26 Ιουνίου 2014

Ο ζεόλιθος ως εργαλείο υποστήριξης της ΕΒΖ.

Του Νίκου Λυγερού

Η παραγωγή της ζάχαρης υπάγεται στον κανονισμό της εθνικής ποσόστωσης.

Παλαιότερα, πριν το 2006, η Ελλάδα είχε δικαίωμα να παράγει 317 χιλιάδες τόνους. Ενώ με αυτό το πλαίσιο δικαιούται να παράγει 158 χιλιάδες τόνους ζάχαρης που αντιστοιχούν με μια κλασική καλλιέργεια σε περίπου 225.000 στρέμματα με ζαχαρότευτλα. Η Ελλάδα έκλεισε δύο εργοστάσια, της Ξάνθης και της Λάρισας. Η κατανομή των στρεμμάτων στα εργοστάσια έγινε με τον εξής τρόπο: Πλατύ (125.000), Σέρρες (50.000), Νέα Ορεστιάδα (50.000). Με τον κανονισμό του 2013 τα δεδομένα θα αλλάξουν το 2017 και κάθε κράτος της Ε.Ε θα παράγει όσο θέλει σε διεθνές ανταγωνιστικό πλαίσιο. Αυτή η κατάσταση έχει επηρεάσει αρνητικά τους παραγωγούς που δεν βλέπουν πια προοπτικές, ούτε καν για το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα. 

Κι όμως τα ζαχαρότευτλα είναι μια αποδοτική και αποτελεσματική καλλιέργεια. Στην κεντρική Ευρώπη ένα στρέμμα παράγει περισσότερα από 1.200 κιλά ζάχαρη. Στην Ελλάδα η παραγωγή φτάνει τα 800 κιλά ανά στρέμμα. Για τη Νέα Ορεστιάδα σε 38 χρόνια λειτουργίας, 10 χρονιές η ΕΒΖ έφτασε τα 1000 κιλά ζάχαρη ανά στρέμμα. Η κλασική προσέγγιση θα ήταν η αναζήτηση επιδοτήσεων για να υπάρξει μια εξισορρόπηση.

Υπάρχει όμως και μια άλλη λύση, τουλάχιστον για το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα. Έχουμε ήδη καλλιέργειες με ζεόλιθο στην περιοχή με σκόρδα, με παντζάρια, με σπαράγγια κι έχουμε δει τα θεαματικά αποτελέσματα. 

Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να εφαρμόσουμε το ζεόλιθο στην παραγωγή των ζαχαρότευτλων για να βελτιώσουμε την ποιότητα και την απόδοση σε παραγωγή ζάχαρης. Αν αυτή η εφαρμογή γίνει με στρατηγικό τρόπο θα έχουμε μια διαφοροποίηση στην επόμενη σοδειά και θα φανεί η πορεία που πρέπει ν’ ακολουθήσουμε για τα επόμενα χρόνια σ’ αυτόν τον τομέα, έτσι ώστε να αλλάξουμε τα δεδομένα και για το 2017. Ας αρχίσουμε από τώρα, αφού μπορούμε. 


πηγή 

* Ο Νίκος Λυγερός είναι Στρατηγικός Σύμβουλος και καθηγητής γεωστρατηγικής.

ΣΧΟΛΙΟ
Με την ευκαιρία του συγκεκριμένου άρθρου του κ. Λυγερού να πω κι εγω την άποψη μου για το θέμα της ζάχαρης αλλά και γενικότερα για την αγροτική παραγωγή της πατρίδας μας.

Η ΕΒΖ ήταν μια από τις σημαντικότερες και πλέον επιτυχημένες βιομηχανίες της Ελλάδας.
Η ελληνική ζάχαρη ήταν μια από τις καλύτερες ποιοτικά παγκοσμίως.... ώσπου ήρθε η Ε.Ε.
Αυτό το ανθελληνικό κατασκεύασμα που έχει σαν στόχο την καταστροφή των ευρωπαϊκών οικονομιών και την απώλεια των εθνικών κυριαρχιών προς όφελος των ισχυρών και των ... στοών και λεσχών.

Ετσι μπήκαν περιορισμοί στην παραγωγή ζάχαρης από την Ε.Ε. και αναγκάστηκε η ΕΒΖ να κλείσει 2 εργοστάσια σε Ξάνθη και Λάρισα με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις τοπικές κοινωνίες αλλά και για την πατρίδα μας γενικότερα...

Μάλιστα για όσους από εμάς παρακολουθούμε ως καταναλωτές, την ζάχαρη στα ράφια των σούπερ μάρκετ να πω ότι έχουν κατακλειστεί με ξένη ζάχαρη ή με ζάχαρη της ΕΒΖ αλλά εισαγόμενη από Σερβία κλπ....
Είναι γνωστό ότι οι συσκευασίες ζάχαρης της ΕΒΖ που περιέχουν ελληνικής παραγωγής ζάχαρη (αυτές με την έγχρωμη εικόνα με το κοριτσάκι που κρατά στα χέρια ένα πακέτο ζάχαρη) είναι δυσεύρετες....
(Προς ενημέρωση σας, οι συσκευασίες της ΕΒΖ με δίχρωμη ή μονόχρωμη εικόνα στην οποία το κοριτσάκι έχει τα χέρια πίσω περιέχουν εισαγόμενη ζάχαρη)

Τώρα όσον αφορά την αγροτική παραγωγή στην πατρίδα μας.
Η Ελλάδα είχε από ανέκαθεν αυτάρκεια και αυτονομία στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων. Αυτό σημαίνει ότι παρήγαγε τόσα όσα χρειαζόταν για να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού της αλλά και να εξαγάγει σε άλλες χώρες.

Μετά ήρθε η Ε.Ε....
Εβαλε αυστηρούς περιορισμούς στην παραγωγή με σκοπό να χαθεί η αυτάρκεια αυτή που είχε η πατρίδα μας και να εξαρτάται από άλλες χώρες και την ίδια την Ε.Ε....
Αυτό το πέτυχε αφενός μεν με τους περιορισμούς (όπως π.χ. με την ζάχαρη) κι αφετέρου με τις στοχευμένες επιδοτήσεις....

Δηλαδή επιδοτώντας συγκεκριμένες καλλιέργιες υποχρέωνε εμμέσως τους αγρότες να στραφούν προς αυτές εγκαταλείποντας παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα αιώνων....

Αποτέλεσμα...
Η Ελλάδα (που σύμφωνα με παλιότερες μελέτες μπορούσε να ταϊσει με αγροτικά προϊόντα την ... Κίνα του 1,5 δίς κατοίκων) σήμερα χρειάζεται εισαγωγές για να καλύψει τις ανάγκες της σε αρκετά αγροτικά προϊόντα!!!!!!!!

Τώρα φυσικά που μας κατέστρεψαν αποφάσισαν να απελευθερώσουν π.χ. την παραγωγή της ζάχαρης από το 2017....

ΥΓ. Δεν θα ξεχάσω ποτέ όπως και οι παλιότεροι από εμάς τους χυμούς πορτοκαλάδας που μας έφερναν και μας μοίραζαν δωρεάν στα σχολεία.... κάποτε!!!!!



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.