17 Φεβρουαρίου 2014

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΣΤΑ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ.

Το νομικό ερώτημα είναι εάν πρόκειται για νωπό κρέας πουλερικών ή προϊόν (παρασκεύασμα) κρέατος μετά από αυτή τη μεταποίηση –με προσθήκη νερού και χημικών προσθετικών-....

Ηνωμένο Βασίλειο. Κατεψυγμένα κοτόπουλα από σφαγεία της Βραζιλίας, με 20% νερό στο κρέας τους, και προσθετικά για να φαίνονται πιο χυμώδη, πωλούνται σε μεγάλες αλυσίδες των σούπερ μάρκετ.

Η πώληση γίνεται νομότυπα, αφού στην ταμπέλα του προϊόντος αναγράφεται η περιεκτικότητα του, σε νερό.

Τα κοτόπουλα που προέρχονται από σφαγείο ( κοντά στο Σάο Πάουλο) της Βραζιλίας εισάγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και μεταποιούνται από τον Westbridge Όμιλο Τροφίμων (που εδρεύει στο Malvern, Worcestershire ), εκεί συσκευάζονται και πωλούνται στην Asda, Aldi, Sainsbury (φιλέτα κοτόπουλου με το εμπορικό του σήμα) και στην Ισλανδία, σε σειρές με ιδιωτική ετικέτα του καταστήματος. 

Αυτά τα μεγάλα σούπερ μάρκετ πουλούν κατεψυγμένα κοτόπουλα που έχουν προσθήκη 20% νερού στο κρέας τους και προσθετικά για να φαίνεται πιο χυμώδες. Φωσφορικά άλατα που αυξάνουν την ικανότητα κατακράτησης νερού στο κρέας και αποτρέπουν την απώλεια νερού στη διάρκεια του μαγειρέματος, επίσης προστίθεται δεξτρόζη ζάχαρης που καλύπτει την αλμύρα στο ωμό κρέας και το κάνει πιο χυμώδες.

Στη Βραζιλία, το κρέας των πουλερικών που διοχετεύεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, περιέχει ήδη αλάτι ή μείγμα καλαμποκέλαιου και αλατιού.

Ο οργανισμός τροφίμων Food Standards Agency [FSA] εκφράζει ανησυχία για την παρερμηνεία των κανόνων από τις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ.

Μελέτη της Guardian αποκαλύπτει ότι οι περισσότεροι αγοραστές δεν γνώριζαν ότι πλήρωναν για μεγάλες ποσότητες νερού στο κρέας που αγόραζαν. Κατά τη βιομηχανική διαδικασία, νερό και χημικά πρόσθετα (με ένεση στο στήθος του κοτόπουλου) απορροφώνται από το κρέας, αυξάνουν το βάρος του και του δίνουν μια πιο ζουμερή αλλά εντελώς αφύσικη υφή.

Τα ζουμερά στήθη του κοτόπουλου είναι ένα σύμβολο για το πόσο βαριά βιομηχανοποιημένη εντατική παραγωγή κυριαρχεί σήμερα στην τροφική αλυσίδα.

Αυτό που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι δεν γνωρίζουμε ακόμη τις επιπτώσεις στην υγεία μας, δεδομένου ότι, δεν έχει γίνει σε βάθος χρόνου ανάλυση των συνεπειών από την κατανάλωση αυτών των νοθευμένων κρεάτων. Αλλά είναι μάλλον απίθανο ότι η κατανάλωση κοτόπουλου που γεμίζεται με νερό, άλατα, λάδια και πρόσθετα θα αποδειχθεί επωφελής.

Αν η είδηση αυτής της εβδομάδας επικεντρώνεται στο κοτόπουλο, η τεχνική της προσθήκης νερού και χημικών πρόσθετων εφαρμόζεται σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, που συμπεριλαμβάνουν το ζαμπόν, μπέικον, τα λουκάνικα, τα ρολά γαλοπούλας, τα σάντουιτς και τα έτοιμα γεύματα.

Και αυτό πηγαίνει πέρα από το κρέας. Ακόμη και τα θαλασσινά, όπως τα χτένια εμποτίζονται τακτικά με νερό και φωσφορικά άλατα για να αυξήσουν το μέγεθός τους, αν και αναπόφευκτα ένα μεγάλο μέρος της γεύσης τους χάνεται.

[Πηγή]
το είδαμε ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.