Το μεγάλο εθνικό μας θέμα προφανώς έχει πάρει πολύ άσχημη τροπή όπως ήταν επόμενο...
Ακολουθεί πλήρης ενημέρωση από το ΑΤΤΙΚΑ ΝΕΑ:
Οι Αμερικανοί θεωρούν πως το θέμα με το κοινό ανακοινωθέν έχει κλείσει και πως απομένει η ανακοίνωση της συμφωνίας τις επόμενες ημέρες. Είναι γι αυτό που δεν μπορεί, όπως υποδεικνύουν, να υπάρξει οποιαδήποτε διαφοροποίηση επί του περιεχομένου.
Από αμερικανικής πλευράς δηλώνεται πως οι Τούρκοι έχουν αποδεχθεί την πρόταση, την οποία ετοίμασαν οι Αμερικανοί και τη διαβίβασαν στους εμπλεκόμενους εδώ και μια περίπου εβδομάδα. Είναι προφανές πως οι Αμερικανοί θέλουν διακαώς να ανακοινωθεί συμφωνία και να πραγματοποιηθεί συνάντηση Αναστασιάδη- Έρογλου τις επόμενες εβδομάδες.
Το ενδεχόμενο να είναι σε αυτή την πρώτη συνάντηση ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ είναι ομιχλώδες, καθώς πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι εγκαταλείπει τη θέση του. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, δεν έχει πλέον τη στήριξη των αγγλοαμερικανών, γεγονός που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την παραμονή του στη θέση του ειδικού συμβούλου. Η Ουάσινγκτον έχει πάρει τα ηνία της διαχείρισης του Κυπριακού, αφήνοντας τα Ηνωμένα Έθνη να παρακολουθούν τα τεκταινόμενα.
Το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος εξακολουθεί πάντως να περιέχει προβληματικά στοιχεία, τα οποία σε συνδυασμό με τις «εποικοδομητικές ασάφειες» που καταγράφονται δημιουργούν πολλές συζητήσεις.
Κυρίως γιατί στα θέματα της διακυβέρνησης, στα οποία επικεντρώνεται το κείμενο προσφέρονται από τώρα σημαντικά πλεονεκτήματα στην τουρκική πλευρά από τώρα.
Το θέμα της κυριαρχίας, το οποίο δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα από την ελληνοκυπριακή πλευρά, καλύπτεται από την γνωστή «εποικοδομητική ασάφεια».
Η αναφορά στον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ, παραπέμπει στις σχέσεις κυρίαρχης ισότητας μεταξύ των κρατών-μελών του Διεθνούς Οργανισμού. Κοντολογίς, αφορά την εξωτερική κυριαρχία δηλαδή την ανεξαρτησία και όχι την κυριαρχία στο σύνολό της. Περαιτέρω, η αναφορά ότι η κυριαρχία…εκπηγάζει από τους Ε/κ και τους Τ/κ μαζί, ανοίγει τον ασκό του αιόλου. Η κυριαρχία εκπηγάζει μόνο από το λαό που είναι η μόνη πηγή κυριαρχίας. Αν οι Ε/κ και οι Τ/Κ είναι ξεχωριστές πηγές κυριαρχίας τότε οι Ε/κ και οι Τ/Κ αναγνωρίζονται σαν λαοί και αποκτούν και χωριστό δικαίωμα αυτοδιάθεσης άρα και απόσχισης.
Περαιτέρω, νομικοί κύκλοι θεωρούν πως στο έγγραφο υπάρχουν αναφορές που παραπέμπουν ουσιαστικά σε παρθενογένεση καθώς και σε «νέο κράτος».
Σημειώνεται πως το προσχέδιο ανακοινωθέντος στηρίζεται στην πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη, της 18ης Δεκεμβρίου 2013.
Στην Αθήνα για να εξασφαλίσει στήριξη – Επιλεκτικές χωριστές ενημερώσεις χθες ενόψει σύσκεψης.
Στο Προεδρικό πήγαν χθες διαδοχικά για να ενημερωθούν πολιτικοί ηγέτες. Στην πρωινή σύσκεψη ήταν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου ενώ στη συνέχεια έγιναν χωριστές συναντήσεις με Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο, και τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω ενημερώθηκε προχθές τηλεφωνικά και από τον υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη.
Στο Προεδρικό -και ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο- πήγε και ο τέως Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν. Δεν κλήθηκε, εξ όσων πληροφορούμαστε για ενημέρωση ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου. Σήμερα, πάντως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συγκαλέσει σύσκεψη αρχηγών, για να τους ενημερώσει για το περιεχόμενο του προσχεδίου του κοινού ανακοινωθέντος όπως για το παρασκήνιο των τελευταίων ημερών, που είχε ως μεγάλους πρωταγωνιστές τους Αμερικανούς, την Υφυπουργό Εξωτερικών και τον πρέσβη (βλ. παρακάτω τις δηλώσεις μετά τη σύσκεψη). Όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές αναμένεται πως η συνεδρίαση θα είναι θυελλώδεις καθώς ήδη υπήρξαν επικριτικές δηλώσεις τόσο για τους χειρισμούς όσο και για το περιεχόμενο του προσχεδίου του κοινού ανακοινωθέντος.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε χθες πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκαλεί σήμερα Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών με στόχο τη διασφάλιση της απαραίτητης ενότητας στο εσωτερικό. Αμέσως μετά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι συνεργάτες του θα μεταβούν στην Αθήνα και την Παρασκευή θα έχει συνάντηση με το Σαμαρά και το Βενιζέλο. Είναι προφανές πως ο στόχος του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι να εξασφαλίσει τη στήριξη της πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδος, (ΣΧΟΛΙΟ Α.Α.: κάτι για το οποίο δεν θα κουραστεί και πολύ, αφού όλος ο συρφετός κατά την ίδια προδοτική στάση και στόχευση κινούνται).
«ΜΕΝΕΙ ΜΙΑ ΛΕΞΗ ΜΟΝΟ»
Μόνο μία λέξη παραμένει εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το κοινό ανακοινωθέν και αυτή δεν είναι η αμφιλεγόμενη λέξη «εθνική κυριαρχία», αναφέρει η Κίπρις στο δημοσίευμά της για τις επαφές της Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ με τους δύο ηγέτες και τον Οζντίλ Ναμί.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η πηγή του δεν θέλησε να του αποκαλύψει ποια είναι αυτή η λέξη, που ωστόσο επεσήμανε ότι έχουμε φτάσει πολύ κοντά σε ένα αποτέλεσμα για το κοινό ανακοινωθέν. Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ που προσπαθούν εδώ και καιρό για μια συμφωνία στο κοινό ανακοινωθέν.
ΧΩΡΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, απέφυγε χθες να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες γύρω από το θέμα του κοινού ανακοινωθέντος, διότι «είναι πολύ ευαίσθητη η στιγμή και θα θέλαμε να μην υπάρξει συζήτηση και δημοσιότητα, η οποία μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην εξέλιξη αυτού του γεγονότος».
Ερωτηθείς αν ο κ. Ναμί μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο σήμερα, ο κ. Στυλιανίδης απάντησε αρνητικά.
Σε άλλη ερώτηση είπε ότι αυτή τη στιγμή «η επίσημη ενημέρωση όπως γίνεται υπηρετεί τον βασικό στόχο της συλλογικότητας και της προάσπισης των συμφερόντων της Κύπρου κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Συνεχίζονται οι σημαντικές διαβουλεύσεις που έχουν σχέση με την τελική διαμόρφωση ενός ουσιαστικού κοινού ανακοινωθέντος οι οποίες, όπως είναι ευνόητο, απαιτούν λεπτούς χειρισμούς, σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους μας.
Οι δηλώσεις του ΠτΔ και των πολιτικών αρχηγών
- Ο Νικόλας Παπαδόπουλος θα προβεί σε δηλώσεις από τα γραφεία του ΔΗΚΟ
- ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ τηρούν σκληρή στάση
- Ο Νικόλας Παπαδόπουλος υποδεικνύει 8 επικίνδυνα σημεία στο προσχέδιο
- Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ θα αποστείλει γραπτή επιστολή στον Νίκο Αναστασιάδη με τις θέσεις του
- Αναφορά γίνεται σε επικείμενη "πανηγυρική συνάντηση" Αναστασιάδη - Έρογλου την Δευτέρα
Δηλώσεις ΠτΔ
Είχαμε θέσει συγκεκριμένες παραμέτρους για την όλη διαδικασία. Η διεθνής κοινότητα ενστερνίστηκε βασικές μας θέσεις. Η διασφάλιση της συλλογικότητας και της ενότητας είναι το μέλημά μας, δεν πρέπει να παρασυρθούμε σε παραπλανητικές ερμηνείες. Θα προβώ σε διάγγελμα προς τον Κυπριακό λαό και δεν θα σχολιάσω τα όσα λέγονται. Η συνομολόγηση ενός Κοινού Ανακοινωθέντος δεν είναι η κατάληξη αλλά η απαρχή ενός σκληρού διαλόγου για να δώσουμε στον Κυπριακό λαό αυτό που επιζητά.
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος δεν προχώρησε σε δηλώσεις έξω από το Προεδρικό.
Θα προβεί αργότερα σε δηλώσεις από τα γραφεία του ΔΗΚΟ.
Δηλώσεις Αβέρωφ Νεοφύτου:
Χρειάζεται σύναιση και σωφροσύνη. Οι ημέρες είναι κρίσιμες για τον τόπο και πρέπει όλοι να έχουμε στο νου μας το μέλλον της πατρίδας. Διευκρίνισε ότι η όλη συζήτηση δεν διεξάγεται επί ενός σχεδίου λύσης του Κυπριακού. Κάνει παράλληλα έκκληση για επίδειξη πολιτικού πολιτισμού και δεν θα δεχθεί να κατηγορήσει κανείς τον όποιον αρχηγό που εκφράζει διαφωνία, αλλά επίσης δεν θα ανεχτώ προσεγγίσεις αν ο ΠτΔ ξεκινήσει διαπραγματεύσειςς με αυτό το κείμενο ότι είναι άνθρωπος που δεν νοιάζεται για το εθνικό συμφέρον. Τον λαϊκισμό τον πλήρωσε ακριβά ο τόπος.
Ικανοποιείται το πλαίσιο που έχει θέσει η Ε/κ πλευρά και είπαμε στον ΠτΔ να προχωρήσει στο Κοινό Ανακοινωθέν, παρά το γεγονός ότι η άλλη πλευρά μπορεί να ερμηνεύσει διαφορετικά κάποια σημεία του κειμένου της 18ης Δεκεμβρίου.
Δηλώσεις Γιώργου Περδίκη:
Μακράς διάρκειας η πολιτική των υποχωρήσεων, με αποκορύφωμα και το σημερινό κείμενο, της 18ης Δεκεμβρίου, πρόκειται για μια υπαναχώρηση. Οι Οικολόγοι σε περίπτωση που ο ΠτΔ προχωρήσει στην διαδικασία επανέναρξης δεν συμφωνούν, και ο Πρόεδρος αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη εξολοκλήρου ο ίδιος και όσοι πολιτικοί στηρίξουν τις κινήσεις τους.
Δηλώσεις Άντρου Κυπριανού:
Στο ζήτημα του κατάλοιπου εξουσίας αναφέρθηκε και ο Άντρος Κυπριανού, θεωρώντας ως προβληματική εξέλιξη να δοθεί το κατάλοιπο πριν καν υπάρξει ρύθμιση αναφορικά με τις αρμοδιότητες των συνιστώντων κρατών. Κατά τ' άλλα η στάση του ΑΚΕΛ κρίνεται μάλλον ως συναινετική, αλλά ξεκαθάρισε ο Α. Κυπριανού ότι το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται ποτέ να στηρίξει μια λύση που θα προάγει την διχοτόμηση. "Αν ξεκινήσει η διαδικασία δεν θα είναι ένας δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα, ενώ καλεί τον ΠτΔ να παραμείνει συνεπής σε μια γραμμή, ενώ κάλεσε για την μέγιστην δυνατή συλλογικότητα και ομοφωνία."
Δηλώσεις Δημήτρη Συλλούρη:
Δεν θεωρεί την αμερικανική παρέμβαση ως θετική. "Το ξεκίνημα με αυτό το ανακοινωθέν δεν θα μπορέσει να υπάρξει επίλυση και δεν θα μπορέσει να γίνει αποδεκτή από τον Κυπριακό λαό." Ο κ. Συλλούρης θεωρεί επίσης ότι δεν θα πρέπει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να προχωρήσει.
Δηλώσεις Γιαννάκη Ομήρου:
Για θανάσιμο κίνδυνο για τον Κυπριακό Ελληνισμό μίλησε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, αναφερόμενος στο κατάλοιπο εξουσίας προτού διασαφηνιστεί το πλαίσιο του διαλόγου για τις δομές του ομόσπονδου κράτους. Απευθύνει έκκληση στον ΠτΔ να αποφύγει να εισέλθει σε διαπραγματεύσεις επί τη βάσει του συγκεκριμένου Κοινού Ανακοινωθέντος.
Στο Συμβούλιο των Αρχηγών, συμμετείχαν εκ μέρους των κομμάτων ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης και ο Γενικός Γραμματέας των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.
Στην σύσκεψη επίσης παραβρέθηκαν ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο Διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Νίκος Χριστοδουλίδης. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες και με δημοσίευμα της Γενί Ντουζέν που επικαλείται διπλωματικές πηγές, θα επιδοθεί εντός της ημέρας το Κοινό κείμενο επισήμως στον κατοχικό ηγέτη και αναμένεται να υπάρξει "πανηγυρική" συνάντησή τους την Δευτέρα, ανακοινώνοντας της επανέναρξη των συνομιλιών.
Τελευταία ενημέρωση του newsit από έγκυρες δημοσιογραφικές πηγές ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος θα αποστείλει εντός της ημέρας γραπτή επιστολή στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ αναμένεται να γίνει μνεία στο ότι το ΔΗΚΟ αναμένει από το Προεδρικό να τηρηθούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις Αναστασιάδη προς το ΔΗΚΟ αναφορικά με το Κυπριακό, ειδάλλως είμαστε αντιμέτωποι με ενδοκυβερνητική κρίση που ενδέχεται να οδηγήσει σε διάλυση την συγκυβέρνηση.
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος φαίνεται να διαφωνεί σε τουλάχιστον 8 σημεία του προσχεδίου του Κοινού Ανακοινωθέντος, κάτι που διατυπώνεται τόσο στην επιστολή που θα αποσταλεί στο Προεδρικό, ενώ αναμένεται να κάνει και δηλώσεις μετά το Συμβούλιο Αρχηγών.
Επισημαίνεται ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος θεωρεί ότι ο ΠτΔ ξεφεύγει από τις προγραμματικές του δεσμεύσεις για το Κυπριακό, σε περίπτωση επίτευξης λύσης στο συγκεκριμένο Κοινό Ανακοινωθέν, το οποίο έχει πολλές 'εποικοδομητικές διπλωματικές ασάφειες'. Πρόβλημα εντοπίζεται εξίσου και στο ζήτημα που αφορά στο κατάλοιπο εξουσίας που παραχωρείται και στα 2 μέρη πριν καν ξεκινήσει η διαδικασία διαπραγμάτευσης...
Σε κάθε περίπτωση η όποια απόφαση για τυχόν αποχώρηση από την κυβέρνηση θα πρέπει να παρθεί από τα συλλογικά όργανα του κόμματος και αφού φυσικά ολοκληρωθεί η Β' φάση των εσωκομματικών εκλογών στο ΔΗΚΟ.
ΕΝΔΟΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Η άστοχη κίνηση άλλωστε του ΠτΔ να καλέσει τον Μάριο Καρογιάν στο προεδρικό δείχνει να αγνοεί την αλλαγή ηγεσίας στο ΔΗΚΟ, θεωρώντας πιθανόν ότι η προεκλογική συμφωνία με το ΔΗΚΟ είχε γίνει επί προεδρίας Καρογιάν.
Σε κάθε περίπωση η κλήση Καρογιάν ερμηνεύεται από τους περισσότερους πολιτικούς αναλυτές ως απόπειρα παρέμβασης στα εσωκομματικά του ΔΗΚΟ, καθώς στις 9 Φεβρουαρίου διεξάγεται η δεύτερη φάση των εσωκομματικών εκλογών.
Παρά τις διαψεύσεις Έρογλου ότι επίκειται εντός των επόμενων ημερών ή και ωρών η έκδοση ενός Κοινού Ανακοινωθέντος, η επίσκεψη Αναστασιάδη στην Αθήνα για συντονισμό των κινήσεών του με τον Σαμαρά καταδεικνύει ότι οι εξελίξεις είναι πλέον ραγδαίες. Εξάλλου, και η Kibris αναφέρει από τα κατεχόμενα ότι η συμφωνία επίκειται και ότι μόνο αγκάθι πλέον είναι μια μόνο λέξη...
ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών θα γίνει ενημέρωση σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις με τη συνομολόγηση κοινού ανακοινωθέντος για έναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.
Αργότερα το απόγευμα ο Πρόεδρος μεταβαίνει στην Αθήνα, όπου την Παρασκευή θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά και τον ΥΠΕΞ Ευάγγελο Βενιζέλο για διαβουλεύσεις.
Διαβάστε παρακάτω αυτούσια την επιστολή του Νικόλα Παπαδόπουλου την οποία απέστειλε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη:
Κύριε Πρόεδρε,
Η υιοθέτηση Κοινής Δήλωσης των ηγετών των δύο Κοινοτήτων με το περιεχόμενο που μας έχει γνωστοποιηθεί συνιστά, κατά την άποψή μας, μια πολύ δυσμενή εξέλιξη και πλήττει σοβαρά τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κυπριακού Ελληνισμού.
Πιστεύουμε επίσης ότι η συγκεκριμένη Κοινή Δήλωση θα δυσκολέψει τις διαπραγματεύσεις αντί να τις διευκολύνει και είτε θα απομακρύνει την επίτευξη συμφωνίας για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, είτε θα οδηγήσει σε μια κακή λύση.
Σε προηγούμενες συναντήσεις μας και ιδιαίτερα στην τελευταία, που έγινε χθες, 5 Φεβρουαρίου 2014, σας εξήγησα τους λόγους για τους οποίους θεωρούμε προβληματική και ζημιογόνα για τα συμφέροντα και τα δίκαιά μας αυτή την Κοινή Δήλωση, η οποία θα ενσωματωθεί στον κατάλογο των συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου και, ως η τελευταία χρονικά, θα κατισχύει των παλαιοτέρων.
Θα συνοψίσω πιο κάτω τους κύριους λόγους για τους οποίους το Δημοκρατικό Κόμμα θεωρεί κακό και ασύμφορό το περιεχόμενό της συγκεκριμένης Κοινής Δήλωσης: Κατ’ αρχήν, η συγκεκριμένη Κοινή Δήλωση καταπιάνεται ουσιαστικά με μόνο μια πτυχή της επιδιωκόμενης λύσης και συγκεκριμένα με το «Κεφάλαιο της Διακυβέρνησης». Οι άλλες πτυχές αγνοούνται ως να μην υπάρχουν.
Η αναφορά ότι «όλα τα άλυτα θέματα του πυρήνα [του Κυπριακού] είναι στο τραπέζι…» δίνει στην άλλη πλευρά το δικαίωμα της ερμηνείας ως προς το κατά πόσο ένα θέμα είναι όντως προς συζήτηση, ή αν όντως καταλέγεται στα «άλυτα» θέματα ή, ακόμη, αν όντως είναι ένα θέμα το οποίο αφορά τον πυρήνα του Κυπριακού. Έτσι, για παράδειγμα, η άλλη πλευρά θα μπορεί απλώς να αναφέρεται στο Σχέδιο Αννάν ή στο γνωστό «Έγγραφο Ντάουνερ» με τις συγκλίσεις και αποκλίσεις στις διαπραγματεύσεις της προηγούμενης πενταετίας και να αρνείται να συζητήσει ένα θέμα που μας ενδιαφέρει, αναφέροντας απλώς ότι το θέμα δεν είναι άλυτο, επικαλούμενο έτσι την πρόνοια της συγκεκριμένης Κοινής Δήλωσης ότι μόνο τα «άλυτα θέματα» θα συζητηθούν. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτής της τουρκικής τακτικής είναι η στάση της στο μείζων για την πλευρά μας θέμα των εποίκων.
Υπενθυμίζουμε ότι το Κεφάλαιο της Διακυβέρνησης είναι εκείνο στο οποίο η Τουρκική πλευρά προσδοκά να λάβει από εμάς χωρίς να έχει να δώσει κάτι καθώς θεωρεί ότι τα έχει όλα, αλλά της λείπει το κράτος. Γνωρίζει πολύ καλά ότι η αποσχιστική οντότητα την οποία ανακήρυξε και οργάνωσε στα κατεχόμενα θα παραμείνει αποσχιστική και διεθνώς παράνομη, αφού έτσι τη θεωρούν και έτσι τη χαρακτηρίζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Γνωρίζει επίσης ότι ο δήθεν τουρκοκυπριακός «λαός» δεν είναι παρά μια κοινότητα η οποία δεν έχει δικαίωμα χωριστής αυτοδιάθεσης και ότι, κατά συνέπεια, δεν έχει δικαίωμα να έχει δικό του κράτος. Η Τουρκική πλευρά επιζητεί από τη δική μας πλευρά την αναγνώριση των «Τουρκοκυπρίων» σαν λαού και της αποσχιστικής οντότητας την οποία συντηρεί η Τουρκία σαν «κράτους». Η συγκεκριμένη Κοινή Δήλωση δίνει στους Τουρκοκύπριους τη δυνατότητα, από τώρα και ανεξαρτήτως της έκβασης των διαπραγματεύσεων, να ισχυρίζονται ότι η Ελληνοκυπριακή και Ελληνική πλευρά έχουν αποδεχθεί ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν όλα τα δικαιώματα ενός λαού περιλαμβανομένου και του δικαιώματος να έχουν κράτος. Αυτό το επιτυγχάνουν με μια σειρά αλληλο-ενισχυομένων προνοιών:
- Η συγκεκριμένη Κοινή Δήλωση αποδέχεται ότι η κυριαρχία «εκπηγάζει εξ' ίσου από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους»
- Αναφέρει ότι η λύση θα εγκριθεί σε δημοψηφίσματα στα οποία θα ψηφίσουν χωριστά οι «Τουρκοκύπριοι» και οι «Ελληνοκύπριοι».
- Αναφέρει επίσης ότι οι «Τουρκοκύπριοι» και οι «Ελληνοκύπριοι» θα έχουν το δικό τους «συνιστών κράτος» και θα έχουν τη δική τους ιθαγένεια, έστω κι αν χαρακτηρίζεται «εσωτερική».
Επιπλέον, συμφωνείται με τη συγκεκριμένη Κοινή Δήλωση ότι το κατάλοιπο εξουσίας θα ανήκει στα «συνιστώντα κράτη» (χωρίς να έχει συμφωνηθεί τι απομένει για τη δήθεν Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση.
Όλα τα πιο πάνω και πολλά άλλα που περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη Κοινή Δήλωση συνιστούν ένα ποιοτικό άλμα της τουρκικής πλευράς προς ικανοποίηση των διαχρονικών χωριστικών και επικυριαρχικών απαιτήσεών της σε βάρος της Ελληνοκυπριακής πλευράς, σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε βάρος των προσπαθειών για την αποκατάσταση της ενότητας του Κυπριακού κράτους.
Είναι αντιληπτό ότι όλες οι υποχωρήσεις της πλευράς μας στη συγκεκριμένη Κοινή Δήλωση έγιναν για να κερδηθούν τα τρία «ενιαία», δηλαδή η ενιαία διεθνής προσωπικότητα, η ενιαία κυριαρχία και η ενιαία ιθαγένεια. Οι υποχωρήσεις όμως που έγιναν για να υπάρχει ονομαστική αναφορά στις τρεις πιο πάνω αρχές εξουδετερώνουν τις ίδιες τις αρχές. Πιο συγκεκριμένα:
Η «ενιαία διεθνής προσωπικότητα», που ούτως ή άλλως είναι χαρακτηριστικό και της συνομοσπονδίας, υπονομεύεται από το καθεστώς που αναγνωρίζεται και τις εξουσίες που δίνονται στα «συνιστώντα κράτη».
Η «ενιαία κυριαρχία» περιγράφεται ως η κυριαρχία εκείνη «την οποία απολαμβάνουν όλα τα Κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με τον Χάρτη». Αυτή η κυριαρχία δεν είναι παρά η λεγόμενη «εξωτερική κυριαρχία» που είναι το άλλο όνομα της «ανεξαρτησίας» των κρατών που απολαμβάνουν, το ένα έναντι του άλλου, την «κυρίαρχη ισότητα» του Χάρτη.
Δεν πρόκειται για την «ενιαία κυριαρχία» την οποία επιζητούμε στην Κύπρο και η οποία αναφέρεται στην εσωτερική αδιάσπαστη ενότητα και κυριαρχία του Κυπριακού κράτους, η οποία προέρχεται από το λαό του και ασκείται για το λαό. Εξάλλου, για να μην δημιουργείται οποιαδήποτε αμφιβολία για την πραγματική έννοια του όρου «ενιαία κυριαρχία» στη συγκεκριμένη Κοινή Δήλωση, το κείμενο αναφέρει ότι «εκπηγάζει εξ ίσου από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους».
Όμως, η κυριαρχία, ως νομική έννοια, είναι εξ ορισμού ενιαία και επομένως δεν νοείται διαίρεση της χωρίς να καταργείται το ενιαίο της. Μέσω της συγκεκριμένης «Κοινής Δήλωσης» η πλευρά μας συμφωνεί ότι διαιρείται, αφού στο κείμενο αναφέρεται ότι αυτή προέρχεται, και μάλιστα εξ ίσου, από δυο οντότητες, τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους, οι οποίες αποκτούν δικαίωμα αυτοδιάθεσης. Άρα, οι Τουρκοκύπριοι θα ισχυριστούν ότι αποκτούν το δικαίωμα να αποσκιρτήσουν στο μέλλον ή ακόμη και να χρησιμοποιήσουν την παρούσα Κοινή Δήλωση στις αποσχιστικές επιδιώξεις τους, ακόμα και άμεσα, αν οι διαπραγματεύσεις δεν αποδώσουν τη λύση που επιδιώκουν.
Ούτε η «ενιαία ιθαγένεια» διασφαλίζεται στο κείμενο της συγκεκριμένης Κοινής Δήλωσης αφού, αμέσως μετά την αναγνώριση της αρχής, αναγνωρίζεται ότι και τα «συνιστώντα κράτη» θα έχουν για τους πολίτες τους ξεχωριστή από την «ομοσπονδιακή» ιθαγένεια, έστω και αν θα θεωρείται ότι αυτή η ιθαγένεια θα έχει «εσωτερικό καθεστώς». Ας σημειωθεί ότι, αν αυτό συνδυαστεί με την πρόνοια για το σεβασμό της «διακριτής ταυτότητας και ακεραιότητας» των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ως οντοτήτων, μπορεί κανείς εύκολα να προβλέψει ότι η Τουρκική πλευρά θα εμμείνει, επικαλούμενη αυτές τις διατάξεις, σε εθνοτική ομοιογένεια των δυο «συνιστώντων κρατών». Δηλαδή, σε νομιμοποίηση της εθνοκάθαρσης που συντελέστηκε με την εισβολή και την κατοχή.
Σημειώνω επίσης πως ούτε η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας βγαίνει αλώβητη από την υιοθέτηση της συγκεκριμένης Κοινής Δήλωσης. Όπως προκύπτει από τα συμφραζόμενα, αυτή που μένει αλώβητη είναι η Τουρκική θέση πως η «ενωμένη Κύπρος» θα είναι το αποτέλεσμα της ένωσης δυο προϋπαρχόντων κρατών υπό μια στέγη, κάτι που παραπέμπει σαφώς σε «παρθενογένεση» και όχι σε μετεξέλιξη.
Κύριε Πρόεδρε,
Υποστήριξα τις προσπάθειες σας να προσέλθουμε στις διαπραγματεύσεις μόνο εφόσον ξεκαθαρίσει η βάση. Θεωρούσα και θεωρώ αυτονόητο όμως, ότι όλοι εννοούσαμε η βάση αυτή να είναι μια καλή βάση. Η συγκεκριμένη Κοινή Δήλωση δεν διαθέτει αυτό το ποιοτικό χαρακτηριστικό. Αντίθετα, συρράβοντας σκόρπιες διατάξεις του Σχεδίου Αννάν, διέπεται από τη φιλοσοφία του και αναπαράγει τις βασικές παραμέτρους του, στον τομέα κυρίως της Διακυβέρνησης. Ο κυπριακός Ελληνισμός, όμως, έχει αποφανθεί οριστικά και τελεσίδικα επί του Σχεδίου Αννάν και ουδείς νομιμοποιείται να αγνοήσει αυτό το γεγονός. Αυτό άλλωστε περιλαμβάνεται ρητά στην Προγραμματική Συμφωνία σας με το Δημοκρατικό Κόμμα πριν από τις τελευταίες Προεδρικές Εκλογές.
Πιστεύω επίσης πως η υιοθέτηση και ανακοίνωση αυτής της Κοινής Δήλωσης, σε αυτή την χρονική συγκυρία, θα δημιουργήσει μια εν πολλοίς τεχνητή ευφορία ότι περίπου το Κυπριακό βρίσκεται στην τελική ευθεία λύσης του. Αυτό ενδέχεται να οδηγήσει το ελάχιστον σε επιβράδυνση και το χειρότερο σε αναστολή, αν όχι ανατροπή, των σχεδιασμών για την ανάπτυξη των υδρογονανθράκων μας, αφού οι ήδη επενδυτές και οι επίδοξοι επενδυτές θα αισθάνονται πλέον ανασφάλεια να συνεχίσουν τις επενδυτικές, ερευνητικές και αναπτυξιακές δραστηριότητες και σχεδιασμούς τους καθώς δεν θα γνωρίζουν από ποιους και που θα λαμβάνονται οι αποφάσεις που θα τους αφορούν.
Εν κατακλείδι, και χωρίς να έχουμε απαριθμήσει παρά μόνο αυτά που θεωρούμε τα πλέον αρνητικά στοιχεία της συγκεκριμένης Κοινής Δήλωσης, το Δημοκρατικό Κόμμα εισηγείται και προτείνει να μην την αποδεχθείτε.
Όχι τόσο γιατί μια τέτοια αποδοχή ακυρώνει την Προγραμματική Συμφωνία σας με το Δημοκρατικό Κόμμα, αλλά γιατί με το συγκεκριμένο κείμενο η Τουρκική πλευρά πετυχαίνει τις περισσότερες από τις διαχρονικές επιδιώξεις της και μάλιστα πριν καν αρχίσουν διαπραγματεύσεις.
Αυτή δε η αποδοχή, ακυρώνει και τη δική σας πρόταση την οποία υποβάλατε στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με την επιστολή σας ημερομηνίας 2 Ιανουαρίου 2014 για «υιοθέτηση μιας ουσιαστικής, απλής και σημαντικά μικρότερης κοινής δήλωσης», χωρίς μάλιστα να έχει μεσολαβήσει κάτι από τότε και χωρίς να έχουμε οποιοδήποτε αντάλλαγμα.
Θα συμφωνείτε και εσείς ότι η μόνη νεότερη εξέλιξη είναι η εντατικοποίηση των τουρκικών προκλήσεων και ενεργειών στην ΑΟΖ της χώρας μας.
(ΠΗΓΕΣ: http://mignatiou.com/ http://www.newsit.com.cy/)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου