15 Φεβρουαρίου 2014

Το κλείσιμο της Χαλυβουργικής είναι για την Ελλάδα μια … πολυτέλεια που δεν μπορεί να την αντέξει.

Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Το ότι η Ελληνική Βιομηχανία πήγαινε απ΄το κακό στο χειρότερο ήταν γνωστό εδώ και μήνες, χρόνια ίσως. Το ενεργειακό κόστος λειτουργίας ήταν αυτό που από την αρχή είχε επισημανθεί ότι ήταν ο βρόχος που «έσφιγγε το λαιμό» των εργοστασίων. Αυτός ήταν άλλωστε και ο κύριος λόγος που τα χρέη στις τράπεζες διογκώνονταν καθημερινά.

Η είδηση όμως – που «σέρνεται» εδώ και αρκετές εβδομάδες- ότι «σβήνει» η Χαλυβουργική, κάτι που αποτελούσε σημείο-σοκ για την ελληνική βιομηχανία , με έφερε για αρκετή ώρα μπροστά στην απειλή της κατάθλιψης γιατί μπορώ εύκολα να καταλάβω τι σημαίνει για μια χώρα, στην κατάσταση που βρίσκεται η Ελλάδα, η απειλή απορφανισμού και καταστροφής της βιομηχανίας της.

Διότι από ‘κει και πέρα, το «Σημείο 0» δεν απέχει πολύ. Δεν απέχει καθόλου.

Οι πληροφορίες επιβεβαιώνονται. Από τη μια μπαίνει σε διαθεσιμότητα το 95% των εργαζομένων της και από την άλλη, ουσιαστικά διακόπτεται η παραγωγή της Χαλυβουργικής μέχρι τον Απρίλιο. Πριν τεθούν μάλιστα σε διαθεσιμότητα οι υπάλληλοι που απέμειναν, είχαν αποχωρήσει 148 εργαζόμενοι μέσω εθελούσιας εξόδου, ενώ στους υπόλοιπους είχε γίνει 20% μείωση μισθού ενώ τα εργοστάσια λειτουργούσαν μόνο τη νυχτερινή βάρδια, τις ώρες δηλαδή που ήταν φθηνότερο το τιμολόγιο.

Η ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ είναι η ιστορικότερη ελληνική χαλυβουργία με εμπειρία άνω των 80 ετών στην παραγωγή χαλυβουργικών προϊόντων. Κατά τις δεκαετίες του 1960 και 1970 υπήρξε η μοναδική, πλήρως καθετοποιημένη χαλυβουργία στην Ελλάδα η οποία χρησιμοποιούσε σιδηρομετάλλευμα ως πρώτη ύλη για την παραγωγή τελικών προϊόντων.

Όπως μπορεί να διαβάσει κανείς στο «προφίλ» της εταιρείας, «Σήμερα η ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ, έχοντας ολοκληρώσει το πρόγραμμα επενδύσεών της σε νέες και καινοτόμες τεχνολογίες, διαθέτει και λειτουργεί ένα από τα πλέον σύγχρονα συγκροτήματα παραγωγής χάλυβα και επιμηκών προϊόντων χάλυβα στον κόσμο.»

Μπορεί να είναι κι έτσι. Στη θεωρία. Γιατί στην πράξη, η Χαλυβουργική, με τις 3 εταιρείες της, δηλαδή τις Σιδενόρ, Χαλυβουργική και Χαλυβουργία Ελλάδας, είναι στην πραγματικότητα σε δεινή θέση και ήδη προχωράει σε κινήσεις μείωσης του μισθολογικού κόστους καθώς από την ερχόμενη Δευτέρα βγάζει σε διαθεσιμότητα σχεδόν όλους τους εργαζόμενους της, για την ακρίβεια το 95%, ως τουλάχιστον στις 31 Μαρτίου 2014.

Η ιστορία της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ άρχισε το 1925, όταν οι ιδρυτές της Θ. Αγγελόπουλος και τα παιδιά του Δημήτρης, Παναγιώτης και Γιάννης, ξεκίνησαν να ασκούν εμπόριο ειδών σιδήρου. Ο μεγαλύτερος αδελφός τους Άγγελος, ακολούθησε πανεπιστημιακή σταδιοδρομία ως καθηγητής των οικονομικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και διετέλεσε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Το 1932 όμως, έφτιαξαν ένα εργοστάσιο παραγωγής ειδών συρματουργίας, στην οδό Πειραιώς 197, με την επωνυμία Ελληνικά Συρματουργεία Θ.Α. Αγγελόπουλος & Υιοί και πέρασαν στον κλάδο της μεταποίησης. Τα παραγόμενα σύρματα αποτελούν και την πρώτη ύλη για να παραχθούν γαλβανισμένα συρματοπλέγματα, καρφιά και πεταλόκαρφα.

Η δραστηριότητα αυτή συνεχίστηκε στην ίδια περιοχή μέχρι το 1938 όταν εγκαταστάθηκαν μικροί ηλεκτρικοί κλίβανοι των 6-8 τόννων για την παραγωγή χάλυβα, ο οποίος στη συνέχεια διαμορφώνεται στις τότε εγκαταστάσεις ελάστρων σε χάλυβα οπλισμού σκυροδέματος. Η προσπάθεια αυτή σταμάτησε με τον πόλεμο και την κατοχή αλλά μετά την απελευθέρωση άρχισε νέα επιχειρηματική δραστηριοποίηση με την σύσταση Ανωνύμου Εταιρείας, η οποία είναι από τότε γνωστή ως ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ A.E..

Το 1951 οι δραστηριότητες μεταφέρθηκαν στην Ελευσίνα και το 1953 άρχισε η λειτουργία ηλεκτρικών κλιβάνων των 20 τόννων.

Σήμερα όμως, οι υποχρεώσεις των 3 εταιρειών της Χαλυβουργικής στις τράπεζες ξεπερνούν το 1 δισ. Ευρώ. Το υψηλό ενεργειακό κόστος πνίγει πλέον την εταιρεία κολοσσό της οποίας οι τσιμινιέρες σβήνουν η μία μετά την άλλη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα η εταιρεία δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο υψηλό ενεργειακό κόστος λειτουργίας, ενώ ταυτόχρονα οι εξαγωγές είναι πλέον ζημιογόνες και οι τραπεζικές υποχρεώσεις έχουν εκτοξευθεί. Οι πωλήσεις για το 2012 γκρεμίστηκαν κατά 70,62% σε σχέση με το 2011, αφού σύμφωνα με τον ισολογισμό της ο κύκλος εργασιών από τα 194,77 εκατ. ευρώ έπεσε στα 57,23 εκατ. ευρώ. 550 εκατ. ευρώ ήταν το 2011 η αξία των εξαγωγών ενώ το 2012 υποχώρησαν στα 300 εκατ. ευρώ, και χαρακτηρίζονται πλέον ως ζημιογόνες.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία της Ενωσης Χαλυβουργιών Ελλάδος, η συνολική παραγωγή του 2012 έπεσε στον 1,050 εκατ. τόνο από 1,610 εκατ. τόνους το 2011 (-34,8%) και 2,5 εκατ. τόνους το 2007 (-58%).

Στην ανακοίνωση από την πανελλήνια ομοσπονδία εργατοϋπαλλήλων μετάλλου, τονίζεται ότι: «οι εργοδότες Βιομήχανοι επιχειρούν, με λαθεμένες και σπασμωδικές κινήσεις που καταγγέλλουμε, να μετακυλίσουν στους βιομηχανικούς εργάτες τις συνέπειες της κρίσης και την αδιαφορία της άτολμης κυβέρνησης να εφαρμόσει ότι δηλ. νομοθετεί». Οι εργαζόμενοι καλούν την Κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα και να εφαρμόσει τους νόμους που η ίδια, πριν τρεις μήνες, ψήφισε και τον υπουργό Εργασίας να αναλάβει τις ευθύνες του.

Δεν θέλω, ούτε νομίζω πως μπορώ να μπω στην ανάλυση των προβλημάτων. Αυτοί που γνωρίζουν, γνωρίζουν. Είτε είναι στην εργοδοσία, είτε στην ομοσπονδία εργαζομένων, περισσότερο δε αν βρίσκονται στην κυβέρνηση. Ένα είναι βέβαιον: Η Ελλάδα του σήμερα δεν έχει την δυνατότητα να χάσει τη βιομηχανία της Τα στρογγυλά τραπέζια είτε στις εγκαταστάσεις της Χαλυβουργικής, είτε στα Υπουργεία είναι ελεύθερα. Ας καθίσουν οι τρεις πλευρές σήμερα, τώρα στις άδειες καρέκλες κι ας μη φύγουν από ΄κει πριν βρουν μια λύση.

Το κλείσιμο της Χαλυβουργικής είναι για την Ελλάδα μια … πολυτέλεια που δεν μπορεί να την αντέξει.



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.