τουρκία  είναι ο ΤΑΝΑΡ και  ο οποίος στα Ελληνοτουρκικά σύνορα  θα συνδέεται με τον αγωγό ΤΑΡ.

Η συνολική διαδρομή αυτών των δύο αγωγών ¨δένει¨ γεωπολιτικά ευαίσθητες περιοχές της Ευρασίας με την Ευρώπη. 

Μάλιστα κατά την χθεσινή επίσκεψη του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν με τις  Ελληνικές Αρχές έγιναν συζητήσεις για την  την «στρατηγική» ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών, με την διέλευση του Αγωγού ΤΑΡ από την Ελλάδα.

Μετά την συνάντηση αυτή, μέσα σε λίγες ώρες είχαμε την ανάφλεξη του αγωγού στην Ουκρανία.

Δεν θα έπρεπε ο Ελληνικός Λαός να ξέρει εκτός από τα γεωπολιτικά οφέλη αυτού του αγωγού  και κάποια βασικά πράγματα.

Ας πούμε ότι δεν λαμβάνουμε δικαιώματα λόγω διέλευσης από το Ελληνικό Έδαφος (τέλη- πρόσοδοι).

Ας πούμε ότι  απαλλοτριώνονται υψηλής διατροφικής αξίας γεωργο- κτηνοτροφικές περιοχές.
Ας πούμε ότι ο περιβαλλοντικός σχεδιασμός του αγωγού υλοποιείται και λειτουργεί ρολόι.
Ας πούμε ότι δημιουργούνται και θέσεις εργασίας. 

Ποιος μας διασφαλίζει όμως από τον μόνιμο κίνδυνο δολιοφθοράς, σαμποτάζ, εχθρικής επιβουλής, τρομοκρατικής ενέργειας  που πάντα θα ελλοχεύει στις ευαίσθητες γεωπολιτικά περιοχές (γνωστά προβλήματα) Δυτ. Θράκης, Σκοπίων, Αλβανίας;;;

Επειδή οι γείτονες μας δεν είναι ¨αγγελικά πλασμένοι¨ δεν είναι λογικό και εμείς να αναρωτιόμαστε γιατί να γίνουμε πιθανώς ¨παρανάλωμα του πυρός¨ για να ζεσταθούν οι Ευρωπαίοι;

Μας ¨καίνε που μας καίνε¨ με τα μνημόνια, θέλουν να¨ καούμε¨ και πραγματικά;
Βλέπει κανένας ότι στην ευρύτερη περιοχή θα επικρατούν μακροχρόνιες συνθήκες ομαλότητας και ειρηνικής συμβίωσης;

Ή μήπως παίξει το σενάριο με την διέλευση αυτού του κρίσιμου αγωγού για την Ευρώπη (Νότιο Ρεύμα)  θα λυθούν πακέτο και όλα τα χρόνια προβλήματα στην Βόρεια Ελλάδα;; (μειονοτικό Δυτ. Θράκης, Σκοπιανό, Βορειοηπειρωτικό)

Οι Αμερικάνοι θα βοηθήσουν τελικά τους Ευρωπαίους για να μην ξεπαγώσουν;

Σκεφτείτε αν η μικρή Ελλάδα σε αυτή την συγκυρία ήταν εκτός της μνημονιακής πολιτικής τι διπλωματικές στρατηγικές ευκαιρίες θα είχε;

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.