28 Νοεμβρίου 2013

«Καταρρέει το δολάριο» - Η Κίνα η νέα παγκόσμια οικονομική υπερδύναμη;

Από την αρχή του έτους 2006, η αξία του δολαρίου των Η.Π.Α έπεσε κατά ένα τέταρτο έως ένα τρίτο σε σχέση με το yuan Κίνας, ανάλογα με την εκάστοτε επιλογή νομισματικής βάσης.
 
Μία σημαντική εξέλιξη, που αρκετά μέσα ενημέρωσης ίσως έχουν παραβλέψει, είναι ότι η Κίνα αναμένεται πλέον να «αφήσει» την αξία του δολαρίου να υποβαθμιστεί ακόμη περισσότερο. Επιπρόσθετα, η Κίνα ανακοίνωσε ότι αναμένεται να υποβαθμίσει την αξία του πετροδολαρίου μέσω της απευθείας σύνδεσης της ισοτιμίας πετρελαίου στην Shanghai Futures Exchange σε νόμισμα Κίνας – yuan!
 
Αυτή η κίνηση οικονομικής τακτικής από πλευράς Κίνας έρχεται να προστεθεί στην επαυξανόμενη αποφυγή του νομίσματος του δολαρίου για την αντιμετώπιση των ανισορροπιών στο διεθνές σύστημα εμπορίου. Πρακτικά, έχουμε να κάνουμε με το τέλος του δολαρίου ως αποθεματικό νόμισμα, που συνεπάγεται αυτόματα τον τερματισμό της οικονομικής επικυριαρχίας των Η.Π.Α και του αμερικανικού νομισματικού ιμπεριαλισμού. 
 
Η οικονομία των Η.Π.Α τελεί ήδη σε κατάσταση σοκ. Οι αγορές ομολόγων και μετοχών στηρίζονται στην μαζική και πρωτοφανή για τα χρονικά τύπωση χρήματος από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Η.Π.Α (σ.σ. pentapostagma.gr - Federal Bank) σε μία προσπάθεια να υπάρξει ρευστότητα στις τιμές των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων.
 
Τον μήνα που διανύουμε, κατά τη διάρκεια του Ετήσιου Συνεδρίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο πρώην υπουργός Οικονομικών των Η.Π.Α Larry Summers δήλωσε ότι για να επιτευχθεί ο στόχος της πλήρους απασχόλησης στην οικονομία των Η.Π.Α θα πρέπει να υφίστανται αρνητικά πραγματικά επιτόκια. Τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια θα μπορούσαν να επιτευχθούν μόνο με την εξάλειψη των μετρητών, και την μετατόπιση προς ψηφιακά χρήματα που θα μπορούν να τηρούνται σε τραπεζικούς λογαριασμούς, με παράλληλη τιμωρία όσων προβαίνουν σε αποταμιεύσεις.
 
Δεδομένου ότι το δολάριο εισέρχεται στο τέλος της κυριαρχίας του, η ανομία της Federal Reserve και οι εγκληματίες της Wall Street αναμένεται να αυξήσουν την έλλειψη χρυσού στις μελλοντικές αγορές, οδηγώντας ουσιαστικά όλον τον χρυσό που έχει απομείνει σε Δυτικά χέρια κατευθείαν στους Ασιάτες:
 
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι η χώρα δεν επωφελείται πια από την αύξηση του αποθεματικού της σε ξένα συναλλάγματα, προσθέτοντας ότι οι φορείς χάραξης πολιτικής αναμένεται να χαλιναγωγήσουν τις αγορές δολαρίου που περιορίζουν την ανατίμηση του γουάν. 
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.